Színes zsinórok

Színes zsinórok

A monofil zsinórok gyártásában óriási előrelépést eredményezett, hogy olyan színezőanyagot sikerült felfedezni és később sikerrel alkalmazni, amely a zsinórok paramétereit, főként a szakítószilárdságát nem rontotta tovább. A kicsit is tájékozott olvasók most mosolyogva jegyzik meg „no de eddig is voltak színes zsinórok!” Ez igaz, de nem olyanok, mint az új generációs, egyre több neves cég kínálatában felfedezhető monofil zsinórok! Miért másak ezek, hogyan lehet a különbséget érzékelni és a javunkra fordítani? Nos, akit egy kicsit és érdekel a téma, garantálom, hogy olvashat meglepő dolgokat!

A horgászzsinórok alapanyagául több mint 40 éve szinte ugyanaz a kopolimer szolgál. Mégsem kell gyakorlott „mesterhorgásznak” lenni ahhoz, hogy puszta kézzel a zsinórszálakat simogatva különbséget érezzünk. Miért merevebb, lágyabb, gyengébb, erősebb, fényesebb, mattabb egy-egy monofil horgászzsinór? Hogyan tudnak érzékelhető és mérhető különbségeket produkálni a különböző gyártók, ha az alapanyag szinte minden cégnél azonos? A „titok” azokban az adalékanyagokban rejlik, amelyek gyakorta lényegesen drágábbak, mint a legtisztább, legjobb minőségű alapanyag. Ezekkel az adalékokkal lehet a zsinórok minden egyes paraméterét tetszés szerint befolyásolni. Évtizedeken keresztül csak áttetsző horgászzsinórok előállítására voltak képesek a gyártók, majd sikerült egy olyan festékanyagot felfedezni, amellyel a zsinórt megfesthették. Az idősebb horgászok bizonyára emlékeznek az első sötétbarna és zöld (Platil) zsinórokra. A színes zsinórok azonban mind fényesek, gyenge színtartó képességgel és lényegesen kisebb szakítószilárdsági értékekkel bírtak, mint a festés nélküli natúr zsinórok. A színes zsinórok iránti igény azonban egyre nagyobb lett, így a gyártók tovább kutattak, hogy megtalálják a tökéletes megoldást. Nem túl régi múltra tekint vissza az a fantasztikus felfedezés, amely során a jól bevált kopolimer alapanyaghoz egy különleges - eddig soha nem használt - színezőanyagot kevertek. A monofil zsinórok ettől ahelyett, hogy drámai módon elgyengültek és használhatatlanná váltak volna, némi túlzással új erőre kaptak!

Új generációs Nevis horgászzsinórok

Az új generációs monofil horgászzsinórok legszembetűnőbb paraméterei

  • Nagyon szép matt színekben pompáznak, egyáltalán nem csillognak!
  • Elképesztően sima felületűek
  • Nagyon lágyak és rugalmasak
  • A bennük található nagy mennyiségű festékanyag súlya miatt gyorsan és jól merülnek
  • Rendkívüli lágyságuknak köszönhetően sokkal magasabb a csomótűrő képességük
  • Átlagon felüli nyúlásuk miatt megnőtt a terhelhetőségük és szakítószilárdságuk is
  • Kiváló láthatóságuk miatt könnyebben nyomon követhető a menekülő hal útja
  • A világos (fluo sárga, narancs) színű zsinórok éjjel (gyenge fényben) is nagyon jól láthatók
  • Jó velük horgászni, mert megnő a dobótávolság és nem gubancolódik zsinórunk!
  • Megnőnek a szerelék „rejtett” erőtartalékai

Az új színezetű zsinórok forradalmasíthatják a horgászatot

Mint az eddigiekből kiderült, az élet és fejlődés szerencsére a damilok terén sem állt meg! Az új generációs Nevis horgászzsinórokból gyűjtöttem össze egy csokorra valót, amelyek között válogatva mindenki megtalálja a kedvenc horgászmódszeréhez legmegfelelőbbet.

Nevis Navy Carp

Sötétbarna pontyozó zsinór. Mivel a pontyozó horgászat során van a legtöbb csomóra szükség, a kiváló csomótűrés elérése volt a legfőbb cél. Szinte nem is veszít a szakítószilárdságából csomózás után. Ezt egy speciális adalék felhasználásával érték el, amely nem engedi, hogy a csomózás helyén meggyengüljön a zsinór. A másik fontos tulajdonság az UV-álló bevonat. A pontyozó horgászatok alkalmával sokszor napokig egyfolytában áztatjuk a zsinórt, amit napsugárzás hamar elöregít és károsít. Ezt a problémát egy bevonat alkalmazásával szinte 100%-ban sikerült kiküszöbölni. Ez biztosítja, hogy zsinórunkat hosszú ideig problémamentesen tudjuk használni!

