Amit tudni érdemes a Daiwáról és a Cormoranról, csak eddig nem volt kitől megkérdezni…

Amit tudni érdemes a Daiwáról és a Cormoranról, csak eddig nem volt kitől megkérdezni…

A magyar horgászmédiában talán kevéssé megszokott, hogy a tényleges mondanivalót nem szakcikknek álcázva írják le egy márkával kapcsolatban. A Daiwa a horgászok iránti tiszteletből most mégis ezt teszi. Kár rögtön az egér felé nyúlni, attól még, hogy ez a cikk a Daiwa kérésére született, hasznos lehet számodra. Megpróbálom röviden összefoglalni, hogy mi változott a Daiwa hazai forgalmazásával kapcsolatban és főleg azt, milyen kézzelfogható előnyöket hozhat a változás nekünk, horgászoknak.

Az új Daiwa logó

Daiwa? Daiwa!

A Daiwa a világ vezető horgászcikk-gyártója, több mint ötven éve kezdte meg működését Japánban. 2010-től megújult stratégiájuk központjában a természet és a horgász áll, fejlesztéseikkel arra törekednek, hogy a horgászat mindenki számára élmény legyen. A minőség és az innováció továbbra is elsődleges szempont maradt, az ezt jelképező új, futurisztikus logót keressétek ezután a termékeken. Bár a Daiwa horgászcikkek túlnyomó részét Japánban gyártják, természetesen az anyaországon kívül is folyik termelés. A vállalat távol-keleti és európai gyárában, Angliában is japán minőségellenőrök felügyelik a gyártást, hogy a horgászok rovására senki ne köthessen kompromisszumot.

A Daiwának Európa három országában van leányvállalata: Angliában, Franciaországban és Németországban. Ez utóbbiban 100%-ban felvásárolták a fejlesztéseiről is jól ismert, a pontyhorgászok körében kedvelt ProCarp termékeket forgalmazó Cormoran céget, így ugyanazt a kereskedelmi hálózatot használják mindketten. A németországi leányvállalat szolgálja ki Közép- és Kelet-Európa kereskedőit, így a magyar boltokat is.

A termékek precíz gépsorok és…
… figyelmes kézi munka révén…
… nyerik el végleges formájukat

Új felállás itthon

Hazánkban 2010-től a Daiwa-Cormoran képviseleti iroda vette át a két márka értékesítésének irányítását. Ők tartják a kapcsolatot a kiskereskedőkkel, akiket nagykereskedő beiktatása nélkül szolgálnak ki.

Az új felállás legnagyobb hozadéka a horgászok számára egyértelműen az, hogy a hazai kínálat nem korlátozódik a nagykereskedő által kiválasztott, jobbára nem kizárólag horgász-szakmai szempontok alapján „leszűrt” termékkörre. Immár maga a gyártó értékesít a kiskereskedőnek, közvetlenül. A boltosnak lehetősége van azt rendelni, amit Te szeretnél, amit épp kinéztél a katalógusból.

Érdemes megjegyezni, hogy a kereskedők a németországi elosztó raktárból vagy közvetlenül Angliából kapják az árut. Ennek előnye, hogy nagyobb raktárkészletből és bővebb kínálatból válogathatnak, mintha egy hazai, szűkebb raktárra szabott választék állna rendelkezésükre. Tagadhatatlan, hogy így nem kerül egy nap alatt a vevő kezébe a kiválasztott orsó vagy bot, de a cég készleteinek függvényében igyekszik a lehető legrövidebb szállítási idővel kedvezni vevőinek.

A magyarországi képviselet működésének másik eredménye, hogy vannak hazai piacra szabott akciók, magyar nyelvű katalógust lapozgathatunk, szép számmal jelennek meg magyar nyelvű tesztek a hazai horgászmédiában, és immáron részt vehetünk a Daiwa által szervezett vagy támogatott versenyeken is. Idén például egy háromfordulós pergetőversenyt rendeztek. Ha lemaradtatok az első két fordulóról, a harmadikra (2010. okt. 24., Szécsény) még nem késő nevezni. A kupát már nagyon nehéz lenne elhódítani, de a forduló nyereményei komoly vonzerőt jelenthetnek a most nevezőknek. Jövőre nemcsak a pergetés, hanem más horgászmódszerek rajongóinak is lehetősége nyílik majd Daiwa versenyeken kipróbálni tudását és felszerelését az ország több régiójában.

A Daiwa számára alapvető fontosságú, hogy megfelelően támogassa a versenyeket…

Kulcskérdés: a szerviz

Érdemes tudnod, hogy ha valami gond lenne az orsóddal vagy botoddal - amire szerintem kevés az esély, de tegyük fel -, a Daiwa ezekre 2 év garanciát vállal. Fontos, hogy garanciális javítás esetén oda kell visszavinned a botot vagy az orsót, ahol vetted, mert csak így lehet a termék útját nyomon követni. A kereskedő a Daiwa jól felszerelt németországi szervizébe küldi vissza a terméket, ahol megjavítják vagy kicserélik azt. Tapasztalatok alapján szezonon kívül két hét, szezonban 3-4 hétig tart a javítás, de szakszerű, eredeti gyári alkatrészekkel történik, és képzett szakemberek felelnek a javításokért.

