Floridai horgászatok - A floridai horgásztúra értékelése és elemzése

Floridai horgászatok - A floridai horgásztúra értékelése és elemzése

Véget ért a nagyszerű élményekkel bőven tarkított, szép emlékű Floridai horgásztúra! Azt hiszem, hogy az eddigi horgászataim közül egy képzeletbeli rangsoron a legelőkelőbb helyet foglalja el.

Hazafelé tartva, a repülőgépen merengve, még igazából fel sem fogtuk Ferivel, hogy mennyi mindenen mentünk keresztül, tulajdonképpen mit is vittünk véghez. Olyan gyorsan peregtek az események Floridában, hogy a túra tényleges elemzése csak a fényképek és a videó felvételek megtekintése után történhet meg. Az már biztos, hogy iszonyatos mennyiségű anyagot halmoztunk fel a 11 nap során. A 800 darab digitális kép, a 480 db fénykép és az 500 perces videó felvétel magáért beszél! A rengeteg anyagot szemlélve biztos vagyok benne, hogy a SPORTHORGÁSZBAN egy szinte minden részletre kiterjedő beszámolóval találkozhatnak majd. A videó felvételek kiértékelése után pedig könnyen elképzelhető, hogy egy önálló, a floridai horgásztokról szóló kazetta is hamarosan megjelenik. Addig is pár mondatban összegezném a fontosabb tanulságokat és történeteket.

Mivel a Sporthorgászban majd mindenről részletes információt olvashatnak csak röviden foglalom össze a leglényegesebb eseményeket.


Repülőút, ellenőrzések

A 14 órás repülőút végén igen örültünk, mikor leszállt a gép Miamiban. Ekkor még nem tudtuk, hogy az igazi tortúra csak ezután következik. Ennyi és ilyen szigorú biztonsági ellenőrzést még egyszer azt hiszem, képtelen lennék elviselni! Több mint négy óra idegőrlő vizsgálatok után engedtek be Amerikába bennünket. Bizonyos fokig megértem az amerikai hatóságokat, hisz a szeptemberi terrortámadáshoz hasonló eseményeket biztosan meg szeretnék előzni. Azt viszont máig nem értem, hogy a horgaimat és horgász ollóimat miért kobozták el a visszaút során?!


IGFA horgászmúzeum és horgász áruház

E két csodálatos létesítmény megtekintése után döbben csak rá az ember igazából, hogy Amerikában mennyire fontos és népszerű szabadidős tevékenység a horgászat. Szinte minden a horgászok minél korszerűbb és jobb kiszolgálására készült, minden az ő érdekükben történik! Nincs acsarkodás, nincsenek ellentétek, a horgászat sokszor valóságos családi ünnepség. Ilyen körülmények közepette igazi öröm a horgászat.


A csatornák amurjai

A több érdekes és igen tanulságos észrevétel közül kettőt emelnék ki, melyek igazán jellemezték a Floridai amurokat.
1. Félelmetesen gyors tempóban ismerték ki az amurok valamennyi horgász módszerünket! Talán túlzás lenne kijelenteni, hogy megfelelő intelligenciával rendelkeznek, de hogy megvan a magukhoz való eszük és a túlélő képességüket magas szintre fejlesztették, az egyszer biztos!
2. A magyar vizekhez hasonlóan a Floridai amurok is valósággal megőrülnek az édes ízekért.


Mélytengeri horgászat

Ezt a horgászatot csak azoknak ajánlanám, kik igazi kuriózumra vágyódnak és anyagilag megengedhetnek maguknak egy nem éppen olcsó jacht kibérlését. Maga a horgászat nagy élményt és komoly fizikai megterhelést jelent. A nyolcvan méteres mélységből embert próbáló feladat felhúzni egy halat a felszínre! Még a kisebb 8-10 kg-os példányok kifárasztása is az erős felszerelés ellenére kétesélyes lehet.


Az Everglades mocsár

Azoknak a horgászoknak ajánlanám igazából, kik a pergetés megszállott művelői. Igazi fekete sügéres pálya! Hozzáértő kezekben, megfelelően vezetett műcsalikkal felejthetetlen horgászatokat lehet eltölteni a mocsár csatornáinak útvesztőiben. Kuriózumként jelentkezhet a helyiek által aligátor fishnek nevezett ragadozó hal, és a Bowlin, mely rendkívül jól küzd a megakasztást követően. Az amerikai harcsa fenekezős módszerrel történő horgászata szintén élmény számba megy. Egy nagyon fontos tényezőre viszont mindenképpen fel szeretném hívni a figyelmet! A csendesebbnek, elhagyatottabbnak tűnő csatornákat, ha lehet kerüljük el, vagy a megakasztott halakat minél gyorsabban emeljük a csónakba! Mindennemő késlekedés esetén kellemetlen élményben lehet részünk! A védekező hal locsogására a környék összes aligátora azonnal a helyszínre érkezhet!


Tervek és elképzelések a folytatásra

Hazaérkezésünk után az otthoni beszélgetések során egy nagyon fontos elhatározásra jutottunk Ferivel! Megpróbálunk eljutni több olyan földrészre, országba, ahol magyarok élnek és főleg horgásznak. Tudósítani szeretnénk majd ezen emberek mindennapi életéről, horgász módszereikről és a horgászati lehetőségekről. Bízunk benne, hogy ezáltal a messzi távolban élő magyaroknak kissé közelebb hozhatjuk majd a hazájukat és az itthon élőknek pedig új módszereket és élményeket tudunk nyújtani. Várunk mindennemű érdeklődést és segítséget egy esetleges újabb külföldi túrákhoz!


Köszönet a sok segítségért

Ez a horgásztúra nem jöhetett volna létre a Floridában élő magyarok segítsége nélkül. A naponkénti bejelentkezésemet és a tulajdonképpeni élőben történő tudósításomat nekik köszönhetem. Norbi, Erzsi, Laci és a Gulyás csárda segítsége aranyat ért. Név szerint mindenkit felsorolni szinte lehetetlen, ezért az összes floridai magyarnak, ki bármilyen módon, de segített nekünk ezúttal szeretnék köszönetet mondani. Remélem még találkozunk!

Köszönettel tartozom az Elnex Kft-nek is, hisz a horgásztúra során kizárólag az általuk biztosított felszereléssel horgásztunk.

És végül, de nem utolsó sorban köszönöm a honlapszerkesztőnknek Andrásnak és feleségemnek Andreának, hogy messzemenőlég támogatták és segítették a munkámat itthonról!

Bízok benne, hogy a legközelebbi élő tudósítást újra, velem együtt élhetik át a honlapunkon keresztül!!!

Ismét Magyarországon! Felejthetetlen élményekkel a hátunk mögött, 11 nap után megérkeztünk Ferihegyre!

Máig hatása alatt állok a horgász áruház hihetetlen választékának.

Igazi örömöt jelentett az új Floridai csatorna rekord, 16,16 kg-os amur kifogása.

Csodálatos Floridai tájkép fogadott bennünket naponta.

Először az Atlanti-óceánban sétálva! Egy újabb felejthetetlen élmény!

Rengeteg amurt sikerült fognunk!

Álmaim egyik tengeri hala mellett az IGFA horgász múzeumban.

A Feri által kifogott félelmetes fogsorral rendelkező halat a mai napig nem sikerült beazonosítani.

A tengeri horgászat során szintén szép halakat sikerült fognunk.

Az Everglades mocsárban a nagyobb csatornákban többször igen nagy forgalom volt.

Az aligátorok nem sok időt hagytak a kisebb ragadozó halak fárasztására.

Embert próbáló küzdelem az aligátor \'fárasztása\'.