Top Mix 2010-es újdonságok

Top Mix 2010-es újdonságok

Azt hiszem, hogy már megszokhatták az újdonságok iránt fogékony horgászok, hogy a Top Mix cég minden évben meglepi őket számos új termékkel. A 2010-es év jelentős változást hozott a termékpalettán. A mennyiségi fejlesztések helyett, az angol trendeket követve, a minőségi újítások irányába terelődött a fejlesztés. Az új termékekről a legszakavatottabb emberrel, Papp Józseffel, a Top Mix cég tulajdonosával beszélgettünk Dombóváron, a Top Mix bemutatótermében.

Milyen újdonságokkal találkozhatunk a 2010-es évben a Top Mix kínálatában?

Ahogy ballagunk a szezon kezdete felé, úgy jelennek meg honlapunkon az új termékek, jelezve, hogy az elmúlt évet sem töltöttük ölbe tett kézzel. Nem árasztjuk el a horgászokat új termékek tömegével, sokkal inkább a minőség mellett tettük le a voksot. Sok órát töltöttem, töltöttünk a vízparton a termékeket próbálgatva, hogy mire megkapják a végső formát, már mindenki megelégedésére szolgáljanak. Új utakat kezdtünk taposni, termékeink mind-mind jól átgondoltak, külső-belső formájuk egy kicsit új.

A rakósok is új vonalvezetésűek, hiszen eltértünk az eddig megszokott átmérőktől és a könnyebb kezelhetőség érdekében karcsúbbak lettek elődjeiknél. Az etetőkkel is új irányt céloztunk meg, mert úgy gondolom, azzal, hogy a hagyományos összetevők arányát változtatnám, vagy csak új ízeket használnék, igazi újat nem tudnék létrehozni. Előtérbe helyeztük a halas, magas fehérjetartalmú etetőket, mert úgy gondolom, a világ ebbe az irányba halad, és ezt nekünk is követnünk kell. Ennyi bevezető után térjünk át az új termékek bemutatására!

A rakós botokkal kezdem. Két új rakós bot szerepel az idei kínálatunkban, a Stradivari Tournament és a STR Tournament Carp. Mindkettő csúcsbot, így az olcsóbbikkal is le lehet ülni bármilyen komoly versenyen. Ezekről sokat nem kívánok beszélni, hiszen már Polyák Csaba, a Haldorádó Horgászportál egyik szerzője részletesen bemutatta nektek mindkét botot. Itt a legapróbb részletekbe is belemenő videós anyag jelent meg róluk a közelmúltban.

Polyák Csabi tesztelte már korábban a két új rakós botot, a Stradivari Tournamentet és a STR Tournament Carpot

Bár azt mondtad, kevesebb az idén az új termék, az asztal mégis szinte tele van számos új csomagolású, új típusú etetőanyaggal. Mit kell ezekről tudni?

Az etetőanyagok terén sok új nem szerepel a palettánkon. Új utakat kezdtünk taposni, a magas fehérjetartalmú, halas jellegű etetők felé vettük az irányt. Nagyon sok külföldi anyagot olvastam és gyakorlatilag a vezető horgász nagyhatalmak, talán még az olaszok kivételével, ebben az irányban mozognak. Az angolok már ennél is előbbre tartanak, ők szinte már nem is kevernek etetőt, a feederkosárba is az erre a célra készített pelletet használják. Egyszóval megfigyeltük hogy a világ merre tart, és mi is felvettük azt az irányt, mert úgy gondoljuk, az lehet a jövő.

Minden új termék bemutatásra került

A hagyományos alapanyagokból - zsemlemorzsa, keksz, carruba stb. - sok újat kihozni már nem lehet. Az pedig, hogy variálom az alkotók arányát és új aromákat használok, alapjában új etetőt nem jelent.

A minőségi alapanyagokat nem egyszerű beszerezni. Hosszú utat tesznek meg, mire az etetőanyagba kerülnek!

