Ismerd meg az új Haldorádó Method Feeder kosarakat!

Ismerd meg az új Haldorádó Method Feeder kosarakat!

A 2020-as évben hat különböző, 100%-ban saját fejlesztésű Haldorádó Method Feeder kosár szériával bővítettük a kínálatunkat. A Haldorádó YouTube csatornáján korábban megjelent filmekben, illetve itteni írásokban már feltűnt néhány verzió a repertoárból, azonban az újdonságok sora ezekkel még nem ért véget! Ebben az írásban, valamint kisfilmben a komplett új method kosár palettát, illetve a széles méretválasztékot bemutatom és néhány hasznos tippet is megosztok a kosarak használatához. Ha érdekelnek a részletek, érdemes őket megtekinteni!

A 2020-as évben hat különböző, 100%-ban saját fejlesztésű Haldorádó Method Feeder kosár szériával bővítettük a kínálatunkat, ezeket kívánom most bemutatni!

Mielőbb ebbe belevágnék, néhány igazán aktuális gondolatot szeretnék megosztani. Bizonyára semmi újdonságot nem árulok el azzal, hogy a minket körülvevő tárgyak, használati eszközök vagy ruhák döntő többsége Kínában készül. Lassan már az a csoda, ha találunk olyan dolgot, amely nem onnan származik. Nincs ez másként a horgászatban sem. A csalogatóanyagok kivételével szinte minden horgászeszközünk a Távol-keletről érkezik. Így kisebbfajta csodának számít az is, hogy a most bemutatatásra váró termékek Magyarországon készülnek!

Céltudatos tervezés és minden igényt kielégítő méretválaszték jellemzi az új kosárcsoportokat

Hogyan születik meg egy ilyen termék? Elmesélem!
Kell néhány fanatikus, de nagyon profi horgász, aki nagyon sokat horgászik és tudja, hogy mit akar. Nem titok, hogy Szabadi Róbert barátom és jómagam vagyunk e termékek ötletgazdái. A megfelelő ötletek után meg kellett találni azokat a mérnököket, akik képesek voltak a legapróbb részletekig megtervezni ezeket, majd utána már „csak" a legjobb szerszámkészítőket és gyártókat kellett megtalálni. Közben pedig állandóan teszteltük, próbáltuk, nyúztuk a kosarakat, hogy miként tehetjük azokat még jobbá és még könnyebben gyárthatóbbá. Látszólag ez egy baromi egyszerű feladat, hát valójában egyáltalán nem az! De, ami a lényeg, hogy elkészültek és itt vannak, ismerkedjünk meg ezekkel!

Alapos és hosszas tesztidőszak után büszkén mutatjuk be új kosarainkat, melyek Magyarországon készülnek!
Típustól és mérettől függetlenül, mindegyik modell ólommentes, a megfelelő súlyról egy speciális fémötvözet gondoskodik

Haldorádó Flat L és Flat XL
Nagyon nehéz már újat és valóban hasznosat csinálni, de apróbb-nagyobb módosításokkal mindent jobbá lehet tenni! Az új Haldorádó Flat L és XL method kosarak bordái nem a hossztengelyre merőlegesen, hanem azzal párhuzamosan találhatók a kosártesten. Miközben remekül megtartják az etetőanyagot, nehezebben roppantják szét, sértik meg a belepréselt csalit, sőt nagyobb méretű csalik bejuttatására is képesek, hiszen azok a bordák közé kényelmesen beférnek. Erre az átlagos method kosarak átalakítás nélkül nem alkalmasak. A horog is lényegesen nehezebben akad el ebben a kialakításban. Fontosnak tartottuk, hogy a kosár lapját egy finom kis perem vegye körbe, amely az etetőanyagot jobban megtartja – ez áramló vagy mélyebb vízben és lendületes dobásoknál különösen hasznos. A kosár végét nem egy haszontalan, gyakran elmozduló, lecsúszó gumikúp, hanem egy 1,5 cm-es kúpos cső zárja le. Ez a mindennapos method horgászatok kosara, 15-től 60 méterig történő horgászatra való. A kosarat a Preston típusú töltőszerszámokhoz optimalizáltuk. Már ezeknél a modelleknél is feltűnhet, hogy mennyire strapabíró és erős darabok ezek, szinte letörhetetlen, elpusztíthatatlan minden része. Ez az érzés a további modelleknél még tovább fokozódik.

