A Sikeres Sporthorgász 2017. augusztusi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2017. augusztusi tartalmából

    Nyári kalandok
  • A pontyozás színei
  • Method pontyok 120 felett!
  • Plasztik csalik
  • Kagylópusztulás idején II.
  • Methoddal afrikai harcsákra
  • Vaduljunk Vadnán!
  • Utazóbotok – nem csak nyaraláshoz!

Nyári kalandok
Talán nem vagyok egyedül vele, de a nyári hónapok nem tartoznak a kedvenc horgászszezonjaim közé. Amikor a hőmérő higanyszála 30 Celsius fölé kúszik, nagyon fárasztó és kimerítő tud lenni egy többnapos túra. Ilyenkor a nappali forróságot egy árnyékos helyen vagy a vízben ülve lehet csak elviselni. Viszont a legutóbbi horgásztúrámon érdekes módon csak a feszített víztükörben a nappali órákban voltak aktívak a halak. Az ember azt gondolná, hogy az éjszakai órák lehetnek a nyerők, nappal pedig a halak is fürdenek és sziesztáznak – de május derekán ez nem így alakult. (Csörgő Tamás)

A pontyozás színei
A természet színeinek változatosságát kémlelve járom a tópartot. Homo sapiensként megáldottak a látás, illetve színérzékelés képességével. A természet számomra sokszínű, így nem meglepő, hogy az agyam rögtön a csalik tónusa körül forog. Vajon a pontyok ugyanúgy látják ezt, mint mi? Felidéztem korábbi tapasztalataimat, és eldöntöttem, hogy a következő hetekben utánaolvasok a szakirodalomban. Az új nézőpontok megváltoztatták a perspektívámat. (Robin Illner)

Method pontyok 120 felett!
A method feeder horgászat sokak számára az intenzíven telepített kis tavakon való hatékony pontyhorgászatot jelenti. Azonban ahogy telik az idő, és egyre több helyen csobban a vízbe a method kosarunk, úgy leszünk egyre tapasztaltabb horgászok. Számos vadvízi horgászat után nyugodt szívvel mondhatom, hogy minden olyan vízterületen (halsűrűségtől függetlenül), ahol élnek pontyok, elképesztően eredményes! (Döme Gábor)

Plasztik csalik
Manapság óriási piaca van a plasztik csaliknak, melyek hihetetlen választékban kaphatók, a tulajdonságaik és variációik száma pedig végtelen. Persze ez kicsit túlzás, de ha összerakjuk a képet, milliónyi változatot találhatunk, van futurisztikus és vannak teljesen realisztikus csalik. A kezdetekkor már volt szerencsém belekóstolni a plasztikcsalizás világába – vagy az akkori népszerű nevén a gumihalazásba. (Lukácsi Béla)

Kagylópusztulás idején II.
Párás, hűvös, kora hajnali idő fogad a Fűzfás-morotván! Álmosan, még mélabúsan kémlelem a felszínt, mely oly sima, mint egy üveglap. Vizslaként pásztázom a víztetőn ringatózó, már elpusztult, de még héjazatukba burkolózott kagylókat. Kevés a tetem, össze kellene szedni egy vödörre valót, hogy kitartson délutánig. Tovább kutakodom, végignézem a Balázs-árok környékét, majd délnek hajózom, és a Kozma-fokon áthaladva a Sarudi-rétet veszem górcső alá. No, itt találok olyan combos darabokat, melyek súlya bőven két kiló felett van… (Oláh Csaba)

Methoddal afrikai harcsákra
Június végén Pálfi Zsolt barátom hívott fel és, invitált magával a Haldorádó-horgásztóra, Veresegyházra afrikai harcsázni. Kivételes ereje miatt nagyon szeretek erre a halra horgászni, de sajnos egyéb elfoglaltságaim miatt nem tudtam vele tartani. Ígéretet tettem neki, hogy legközelebb együtt is üldözőbe vesszük az afrikaiakat, de addig is elláttam Zsoltit etetőanyagokkal, csalikkal és néhány jó tanáccsal. (Jankovich Krisztián)

Vaduljunk Vadnán!
A Gömöri-dombság ölelésében igazi gyöngyszemként ragyog a 22 hektáros Vadnai-tó kristálytiszta vize, ami sportolásra, pihenésre és horgászatra is egyaránt kiváló. Korábban, sok éve a „Csömörből Gömörbe” című írásomban emlékeztem meg róla néhány sor erejéig, de komolyabban nem vettem górcső alá. Néhány napja azonban kis tanítványom – aki időközben nagykorúvá érett, felnőtt engedéllyel rendelkezik –, Hajnal Márk tartott velem egy forgatásra. Most már jobban szemügyre vehettem, hogy voltaképp milyen kincs kerülte el eddig a figyelmemet. (Jakó László)

Utazóbotok – nem csak nyaraláshoz!
Itt a kánikula, a nyári szabadságok ideje. A legtöbben ilyenkor vesszük ki az éves szabadságunk egy jó részét, hogy a családot kocsiba pakolva vagy repülőre ültetve egy távoli helyen pihenhessük ki az év fáradalmait. Akár a közelbe, akár távolabbra utazunk nyaralni, egy közös biztosan van bennünk, horgászokban: egy kis horgászfelszerelésnek mindig szorítunk helyet, hogy a szabadság ideje alatt is közel maradhassunk a halakhoz. (Jurinovics Richárd)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.