Több tudományos és szakmai értekezést olvastam, láttam, sok külföldi és elsősorban angol etetőt tanulmányoztam, majd ennek megfelelően beszereztük a szükséges alapanyagokat itthonról, Belgiumból, Hollandiából, Angliából, Olaszországból, sőt még Kínából is, és ezek alapján készítettük el saját új etetőinket, melyeket a tavalyi év során sokszor teszteltünk, teszteltettünk.

Két új taggal bővült a Big Carp Selector etetőanyag család

Az egyik ilyen új etető a Big Carp Selector sorozat XT81 névre hallgató tagja.

Csípős chili fűszer ad jellegzetes ízt az XT81 etetőanyagnak

A kifejezetten a pontyhorgászok számára kifejlesztett XT81 nem a szokványos édes-gyümölcsös jellegű aromákkal készült. Az etetőanyag összetevői, ízei az új irányzatot, a halas jelleget tükrözik, és a lehető legrövidebb időn belüli legeredményesebb horgászat céljainak figyelembevételével válogattuk össze őket.

Ennek megfelelően alapja a Red halibut pellet őrleménye, vannak gyorsan oldódó részecskéi - amelyek a gyors csalogató hatást biztosítják -, vannak látványos, feltűnő szemcséi (fluo morzsa) - amelyek felkeltik a halak érdeklődését -, továbbá epres Premium Carp pelletet is tartalmaz. 60% körüli proteintartalmát halfehérje-liszt, tengerihal-liszt, magas minőségű halolaj és a glutén adja. Kapszaicin- és aminosav-tartalma (szerin, glicin, alanin, lizin) biztosítja a jó csalogatóhatást, illetve a halak etetésen tartását. A benne megtalálható omega-3 zsírsavak a gyors emésztést segítik elő, amely még kívánatosabbá teszi. A halak számára szükséges szénhidrátmennyiségét a felhasznált gabonafélék kifinomultan összeválogatott és előkészített keverékének őrleménye adja. Fontos, hogy az etetőanyag erősen csípős jellegű (a kapszaicin miatt), ezért a vele való érintkezés (keverés stb.) után ne nyúljunk szemünkbe, szánkba!

Az XT 61 etetőnk is változott. A mostani változat a korábbi, több éven keresztül sikeresen gyártott HP Ponty etetőanyag korszerűsített, „Big Carp-osított” változata.

A korábbi HP ponty etetőanyag is felújításra, valamint új csomagolásba került, most már BIG Carp Selector XT61 néven kerül forgalomba

Korábbi írásokban említésre került egy új etetőanyag család is, mely Protein Bomba névre hallgat.

Mint ahogy a neve is jelzi, a Protein Bomba etetőanyag családot kimagasló fehérjetartalom jellemzi!
Protein Bomba Szuper Ponty etetőanyag

Protein Bomba Szuper Ponty egyenletesen finom szemcsézetű, vöröses színű etetőanyag mikropellettel. Fehérjetartalma miatt, jellegzetesen büdös, de ezáltal a pontyok számára igen vonzó. Az etetőanyag magas, 60% fölötti fehérjetartalmú összetevői, ízvilága, az új irányzatot, a halas jelleget tükrözik, és a lehető legrövidebb időn belüli legeredményesebb horgászat céljainak figyelembevételével lettek összeválogatva. Ennek megfelelően alapja a halibut és Koi pellet őrleménye, továbbá halfehérje liszt, glutén, sörélesztő, kapszaicin és különböző aminosavak (szerin, glicin, alanin, lizin) keveréke.

A Protein Bomba Szuper Ponty etetőanyag szemcsézete

A kapszaicin a gyors, hatékony csalogatóhatást, a sörélesztő pedig a kitint biztosítja, ami a ponty számára a természetes táplálkozási körülmények közt nélkülözhetetlen. Szénhidrát tartalmú adalékai a ponty energiaszükségletét fedezik. Omega-3 zsírsav tartalma a gyors emésztést segíti elő, amely még kívánatosabbá teszi a halak számára. Jól használható alapetetésként és etetőkosaras horgászatnál is. Jellemzően igen kevés mennyiség kell belőle egy-egy horgászathoz. Más etetőkhöz is jól keverhető, növeli azok fehérjetartalmát.

