Alias : palistvan
Név : Pál István
E-mail : [e-mail]

Szerző írásai - 1.oldal

A Wizard Edge már első alkalommal bizonyít

Energo Team 2022-05-12 06:00:00
A tavasz első napjainak egyikén vehettem kezembe először az új Wizard pergető orsót, mely a Wizard Edge nevet kapta. Vártam már ezt a percet, így nem teketóriáztam sokat, irány a vízpart!

Tavaszi potya peca

Energo Team 2022-04-11 06:00:00
Potya pecának neveztem el ezt az alkalmat, hisz így, ívási időszakban kevés lehetőségem van a domolykók cserkelésén kívül más ragadozók horgászatára. Azaz, ha lehet ilyet mondani, akkor pergető horgászként ez számomra az uborkaszezon. Kaptam is az alkalmon, amikor Szabolcs tógazda meghívott, így pár nap múlva már a sajógalgóci tavon talált a tavaszi pirkadat. A lékpeca élményei után szívesen fogadtam el a meghívását, miszerint vizsgáljuk át a tavat így, tilalom idején ragadozó halak szempontjából. Nézzük meg, mit is rejt a galgóci mélység.

Nagyréde februárban

Energo Team 2022-03-10 06:00:00
Lesétálva a közeli bányatóra a szívem szakad meg, amikor azt kell látnom, hogy jéggel vannak borítva a kedvenc, általam jól ismert területek. Ezen a vízen a lékhorgászat nem jöhet számításba a levegősen megfagyott jég és a meleg vizű források miatt.

Téli pergetett apróságok

Energo Team 2022-02-13 06:00:00
Ha feltennék azt a kérdést, hogy melyik a legkedveltebb halfajom és horgászmódszerem, egyből mondanám, hogy a harcsa és a harcsapergetés. Viszont a téli időszakban a legtöbb helyen védelmet élvez hazai legnagyobb ragadozónk, így más halfajokat és vízterületeket érdemes célba venni ilyenkor. A Nagykunsági-főcsatorna is egy ilyen horgászvíz, mely számomra kevésbé ismert volt eddig.

Pergetés hóban-fagyban, gödörről gödörre

Energo Team 2022-01-17 06:00:00
Beütöttek a kemény mínuszok, és a pergetéseim száma is negatív tartományba fordult. Az eddig ismertnek vélt haltartó helyek is napok óta üresnek bizonyulnak. Újra útnak is indultam és elkezdtem helyeket keresni. Ezt a legjobb még világosban megtenni. A természetes fénynél megfigyelhetjük a partszéli medertöréseket, púpokat, padkákat és végül, de talán a legfontosabbakat: a kishal-rajokat!

Sügérlesen Mann’s gumikkal

Energo Team 2021-12-08 06:00:00
Amióta ráéreztem a téli plasztik csalis sügérpergetés ízére, a legkisebb méretű, leglágyabb anyagból készült Mann’s gumik sorakoznak katonás rendben a pergető dobozaimban. Persze a színek sem mellékesek, de a legnagyobb kapufát a rosszul kiválasztott jigfejekkel lőhetjük. Óriási jelentősége van annak, hogy a vékony monofilok végére kötött vagy kapcsolt jigek milyen mozgást, illetve ütemű süllyedést kölcsönöznek a körömnyi kis plasztik falatoknak.

Őszi patakos balinozás

Energo Team 2021-11-09 06:00:00
Iskolás koromban a hideg futott végig a hátamon, amikor valaki az őszt emlegette. A nyári szünet vége és a szürke iskolai hétköznapok közeledte nem sok örömre adtak okot azokban az időkben. Viszont mióta dolgozom (és pergetek), az ősz az egyik kedvenc időszakom. A növényzet színei és a ragadozó halak étvágya ekkor csúcsosodik ki, így én is igyekszem ilyenkor minél többet a vizek partjain lenni. Ebben az írásban egy őszi patakos balinozást szeretnék bemutatni.

Csatornapergetés

Energo Team 2021-10-08 06:00:00
A horgászvizeink közül pergetésre sok féle variációt találunk. Vannak állóvizeink, vannak folyóvizeink, és van, ami köztesnek mondható, mint például a csatornák, melyeken van szinte álló víz vagy éppen kavargó zubogó részek is, éppen ezért a csatornák horgászata elég komplexnek tűnik, de csak elsőre.

