Ha nyár, akkor HOFESZ gyermek horgásztábor!

Ha nyár, akkor HOFESZ gyermek horgásztábor!

2015-ben már 12. alkalommal szervezte meg és bonyolította sikeresen a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) nyári gyermektáborát. Tavaly minden korábbi rekordot megdöntve, összesen több mint 160 gyermek vett részt a táborban. 4 x 1 hetes turnusokban váltották egymást. A felemelő hírt Nagy Attila, a szövetség elnöke közölte. 2016-ra 200 gyermek táboroztatása a cél, ami az eddigi tendencia alapján reálisnak tűnik. 2015-ben fontos mérföldkőhöz érkezett a tábor. Összefogással és támogatásokkal elkészült egy részben zárt közösségi helyiség, amely a gyermekek állandó védelmét szolgálja és egyben a bázisukká is vált. Itt zajlanak a különféle előadások és vetélkedők. Itt találnak menedéket a táborozók a szikrázó napfény elől, emellett alkalmas a napi háromszori étkezés helyszínének.

Ha nyár, akkor HOFESZ gyermek horgásztábor!
A zárt közösségi helyiség a gyermekek állandó védelmét szolgálja és egyben a bázisukká vált

A napi horgászórákon felül a gyermekeket horgászati alapismeretekre oktatják. Ezt László Ferenc, a tábor alapítója és mai napig aktív részvevője tartja a szemfüles gyermekeknek. A foglalkozásokkal párhuzamosan önkéntes vendégelőadók tartanak környezetvédelmi, halakkal való kíméletes bánásmód témájú, tűzrendészeti és egyéb hasznos előadásokat. Ez nagyon fontos útbaigazítás a felnövő horgásznemzedéknek.

A szervezők a rendszeres programok és kirándulások mellett híres embereket is meghívnak. Tavaly Erdei Zsolt profi világbajnok ökölvívónk látogatta meg a kíváncsi lurkókat. Róla köztudott, hogy nagyon szeret horgászni, valamint számtalan jó tulajdonságán felül imádja a gyerekeket. Ért a nyelvükön - ezt erősítette meg fehérvári látogatása is.

2015-ben Erdei Zsolt profi világbajnok ökölvívónk látogatta meg a kíváncsi lurkókat

A sajtóban és közösségi oldalakon szerzett ismertségem okán engem is meghívtak tavaly a szervezők és vendégül láttak a táborban. A felkérést Kovács Tamás barátommal együtt vállaltuk. Tomi főként magának bizonyít horgászatával, ezért vele ritkán találkozhat a nagyközönség. Szép fogásaival sem dicsekszik közösségi oldalakon, csupán magának tartogatja fotóalbumát. Nagyon szerény ember, emellett remek horgásztárs és kiváló családapa. Imádja a gyerekeket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy örömmel tartott velem a táborba. Magával hozta Viki lányát, akivel bemutatta az érdeklődőknek a halakkal történő kíméletes bánásmódot, majd az azt követő visszaengedést. Már alig várja, hogy kisebbik gyermeke, aki fiú, felnőjön és magával vigye horgászataira.

Tomi barátom magával hozta Viki lányát, akivel bemutatta az érdeklődőknek a halakkal történő kíméletes bánásmódot…
… majd az azt követő visszaengedést

Ottlétünk idején szerettünk volna a rajongóknak pár szép hallal kedveskedni, amely a néhány órás horgászat alatt sikerült is. Büszkén álltak velünk közösen kamera elé az ifjak. Egyik csoporthoz Máté fiam is elkísért. Kötelező volt a fiatal bojlisokkal pár közös képet készíteni, amit örömmel osztottak meg közösségi oldalukon a srácok.

Ottlétünk idején kifogott legnagyobb hallal büszkén álltak velünk közösen kamera elé az ifjak
Egyik csoporthoz Máté fiam is elkísért. Kötelező volt a fiatal bojlisokkal pár közös képet készíteni

A táborban tartózkodásom során a múltról, kezdetekről László Ferivel beszélgettem, a tábort vezető Wimmer László az aktuális helyzetről tájékoztatott, Szabó-Kiss Anita pedig a jövőbeli elképzeléseket ismertette. Anita a HOFESZ alkalmazásában a tábor főszervezője, gazdasági vezetője is egyben. Megosztom Önökkel e beszélgetések néhány fontos gondolatát.

A kezdetek a táborsorozat megálmodója szemszögéből:

A múlt: „Több, mint tíz éve alakult a horgásztábor a Palotavárosi tavaknál. Jómagam, László Ferenc alapítottam, majd később Bakos Pista bácsi csatlakozott hozzám. Majd ezután nagyon sok pénzt, szabadidőt és energiát fektettünk a táborba. A kezdeti táborok is szuperek voltak. A gyermekek körében az úszós és a spiccbotos horgászat volt rendkívül fontos Mára ez a feeder és a bojlis horgászatról szól. Vagyis a fenekező horgászat a népszerű. A táborok nagyon jól sikerültek, és minden évben összejött egy nagyon jó, lelkes kis csapat, akikkel öröm volt a peca. 2015-ben sem volt ez másként. Nagy lelkesedéssel és örömmel készítettük elő a tábort, hogy mindenki jól érezze magát, sok szép hallal és élményekkel gazdagodjon.”

