Vad Magyarország - A vizek birodalma - filmajánló

Vad Magyarország - A vizek birodalma - filmajánló

Világháló, Internet, Facebook, Youtube… e szavak jelentése szerintem már mindannyiunk számára ismert, használatuk mindennaposnak számít. Sok mindenre jók ezek, néha áldás a létezésük, néha bosszantó. Mégis, amikor egy-egy csodára bukkan az ember, akkor kiderül, hogy mennyire jó is a létük. Így akadtunk mi is egy igazi csodára, egy filmre, melynek címe: Vad Magyarország - A vizek birodalma

A baráti társaságok tagjai között mindennapos a különböző linkek küldése, melyekre - valljuk be! - gyakran rá sem kattintunk, hanem azonnal töröljük őket. Egy e-mail mégis kellően figyelemfelkeltő lett, így már vándorolt is az egér pici mutatója a kék link felé, majd jött a kattintás…

Az e-mail tárgya csupán ennyi volt: „Ezt látnod kell, mert ez valami hihetetlenül szép!”

A Vad Magyarország - A vizek birodalma című természetfilm Youtube-ra feltett bemutatója volt a pár másodperces kisfilmben. Na, ez volt az a szűk 50 másodperces filmbemutató trailer, amit azonnal megnéztünk legalább ötször egymás után.

A kisfilm olyan csodálatos képeket vonultatott fel, hogy a szépet szerető embert abban a pillanatban ki tudta zökkenteni a mindennapi világ rohanó perceiből és a hazai vadvilágba repítette.

Ezek után egyértelmű volt az, hogy ha megoldható - és a jogi lehetőség is megvan rá -, szeretnénk bemutatni oldalunkon e film ajánlóját, hiszen nem mindennap készül magyar gyártásban ilyen csodálatos természetfilm.

Az Internet segítségével könnyedén eljutottunk Török Zoltán úrhoz, a film rendezőjéhez, aki hamarosan biztosított számunkra pár perces kis ízelítőt, filmajánlót a munkájukból. A cél az volt, hogy a vizet kedvelő horgászoknak mutathassuk be, milyen film készült el arról a világról, ami kedvenc hobbink gyakorlása közben körülvesz minket, illetve hogy aki kedvet kap hozzá, nézze majd meg a moziban, vagy ha megjelenik, vásárolja meg BlueRay, vagy DVD lemezen.

A Vad Magyarország - A vizek birodalma című természetfilm április 28-tól tekinthető meg az Uránia filmszínházban

Nézzük tehát, miről is szól a Vad Magyarország - A vizek birodalma c. természetfilm! Egy rétisas család mindennapjai és egy fiatal vidra kalandjai - valahol a magyar mocsarak mélyén. Természetfilm Magyarország tájairól, állatvilágáról és természethez kötődő hagyományairól látványos képekkel, szépséges zenével, Kulka János narrációjával.

Két és fél év alatt készült el a film

Az összesen két és fél év munkával, ebből másfél év forgatással készült film hosszú idő óta az első egész estés Magyarország vadvilágát bemutató természetfilm, amelyben számos ritkán látott vagy soha le nem filmezett állati viselkedés is látható (balinok vándorlása ívóhelyükre, harcsa „fészeképítés”, táncoló szarvasok stb.).

Idézet a készítők blogjából:

Másfél év alatt négy főből álló kicsiny stábunk 5 kamerával 20 forgatási helyszínen összesen 234 napot filmezett és ezalatt pontosan 53625 kilométert tett meg a magyar utakon…

Azt hiszem, ilyen átfogó természetfilm már évtizedek óta nem készült Magyarországról.

Pár kilométer csöndes evezés a „szarvasbőgő” helyre. Persze nem jöttek. Bezzeg, amikor motorral dübörögtünk oda…

Persze, persze lehetett volna annyi más állatot még belerakni és még több helyszínt, de egyrészt nem lexikont akartunk készíteni, másrészt a kevesebb sokszor több.

Épül az egyik les a forgatáshoz

… ezt mindenkinek látnia kéne Magyarországon - mármint nem azt, hogy milyen filmet csináltunk, hanem hogy milyen hihetetlenül gazdag élővilágunk van itt, a Kárpát-medencében. Nekem is sokszor tátva maradt a szám, és külföldről importált, sokat látott természetfilm-operatőrünk sem győzött csodálkozni.

Volt, amikor nem is kellett semmi les…
Szabolcs benézi a helyet, a rétisasnak elvileg pont előtte kéne lecsapnia. Le is csapott…

És ráadásul némi szerencsével is, de hat olyan ritka és izgalmas állati viselkedést is sikerült lefilmezni, amelyről még nem, vagy alig-alig készült bármi felvétel, sőt nem is nagyon figyelték meg - és számomra ez jelenti az igazi természetfilmezést. Ehhez persze elképesztő mennyiségű időt kellett eltölteni terepen, néha többet, mint amit akár egy kutató meg tud engedni magának.

Leskelődve

Egyik kedvenc jelenetem a filmből a balinok vándorlása. Ez is egyike annak a pár állati viselkedésnek, amit nemhogy nem forgattak le még, de bevallom őszintén nem is igen hallottam róla. Elképesztően izgalmas egy ilyen eseményt meglesni és lefilmezni.

A balinvárás helyszíne
Felugró balinra várva. Janne a Red kamerával, ami a lassított képeket készíti, a folyó közepén dekkol

2009 és 2010 tavaszán összesen tíz napon át követtük a Zala mentén a jó félméteres balinokat, ebből lett a filmben egy körülbelül négyperces jelenet. („Maxi riszpekt” búvároperatőrünknek, Gortva Attilának, aki egész napokat bugyborékolt át a hideg folyóban!)

A pipa is egyébként a keszthelyi Tescóból van… Menet közben derült ki, hogy a balinok félnek a bubérkoktól, ezért a palack lekerült Attiláról és az ólomöv-snorkel lett a nyerő
Végre jó idő… de hol vannak a halak? Összesen egy hetet töltöttünk ezen a helyen
Egy igazán ütős hullámra várva, háttérben a Badacsony
Török Zoltán és Mosonyi Szabolcs a messzeségbe révedve azt kívánja, hogy a gyurgyalagok bárcsak ne repülnének olyan átkozottul gyorsan és távol. Alant a Dráva
Munka közben - csali a vaddisznóknak, sakáloknak, meg aki arra jár

Ez a fotó az alanti bejegyzéshez tartozik még… kis kedvcsináló természetfilmezéshez… (Szabolcs kolléga pár napos rothadt pontyot szedeget sakáloknak, vaddisznónak, meg aki majd odajön). Annyi talán a képből is lejön, hogy nem mindig az a „friss, tiszta levegőn, lessátorban várom az állatokat” élmény. Sőt, igazából nagy részben nem az… :)

Optikacsere szakadó hóban
A bükki „gejzír”. Jól lefilmeztük ezt is, hogy aztán ne kerüljön bele a filmbe… :)

Az alábbi kisfilmet a Török Zoltán rendezőtől kapott anyagokból állítottuk össze. Remélem, nem lesz mérges Zoltán, ha idézek két sort még az e-mailjéből:

Egy bonuszt is mellékeltem, az árvízi jelenetből egy rövid részletet!

A balinos történet még jócskán fokozódik, angolna, törpeharcsa is beszáll a buliba…

Végezetül egy mondat: aki teheti és tetszett neki ez a pár perces előzetes, az nézze meg a filmet 2011. április 28-tól az Uránia Nemzeti Filmszínházban!

Írta: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.