A Sikeres Sporthorgász 2018. májusi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2018. májusi tartalmából

  • Viharos tavasz
  • Dévérkeszeg-horgászat az ívási időszak előtt
  • Küszívás idején
  • Pupával beszélgettünk
  • A sült keszeg nyomában
  • Teszteléstől zacskózárásig
  • A pecasuli!
  • Csak változatosan!

Viharos tavasz
Európa több országában volt már szerencsém horgászni, de idáig a környező országok közül Románia valahogy kimaradt. Egy kora tavaszi horgászkiállításon ismerkedtem meg Erdei Norberttel, aki Erdélyben él, és ide invitált meg egy közös horgászatra. Egyik kedvenc tava a Hegyközcsatár közelében található Csatári-horgásztó, amely ránk várt… (Döme Gábor)

Dévérkeszeg-horgászat az ívási időszak előtt
A kora tavaszi horgászataimnál rendszerint helyet kap a dévérkeszeg folyóvízi horgászata. A téli időszak után amint a felmelegedő a vizek hőfoka 5-6 Celsius fölé csúszik, a dévérek elhagyják vermelőhelyeiket és csapatostul elindulnak élelmet keresni. Ilyenkor, ha ismerjük a tartózkodási helyüket vagy vonulási útvonalaikat, akkor rendkívül élménydús horgászatban lehet részünk. (Jankovich Krisztián)

Küszívás idején
A mohos fűz tövén meredt bakcsó bámulja a vízbe hajló gyökereket, a felszín alatt megannyi küsz villódzik, forgolódik, és csak akkor ugranak a tetőre, amikor az alattuk hirtelen beváltó balin közéjük csap és megpróbál egy egyedet kiragadni a forgatagból. Ekkor lép akcióba az eddig szoborként strázsáló madarunk, és mint a villám csőre közé kap egy megrettent, reszkető kis halacskát. Az ikrától és tejtől duzzadó pocakú kis küszök még csak gyülekeznek az ívóhelyek környékén, de már csak órák kérdése, és kezdetét veszi a nászuk. (Oláh Csaba)

Pupával beszélgettünk
Hosszú távú konkrét terveim nincsenek, de nem tagadom, van jó néhány gondolat, ami érik bennem. Inkább vágyaim vannak. Jó lenne, ha találnék olyan szponzort, akinek a segítségével eljuthatnék néhány távoli vízre, szeretnék sokat horgászni, színvonalas horgászműsorokat és -filmeket készíteni. Szeretnék egy „nagy” filmet rendezni, ami nagyjából már össze is állt a fejemben.

A sült keszeg nyomában
Nehéz megszokni, hogy az időjárás felülbírálja korábbi megállapodásainkat, nevezetesen, hogy márciusban tavasznak kéne lenni, és nem zimankónak. Ráadásul mindezt úgy, hogy néhány napra ideküldi nekünk a tavaszt, hogy aztán újból ránk fagyjon a nadrág az épphogy kiolvadt tó, csatorna vagy holtág partján. Első helyszínünk a XXX-as csatorna kis mellékága, ahol jégveszte után próbáltunk szerencsét. (Zákonyi Botond)

Teszteléstől zacskózárásig
Néhány évtizede a hazai horgászboltok polcain jó esetben négy-ötféle etetőanyag sorakozott, miközben az is mindennapi gyakorlat volt, hogy a horgászok, de közülük is leginkább a versenyzők maguk pirították, darálták és állították elő etetőanyagaikat. Ezzel szemben ma roskadoznak a polcok, és csak hazai gyártóból tucatnál is több kínálja a jobbnál jobb mixeket olyan hihetetlen változatosságban és ízkavalkádban, hogy horgász legyen a talpán, aki el tud igazodni egy közepes horgászbolt akár százféle etetőanyaga között is. Szabó Bencével mégsem arra vállalkoztunk, hogy ebben leszünk a segítségükre, amikor elkísértük az év első feederes versenyére a Maty-éri evezőspályára, hanem arra, hogy rövid bepillantást engedünk egy új etetőanyag fejlesztésébe úgy, ahogy az a Benzar Mix esetében történik. (Szarka László)

A pecasuli!
Sokunknak meghatározó élmény az első horgászatkor megszerzett benyomás. Valószínűleg mindenki emlékszik az első megfogott halára és annak minden apró részletére. Ha ez pozitív emlék, akkor megvan az első komoly „injekció”, és ha mellette vannak barátok és tanárok, akik fogják a kezünket, akkor biztos út vezet a horgásszá válás felé. (Lukácsi Béla)

Csak változatosan!
Van, ugyebár, ez a pontycentrikus horgásztársadalom. Lehetne az okokat firtatni, teóriákat gyártani rá, hogy miért lett ekkora divathal ez a tohonya jószág, de felesleges. Már ott tartunk, hogy egyesek kizárólag pontyra hajlandók horgászni, semmi egyéb fajt nem tartanak kívánatos zsákmánynak. Ja, nem ám azért, hogy utána jóízűen elfogyasszák, mert talán annak van a legjobb íze – ahogy ezt a süllőhorgászok java teszi, mert a gasztronómiában a süllő húsa szinte mindent ver. Ha így is lenne, az már önmagában megmosolyogtató, hiszen a ponty húsa alig középszerű a többihez képest ízvilág tekintetében. Nem, hanem azért, mert azt a legjobb fárasztani! (Jakó László)

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.