Növényzetben pergetve

Energo Team 2021-09-08 06:00:00
Nyáron ránézve egy kis csatornára joggal merül fel a kérdés bennünk, hol található meg itt a hal, mivel és hogyan cserkeljük be őket. Az ilyen vizeken sok horgász meg sem próbálja a horgászatot, gondolván, „Ennyi gazból lehetetlen kifogni a halat”. Én mégis időről időre meglátogatom e vizeket és felkutatom, mi rejtőzködik a növények között. Tartsatok velem és megmutatom, én hogyan cserkelek sűrű növényzetben!

River bolóval a Dunán

Energo Team 2021-08-06 06:00:00
A folyóvízi úsztatás szerelmeseinek most sincs nehéz dolga, ha esetleg egy jó bolognai botot szeretnének választani maguknak. Az Energofish immáron két és fél évtizede kínálja a legnagyobb választékban a hosszú gyűrűs botokat, s ahogyan régen, úgy napjainkban is megtalálható mindenki számára a különféle stílusú és árkategóriájú bolognai bot.

Mi kell az akadáshoz?

Energo Team 2021-07-22 06:00:00
A pontyhorgászat során, mint minden más módszer esetén, a sikerességhez vezető út egyik jelentős mérföldköve nem más, mint a végszerelék. Hogyan kínáljuk fel a csalit az éhes szájak számára, valamint mi fog segíteni a bejuttatásban, helyben tartásban, illetve akasztásban a továbbiakban?

Az első balinok

Energo Team 2021-06-03 06:00:00
A ragadozó szezon számomra nem naptári évet jelent, hanem a ragadozó halak szokásaihoz igazított időszakokat, így nem véletlen, hogy egy adott halfaj szezonkezdése számomra az ívási időszak befejeztével kezdődik. A május ebből a szempontból meghatározó, hiszen ekkor szabadul a süllő és a balin is, így ezekre a halakra ekkor indul a horgászidény. A balin számomra az első ebben a sorban, hiszen nem fészekőrző, így biztosabb lehetek abban, hogy egy esetlegesen elhúzódó ívásba nem szólok bele.

Pergetés vörösszárnyú keszegre

Energo Team 2021-05-06 06:00:00
Közhelyesen hangzik, de az elmúlt évtizedekben bámulatos a horgászipar, azon belül a pergetés fejlődése is. Az Ultra Light horgászatnak köszönhetően a ragadozó halak tilalmi ideje alatt sem kell már „szögre akasztani” a felszerelést, hiszen az érzékeny horgászbotokkal, pici orsókkal, apró csalikkal és pókháló vékonyságú zsinórokkal a békés halakat is üldözőbe vehetjük, ami amellett, hogy igen szórakoztató, rendkívül nagy kihívás is. Tartsatok velem ebben a cikkben, ahol bemutatom, hogyan pergetek vörösszárnyú keszegekre.

Rod-pod szemle – A három kedvenc

Energo Team 2021-04-02 06:00:00
Ha bárki megkérdezné tőlem, szerintem melyik a legnépszerűbb, legjobb rod-pod az Energofish kínálatában, hát, nehéz helyzetbe kerülnék. Természetesen tudnék mondani többet is, de mind stabilitásban, mind méretben, mind árban elég széles skálán mozognak, ezért úgy döntöttem, hármat is be fogok mutatni, melyek közt lesz olcsóbb és drágább változat egyaránt. Remélem, írásom segítséget nyújt majd a választás előtt álló horgászoknak, vagy esetleg kedvet hoz majd azoknak, akik eddig nem is gondolkodtak efféle beruházáson.

Tavaszi pergetés

Energo Team 2021-03-04 06:00:00
A tavasz elsősorban az ívás időszaka, a ragadozók közül kezdődik a csukával, majd március elején eljön a süllő, a balin a kősüllő és a sügér ívási időszaka, vagyis a felsorolt halfajok tilalmi időszaka veszi kezdetét. A pergető horgászok lehetőségei rendkívüli módon beszűkülnek ebben az időszakban. Azonban vannak lehetőségek, amellyel élhetünk: itt két véglet rajzolódik ki, az egyik a harcsapergetés, hiszen a harcsa a tavaszi zabáláskor egész jól fogható. A másik a finomabb, inkább UL horgászatot igénylő domolykó és jászkeszeg pergető horgászata, az utóbbiakra egészen április közepéig nincs tilalom, így jó alternatívát vagy inkább lehetőséget nyújtanak.

