Vadvízi kalandok 28. rész - A nagy fehér tokhal

Vadvízi kalandok 28. rész - A nagy fehér tokhal

Gondolnád, hogy egyszer Te leszel egy kapitális hallal való küzdelemben a gyenge láncszem? Amikor minden (a felszerelés, a hal, a vad folyó sodrása) erősebb, mint Te vagy… ez már nem játék! Minden erődet össze kell szedni, hogy végül életed halát segíthesd a partra!!! Szeretnéd átélni ezt az izgalmat? Tarts velem!

Úgy gondolom, hogy az élet minden területén, így a horgászatban is szép lassan, de emelgeti magában mindenki a tétet. Ki ne szeretne kezdőként egy 5 kg feletti pontyot kifogni? Ha ez teljesült, egy 10 kg-osat, ha ezt is sikerült, akkor egy még nagyobbat! Nincs ezzel semmi gond, hiszen az újabb, gyakorta elérhetetlennek tűnő célok, vágyak, álmok éltetik az embert. Nekem is sok célom van még, amelyeket szeretnék elérni, megvalósítani a horgászatban, amelyékért minden nap kőkeményen dolgozom. Az egyik ilyen nagy álmom egy 100 kg feletti tok kifogása volt. Először talán Menyhárt József és Oláh Béla Horgászbottal az őshazában c. filmjében láttam olyan méretű belugákat (Oroszországban és Kazahsztánban élő tokhal), amely egy életre belém vésődött. Talán ekkor határoztam el elsőként, hogy én is szeretnék ilyet fogni!

 

Amikor megpillantottam a hófödte hegycsúcsokat, máris tudtam, hogy Kanadában vagyok
Nem kérdés, hogy hőn áhított halunkat nagy tisztelet és szeretet övezi, ha még szobrot is állítanak neki
Hajó nélkül egy ekkora vízrendszeren nem sok esély lenne a halfogásra
Különösen népszerűek a propeller nélküli jet hajók, szinte mindenki ezeket használja itt
Még a cég logója is a tokhal!

 

Persze a legjobb az lenne, ha idehaza, a Dunában is lehetne ezekből a csodás halakból fogni, ahol az elmúlt századokban ez némi túlzással mindennapos volt, de sajnos erre manapság vajmi kevés esély maradt. Persze időről időre felbukkan egy-egy csodás fogás híre, amelynek főszereplője egy viza, vagy vágó tok, de valószínűleg előbb lesz a lottón ötösöm, minthogy a Dunából fogjak egy vizát… Mivel nem vagyok egy szerencselovag, a realitások talaján maradva olyan vízterület után kutattam, ahol még fogható nagy tokhal. A világ egyértelműen legjobb tokhalas vízterületeként tartják számon a Kanadában található Fraser folyót. De nemcsak tokhalban, hanem lazacokban is bővelkedik. Talán a világ egyik legnépszerűbb horgászturisztikai célpontja, ahol évente több 10.000, a Föld minden tájáról érkező horgász próbál szerencsét. Az elképesztően változatos folyó ideális életteret kínál minden folyóvízi halnak. No és ami különösen szembetűnő, hogy mennyire védik, mennyire óvják a folyót és annak minden lakóját. Nagyon szigorú szabályok mellett lehet horgászni, hogy az a csoda, amely itt kézzelfogható, még unokáink számára is valóság és ne egy rég letűnt korszak maradványa legyen.

 

A kanadai Fraser folyó a világ egyik leghíresebb folyója, amely a fehér tokhalnak és 5 lazacfajnak is ideális életteret kínál
A vízterületet megfelelő ismerete nélkül semmi esély a halfogásra! Itt nélkülözhetetlen a helyi horgászok és túravezetők segítsége. Minket File István, Kanadában élő honfitársunk kalauzolt és segített mindenben
Szigorú szabályok védik a folyó legértékesebb halát…
… hogy megmaradhasson az utókor számára is!
A tokhal a folyó(k) tisztasági őre. Minden, ami elpusztul, amely sérült és gyenge, az a tokhal gyomrában végzi, így a legfogósabb csalik is (amelyek gyakorta orrfacsarók) ehhez igazodnak
Ez egy oszlásnak indult halbelsőség
Ez egy vérszívó tengeri ingola, kis darabkája órákig képes a vért ontani magából, amely az egyik legjobb távcsali
Jó csali az adott időszakban legnagyobb számban vándorló apróhal is
Lazacívás idején az ikra a legfogósabb csemege
Ezt egy vékony gumifonál segítségével lehet a horog öblén rögzíteni
A végszerelékeket a csónaktól maximum 15-20 méterre vetettük be a 10-30 méter mély vízbe
A kapást a botspicc egyértelmű mozgása jelezte, hasonlóan, mint a feederboton, csak ez egy „kicsit” erősebb volt
Az egyrészes, 2,4 méter hosszú bot annyira erős volt, hogy kézzel alig lehetett meghajtani, míg egy termetesebb hal karikába görbítette. A multi orsó fékje is olyan szorosra volt állítva, hogy kézzel alig lehetett azt meghúzni… de ez egy kapitális tok számára semmit sem számított, mert füstölt az orsó!
A 150 cm-nél nagyobb példányokat TILOS a vízből kiemelni, csónakba tenni és súlyukat lemérni! Maximum a hal oldalvonaláig emelhetők csak ki egy-egy fotó elkészítéséhez
Minden hal egyedi fejformával és színezettel rendelkezik
A testüket borító vértek, ha frissen érkeztek az óceánból, olyan élesek, mint a borotva, nagyon óvatosan kell velük bánni!