Méretsor:

  • Flat L 15, 25, 35 g
  • Flat XL 35, 45, 55 g
 

Íme, a Haldorádó Flat L és XL method kosár sorozat…
… mely 3-3 különböző méretből áll!
Az új Haldorádó Flat L és XL method kosarak bordái nem a hossztengelyre merőlegesen, hanem azzal párhuzamosan találhatók a kosártesten
Ezt a kosarat a Preston típusú töltőszerszámokhoz optimalizáltuk
A töltés folyamata nagyon egyszerű! Elsőként bele kell helyezni a csalit…
… majd jöhet rá a használni kívánt etetőanyag vagy micro pellet egészen szerszám pereméig töltve!
Könnyedén rá kell fordítani a kosarat, értelemszerűen a bordákkal lefelé!
Jöhet a préselés, néhány határozott mozdulattal nyomkodjuk bele a kosarat!
A töltőszerszám kiszélesedő oldalát nyomjuk le és a kosár kiemelkedik a formából!
Elkészült a tökéletes method töltet!
Kora tavaszi, hideg vízi horgászataim során (is) előszeretettel használom e kosártípust
A rendszer hibátlanul működik!
A rövid és középtávú klasszikus method pontyhorgászat tökéletes eszközei a Flat L és XL kosarak!

Haldorádó Vezetőszár
Aki megszokta és megkedvelte a Flat típusú kosarakat, vagy ragaszkodik a Preston típusú töltőszerszámokhoz, az gyakorta nem is akar más típust használni, viszont gyakorta szembesül vele, hogy kosara a távoli horgászatokhoz már egyáltalán nem alkalmas. Láttam már számos házi tuningot, amellyel stabilabbá lehet tenni a kosár röppályáját és messzebbre is dobható. Nos, erre nekünk is van egy profi gyári megoldásunk. A Haldorádó Vezetőszár egy kúpos, dart szárnyakkal ellátott 8 cm hosszú cső, amely a Flat L és Flat XL kosarak végét lezáró 1,5 cm-es kúpos végre passzol tökéletesen. Használatával az átlagos távolságok meghorgászására alkalmas kosárból máris egy profi távdobó kosarat tudunk készíteni.

Egy különleges kiegészítő újdonságunk a Haldorádó Vezetőszár!
Ez egy inline rendszerű…
… kúpos, dart szárnyakkal ellátott cső…
… mellyel a Flat L és Flat XL kosarak könnyedén távdobó típussá alakíthatók!

Nagyon fontos szempont volt a Vezetőszár megtervezésénél, hogy olyan méretben készítsük el, hogy ne csak a Haldorádó Flat L és XL kosarakhoz, hanem tulajdonképpen a piacon található összes népszerű kosárhoz minimális átalakítással illeszthető legyen. Így, ha nem is szándékoztál új kosarat venni, hiszen évek óta megvan a jól bevált method kosarad, de szeretnél vele pontosabban és távolabb dobni, akkor ezt szinte biztos, hogy arra is rá tudod majd csatlakoztatni, és máris megvan a régi/új távdobó kosarad profi kivitelben! Biztosra vesszük, hogy sokan értékelni fogják ezt a hasznos kis terméket és szívesen pattintják fel meglévő kosarukra!

Kialakításánál fogva a Flat L és Flat XL kosarak végét lezáró 1,5 cm-es kúpos végre passzol tökéletesen
A vezetőszár hossza 8 cm
Íme, a végeredmény! Aki megszokta és megkedvelte a Flat típusú kosarakat, vagy ragaszkodik a Preston típusú töltőszerszámokhoz, de távolra szeretne pontosan dobni, az nagyra fogja értékelni ezt a hasznos kis terméket!

