A Sikeres Sporthorgász 2018. júniusi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2018. júniusi tartalmából

  • Pontyok a túlpart előtt
  • Mária angolnái
  • Küszívás idején 2. rész
  • Hatalmas siker az IBCC-n!
  • Finomságok methodozáshoz
  • A kiszáradt folyó kövei és a földrajz szakos mudzsahed
  • Nyári balinok
  • Más kárán…

Pontyok a túlpart előtt
A dilemmát csupán az okozta, hogy milyen csalogatóanyagokkal készüljek. Vendéglátóm a tavaszi időszakban az édes-kukoricás ízvilágot preferálja. Tanácsait meghallgattam, de megvallom őszintén, abból semmit nem fogadtam meg! Elhatároztam, hogy durván halas-májas-csípős ízű kajával és ehhez illő csalikkal veszem üldözőbe a halakat. Egyértelmű célom volt, hogy összeakadjak a tóban élő termetesebb halakkal is. Tudom, hogy nagyon bátor húzásnak tűnik ez a vízterület ismerete nélkül… de annyi kellemes tapasztalatot szereztem már szinte minden vízen az utóbbi hónapokban ezzel a keverékkel, hogy elképzelhetetlennek tartottam, hogy érintetlen maradjon. És mint később kiderült, nagyon is bejött a halaknak! Ahogy vízbe került az első végszerelék, majd a második, alig telt el néhány perc, és az első feederem spicce karikába görbült. Azt hittem, nem jól látok: máris kapás? Bizony az! Igaz, az első jelentkező talán 1,5 kilós lehetett, de nagyon örültem neki. (Döme Gábor)

Mária angolnái
Évek óta tervezgettem egy angolnahorgászatot a Balatonra, amíg tavaly ősszel a horgászkiállításon nem találkoztam Bakonyi Zsolttal, aki felhívta a figyelmemet, hogy nagyobb eséllyel indulok neki e kígyószerű hal megfogásának, ha a Balatonba folyó csatornákban próbálkozom. A tavaszi időszakban amint a Balaton vízhőfoka eléri a 8 Celsius-fokot, az angolnák csapatokba verődnek, és ösztönüktől vezérelve megkezdik vándorlásukat a Sargasso-tenger irányába. Ezt az időszakot kihasználva a horgászok sok szép példányt foghatnak a csatornákba felúszó halakból. (Jankovich Krisztián)

Küszívás idején 2. rész
Eseménydús, halszagú, kalandos napokon vagyunk túl, és a küszök ívása még csak most kezd fokozódni! Temérdek balin, süllő, néhány csuka és kisebb harcsák akadtak az úszós szereléseimre. Sajnos két komolyabb harcsa kereket oldott a horgaimról, és ez kicsit el is bizonytalanított. Talán a kis hármashorog nem megfelelő? Lehet, hogy nagyobbat kellene kötnöm a kanóc végére? No de akkor a kisebb süllőket nem tudom horogvégre kapni, és a szórakoztató balinok is el-elmaradoznak majd. (Oláh Csaba)

Hatalmas siker az IBCC-n!
Az idei évben a negyedik alkalommal rendeztük meg az IBCC-t, azaz a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupát. Minden eddigiekre visszatekintve, tavaly novemberben már sejteni lehetett, hogy a világ legnagyobb pontyfogó versenye van kilátásban. Közel 270 (!) csapat regisztrált, majd az idei szabályokhoz mérten 200 csapat vághatott neki a küzdelemnek. A versenypálya teljes hossza közel 180 kilométer volt, melyben a Balatont körbevevő települések, egészen pontosan 33 vett részt. Az északi parton Balatonalmáditól Keszthelyig, majd onnan a déli part felé, egészen Balatonvilágosig nyúlt a versenypálya. (Csörgő Tamás)

Finomságok methodozáshoz
Úgy alakultak a dolgaink, hogy egyetlen, ráadásul utolsó napos esélyünk maradt az eredményes közös horgászatra, ezért a szokásosnál is alaposabban tájékozódtunk, mielőtt Gombás Gáborral, a Balzer Team feederes horgászával a Székesfehérváron található Palotavárosi-tavak mellett tettük le a voksunkat. Ezek közül is a Felső-tavat – vagy ahogy a helyiek nevezik, a Sport-tavat – választottuk. Ez a tó pedig méltán híres a szép pontyairól és amurjairól, na meg arról, hogy aki itt akar versenyt nyerni, annak bizony akár az ötven kilót is jócskán meghaladó fogásra van szüksége. Joggal voltunk hát bizakodóak, hogy Gábornak nemcsak elméletben, hanem szép halak fogása közben is lehetősége lesz bemutatni a method horgászat Balzeros finomságait. S lám, elég csak a képekre pillantani, örömmel mondhatjuk: sikerült! (Szarka László)

A kiszáradt folyó kövei és a földrajz szakos mudzsahed
A katonák tudomásul vették Baradlai és társai döntését, mi szerint mindenképp tovább mennek, és meghívták őket egy kiadós vacsorára. A hoteligazgató folyamatosan kavart valamit, minduntalan le akarta őket beszélni a demarkációs vonalon való átkelésről – valószínűleg potenciális fizetővendégeket látott a magyar csapatban, ami jól jöhetett volna neki a zavaros időszakban. (Bodolai László)

Nyári balinok
A balinozásnak megvannak azok a pontjai, amelyek élvezetessé teszik a rájuk való pergetést. Számomra a balin kapása az egyik meghatározó elem, amiért imádok rá pergetni, mivel olyan vehemensen tud rávágni a csalira, ami más édesvízi halnál nem jellemző. A második indok, hogy ha rátalálunk a bandára, akkor a kapások egymást követik, és igen akciódús horgászatban lehet részünk. (Lukácsi Béla)

Más kárán…
Megboldogult ifjúkoromban, például egy horgászszakmai előadás után, az utcán haladva a tömegben, lehajtott fejjel, negyed órán keresztül elemeztem a hallottakat egy hosszú, barna bőrkabátos úrnak, miközben apám mögöttünk ugyanolyan hosszú, barna bőrkabátban megszakadt a nevetéstől. (Persze, nem szólt volna, hogy összekevertem egy másik kabátos valakivel. Remek humora volt, és nagyon tudta élvezni az életünk ilyenfajta vidám ökörségeit!) Szerencsétlen, vétlen hallgatóságom pedig – aki ráadásul még horgász sem volt – rémülten próbálta megérteni, hogy kinek is akarok én „keményen beakasztani”? (Straub Dezső)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.