 

Persze mondhatnátok, hogy „könnyű nekik, mert van pénzünk erre is…”. Aki ezt szajkózza, saját tehetségtelenségét és tájékozatlanságát kürtöli a világba. Felfogták, hogy mekkora érték van a kezükben, amely védelméért mindent megtesznek és azzal, hogy megvédik ezt a páratlan természeti kincset, olyan szolgáltatást tudnak kínálni, amelyért messze földről odamennek az emberek és kifizetik az árát, amelyből máris fenntarthatóvá válik a rendszer. Az ilyen túrákon szembesülök vele, hogy nekünk is minden adottságunk megvan ahhoz, hogy hasonló horgászparadicsomaink legyenek, természetesen nem tokhalra specializálódva (vagy talán mégis?). Csak kettőt említenék: az első a Balaton a másik a Duna. A Balatonon, mióta megszüntették a halászatot és Szári Zsolt vezetésével új csapat kezdte meg munkáját, kézzel fogható annak eredménye. Ha ez így marad, és nem állítják vissza erőszakkal a halászatot, „menthetetlenül” Közép-Európa legismertebb és legvágyottabb pontyos, süllős vize lesz, amely hónapokkal kitolhatja a szezont, biztos megélhetést nyújtva a kora tavaszi és őszi időszakokban is az ott élőknek. Ha a Dunát is képletesen szólva sikerülne jó mederbe terelni, bizony óriási lehetőségek nyílnának meg. A hazánkban zajló folyamatok biztatóak, hiszem, hogy egyszer mi is elmondhatjuk, hogy Európa leghalasabb vizein horgászhatunk! Tudom, hogy most sokan mosolyognak, de összefogással, pozitív gondolkodással, egymást segítve, talán mégsem lehetetlen!

No, jól elkanyarodtam a Fraser folyótól, de bármerre járok a világon, MINDIG azon gondolkodom, hogy az ott látott pozitív dolgokból mit tudnék hazahozni és honfitársaimnak átadni.

 

Új hely, új remények!
A fárasztás során minden erőmet bele kellett adni, hogy méltó ellenfele lehessek egy-egy kapitális halnak, de sokszor még ez is kevésnek bizonyult! A képre rákattintva látszódik, hogy még az arcizmom is feszül
A legyőzött nemes ellenfelet ki kellett vontatni, hogy lefotózhassuk
Kizárólag szakáll nélküli horog használata engedélyezett (halvédelmi okokból), amely rendszerint a tok erős, porcos szája szélébe akad
A halak hosszát a farokvilláig mérik
A testhossz és körméret alapján megsaccolható a halak tömege (a pontos tömeget soha nem tudjuk meg, hiszen a halak nem mérlegelhetők)
Egy ekkora hal bőven 100+-osnak számít!
Azért nevezik kanadai fehér toknak, mert e csodás faj hasa hófehér

 

Ezt a külföldi túrát is az USA-ban élő Dr. Pulai István barátommal közösen szerveztük meg, amelyben hatalmas segítségünkre volt egy Kanadában élő, ott horgász túravezetőként dolgozó, rendkívül nagy tapasztalattal rendelkező új barátunk, File István. Egy ízig-vérig magyar emberről van szó, aki a kanadai székhelyű Great River Fishing Adventures cég munkatársa. Ők talán a legismertebbek, akik a Fraser folyóra és főként a tokhal horgászatára szakosodott horgásztúrákat szervező cég. Ők biztosítottak számunkra mindet, elintézték nekünk a reptéri transzfert, a szállást és mindent, ami a horgászathoz szükséges volt. Megvallom őszintén, nem kis elvárásokkal érkeztem Kanadába, de mindent maximálisan teljesítettek, sőt túl is teljesítették azt!