A Protein Bomba Explosive Feeder etetőanyagot kimondottan a finomszerelékes feederhorgászok számára fejlesztettük

Protein Bomba Explosive Feeder kifejezetten a pontyhorgászok, a feederes pontyhorgászok számára kifejlesztett nagyon magas fehérjetartalmú etetőanyag család tagja.

Ennek megfelelően alapja a halibut, a tilápia pellet és egy speciális, Grower RS néven ismert lebegő pellet őrleménye. Ugyanúgy tartalmaz minden szükséges összetevőt, mint a Szuper Ponty etető.

A Protein Bomba Explosive Feeder etetőanyag szemcsézete

Egyenletesen finom szemcsézetű, sötétbarna színű etetőanyag mikropellettel és fokozott mennyiségű lebegő szemcsével, amelyek a gyors oldódást segítik és a még nagyobb csalogató hatás elérése céljából az etetés körül lebegő felhőt képeznek.

Protein Bomba Édes Kender - Halibut etetőanyag

A Protein Bomba Édes Kender - Halibut egyenletesen finom szemcsézetű, kellemesen édes illatú sötét sárga színű, mikropellettel dúsított etetőanyag. Különleges összeállítású, a kendermagot ötvözi a halas jelleggel és mindezt édes formában. Jellemzően igen kevés mennyiség kell belőle egy-egy horgászathoz. Más etetőkhöz is jól keverhető, növeli azok fehérje- és olajosmag-tartalmát.

A Protein Bomba Édes Kender - Halibut etetőanyag szemcséi

Ez az etető is 60% körüli fehérjetartalmú, és szintén tartalmazza a család többi tagjára jellemző összetevőket.

Logikailag nem most következnének, de talán tartalmilag ide illenek az új Protein Mix Liquid adalékok.

A Protein Mix Liquidek halibut olaj alapú, magas fehérjetartalmú etetőanyag adalékok

A Protein Mix Liquidek halibut olaj alapú, igen magas a proteintartalmú etetőanyag kiegészítők. Egyaránt használhatók etetőanyagokhoz adalékként, pelletek tuningolására vagy akár bojli készítéséhez is. Etetőanyagnál a száraz keverékhez kell hozzáadni és jól összekeverni, majd ezután kell az etetőt kellően felvizezni. Pelletteket is célszerű vele átitatni, jelentősen nő a fogási esély. Négy változatban kerül forgalomba :

  • Protein Mix Halibut - Szamócakrém
  • Protein Mix Halibut - Ananászkrém
  • Protein Mix Halibut - Capsaicin
  • Protein Mix Halibut - Tropical fruit

Így oldódik a Protein Liquid a vízben

Köztudott, hogy az olajos jellegű adalékok nem oldódnak vízben, ám e Protein Liquid adalékok esetében a hozzáadott aroma emulgeálószerként is szolgál, így még hidegebb vizekben is megnő az oldódási képességük.

A folyóvízen horgászóknak is készítettünk egy igazi csemegét a River Bream nevű etetőt.

A folyóvízi dévéres etetőanyag egyesíti a márnás és keszeges etetők erényeit

A River Bream teljesen egyedi, parmezán sajt - spekulatius ízesítésű folyóvízi etetőanyag. Kifejezetten a folyóvízi keszegfélék horgászatához fejlesztettük, de a márna is kedveli. Barnás színű, közepes szemcseméretű és tapadású, nehéz folyóvízi etetőanyag. Lassabb áramlású vizeknél külön nehezítést nem igényel, nagyobb sodrásnál kavics hozzáadásával jól nehezíthető.

A jelenlegi gazdasági helyzet miatt nagy népszerűségnek örvendenek az Economic termékek, ezek között milyen bővítés történt?

A gazdaságos, Economic etetők és pelletek választéka is bővült. Az etetőknél megjelent az Economic Téli Ponty.