Téli domolykók

Energo Team 2021-02-04 06:00:00
A megszelídült, kristálytiszta vízfolyások hívogatják télen is a pergetni vágyó horgászokat. A nyarat idéző halbőség pont úgy marad el ilyenkor, mint a víztetőről való bogárszedések, de az ultra finom pergető cuccal való domolykó fárasztások most is felpezsdítik a nyugodni soha nem akaró horgászvért. A vastag öltözék alapkövetelmény, s csaliból is csak a legkisebbeket hagyjuk a műcsalis dobozainkban!

Téli pergető finomságok

Energo Team 2021-01-08 06:00:00
A hideg téli hónapok kiváló lehetőséget nyújtanak a kisebb testű ragadozók fogására. A süllők és csukák pergető horgászata is remek dolog, mégis ezen a télen számos alkalommal ragadtam magamhoz inkább a legfinomabb pálcáimat és vettem célba a megszelídült kis patakokat, csatornákat azzal a szándékkal, hogy a sügérek mellett a domolykókból is nyakon csíphessek egy-egy darabot.

Sügérek és csukák között Wizarddal

Energo Team 2020-12-05 06:00:00
A késő ősz és a tél már inkább a villantókról és a plasztik csalikról szól, no és persze a velük becsapott csodaszép sügérekről és csukákról. Úgy is mondhatnám, hogy a legszínesebb csalikkal pergetek a legszínpompásabb ragadozóinkra. Minél jobban hűl a víz, annál többször nyúlok az ólomfejekkel kombinált plasztikok felé, s ennek egy oka van: nincs olyan más műcsali, amit annyi ideig tudnánk az ekkorra ideálissá vált kapászónában – azaz a mederfenék közelében – felkínálni, mint a gumihalak és twisterek.

Becsületmentő tükrös

Energo Team 2020-11-03 06:00:00
Kora délután becsukom magam után az iskola kapuját, végre őszi szünet, irány Szeged. Ebéd után a nagyon szép őszi idő kifelé csalogat szegedi lakásunkból. Kivételesen Marcsi is velem tart, ami inkább a jó időnek szól, mint a horgászatnak. Engem is a csend, a pihenés motivál jobban. Közeli kedvenc holtágam felé kanyarodok, egy jól ismert stégre pakolok ki a Fehérpart-Szilvás holtágon.

Láthatatlan küldetésben Salmo csalikkal

Energo Team 2020-10-06 06:00:00
A Salmo csalik közül a Thrill az, amelynek neve mára egybeforrt a balinpergetéssel. Napjaink legkeresettebb műcsalija ő, a vele elért sikerek és élmények mélyen beégek az ember kezébe és agyába, s nem hiányzik egyetlen profi vagy kezdő pergető horgász dobozából sem. Az, hogy egy-egy vízterületen mégse a legendával pergessünk, annak csak egy oka van: a hosszú évek alatt rengeteget volt vízben, a halak kiismerték, sok helyen megtanulták.

Bolóval a Dunán

Energo Team 2020-08-31 06:00:00
Évek nagyon hosszú sora óta a pergetés mellett a legszeretettebb módszerem a nyári folyóvízi bolózás. Tudjátok, az az igazi, vízben állós, gondtalan, sokhalas fajta, javarészt paduccal és be-beeső márnákkal, szilvaorrúakkal. Mindennek megvalósulásáról a tartósan húsz fok fölé melegedő Duna és az illatozó sajtos kaja gondoskodik, nekünk pedig egy dolog maradt csak, hogy úszónkat pontosan az etetés sávján vezessük!

Go Green – Környezetbarát kivitelben a ragadozók ellen is

Energo Team 2020-08-01 06:00:00
A trendek jönnek-mennek, melyek a különböző technikákat és stílusokat reformokkal és igényekkel színesítik, ez a pergető horgászatban is nagyban dívik és jelen van. Egyre modernebb formák, ötletek, színek és egyéb funkciók jönnek előtérbe az eszközökben és termékekben egyaránt, hogy egy horgásznap sikerességénél a horgász javára mozduljon a mérleg nyelve. De e modernizációs receptúra mellett a horgászvizekre különböző javallatok és lassan kötelezvénnyé váló anyagok is színesítik napjainkat, mely előírásoknak nemsokára minden horgásznak kötelező lesz eleget tennie.

Rezgőspicces megvilágosodás

Energo Team 2020-07-02 06:00:00
Az esetek többségében, amikor éjszakai horgászatra terelődik a szó, az elsőnek felötlő élmények, emlékképek távoli halugrásokhoz, felpezsdülő természethez és nemritkán a kapásokat hatékonyan közvetítő megoldások nehézségeihez kapcsolódnak. Ez utóbbi témakör tekintetében szerencsére mára már rendelkezésre állnak olyan konstrukciók, melyek segítségével alapjaiban növelhető meg a sötétedés után vízparton töltött órák komfortérzete és persze ennek köszönhetően azok eredményessége is.