Haldorádó Deep Inline és Deep Fix
Na, ez egy igazán szokatlan formájú kosár, amelyet speciális helyzetekre fejlesztettünk. Ebbe fér bőven csalogatóanyag és nagyon könnyen tölthető, még töltőszerszám sem kell hozzá! No de mit lehet beletölteni? Darabosabb, magvakkal dúsított etetőanyagokat és akár ragasztott csontit. Jó szolgálatot tehet mély, bányatavi horgászatok során és folyóvízen. Nagyon széles méretválasztékban, 40-től 120 grammig kerül forgalomba. Ez garantáltan leviszi a legmélyebb vízbe is a belehelyezett csalogatóanyagokat és folyamatosan adagolja azt. Kapható „inline", azaz csúszó és „fix" kivitelben. Ha hosszú előkével kell horgászni, pl. folyón, akkor a fix, míg, ha rövid előke a célravezető, akkor az inline változat használata javasolt. De felhasználásának csak a fantázia szab határt! Ezek nem távdobó kosarak, nagy távolságot lehetetlen ezekkel elérni, és megtöltve is jelentős össztömeget képezhetnek, így mindenképpen erősebb feederbotokhoz ajánlottak.

Méretsor:

  • Deep Inline 40, 65, 80, 100, 120 g
  • Deep Fix 40, 65, 80, 100, 120 g
 

A Haldorádó Deep Inline és Deep Fix igazán szokatlan formájú kosarak, amelyeket speciális helyzetekre fejlesztettünk
Íme, a Deep Inline változat!
A kosártest belső zsinórvezetésű…
… ezáltal nagyon könnyű felhelyezni a főzsinórra
Ha rövidebb előkével mélyebb állóvízen horgászunk, akkor a Deep Inline ajánlott!
No de mit lehet beletölteni? Szinte bármit, használatának csak a fantázia szab határt! Kifejezetten javasoljuk hozzá a darabos, nagyszemcsés etetőanyagokat!
Elsőként a kosár aljába kell tölteni egy kis adagot, kb. a bordákig
Ezt követően jöhetnek a nagyobb finomságok, pl. csemegekukorica…
… és kisebb pellet szemek
Ezt fedjük le egy újabb etetőanyag réteggel, nagyjából a kosár pereméig
Következő lépésként jöhet a csali a kosár közepére
Végül tegyük rá a záró réteg etetőanyagot!
El is készült! Ez a kosár garantáltan leviszi a legmélyebb vízbe is a belehelyezett csalogatóanyagokat és folyamatosan adagolja azt
A Deep kosárszéria másik tagja a Fix változat
Ezt a típust inkább hosszabb előkékhez, illetve akár folyóvízi horgászathoz is javasoljuk
A kosár tetején elhelyezett fülnél fogva kell egy karabiner vagy ólomkapocs segítségével a végszerelékre rögzíteni
A töltési folyamat azonos az Inline változatéval, bátran kísérletezhetünk és használhatunk vele bármilyen etetőanyagot, adalékanyagot, illetve nagyobb csalikat is
Fontos, ezek nem távdobó kosarak, nagy távolságot lehetetlen ezekkel elérni, és megtöltve is jelentős össztömeget képezhetnek, így mindenképpen erősebb feederbotokhoz ajánlottak

Haldorádó Dart L és Dart XL
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a nagy távolságú method feederezés specialistái a magyar horgászok, látva a többi nemzet horgászatát. Ennek kifejezetten nagy kultusza van hazánkban, és a horgászok döntő többsége könnyedén dob akár 100 méter feletti távokba is method kosárral. Ehhez megvannak a megfelelő botjaink, orsóink és kosaraink.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a nagy távolságú method feederezés specialistái a magyar horgászok. Az új Dart method feeder kosár is egyértelműen ezt a célt szolgálja, méghozzá kiemelkedő pontossággal társulva!