Az Economic Téli Ponty etetőanyagot elsősorban a hidegvízi pontyhorgászatokhoz ajánljuk
Az Economic pelletek új tagja az Amuros, mely hínár-sás ízesítést kapott
Az Amuros Economic pellet közelről

Az Economic pelletek két új tagja a Mézes és az Amuros. Bevallom, amikor nem etetőt tesztelek vagy versenyre készülök, sima pontyos horgászatoknál előszeretettel használom ezeket a pelleteket. Nem kell a keveréssel vacakolni, nem kell külön vödröt cipelni. Egyszerűen a zacskóból kézzel vagy csúzlival a meghorgászni kívánt részre juttatom, és már jöhet is a peca. Eddig hiányzott a palettából ez a két típus, a közkedvelt, mindig eredményes mézes és az amuros etetőinknél már jól bevált hínár-sás ízesítésű változat.

Az Economic pelleteket akár alapozó etetésre is használhatjuk

Az új etetők köre ezzel be is zárult, de haladjunk tovább, mert azért van még néhány újdonság!

Az etetőragasztóknál is az Amuros változattal bővítettük a választékot. Használatával az összeragasztott magoknak hínár-sás illatot és ízt kölcsönöz, még jobban felkeltve ezzel az amurok érdeklődését.

Az összeragasztani szánt magvakat aromásítja meg az Amuros ragasztó, aminek jellegzetes hínár-sás illata van

A horogpaszta vagy horoggyurma olyan dolog, hogy nehéz jót készíteni belőle: olyat, ami megfelelően horogálló is, lassan oldódik is, mindemellett kellően vonzó a halak számára… Aki figyelemmel kísérte tevékenységünket, az észrevehette, hogy valamikor a tavalyi év közepén hoztuk forgalomba a horoggyurmák harcsás változatait Halas és Pióca-nadály ízesítéssel. Erről a TOP MIX oldalon részletes ismertető is megjelent. A két gyurma nem várt sikert hozott, a harcsák mellett nagyon sok szép pontyot is zsákmányul ejtettek velük. Ezen fellelkesülve és látva a paszták egyre növekvő külhoni népszerűségét az idén három pontyos és egy amuros változattal bővül választékunk.

A Harcsa paszták a tavalyi nyár sikertermékei voltak
Idén a harcsapaszták mellett 4 új ízben kerül forgalomba a Top Mix Paste család, az amurhorgászoknak a Hínár-Sás, míg a pontyhorgászoknak az Aszaltszilvás…
… valamint a Szamócakrém, illetve az erős fűszeres Pung Squid nevű, ami tintahal-kapszaicin ízesítésű

A Ponty paszták Szamócakrém, Aszalt szilva és igen intenzív Tintahal-Capsaicin (Pung Squid) ízesítéssel készülnek, míg az amurosnál a már nagy sikert elkönyvelő Hínár-Sás variáció készült el.

Pontypaszták használata rakós botos horgászatnál és egy pasztaszerelék paszta úszóval

Külföldi népszerűségüket mi sem bizonyítja jobban, hogy lassan már egész irodalmuk van, gyakorlatilag minden horgászmódszerhez megvannak a szükséges kiegészítőik is, a paszta úszótól a paszta horgon keresztül a bojli és pellet bevonásáig, minden.

Tavaly kezdtünk el dipekkel foglalkozni, ami szintén sikert hozott. Ezért a választékot két különleges darabbal bővítettük. Az egyik a kék színű Aszalt szilvás dip, mely elsősorban a nyári időszakban lehet eredményes.

Két ízben kerül forgalomba a Top Mix Dip - az egyik az Aszalt szilvás, a másik pedig a bojlis horgászok körében igen népszerű fűszeres, csípős Robin Red

A másik dip egy Robin Red adalékot tartalmazó, csípős ízű dip.

A Robin Red dip és az egyik alapanyaga, maga a Robin Red por keverék
A dip állaga igen sűrű, így könnyedén megtapad bármilyen csalin, legyen az élő vagy bármilyen pellet jellegű csali
Így oldódik a Robin Red dip vízben. Szép nagy piros aromafelhőt képez oldódás közben

Bait Liquid aromáinkat négy új ízzel bővítettük. Mindegyik alkalmas bojli készítéséhez és etetőanyagok ízesítéséhez is.

