Dometic mobil hűtőbox

Dometic mobil hűtőbox

Nemrég egy olyan helyzetbe kerültünk, hogy szükségünk volt nagyobb méretű, de könnyen szállítható hűtőre olyan helyen, ahol nem áll rendelkezésre hálózati áram. Erre a problémára nemcsak gyors, de valóban működő megoldás kellett. Ekkor találtunk rá a Dometic hűtődobozra, ami messzemenőkig teljesítette a forgalmazó ígéretét. Ezzel a bemutató írással szeretnénk segítséget adni azoknak, akik hasonló problémával kerülnek szembe.

De nem a száraz tényeket, adatokat fogjuk nektek itt megmutatni – mert azt bárhol megtalálhatjátok, illetve a használati útmutató mindent tartalmaz, ami műszaki szempontból érdekes lehet –, hanem a használat során szerzett tapasztalatainkat szeretnénk megosztani veletek.
Amit érdemes megemlítenem, hogy ilyen kapacitású, otthoni hűtőt valóban helyettesíteni tudó, hordozható készülékkel nem sűrűn találkozik az ember, így nekünk is voltak kétségeink az üzemeltetés közbeni hatásfokokat illetően, de ez a berendezés mindegyikre rácáfolt.
Először is a méretével. Ez a hűtőbox nagy! Egy középkategóriás kombi családi autó csomagterének az 1/3 részét elfoglalja, de szerencsére olyan a kialakítása, hogy bőven hagy helyet akár 4 fő csomagjainak is.
Hogy pontosabb legyek, a JCB-1 hűtőbox hasznos térfogata 41 liter. Ez annyit tesz, hogy például úgy tudunk bele 2 zsugor – 12 db – 1,5 lieteres ásványvizes palackot elhelyezni, hogy marad még némi hely benne. De a gyakorlatban úgysem csak egyféle űrméretű palackkal vagy tárolóedénnyel töltjük fel, hanem vegyesen többfélével. De mégis mennyivel? Megmutatjuk! :)

Mennyi minden fér bele?
12 db 1,5 literes ásványvizes palack telitölti a hűtőt

A hűtőbox felépítése nagyon masszív, így akár teljesen telipakolva is mindenféle recsegés-ropogás nélkül tudjuk ki- és berakni az autóba vagy a rendeltetési helyére. Önmagában csak 11 kilót nyom, míg telipakolva akár 40-45 kiló is lehet a teljes tömeg, amihez már neki kell rugaszkodni, de a készülék bírni fogja, ha a derekunk is.

A hűtőbox önsúlya 11 kg, de telipakolva akár 45 kg is lehet
Ez mind belefér, és még marad is némi hely

A stabil felépítés nemcsak a telipakolt hűtőbox mozgatásakor számít, hanem a csomagtartóban vagy más tároló helyen történő rögzítésnél is. Autóban érdemes legalább gumihevederrel vagy gumikötéllel biztosítani, nehogy egy kanyargósabb szakaszon ide-oda verődjön a csomagtartóban vagy egy nagy fékezésnél nekicsapódjon az üléssornak.

A hűtőbox gumi lábakon áll, de érdemes rögzíteni a csomagtartóban

Ezt a Dometic JCB-1 hűtőboxot az teszi igazán értékessé, hogy 3 különböző energiaforrásról is üzemeltethető:

  • hálózati áramról (220-240 V)
  • akkumulátorról szivargyújtó csatlakozóval
  • gázpalackról (220 g-os gázkartusról)
 

Ez csakis azért lehetséges, mivel nem kompresszoros hűtőről van szó, hanem abszorpciósról, ami különböző hőcserélők segítségével képes energiát nyerni a hűtőközeg áramoltatásához. Ennek köszönhetően zajtalan, vibrációmentes, és ami a legjobb, gondozásmentes is.
Azt meg kell említenem, hogy a leggyorsabb lehűtést gázüzemben, azaz gázpalackról tudja, ekkor 3-4 óra szükséges a teljes lehűtéshez. Hálózati áramot használva ez az időtartam már 5-8 óra is lehet, míg akkumulátoros üzemben (szivargyújtóról használva) a készülék hűtési képessége nagyon alacsony, itt a hidegen belehelyezett ételek, italok, egyebek hőmérsékletét tudja szinten tartani. Tehát ha nyaraláskor használjuk, érdemes indulás előtt, autón kívül telipakolni, és lehűteni a szállítandó italt, ételt, majd ha behelyeztük az autóba, akkor a szivargyújtóról üzemeltetve megtartatni vele a már lehűtött termékek hőmérsékletét. Nyugodtan nyitogathatjuk, nem melegszenek fel benne az élelmiszereink.