Hazai kínálat, külföldi kínálat…

Választék szempontjából kivételezett helyzetben vagyunk. Itthon kapható a teljes németországi és ezzel együtt kelet-európai piacra szánt Daiwa kínálat, és persze a teljes Cormoran is. A magyar nyelvű Daiwa katalógust a legegyszerűbben innen, a Cormoran katalógust pedig innen lehet fejezetenként letölteni.

Az Infinity-Q…
… és a Silvercreek a minőség etalonjává vált

A finomszerelékes pecásoknak jó hír, hogy ettől az évtől elérhető a teljes angliai Daiwa választék. Érdemes szétnézni a piacon, hogy mely boltok kínálatában szerepelnek már a termékek, vagy hol tervezik bevezetésüket. Az általános kiegészítők és a kedvező árú wobblerek is kellemes meglepetést okoztak a katalógus átlapozása során. Angol nyelvű termékinfók kedvéért a http://www.daiwasports.co.uk/products/ weblapot érdemes böngészni.

Már az angliai piacra készülő termékek sem elérhetetlenek!

Aki mindezek ellenére japán vagy amerikai piacra készülő Daiwa termékeket szeretne, annak javaslom, nézzen utána gondosan, mit is akar. Van, ami Európában más néven kerül a polcokra, mint a japán piacon, de nálunk is ugyanúgy elérhető. Meg aztán az is lehet, hogy már a jövő évi katalógusban benne lesz. A Daiwa tengerentúli feketesügéres közvetítésekből ismert szuper-multiorsója, a japánban készülő Zillion egy amerikai piacra szánt termék. Sokan kérdeztétek, itthon miért nem kapható? 2011-re elhozták Nektek.

Jövőre már a méltán híres Zillion is a hazai kínálat része lesz!

2011 újdonságai

Az új külsővel jelentkező Daiwa jövőre néhány olyan csúcsterméket is bemutat, amitől a versenytársak lélegzete is elakad. Itt az új Certate két világszabadalommal: mágneses olajszigeteléssel és szuper-légies rotorral. De elkészült a non plus ultra BASIAIR orsóhoz szánt 3,60-as, 3 librás bojlis bot is, valami elképesztően csekély, 270 grammos súllyal. Tömege alapján akár pergethetnétek is vele, de arra van egy jobb tippem. Jön az új TEAM DAIWA pergetőbot sorozat - ilyen áron ennyire meggyőző botokkal még nem találkoztam, pozitív értelemben. Különlegességnek ott van még a belső zsinórvezetésű pergető bot édesvízre. Igen, jól olvastátok, és nem is viccelek. Erről még biztosan sok szó esik, alig várom, hogy kipróbálhassam. A „Minitele” egy 40 centis tagokból álló, szuperkönnyű, de erős teleszkópos spiccbot. Munkából hazafelé a táskából előkapva jó lehetőséget adhat egy spontán pecára. És talán a legizgalmasabb téma: egyes Cormoran botokat (pl. Black Star) 2010 végétől kezdve a Daiwa gyárt. Érdemes lesz átnézni a katalógust meg a címkéket. És ez még csak egy kis ízelítő volt…

Hol vehetem meg?

Daiwa terméket vásárolni egyre több horgászboltban lehet, csak a boltoson múlik, hogy tart-e belőlük. De nem kell messzire menni, ha elolvastad a cikket és kedvet kaptál, akkor itt, a Haldorádón is átböngészheted a kínálatot és megveheted azt a Daiwa horgászcikket, ami épp megtetszik. A Haldorádóval kapcsolatban elárulok Nektek egy titkot. Rövidesen indul itt egy 10 hetes Daiwa nyereményjáték, a nyereményt pedig német mértékkel csomagolták. Ha rám hallgattok, szemmel tartjátok az oldalt. A webről jut eszembe, a legnépszerűbb hazai kapcsolatépítő portálon a képviselet hivatalos Daiwa és Cormoran klubbot indított, itt naprakész infók kerülnek fel termékekről, akciókról és a partnerboltokról is.

A DAIWA a népszerű közösségi portálon, az IWIW-en is megtalálható

Mit csinál még a Daiwa?

Egy apróságot nem hagyhatok ki. Akinek hiányérzete támadna a Daiwával kapcsolatban, mert japán ugyan, de nem gyárt biciklit, annak elárulom, téved. A Daiwa konszern nemrég nevet váltott, a Daiwa márkanevet ezután kizárólag a horgászcikkek viselik. A hatalmas vállalatcsoport immár Globeride néven tevékenykedik, a milliónyi horgászcikk mellett gyárt még vitorlás ruházatot - a sokaknak ismerősen csengő North Sail márkát -, Prince teniszütőket meg sok minden mást, többek között csúcsminőségű, vagány bringákat Corratec márkanéven. Mert aki igazán ért a finommechanikához, az igyekszik a felhalmozott tudást széles körben kamatoztatni.

Irány a víz!

Nekem szimpatikus, ha egy olyan gyártó, mint a Daiwa úgy érzi, fontos, hogy a horgászok tudják, kitől vásárolnak terméket és kapnak szolgáltatást. A bizalom erről szól, és úgy tűnik, lehet kölcsönös. Ennyit erről, jöjjön a peca! Botot a kézbe, indul a pergető szezon! Jó fogást (és visszaengedést) mindenkinek!

(X)
Hernyák Aurél

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: