Vadvízi kalandok 40. rész – A vad Afrika 2. rész – Visszatérés Kenyába

Vadvízi kalandok 40. rész – A vad Afrika 2. rész – Visszatérés Kenyába

2019 márciusában volt szerencsém először Kenyában horgászni és belekóstolhattam a nyílt óceánon való horgászatba. Próbáltam már ezt több helyen korábban, de sehol nem kaptam annyi élményt és impulzust, mint Afrika e csodás országában.

Így nem volt kérdés számomra, hogy amikor tudok, ide visszatérek! 2019 novemberéig kellett erre várnom. De most – tanulva az előző út hibáiból – profi utazásszervezővel vágtunk neki. Azért beszélek többes számban, mert Pintér Zoltán kollegám is elkísért erre az útra.

A sejtelmes és gyönyörű Afrika, amely a mérhetetlen gazdagság és egyben – legtöbbek számára – a legmélyebb nyomor kontinense

Horgászpályafutásom egyik legintenzívebb, legmozgalmasabb hetét tölthettük el közösen, ezt fogjuk feleleveníteni barátaimmal. Pálfai Gábor a magyar Horgászutazás cég ügyvezetője, aki 10 éve foglalkozik horgásztúrák szervezésével.

Talán elsőként Kenyáról az afrikai vadvilág jut az eszünkbe…
… ahol csupán egy karnyújtásnyira vannak tőlünk a legnagyobb vadfajok is

DÖME GÁBOR: Gábor, amikor valaki meghallja, hogy Kenya, vagy esetleg elolvassa a magyar külügyminisztériumi tájékoztatót az országról, nem vagyok benne biztos, hogy el akar ide utazni…! Mit kell erről az afrikai országról tudni?
PÁLFAI GÁBOR: Ez az 50 millió lakosú ország egyszerűen csodás, nagyon szép természeti adottságai, nemzeti parkjai, tengerparti üdülőkomplexumai és egy jó darab India-óceánja van. De sajnos emellett óriási a szegénység. Az 50 millió emberből 40 millió szinte biztos, hogy a legtöbb európai ember számára elképzelhetetlen nyomorban él. Ennek ellenére boldogok és a legkisebb munkalehetőségnek is nagyon tudnak örülni. Többször tettünk látogatást olyan helyeken, ahová nem ajánlatos helyi kísérő nélkül bemenni, mégsem volt soha bajunk. De nagyon FONTOS, hogy itt is be kell tartani a szabályokat, és akkor nem lehet bajunk, de ez igaz a világ minden pontjára!

A turisták zöme a jól kiépített üdülőhelyekkel találkozik csupán
Míg a lakosság zöme számunkra elképzelhetetlen nyomorban él
A legtöbb faluban az alap infrastruktúra (áram, ivóvíz) sem áll rendelkezésre

DÖME GÁBOR: Aki elhatározza, hogy a segítségeddel itt akar horgászni, mire számíthat?
PÁLFAI GÁBOR: A túra leírása a honlapunkon www.horgaszutazas.hu megtalálható, így ezt nem kívánom részletesen felsorolni, de ha röviden össze kellene foglalni, akkor azt mondom, hogy sok eddig talán sehol nem tapasztalt új élményt élhet meg velünk a vendég a megfelelő szakmai háttér biztosítása mellett!

Az emberek nagyon segítőkészek, kedvesek, és bármilyen meglepő, tökéletesen meg vannak elégedve azzal a kevéssel is, amijük van!

DÖME GÁBOR: Ugye minket, horgászokat alapvetően az érdekel, hogy mit lehet itt fogni?
PÁLFAI GÁBOR: Amikor otthon vagyok, szinte csak a Dunán horgászom. Az öreg folyó egy olyan vadvíz, amely kiszámíthatatlan, soha nem tudhatod, hogy mi akad a horgodra. Nagyon változatos és sokszínű az Indiai-óceán is. Minden túrán újabb és újabb halfajok kerülnek fel a fogási listára, és nem ritkán megdőlnek előző rekordjaink is!