Műszaki Adatok - Dometic Jcb-1 Rc 1205 GC Hűtőbox
Bruttó űrtartalom 41 liter
Hálózati feszültség 220-240 V (AC)
Teljesítmény 85 W
Energiafogyasztás 1600 kWh / 24 h
Akkumulátor feszültség (szivargyújtó) 12 (DC)
Teljesítmény 85 W
Energiafogyasztás 170 Ah / 24 h
Gáznyomás 28-30/37 mbar
Gáztípus I3+
Fúvóka méret #2
Névleges hőterhelés: bután 144 W - 10,5 g/h
Klíma osztály besorolás N
Hűtőközeg 159 g H2O + 86 g NH3

 

3 különböző energiaforrásról üzemeltethetjük a készüléket

Ha pedig kivesszük a csomagtartóból, és nincs lehetőségünk áram alá helyezni, akkor sincs gond, hiszen gázüzemben máris tovább használhatjuk. Ekkor szükségünk lesz gázpalackra, egész pontosan gázkartusra amely 220-230 g közötti töltőtömegű bután töltetű lehet.
Fontos! Egyszerre csakis egy energiaforrásról üzemeltethetjük a hűtőboxot!
Minden energiaforrásnak külön kezelő egysége van, így a gyártó a téves üzemeltetés lehetőségét is biztonságosan kiküszöbölte. A gáz begyújtásához piezoelektromos gyújtást alkalmaz a gyártó, ami a legegyszerűbb, mégis mindig működni fog.

Külön kezelőfelülete van az elektromos és a gázüzemnek is

Gázüzem használatakor nem kell külön csatlakozókkal, biztonsági szelepekkel, rugókkal, támaszokkal és egyéb kiegészítőkkel viaskodnunk. A gyártó megtalálta a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldást a gázpalack rögzítésére és biztonságos üzemeltetésére. A palack rögzítéséhez erős mágneseket használ, így elég csak a szelepet jól pozícionálni, a mágnes a palackot „odaszippantja”, és olyan erősen tartja, hogy nincs szükség más külső behatásra. Emellett a biztonsági szelepek mind a készüléken belül helyezték el, így a gázüzem „bolond biztos” és gondozásmentes.

A gázpalack rögzítésére erős mágneseket alkalmaz a gyártó
Nincs szükség másra, csak odaközelíteni, a továbbiakban önműködő
Hálózati csatlakozó 1,5 m, a szivargyújtó csatlakozó 2,2 m hosszú kábellel szerelt

A hűtőbox teljesen gondozásmentes, egyedül a rendszeres tisztán tartásáról érdemes gondoskodnunk. Ezt is könnyedén megoldhatjuk, hiszen a belső terében csak a hűtőelem foglal helyet. Könnyedén kiöblíthető, kitörölhető. Ha pedig hosszabb ideig nem fogjuk használni, érdemes az ajtaját kitámasztani, hogy a kellemetlen szagok képződését elkerüljük.

Kizárólag a hűtőbox tisztán tartására kell odafigyelnünk, minden más szempontból gondozásmentes

Kinek lehet jó választás ez a könnyen mozgatható hűtőbox?
Elsőként családosoknak kirándulásokhoz, túrázóknak, kempingezőknek, horgászoknak akár csali anyag eltárolására is, vadászoknak, kamionosoknak, hajósoknak és mindenkinek, akinek szüksége van egy mozgatható, többféle energiaforrásról üzemeltethető és nagy hűtési kapacitással rendelkező mobil hűtőre.

Letisztult megjelenésével, egyszerű formájával nem feltűnő, mégis esztétikus

Remélem, sikerült hasznos információkkal ellátnom azokat, akik érdeklődnek e termék iránt, de ha részletesebb bemutatásra is kíváncsi valaki, akkor azt alábbi videóban megtalálja:

Írta: Haszilló István
Fotók és Videó: Haszilló István, Pintér Zoltán

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.