Vadvízi kalandok 29. rész – Ebro Method

Vadvízi kalandok 29. rész – Ebro Method

Ha meghallom ezt a szót, hogy „Ebro”, hát, megmondom őszintén, nekem elsőként az égbe meredő horgászbotok, mögöttük sátorban pihenő, kapásra váró kényelmes horgászok, mázsaszám beszórt pellet és hatalmas harcsák jutnak az eszembe, amelyeket a jól képzett túravezetőknek köszönhetően épp oly könnyedén megfoghat egy 10 éves gyermek, mint egy 70 éves nagymama…!

A különféle médiumokban ezt látva, hát, finoman szólva sem pezsdült meg a vérem. Talán eszembe sem jutott volna ott horgászni, ha nem egy olyan ember hív, aki hozzám hasonló módon a feederhorgászat megszállottja. Koller Csaba Spanyolországban él, az Ebro folyó mellett és ha csak teheti, feederbottal veszi üldözőbe a halakat.

Előtérben egy katalán erődítmény, háttérben a kisváros Flix
Itt csordogál békésen az Ebro folyó
Horgászatunk helyszíne madártávlatból
A halfogás lassan indult, volt idő gyönyörködni a környezetben
A csendet Csaba szép pontya törte meg

Döme Gábor: Csaba, csapjunk is a közepébe! Mondd meg nekem őszintén, van-e létjogosultsága az Ebro folyón a feeder technikának, és ha igen, mit foghatunk vele?
Koller Csaba: A válaszom egyértelműen igen! Ez annak is köszönhető, hogy a gyorsan fejlődő technika és a modern horgászeszközök lehetővé tették, hogy gyakorlatilag bármilyen méretű hal megfogható legyen feederbottal. Én már fogtam itt kapitális pontyot, gyönyörű harcsákat, süllőt és keszegeket. Azért szeretem ezt a módszert, mert ezekkel a vékony botokkal nagyobb élmény a fárasztás, illetve az érzékeny spicceknek köszönhetően lényegesen több kapást érhetünk el!

A víz elkezdett áradni, amely varázsütésszerű változást eredményezett. A halak egy része a parti sekély vízbe úszott, a mélyebb területen tartózkodók pedig aktív táplálkozásba kezdtek
Néhány kapitális egyed egészen a part széléig merészkedett

DG: Csaba, sok időt tudsz tölteni a folyó partján?
KCS: Sajnos nem annyit, mint amennyit szeretnék, de Spanyolországban van egy jó szokás, a szieszta, amit mi is betartunk. Itt 14 órakor bezárnak az üzletek és 17 órakor nyitnak – na, én ezt az időt horgászatra szánom! Ilyenkor a feederek nagyon jól szolgálatot tesznek a rövid távú horgászatokkor.

A mozdulatlan spiccen…
… egyszer csak kapás jelentkezett
Majd kezdődött a fárasztás, a halak apait, anyait beleadtak!
Kőkemény fárasztás után kézben az első pontyom

DG: Csaba, mivel foglalkozol, hogy megengedhetsz magadnak Te is egy kis horgász-sziesztát?
KCS: Horgászboltot üzemeltetek, így én is tartom a sziesztát. Ezt az időt horgászattal töltöm, s a rövid távú horgászatok alatt sikerült az Ebro e gyönyörű szakaszát kiismerni. Meggyőződésem, hogy ez a legeredményesebb módszer, a nyár kivételével, pontyra! Ezért is hívtalak meg Téged!

Ezután nem volt megállás!
Közös munka gyümölcse

Amikor a közös horgászatot egyeztettük és próbáltuk kitalálni Csabával, hogy melyek lehetnek azok a csalogatóanyagok, amelyek az Ebro folyón hatásosak, nem bíztuk a véletlenre a dolgot! Csaba részletes beszámolókat küldött nekem minden horgászat után, ezeket átbeszéltük, kielemeztük, majd amire szüksége volt, azt gyorspostával elküldtem neki. Így a meghosszabbított kezem, első számú spanyol teszthorgászom lett. A sok-sok próba során egyértelművé vált, hogy melyik etetőanyag recept és csalik a leghatásosabbak az Ebro azon szakaszán, így a közös horgászat során ezek tesztelésére már nem kellett sok időt szánni, inkább a módszer finomítására, a megfelelő végszerelék, horogméret kiválasztására és a halkeresésre koncentráltunk.