A felejthetetlen élmények kapuja
Ilyen hajókkal mentünk ki a nyílt óceánra

DÖME GÁBOR: Melyek a leggyakoribb fajok?
PÁLFAI GÁBOR: Tonhal, bonitó, dorádó, kingfish, barrakuda, wahoo. De az igazán bónusz halak a nagy GT-k, azaz tüskés makrélák és a nyársorrú halak (vitorláshal, kék marlin) vagy, ahogy nálunk ismerik, a „kardhalak”, de minden túrának vannak meglepetéshalai, most sem volt ez másként!

Profi túraszervezővel: Pálfai Gáborral (sárga pólóban) vágtunk neki az újabb nagy kalandnak

DÖME GÁBOR: Azok, akik soha nem próbálták ezt a fajta horgászatot, egy látszólag unalmas, csónakban üldögélő horgászt látnak a legtöbb videón, akit majd bekötnek egy székbe, ha jön a nagy hal. Mennyire igaz ez itt?
PÁLFAI GÁBOR: Alapvetően a vendég kívánsága az elsődleges, de igen is sokféle módon lehet az itt élő halakat becserkészni!

Csaliarzenál
Az egyik legfogósabb nagyhal-csali

DÖME GÁBOR: Úgy beszélsz, minta ez egy vadászat lenne!
PÁLFAI GÁBOR: Te magad is megtapasztaltad, hogy a leggyakorlottabb, az óceánt jól ismerő kapitányok is némi túlzással 0-ról indulnak minden nap. A vízterület óriási, ha megváltozik a szélirány, amely elsodorja a táplálékállatkákat, ott másnap már egy hal sincs. A halakat minden nap meg kell keresni, be kell őket cserkészni és kapásra kell őket bírni! Tényleg olyan ez, mint a vadászat, csak a nyílt óceánon. Ezért a módszerek is idomulnak az éppen fogható halfajokhoz. Ez lehet a vontatós peca, a trollingozás vagy a pergetés különböző változatai. Többnyire ezeket kombináljuk az út során.

Minden tengeri hal elképesztő erővel küzd
A leggyakrabban fogható hal a sárgaúszójú tonhal
Ő is egy tonhalakkal rokon makrélaféle, csak egy kisebb faj, a neve bonitó

PINTÉR ZOLTÁN: Nekem a popperes pergetés volt a legnagyobb élmény, amikor a környéken ólálkodó tonhalakat be tudtuk csapni, és lecuppantották a felszíni csalikat.
DÖME GÁBOR: Poppereket említettél, milyen fajták ezek?

A legmozgalmasabb és leglátványosabb horgászat a felszínű popperezés
A látott halat becserkészni, megakasztani, majd kifárasztani a tengeri horgászat csúcsa!
Megvan!
Dupla öröm!
Érdemes itt is, ha nincs kapás, a poppereket cserélgetni…
… mert egy jó színválasztás kellemes meglepetést okozhat

PINTÉR ZOLTÁN: Kifejezetten sós vízi horgászathoz fejlesztett csalik ezek. Amit érdemes ezekről tudni, hogy a felszerelés minden eleme iszonyatosan túlbiztosított. Látszólag szükségtelenül erősek a botok, orsók, zsinór, horgok és karikák. De erre csak addig tekintesz így, amíg a horgodra nem akad egy átlagos méretű tengeri hal. Ezek ereje nem mérhető egyetlen édesvízi társához sem. Mindet szétrágnak, eltépnek, azonnal megtalálják a szerelék gyenge pontját! Mi ennek nem adtunk esélyt és próbáltuk a saját pergető felszerelésüket a lehető legjobb elemekből összeállítani.
PÁLFAI GÁBOR: Lehet saját cuccot is használni, de ha nincs semmi eszközöd, akkor is megoldjuk! A nagyhalas trollingos felszerelés viszont a hajó része, ezt biztosan nem kell hozni.