Pergetések a Bokor Pro Spin újdonságokkal

Energo Team 2020-06-03 06:00:00
Csaknem egy éve már, hogy folyamatosan pergethetek az új Pro Spin botszéria újdonságaival. Sok tapasztalatot és élményt is nyújtott a fejlesztés, a tesztelés időszaka. Eljött az idő, hogy első ízben immár ajánlhatom is őket, mert a nyár legelején az üzletekben lesz az új termék. Miként az első Bokor Spin pergető botokat, úgy ezeket is a jelentős használat utáni tapasztalatok tükrében ajánlhatom.

Fények az úszón, iBite pontyozó úszó

Energo Team 2020-04-30 06:00:00
Legyen szó akár békéshalazásról, akár úszós készséggel történő ragadozóhal-horgászatról, az Energofish kínálatának újdonságaként berobbant iBite úszók remek lehetőséget nyújtanak nemcsak a fényváltások idején, de bizony a vaksötét éjszakában is.

Jelly Baits variációk – Élő és mesterséges csalik imitációja az úszós horgászatban

Energo Team 2020-04-02 06:00:00
Évek óta használom a Benzar Jelly Baits csalikat. A legtöbben csak akkor veszik elő őket, amikor nincs idő vagy lehetőség az élő csalik beszerzésére. Kezdetben én is így használtam a Jellyket. A method feeder horgászat, a színes pelletek eredményessége hívta fel a figyelmem a bennük rejlő lehetőségre. Így alakult ki az a gyakorlat, hogy úszós és feederes horgászat során is egész évben gyakran használom magukban vagy élő csalival kombinálva ezeket a tökéletes imitációkat.

iBite – Praktikus megoldás az éjszakai horgászatokhoz

Energo Team 2020-03-04 06:00:00
A sötétben horgászni nem egyszerű. Ennek nem is feltétlenül az előbb utóbb elhatalmasodó fáradtság az oka, hanem sokkal inkább az, hogy mennyire körülményes lehet éjszaka a csalizás, a szerelés, nem is beszélve a spiccek megvilágításáról, ami valódi rémálom. Persze, létezik világítóparton, amit minden dobás előtt le kell venni, majd a szerelék vizet érését követően újra felcsíptetni. Vannak nagyon spéci lámpák, amelyekkel a rezgőspicc megvilágítása kivitelezhető ugyan, de nem egy egész éjszakán keresztül. Megoldás lehet még az elektromos kapásjelző, de a feederbotos horgászatban azért elég szokatlanul hat a használata. Nem csoda hát, hogy az itt felsorolt eszközök között sokan még nem találták meg az igazit. Az iBite termékcsalád megjelenésével azonban az éjszakai macerák egy csapásra megszűnnek majd! Máris megmutatjuk, hogy miért!

Matchbottal télen

Energo Team 2020-02-06 06:00:00
Az elmúlt évek enyhe telei négy évszakossá tették a békés halak horgászatát, leginkább dévérkeszegre és pontyra horgászom ebben az időszakban. Nekem erre 2-3 órányi idő is elegendő, így munka után bátran elindulok egy közeli vízre. Van néhány fontos tényező, amihez alkalmazkodni kell annak, aki télen szeretné becserkészni a keszegeket, kárászokat, pontyokat. Talán a két legfontosabb a nappalok rövidsége és a pillanatnyi időjárási helyzet. Nyáron szívesen járom be a Tisza vagy a Maros árterét, de télen inkább olyan horgászvizet keresek, amely műút mellett fekszik és némi közvilágítás is van.

Mann’s gumikkal a kezdetek óta

Energo Team 2019-12-26 06:00:00
Manapság a horgászcikk ipar számtalan eredményesen használható plasztik csalit kínál a horgászoknak. Sokkal bőségesebb a kínálat, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Magam is folyamatosan rácsodálkozom a színes kavalkádra, de nem nehéz hűségesnek lennem a Mann’s gumik irányába. A napokban éppen erről a hosszú időn át tartó kapcsolatról írhattam a Magyar Horgászban. Felemlítettem, hogy az importőr jóvoltából lassan húsz éve, hogy megismertem és használhatom ezt az Amerikai Egyesült Államokból származó műcsalit.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2022 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.