Elkészülni, vigyázz, kész..hal!

Elkészülni, vigyázz, kész..hal!

Tóth Ferenc vagyok, Győrben élek, és legtöbbet itt is horgászom.[u]Amikor felkérést kaptam ennek az új portálnak a gyermek és kezdő horgász rovatának szerkesztésére, felidéztem magamban azokat a napokat, amikor elkezdtem tanulgatni, megismerni mindazokat a praktikákat, technikákat, amivel egy gyermekhorgász el tud indulni az igazi nagybetűs HORGÁSZAT felé.

Addig is próbálkoztam, próbálkoztunk valamilyen szinten a halfogás örömeivel, de meg kellett látnom micsoda fordulat következett be akkor, amikor egy hozzáértő a szárnyai alá vett. A "hozzáértőt" Csiszár Gyula bácsinak hívták és rendületlenül tanított évről-évre néhány tíz horgászpalántát az egyik győri horgászegyesületben.

Eszembe jutott az az érzés is, amikor büszkén mutattam be az első szabályosan felkötött horgot, összekötött zsinórt, elkészített szereléket.

Úgy gondolom, Gyula bácsi nélkül talán másképp alakult volna a horgászathoz való viszonyom. Az sem lehet véletlen, hogy ugyanott, ugyanabban az Egyesületben ma én foglalkozom a gyerekekkel, ifjú horgászokkal, az évtizedes instrukciókat szem előtt tartva szeretném átadni azt a tudást, amit azóta magamba szívtam a vizek partján, horgászversenyek alatt. Szeretném megkönnyíteni mindazok dolgát, akik igazából most kezdik el ízlelgetni e nagyszerű sport, hobbi csínját-bínját és nincs a közelükben egy tapasztaltabb horgász, aki választ tudna adni a felmerülő kérdésekre.

Nem könnyű dolog eligazodni abban a bőséges választékban, amit a horgászboltok nyújtanak felszerelésből. Meglehetősen nehéz a horgok, zsinórok, úszók, ólmok, etetőanyagok garmadájából kiválasztani a módszernek, az adott vízterületnek, a megfogni kívánt halnak leginkább megfelelő, leginkább eredményre vezető összeállítást.

Mindannyian tudjuk, tudjátok minél inkább elmélyed valaki a halfogás tudományában, és szeretne egy kicsit többet tudni a miértekről, számtalan megoldandó problémával, egyre több felmerülő kérdéssel találja szembe magát. Segít az is, hogy lassan tíz éve a horgászegyesületemben is gyermekekkel, versenyzőkkel foglalkozom. Ilyenkor tél végén, tavasz elején tartott foglalkozásokon sajátíthatják el az ifjú horgászpalánták azokat az alapismereteket, amivel az "önálló" horgászat útjára léphetnek. Segít továbbá két gyermekem, akik szintén most tanulják a horgászat csínját-bínját.

Ebben és még sok más dologban szeretnék segítséget adni - szinte on line módon - ezen az oldalon mindazoknak, akik most kezdik az ismerkedést a horgászat tudományával.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.