Keresd a hibát!
Ezzel bizony egy cápa végzett! Egyetlen harapással elvitte a 10 kg feletti tonhalat, csak a feje maradt meg
Később horogra akadt a környéken ólálkodó bestia is, de több mint 1 óra fárasztás után meglépett

PÁLFAI GÁBOR: A vontatás során elég sokféle csali jöhet számításba, ezek közül a legnépszerűbbek a poliputánzatok, amelyeket haldarabbal kombinálnak. De előszeretettel használnak különféle wobblereket is.

A nagyhalas trollingos cuccok a hajó részei, ezt biztosítják a horgászat során
Az erős botokhoz óriási méretű orsók dukálnak vastag monofil zsinórral feltöltve
Az itt használatos kötések és csomók sem szokványosak

DÖME GÁBOR: Az én két 30+-os GT-met is a jó mélységben felkínált wobblereknek köszönhettem, e halak megfogása óriási élmény volt! 
PÁLFAI GÁBOR: Az én 40 kg feletti, új egyéni rekord GT-met egy STORM gumihalnak köszönhettem. Mellesleg ezt egy Energoteam Óceán Pilk bottal fogtam, amely itt is helytállt, köszönet érte magyar barátainknak!

Fogtunk tonhalat mélyen vezetett jiggel is
A 200 grammos műcsalira olyan erővel vetette rá magát a hal, hogy majdnem kitépte a botot a kezemből...!

DÖME GÁBOR: Én egy nagyon érdekes gyűrűzésű bottal, 300 grammos pilker csalival – vagy ahogy itt mondjak, jiggel – is fogam itt szép tonhalakat. Más élmény egy ilyen felszereléssel megfogni egy kisebb tonhalat is, mint egy lényegesen erősebb bottal.

Egy csodás 30+-os GT (giant trevally), azaz tüskés makréla
Majd még egy!

DÖME GÁBOR: Én kifejezetten szeretem a vontatós horgászatot is, hiszen ekkor jönnek olyan halak, amelyek az itteni horgászat csúcsai. Ülsz a hajóban és egyszer csak levágódik vízig az erős, rövid bot, majd felsír az orsó, kiabál a személyzet, hogy „hal van a horgon”. Bevágásra semmi szükség, hiszen hal önmagát akasztja meg, elegendő felvenni vele kontaktust, és kezdődhet a fárasztás. Óriási élmény egy hatalmas tengeri hal kifárasztása, amely egyben komoly fizikai munka is! Így sikerült megfogni a horgászat csúcsát képező gyönyörű vitorláshalakat és GT-ket is.

Túravezetőnk is megmutatta, hogy nem ma kezdte a szakmát
Ezt a GT-t egy Storm gumihallal fogta meg Pálfai Gábor
Amikor betakar a hal…!

PINTÉR ZOLTÁN: Gyakran felmerülő kérdés, hogy mi történik a megfogott halakkal? Valóban mindet megölik, ami a hajóba kerül? Mi csak a saját tapasztalatainkról tudunk beszámolni. A megfogott halak jelentős része valóban a konyhán végzi, de saját magunk láttuk, hogy mennyire vigyáznak az értékes halakra, ezek a nyársorrú halak és GT. Ha csak lehet, mindet visszaengedik, de ha mélyre nyelt, ha nincs esély a túlélésre, akkor elviszik. A GT-t ráadásul speciális módon, magasról ejtik bele a vízbe, hogy gyorsan átáramoljon a kopoltyúján az oxigénben gazdag víz, így engedik vissza. Tudják jól, ha mindent elvisznek, ha mindent megölnek, hamarosan nem lesz mire horgászni, és nekik sem lesz több munkájuk. 