Az új Dart method feeder kosár is egyértelműen ezt a célt szolgálja! A kisebb, L-es méret kifejezetten ajánlott a finom, pontos, középtávú, azaz 60-80 méteres horgászatokhoz, az XL-es méret pedig 80 méter feletti távok könnyed eléréséhez. Hol lehet ennek a vége? Határ a csillagos ég, de nagyban függ a használt felszereléstől és horgász dobótechnikájától, hogy végül meddig repül. A kosarak jól átgondolt kialakítása és precíz tervezése biztosítja, hogy rendkívül erős lendítés mellett is megmaradjon bennük az etetőanyag, ezt az alsó + felső korlát és az oldalperem garantálja. Nagyméretű csalik és belehelyezhetők, és a horog is nagyon nehezen akad bele. A végén 4 lapkával ellátott vezetőszár nagyon stabillá teszi a repülést. Még erőteljes oldalszélben is sebészi pontossággal lehet ezekkel dobni. Fontos megemlíteni, hogy ez a kosár egyetlen elemként van kiöntve, a vezetőszár sem ragasztott, így elképzelhetetlen, hogy lecsússzon a kosár testéről. Nagyon-nagyon stabil, masszív darabok, emellett nagyon precíz és szép az öntése mindegyiknek. Sehol egy sorja vagy megfolyás, egyszerűen igényes és jól megcsinált kosarak, amelyek csak azt tudják, amire kitaláltuk őket! Ezeket a Long Cast kosarak gumis töltőjéhez optimalizáltuk.

Méretsor:

  • Dart L 30, 40, 50 g
  • Dart XL 45, 55, 65 g
 

L és XL méretekben, illetve igazán széles súlyválasztékban, 30-65 grammig kínáljuk ezt a távdobó method kosarat
A kosarak egyik legmeghatározóbb eleme a a végén 4 lapkával ellátott vezetőszár. Ez nagyon stabillá teszi a repülést. Még erőteljes oldalszélben is sebészi pontossággal lehet ezekkel dobni
A kisebb, L-es méret kifejezetten ajánlott a finom, pontos, középtávú, azaz 60-80 méteres horgászatokhoz, míg az XL-es méret 80 méter feletti távok könnyed eléréséhez. Hol lehet ennek a vége? Határ a csillagos ég!
Az új Haldorádó Dart L és XL kosarakat a Long Cast Method Feeder kosarak L-es, valamint XL-es szilikon töltőszerszámaihoz optimalizáltuk, ezekkel javasoljuk őket használni
A legkisebbtől a legnagyobbig mind tökéletesen illeszkedik a szerszámokba
Az alsó + felső korlát közé nagyméretű csalik is helyezhetők, a horog is nagyon nehezen akad bele
Az XL-es mérethez nyugodtan használhatunk nagyobb méretű, hajszálelőkés csalikombinációkat is…
… a kosár kapacitása gond nélkül befogadja! Bevetésre kész a távdobó method töltet!
Az összehangolt, koncentrált rendszer működés közben. A csali pontosan ott van, ahol lennie kell, vagyis a csábító etetőanyag kupac kellős közepén!
Ez a típus remekül bevált a methodos amurhorgászathoz is, amit Putz Tamás és Sipos Gábor – „Nyári feederes kalandok V. rész – Mátravíz amurjai” c. filmjében is láthattatok
Kifejezetten ajánlom ezt a modellt a nagyhalas feederhorgászatokhoz!
Ez eredmény nem marad el!
A Dart XL kosár kulcsfontosságú szerephez jutott az idei balatoni feederes túrám során, ahol a „Vadvízi kalandok 42. rész – Rapid feeder a Balaton körül” c. filmem készült
Itt bizony ki kellett hozni magamból és a felszerelésből a maximális dobástávot, amihez kiváló eszköznek bizonyult ez a kosár!
Remekül adta a pontyokat
Egy szép balatoni methodos töves a sok közül

Elkészült az új fejlesztésű Haldorádó Method feeder kosarak bemutató filmje is, melyben a termékek még látványosabban és részletesebben kerülnek bemutatásra, érdemes megtekinteni!

Ebből a repertoárból bárki megtalálhatja a számára optimális típusú, illetve méretű method kosarat, melyet a felszereléséhez, valamint a meghorgászni kívánt helyhez, körülményekhez mérten érdemes kiválasztani! Eredményes horgászatot kívánok hozzájuk! :-)

Írta: Döme Gábor
Fotók: Putz Tamás, Takács Péter, Bihari Dániel
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.