Méretsor: 0,18; 0,20; 0,22; 0,25; 0,30; 0,35; 0,40 mm
Kiszerelés: 150 és 300 méter / tekercs

A Navy Carp sötét színű univerzális pontyozó zsinór

Nevis Xenon

A nagysikerű fluo sárga Nevis Sensor zsinór fluo zöld változata. Extrém gyorsan merül a bedobás után, ezért a szél és a hullámzás nem kap bele. Széleskörűen alkalmazható fenekező, feederező és pergető horgászat során. Speciális színének köszönhetően nagy távolságról is jól látható, ami nagy előnyt nyújt éjszakai horgászatkor is. Kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik. Csomózott állapotban is csak keveset veszít szakítószilárdságából. Tökéletes kör keresztmetszete miatt jól dobható.

Méretsor: 0,20; 0,22; 0,25; 0,30; 0,35 mm
Kiszerelés: 150 és 300 méter / tekercs

A Xenon speciális színének köszönhetően nagy távolságról is jól látható, ami nagy előnyt nyújt éjszakai horgászatkor is
A színes zsinór talán vonzza a színes halakat? Nem! De nem is riasztja!

Nevis Multicast

Speciális, többszínű, félkemény zsinór, amely elsősorban pergető horgászatra lett kifejlesztve. Mivel a pergetés veszi igénybe legjobban a horgászzsinórokat, a magas kopásállóság volt a legfontosabb tulajdonság a fejlesztés során. Ezért egy speciális teflonbevonatot kapott a zsinór, ami amellett, hogy a kopásnak ellenáll, nem is gubancolódik. A gyűrűkön minimálisra csökken a súrlódás, ezért sokkal könnyebben is dobható.

Méretsor: 0,20; 0,22; 0,25; 0,30; 0,35 mm
Kiszerelés: 150 és 300 méter / tekercs

A Multicast speciális, többszínű, félkemény zsinór, amelyet elsősorban pergető horgászathoz fejlesztettek
A Nevis Multicast közelről

Nevis Endura

Távoli dobásokra kifejlesztett univerzális horgászzsinór. Fluoreszkáló narancssárga színének köszönhetően rendkívül jól látható dobáskor és fárasztáskor is. Különösen fárasztáskor fontos ez, amikor halunk megindul az akadós terep felé, még időben el tudjuk irányítani onnét. Alacsony memória és magas kopásállóság jellemzi. A tökéletes dobások elérése érdekében teflonbevonatot kapott. A szennyeződések sem tudnak megtapadni ezen a felületen, ezért zsinórunk nem válik felúszóvá a sok zsíros, olajos szennyeződéstől.

Méretsor: 0,20; 0,22; 0,25; 0,30; 0,35 mm
Kiszerelés: 150 és 300 méter / tekercs

Az Endura fluoreszkáló narancssárga színének köszönhetően rendkívül jól látható dobáskor és fárasztáskor is
Melyiket csévéljem az orsó dobjára?

Nevis Navy Feeder

A feeder zsinórok egyik legfontosabb alaptulajdonsága az alacsony nyúlóképesség. A bemutatott színes zsinórok közül ez nyúlik a legkevésbé. Az alacsony nyúlóképesség azért (lehet) kulcsfontosságú a feederezésnél, mert ennek elemi szerepe van abban, milyen finom kapások érzékelhetőek. Egy nyúlásra hajlamosabb damil a kisebb húzást, rázást alakváltozása révén elnyelheti nagyobb távolság esetén, azaz ezekből a spicc szinte semmi nem „érez”. Egy nem nyúló zsineg ezzel szemben nyomban azt közvetíti, amit a hal a végszerelékkel csinál, ráadásul akkor is, ha az áramlás akármekkora hasat nyomott a bot és a súly közé… azaz a kevésbé nyúló damil a kapásjelzés javulása miatt kifejezetten ajánlott a rezgőspicces horgászathoz. Az, hogy még a bevágást is jobban, közvetlenebbül biztosítja, miközben a ruganyos bot miatt nem kell tartani az előkeszakadástól sem, már csak plusz, bár kétségtelenül előnyös. Vörösesbarna színű, magas csomótűrésű, UV-álló. Rendkívül gyorsan merül, ami igen fontos a feederbotos horgászat során. A tökéletesen sima zsinórfelületnek köszönhetően nagyon pontos dobások érhetőek el vele.

Méretsor: 0,16; 0,18; 0,20; 0,22; 0,25 mm
Kiszerelés: 150 és 300 méter / tekercs

A Navy Feeder a színes zsinórok közül a legkisebb nyúlású
A jól összehangolt felszerelés eredménye

(X)
Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.