Az óceán ragadozói 1. – wahoo (nyugat-afrikai spanyolmakréla)
Az óceán ragadozói 2. – barrakuda
Még egy barrakuda
Ne nyúlj a szájába!
Az óceán ragadozói 3. – kingfish (királymakréla)
A tengeri ragadozók királya
Egyik kedvencem a dorádó, amely mindig más színekben pompázik
Nagyon érdekes a fejformája
Minden tengeri horgász álma, hogy egyszer kezében tarthasson egy vitorláshalat
Nekünk többször is megadatott
Mindent elkövetnek, hogy a kifogása után élve kerüljön vissza a vízbe
Nagyon komoly kardja van ennek a halnak
Örök emlék marad
A 4 piros zászló 4 vitorláshalat jelent, nagyon eredményes nap volt!

PÁLFAI GÁBOR: Volt egy extra napotok, amikor a Tega kapitányával mentetek ki a nyílt óceánra, ekkor én nem tartottam veletek, mesélj erről, Gábor!
DÖME GÁBOR: 35 km-re hajóztunk be a nyílt óceánra, ahol a partból már semmi sem látszódik, ahol a víz még tisztább, még kékebb és még mélyebb. Itt 600 méter mélyen vontattuk a csalit. 150 méter alatt a víz már teljesen sötét, mégis élnek itt olyan mélytengeri halak, amelyek ezzel a módszerrel megfoghatók. Ekkor sikerült több mint 30 perc kőkemény fárasztás után egy nagyon ritka kígyómakréla (oil fish vagy escolar) nevű ragadozót megfogni. Majd egy még szebb nagypikkelyű pomfret (big-scale pomfret) érkezett.
PÁLFAI GÁBOR: Nagyon örülök a sikereiteknek, így lett igazán teljes ez a túra!

Az egyik nap rápróbáltunk a mélytengeri horgászatra, íme, a használt csali
Itt 600 méter mélyen vontattuk a csalit, 150 méter alatt a víz már teljesen sötét. A végszerelékbe beiktattak egy villogó LED-et, amelyet még biztos nem láttak az itt élő halak
A nagymennyiségű szabad zsinór miatt – a gubancolódás elkerülése érdekében – csupán egyetlen bottal lehet ekkor horgászni
SOHA nem lehet tudni, hogy mi akad a horogra
Ez egy kígyómakréla, amelyre a kapitány azt mondta, hogy még SOHA nem fogtak a hajóján ilyet
Minden pikkelye egy éles kampóban végződött, borzasztóan szúrt
Egy újabb különleges mélytengeri hal: big-scale pomfret
Olyan kemény volt a pikkelye, mintha egy páncél védte volna testét

PINTÉR ZOLTÁN: Egy jó tanáccsal szolgálnék még mindazoknak, akik eddig soha nem próbálták ezt a pecát, én is most voltam itt először. Az javaslom, hogy mindenképpen fogadják meg a tapasztaltabbak tanácsait! A hullámzás, a hajó állandó mozgása felkeverheti az embert, amelynek kellemetlen hányás lehet a vége, nagyon legyengül így az ember és elromlik a közérzete, végül egy percet sem tud a horgászatból élvezni, kínszenvedés lesz az egész… Ezt egy egyszerű gyógyszerrel lehet orvosolni, neve Cerucal. Nem ajánlott a hajón alkoholt fogyasztani sem, elegendő csupán friss helyi gyümölcsöket enni és gyakran inni, de csak vizet. Ha ezeket betartjuk, nem lehet bajunk, és élvezni fogjuk e horgászat minden percét is!

A hajón friss gyümölcsöket és vizet fogyasztottunk csupán, így lehet a legkönnyebben megelőzni a tengeribetegséget
A cápatámadás után már senki sem akart lubickolni a nyílt óceánban…
Ezt se hagyjátok ki, ha arra jártok!

DÖME GÁBOR: Köszönjük, Gábor a profi szervezést, biztosra vesszük, hogy sok közös utunk és élményünk lesz még!
PÁLFAI GÁBOR: Ebben biztos vagyok, és én is nagyon élvezetem az együtt töltött napokat!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Takács Péter, Pálfai Gábor
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.