 

A folyamatos halkeresés a sikeres horgászat egyik titka
Ez a hely is ígéretesnek tűnik!
István barátom rákapcsolódott a birkózó gépre…
… és élete halával küzdött több mint 40 percig
Túránk legnagyobb hala!
E rendkívül vaskos fehér tok saccolt súlya 140-160 kg körül lehetett

 

Összesen 5 napot horgásztunk a Fraser folyón, amely Kanada DNy-i részén található és a Csendes-óceánba torkollik. Horgászatunk helyszíne először Mission település közelében volt, majd fentebb mentünk a Fraser-kanyonba. Az alsó, „csendes” rész is ámultba ejtő, de a felső, meredek hegyek között magának utat vájó, szűk mederben hömpölygő folyó olyan erős energiákat sugároz, annyira magával ragadó, amelynek láttán térdre borultam! Az itt horogra kerített és a folyó sodrását kihasználó halak ereje pedig hatványozottan nagyobb, mint lentebb. Olyan élményt adott ez terület számomra, amit talán még soha nem éltem át, amit nehéz szavakkal leírni, egyszerűen látni, érezni kell!

 

Üdvözlet Medveországban :)
A Fraser-kanyon a tapasztalt folyóvízi pecásokat is ámulatba ejti
A folyó a hegyek között vájt utat magának…
… és egy szűk mederbe kényszerülve, örült erővel hömpölyög
Ide nagyon kevés ember merészkedik fel! A Great River Fishing Adventures cég tulajdonosa, Dean Werk személyesen irányítja itt a horgászatot. Ő a legtapasztaltabb túravezető a Fraser folyón!
Az sem mindegy, hogy a folyó e szakaszán hol közlekedsz, itt egyetlen apró hiba emberéleteket követelhet!!!
Speciális, egyrészes, egyedileg épített botokkal horgásztunk itt
Itt az egyik legjobb csali a lazacfej volt
Hihetetlennek tűnt számomra, hogy itt még horgászni is fogunk
El nem tudtam képzelni, hogy mi lesz, ha hal akad a horgomra? Hamarosan megtudtam! Minden segédeszközt (fárasztó övet, mellényt) igénybe kellett vennem, hogy eséllyel vegyem fel a küzdelmet a megakasztott tokkal. A vadul hömpölygő folyó megsokszorozta erejét. Végig azon izgultam, nehogy vízbe rántson a hal…!
Csodaszép, hosszú orrú fehértok a Fraser-kanyonból
A folyó e szakaszán több indián falu is található
Félelmetes és egyben nagyon ígéretes hely
Kapásra várva
A lazachúst is szeretik a tokok
Meglett a gazdája is
Egy újabb csodás óriás
Ekkora lapáttal és áramvonalas testtel csoda, hogy egyáltalán kifoghatók a rohanó folyóból ezek a halak
A kanyonban élő tokhalaknak látványosan hosszabb az orra, amely nagy segítségükre van a táplálék felkutatásában, mert a nagyobb köveket gyakran ezzel görgetik arrébb. Egy biztos, MINDEN porcikája tökéletes és csodálatra méltó ennek a halfajtának!
Köszönjük!!!

 

Az itt készült rengeteg fotót válogatva szívem szerint mindet betenném ebbe a cikkbe, de valahol mégis határt kell nekik szabni. A nem hétköznapi képek és Takács Péter operatőr kollégám által készített fantasztikus film segítségével szeretném bemutatni azt a csodát, amit itt megéltünk.

 

Az utolsó napon újra a folyó alsó részén próbálkoztunk
Amikor füstöl a hegy
A végszerelék továbbra sem változott
István engedélyezte, hogy aromásított csalival is próbálkozzunk
Aminek meg is lett az eredménye… de ami biztos, nem riasztotta el ezt az óriást!
Horgászpályafutásom legnagyobb édesvízi hala!
Az utánpótlás is garantált, mert itt vigyáznak rá!
Ezt a hegyet pillantottuk meg először, amikor a folyót megláttuk, majd ezt szuggeráltuk akkor is, amikor távoztunk… talán ez azt jelenti, hogy még visszatérünk ide?

 

 

 

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy itt horgásszon, az nézzen szét a http://greatriverfishing.com/ weboldalon és YouTube csatornájukon, láthat lenyűgöző dolgokat! De van még egy jó hírem, File István a XI. Haldorádó Pontyhorgász Napok egyik sztárvendége lesz. Úgy időzítette szabadságát, hogy az évadnyitó rendezvényünkön velünk lehessen. Mindhárom napon Kiskunhalason lesz, előadásokat is tart és készséggel áll az érdeklődők rendelkezésére. Akik komolyan gondolják, MINDENben segít nekik, hogy megfoghassák életük halát! Még egy érv, amiért érdemes lesz 2017. február 3-4-5-én ellátogatni a Haldorádó Centrumba!

 

Írta: Döme Gábor
Fotók, videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.