A táborvezető, Wimmer László gondolatai az aktuális helyzetről:

Laci bácsi a Testnevelési Főiskolán végzett mint sportedző. 1980-tól 1984-ig a Videotonnál utánpótlás szakág-vezetőként is tevékenyen részt vállalt a jövő sportolóinak nevelésében, jelenleg nyugdíjas. A HOFESZ Laci bácsit tavasszal kereste meg, hogy felkérje a tábor vezetésére. Rengeteg tábort vezetett már az elmúlt években, így nem érte meglepetésként a felkérés. Sportos, szigorú és következetes gyereknevelés volt a közös cél. A személyes egyeztetések után kiderült, hogy a táborral kapcsolatos elképzelései sok mindenben egyeznek szövetségével, ezért Úrfi Tamás ügyvezető megbízásából elvállalta ezt a nem kis feladatot. Laci bácsi egyszemélyes maximalista, egész életében a győzelem volt a fontos számára. Ehhez ragaszkodott és ehhez állította össze a programokat is.

Hogyan készült fel a vezetésre?

„Nem volt nehéz, mert elővettem az évekkel ezelőtti TF anyagomat és az Anita által adott tervezetet, amelyekből hamarosan összeállt a program. Fő profilja az egyenes, őszinte beszéd, valamint a korábbi problémák orvosolása. Ragaszkodtam továbbá azokhoz a személyekhez, akikkel korábban nem voltak megelégedve, viszont a saját elméletem szerint hajlandóak voltak segíteni a munkámat. Jó döntésnek bizonyult.”

Milyen programokkal készült?

„Kitaláltam rengeteg ügyességfejlesztő gyakorlatot, amelyeket közösen véghezvittünk. Célba dobtak a csemeték műanyag golyókkal, mintha azok etető gombócok lennének. Akváriumból karikákat kellett kihorgászni, amiért pontot kaptak. Szellemi totó is volt politikai beugratós kérdésekkel, földrajzzal, biológiával fűszerezve, amelyekbe hamar belejöttek az ifjak. Hatalmasakat kirándultunk. Egyik szerdai alkalommal a Sóstói Stadionban jártunk, ahol fociedzést tartottam a 48 jelenlévőnek a műfüves pályán. Majd ezt megkoronázva, Szabó József, az UEFA kupa egykori gólkirálya dedikált a gyerekeknek. Hatalmas sikerrel zajlott minden program.”

Laci bácsi értékelése:

„Saját magamon is meglepődtem ezen a 4 héten. Rengeteg pozitív dolog volt egy pici negatívval. Ez utóbbiból sokat tanultam, a jövőben felhasználom a még jobb építésére. Mindent megtettem a sikeres táborvezetésért, még jobb híre lett ezáltal a tábornak. Öröm volt a rengeteg nagyszerű gyermekkel és segítőikkel együtt dolgozni”, fejezi be Laci bácsi könnyes szemekkel…

A jövő: Szabó-Kiss Anita…

„A HOFESZ a jövőt illetően sok elképzeléssel rendelkezik. A gyerekek nagyon fontosak a szervezet számára, hiszen belőlük lesz a jövő horgásza. Azonban mindenki nagyon jól tudja, hogy egy hét alatt nem lehet megváltani a világot, még táboroztatással sem. Minden tudás egy hosszú folyamat eredményeképpen születik. A horgásztábor nem arról szól, hogy megérkezik a gyermek előképzettség, kellő felszerelés nélkül és a hét végére már minden tud a horgászatról. Ezért a fokozatosság elvét helyezzük előtérbe. Lépcsőzetesen szeretnénk felépíteni az egész gyermek- és ifjúsági horgászatot. Ma már van egy olyan stabil alapunk, amelyből a folytatásban ki lehet indulni.

  • Elsődleges cél, hogy a gyerek megszeresse a horgászatot, a természetben töltse szabadidejének jelentős részét, barátokat szerezzen… és még sorolhatnánk.
  • A tábor folyamán a tábor segítői figyelemmel kísérték a gyermekeket. Pár gyerkőcben láttak tehetséget arra, hogy később a versenysportban is kipróbálhassák magukat. Így lesz ez a továbbiakban is. A szülőket megkeressük, részükre mindenféle segítséget és felkészülést felajánlunk, hogy gyermekeik jeles tagjai lehessenek a szövetség horgászcsapatának a megyei és országos bajnokságokon.
  • A téli időszakban - amikor az időjárás nem olyan kegyes, hogy horgászni lehessen - horgász szakkört szeretnénk elindítani Székesfehérváron az István Király Általános Iskolában. Kéthetente sajátíthatnák el a gyerekek a szakmai tudást, a felszerelések ismeretét, a horogkötéssel és a szerelékkészítéssel kapcsolatos minden tudnivalót. Ez egy úgynevezett felkészítő lenne a következő nyári táborra.
  • A 12-17 évesek részére szeretnénk egy teljesen új tematikájú tábort létrehozni. Kisebb létszámú gyermeket ismert szakemberek segítségével vezetnénk be a különböző horgászati módszerek világába. A tábor ideje alatt több horgászmódszerrel ismerkedhetnének meg. Emellett kipróbálhatnák a folyóvízi horgászatot és az éjszakai pecát.

Tervek és ötletek vannak. Ami még nagyon fontos, az a pontos és precíz kivitelezés. Ehhez szükség lesz sok elszánt, magas szakmai tudással rendelkező sporthorgászra, akik szívesen foglalkoznak gyerekekkel és a hosszú évek alatt megszerzett tudásukat és rutinjukat átadnák részükre.”

Zárszóként köszönetemet és hálámat fejezem ki mindazoknak, akik önzetlen segítségükkel részt vállaltak a tábor minél sikeresebb megszervezésében és lebonyolításában. Hálával tartozunk a támogatóknak. Közös nemes küldetésünk a jövő horgásznemzedékének fejlődése.

Ha most ismerkedsz a horgászat alapjaival, ha már szenvedélyed a peca, egyaránt jó helyen vagy a táborunkban!

Közös nemes küldetésünk a jövő horgásznemzedékének fejlődése
Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: