Végszerelék egy kicsit másképp!

Végszerelék egy kicsit másképp!

A feeder versenyszabályzat nagyon szigorú, természetesen nem véletlenül! Ahhoz, hogy végszerelékünk megfeleljen az előírásoknak, kritériumok sokaságát kell szem előtt tartanunk. Nem vagyunk azonban mindig versenyen, a hétköznapi pecák során lehetőségünk nyílhat kísérletezni a szabályzatnak nem megfelelő, ugyanakkor nagyon egyedi és – mint ez alkalommal is kiderült – roppant eredményes végszerelékekkel.

Nem is olyan régen olvastam egy angol magazinban néhány igazán érdekes technikáról, melyek közül egy különösen felkeltette a figyelmem. Még mielőtt lelőném a poént, annyit elárulok a szerelékről, hogy a bojlis horgászok körében már réges-rég használt megoldásról van szó. Legnagyobb előnye, hogy szinte nullára lehet csökkenteni vele a gubancok számát, illetve az, hogy remekül dobható. Igen, a helikopteres végszerelék a megfejtés! De mindezt feederes kivitelben? Miért ne?! Nézzük, hogyan is kell használni!

Tényleg csak néhány apróságra van szükség az elkészítéséhez
Így néz ki a kész végszerelék

Már első pillantásra is megfogott az egyszerűsége, hiszen tényleg gyerekjáték elkészíteni ezt a szereléket! Mindössze néhány apró részletre kell figyelnünk. Első lépésben húzzunk fel a főzsinórra két úszóütközőt. Őket követi egy gyorskapocs, melybe a megkötött és semmiképpen sem túl hosszú, maximum 25 centiméteres előkénket fogjuk akasztani. A szilikon hüvely szerepe kiemelten fontos, hiszen ez tartja el a lágy, monofil zsinórból kötött előkénket a főzsinórtól, nagyon lecsökkentve ezzel a gubancolódás esélyét. A gyorskapocs után ismét kettő úszóütköző következik, melyek alulról fixálják előkénket. Azért kettő, mert ezeken kívül nem lesz más, ami a horogelőkénket megtartaná, így egy termetesebb hal fárasztása során az lecsúszna egyenesen a kosárig. Majd ha ezzel megvagyunk, akkor kössünk egy megfelelő méretű fület a főzsinór végére, melybe könnyedén bele tudjuk hurkolni kosarunkat!

A szerelék lelke az úszóütközők között elhelyezkedő gyorskapocs, melybe előkénket akasztjuk

Ahhoz azonban, hogy valóban ki tudjuk használni ennek a végszereléknek minden előnyét, nagyon fontos, hogy olyan típusú kosarat válasszunk, mely átlag feletti dobási tulajdonságokkal rendelkezik! Erre, véleményem szerint, az úgynevezett „distance” kosarak a legalkalmasabbak. Sajátosságuk, hogy ólmozásuk a kosár legalsó részén helyezkedik el, így a dobás során rakétaként süvítenek. Segítségükkel új távlatok nyíltak a hagyományos oldalkosaras horgászatban, hiszen egy megfelelő bottal és orsóval akár 50-60 méterre is pontosan lehet velük horgászni!

30 grammos méretben használtam a „distance” kosarat
Az ólmozás teljes egészében a kosár alsó részére került, ezért is dobható ennyire messzire és pontosan
Egy hurok segítségével kötöttem fel a kosarat

Hiába van azonban egy hatékonyan működő végszerelékünk, a megfelelő felszerelés és csalogatóanyagok nélkül mit sem ér az egész. A keskeny csatornákon történő horgászathoz érdemes rövid, finom feedereket választani. Az új Benzar Competition feederek 330-as hosszban a lehető legjobb alternatívát kínálják ezekre a horgászatokra! Hihetetlenül könnyű, kellően lágy, ugyanakkor rendelkezik azzal a gerincességgel, mely egy vérbeli versenypecává avanzsálja a botcsaládot!

Versenyszerű horgászatra termett!
5 spiccel rendelkezik a bot, melyekből a 0,75 unciás a legalkalmasabb ehhez a technikához
Tökéletesen látható bármilyen fényviszonyok között
Remek párost alkot a bot a 4000-es Zauberrel

Az alapozó etetést követően – melyet szintén ezzel a végszerelékkel, természetesen horog nélkül végeztem – már az első dobások során volt érdeklődés csalim iránt. Kezdetben sok volt a rontott kapásom, melynek az okát sokáig nem értettem. Aztán gondoltam egyet, majd úgy állítottam be végszerelékemen a horgot, hogy az pontosan a kosár mellett helyezkedjen el a fenéken. Ezt követően, bő 2 órán keresztül, nem volt vesztett halam. Ez volt az az időszak, amíg etetőanyagom elegendő vonzerőt jelentett a csatorna halai számára, melyek határozott kapásokkal tudatták, hogy étvágyuknál vannak és ízlik nekik a Competition kaja élő pinki csalival kombinálva. Később aztán, ahogyan lenni szokott, kezdtek a halak eltelni az etetőanyaggal, egyre „láthatatlanabb” kapásokat produkáltak. Ekkor jött el az idő arra, hogy előkémet jóval feljebb húzzam a főzsinóron, eltávolítva ezzel a felcsalizott horgot a kosár közeléből. Az elgondolás működött, újra jó ütemben tudtam fogni a karikákat! Végül számlálómat 36-szor ütöttem le a 4 órás horgászat alatt, úgyhogy semmi okom nem volt panaszra!

A két szem pinki remekül működött
Halaim döntő többsége karikakeszeg volt
Azért 2-3 dévér is tiszteletét tette

A horgásznap tanulsága egyértelműen az volt, hogy igenis érdemes kísérletezni mindig valami újjal, hiszen nagyszerű élményekhez segíthet hozzá egy-egy, eddig ismeretlen technika! Én egészen biztosan nem most horgásztam utoljára a helikopteres feeder-végszerelékkel, hiszen egyszerű, de legalább annyira nagyszerű is!

A felszerelés minden eleme jelesre vizsgázott
A gubancolódás esélye – helyes használatnál – rendkívül kicsi
Az újdonság erejével hatott a halakra is!

Forrás: Szabó Bence – Energofish Feeder Team

EnergoTeam
Fotók: Lukácsi Béla

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.