A Bait Liquid család idén 4 új taggal bővült, ezek az orrnak nem épp kellemes Monster Crab, Pung Squid (tintahal-kapszaicin), valamint a Chili-Honey (chili-méz) és az Anchovy

Tavaly jelentünk meg a piacon a Big Carp XT kukoricák ötös sorozatával, melyek a Big Carp XT etetőkről kapták nevüket és azoknak megfelelő az ízesítésük is. A hazai piacon - kapacitáshiány miatt - sajnos csak augusztusban jelentek meg, de így is „bestseller” lett belőlük.

Big Carp XT kukoricák
Így néznek ki az XT kukoricák

A pácolt üveges kukoricáknál újdonság az Amuros kukorica, mely zöld színű és természetesen Hínár-Sás ízesítésű lesz.

Azt hiszem, hogy a Top Mix már nem csupán az etetőanyagok terén ért el sikereket hazánkban, hanem a botok, illetve egyéb kiegészítők terén is, hiszen sikerrel forgalmaz saját márkás termékeket. Idén milyen újdonság jelenik meg ezek között?

A botoknál jól és megbízhatóan működő szériáink vannak, nincs és nem volt szándékom az idei évben belenyúlni a választékba. A jövő évi rakós, feeder- és matchbot minták már nálam vannak és tesztelem őket. Ezen a téren a jövő évben tervezek változtatásokat.

Hasonló a helyzet az aprócikkeknél is. Csak a meglévőkhöz kiegészítésként van néhány apróság. Ilyen a csalis dobozoknál a négyrekeszes változat, melynek használatával négyféle csalit tarthatunk készenlétben egymástól kis helyen elszeparálva.

Négyrekeszes csalis doboz

Etetőanyagot gyártunk, ezért bővítettük az előkészítés eszközeit az etetőanyag törő szitákkal, melyek két méretben, vödörre és dézsára, illetve két lyukbőséggel kerülnek piacra.

Etetőanyag törő sziták

Továbbá fúrógépbe való rozsdamentes keverőfejet is kínálunk a gyors egyenletes etetőanyag keveréshez.

Etetőanyag keverő fej rozsdamentes anyagból

A keverőfej szára csőből készült, így könnyű, kisebb teljesítményű fúrógépeket is használhatunk etetőnk bekeveréséhez.

Végül, de nem utolsósorban úszókínálatunk is bővült.

A 2010 évi új Top Mix úszóink

Elsőként a sarcanda nádból készült testnélküli Insert Waggler úszót említeném meg. A sarcanda nád a pávatollhoz hasonlóan rendkívül könnyű anyag, viszont van néhány előnye a tollhoz képest. Elsősorban sokkal egyenesebb és meg is tartja egyenességét, ezáltal nagyobb távolságra és pontosabban dobható. Egyenletesebb az átmérője, ezért két azonos dobósúlyú úszó csaknem tökéletesen egyforma, így külön újrasúlyozás nélkül cserélhető a szereléken. Legvégül pedig nem dobja le a festéket. Az úszó antennája is sarcanda nádból készült és fixen beépített.

A másik két úszó üvegszál antennás pontyozó úszó. A hosszabb testű mélyebb, hullámosabb vizekre alkalmasabb, míg a rövidebb testkialakítású inkább a sekélyebb vizekre ajánlott. Mindkét úszó felső bóbitája úgy van kialakítva, hogy a 3 mm-es világítópatron csatlakoztatható rá, így éjszaka is használhatók. Saját kezűleg súlyoztam ki és állítottam be az arányokat rajtuk, így világítópatron használata esetén is egyenesen jönnek ki a vízből, ha a hal felemeli a csalit.

Bízom benne, hogy újdonságainkat megelégedéssel használják és sok szép fogáshoz segíti hozzá Önöket.

Az alábbi pár perces kisfilmben az itt szereplő termékek közül kerül jó pár bemutatásra…

(X)
Írta: Takács Péter és Papp József
Videó, fotó: Papp József, Rácz László, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.