Az Ebro nagyon kegyes volt hozzánk, egyre nagyobb halakkal ajándékozott meg minket

De még így is nehezen indult a halfogás az első napon, hiszen az első két órában egyetlen kapásunk sem volt… Hiába, no, ez egy óriási vadvízi rengeteg, amely a legtapasztaltabb horgászt is megtréfálhatja! De hirtelen egy olyan dolog történt, amely a folyóvízi horgászat szempontjából a létező legjobb, elkezdett látványosan emelkedni a víz, 30-40 centimétert áradt 2-3 óra alatt. Ez szinte varázsütésszerű változást hozott, ugyanis a halak kapókedve megélénkült, és kapás kapást ért. Sőt, felfedeztük azt is, hogy a parti sekély régióba a halak kihúzódtak és az elöntött területeken táplálék után kutattak. A pezsdülő víz egyértelműen meghozta a halak étvágyát, és egy olyan fantasztikus horgászatban volt részünk, amely után, ha már egy halat sem fogtam volna, már megérte ide eljönni! De még mindig csak az első napon voltunk túl és bíztam benne, hogy a következő még akár eredményesebb is lehet!

A halak mindenbe „belekapaszkodtak”, hogy szabaduljanak a horogtól
Az Édes Ananász Fluo Oldódó Lebegő pelletnek nem tudtak ellenállni
Egyszerűen gyönyörű!
Amikor kitisztult az égbolt és kisütött a nap, még aktívabbak lettek a halak
Kereső horgászatot végeztünk, a parttól 60-80 méterre dobáltunk
Itt megmutathatták botjaim, hogy mire képesek!
A legnagyobb, legvadabb ellenféllel is sikeresen megküzdöttek

A megfelelő etetőanyag recept összeállításához nélkülözhetetlen volt Csaba helyi tapasztalata, sok-sok horgászata, azonban rendkívül nagy öröm és büszkeség számomra, hogy olyan csali tippekkel tudtam ellátni, amelyek itt is nagyon jól működtek. Talán már senki meg sem lepődik azon, hogy ennek egyik meghatározó pontja a Haldorádó Fluo Oldódó Lebegő - Édes Ananász pellet. Ez a csali a világon mindenhol, ahol pontyok élnek a vízben, már bizonyított! Ezt használtuk önállóan csalitüskére tűzve vagy 14 mm-es halibut pellettel kombinálva. A másik nyerő csali a SpéciPellet volt, abból is az ananász-banán ízesítésű.

A tökéletes nagyhalas keverék
A nagy, darabos, ízes szemcsék a később érkező termetes halakat is megvárták
A csaliválasztékot is sikerült néhány termékre szűkíteni
Ebro Method végszerelékem
Így került bevetésre
És így várta a mederfenéken a halakat
Ebro Pellet Feeder Complete végszerelékem
Itt a csali a kosár mellett volt, nem nyomtam a kajába

Ezeket két különböző végszerekkel jutattuk be a halaknak, de talán már azon sem lepődik meg senki, hogy az 50 grammos Haldorádó Method Flat kosárral kombinált feeder végszerelék volt a hatékonyabb. Vagy még egyértelműben: a method szerelék lényegesen több halat adott, mint a bordás kosárral ellátott változat, pedig gyakorta alig néhány méterre voltak egymástól, többnyire azonos csalival. Ennyi véletlen nincs!

Kezdetben idegenkedtem a feltűnő színű főzsinórtól, de (dobóelőke használata mellett) csak pozitív tulajdonságai vannak!
Többek között nagyon jól látszódik fárasztás során, hogy merre tart a hal
A By Döme TEAM FEEDER Power Fighter 360XXH és 390XXH feedereket használtam, és jelesre vizsgáztak itt is!
Ez az óriási nyurgaponty is mindent elkövetett, hogy megtréfáljon, de végül mégis közösen fotózkodtunk! :)
A horgászat befejezésekor jött a túra legnagyobb hala, amelyet Csaba fogott. Az óriási tőponty fárasztása közben nekem is elhúzta, így szinte egy időben került partra ez a két szépség!
Csaba által megfogott legnagyobb halnak a SpéciPellet kellett

Két nap alatt olyan mennyiségű és méretű halat fogtunk, hogy úgy éreztük, nehéz lenne már ezt fokozni, és annyi csodálatos felvételt készítettünk, amelyek bőséges alapanyagot biztosítottak egy újabb látványos film összeállításához. Persze előbb semmiképpen sem jöttünk haza, így a maradék 3 napon más ígéretes horgászhelyeket is felkerestünk és mindenhol örömmel nyugtáztuk, hogy az „Ebro Method” – ahol van ponty – nem marad érintetlen!

A ráadás horgászatokon, más helyszíneken is örömmel  nyugtáztuk, hogy az „Ebro Method” jól működik!

Írta: Döme Gábor
Fotók, videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.