A Sikeres Sporthorgász 2018 novemberi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2018 novemberi tartalmából

  • Svéd csukák és csapók a horgon
  • Tiszai amurozás csónakból
  • Palotási feederezés
  • Az utolsó esély
  • Őszi pergető tanácsok
  • Horgászat a legszínesebb városban
  • Szolnoki márnák
  • Desedai számvetés

Svéd csukák és csapók a horgon
A horgásztúrára ősszel került sor, ami azért fontos, mert ilyenkor a növényzet már lerohad, és ez jelentősen megkönnyíti a horgászatot. Ez azért jelentős, mert Svédországban főként a sekély területeken tartózkodnak a csukák. Ezeket a részeket kell meghorgászni, viszont ezek a területek hatalmasak, óriási hínármezőket kell végigpásztázni annak érdekében, hogy eredményesek legyünk. Több kilométeres nádfalak állnak rendelkezésre, hogy végigcsorogjuk, amiket torzsáról torzsára lehorgászhatunk. Az internetnek köszönhetően nagyon sok videót néztem meg, miként horgásznak a svédek. Elsősorban csuka a célhaluk, amit nagy darabszámban és néha igen nagy méretekben is fognak. (Hodula Tamás)

Tiszai amurozás csónakból
A sikeres dunai amurozás után kedvet kaptam hozzá, hogy mindezt a Tiszán is kipróbáljam. Kapóra jött ehhez Takács Péter kollégám invitálása, aki szinte minden szabadidejét a Felső-Tiszán tölti. Sokan tudják, de még többen vannak, akik nem, hogy Péter az operatőrünk, rendezőnk és vágónk is egyben, neki köszönhető az a rengeteg magas minőségű horgászfilm, ami a Haldorádó YouTube csatornáján látható. Mivel többnyire a kamera másik oldalán tevékenykedik, ritkán látható. Péter megszállott pergető horgász, gyönyörű süllőket, harcsákat fog rendszeresen, békéshalra ritkán horgászik, de teljesen képben volt, hogy a helyiek merre űzik, merre fogják az amurokat és pontyokat. (Döme Gábor)

Palotási feederezés
A Palotási-horgásztó a Bujáki-patak felduzzasztásával jött létre 1967-ben. 1972-től működik a horgászegyesülete, és azóta vált rendszeressé a haltelepítés. A 73 hektárnyi terület hátsó, illetve part melletti részeit nád borítja, ettől válik igazán vadregényessé az egyébként nagyon szép környezetben fekvő víztározó. 2006-ban lettem tagja a helyi horgászegyesületnek, és rövid időn belül szerelmese ennek a csodálatos víznek. A rendkívül szeszélyes tóban élő hibátlan pontyok becserkészése a gazdag táplálékbázisnak köszönhetően sokszor nem is olyan egyszerű, ezért nagyon értékesnek tartom az itt megfogott kapitális méretű példányokat. (Jankovich Krisztián)

Az utolsó esély
Falinaptáromról oly könnyedén szakad le az utolsó októberi napot jelző papírlap, mint az ártéren magasodó öreg fűz megfakult, megsárgult, végsőkig kitartó, megárvult levele, melyet a hajnali szellő penderít a folyóba. November elseje! Az utolsó harcsahorgászattal tölthető nap a Tisza-tó életében. Holnaptól kemény tiltás védi majd kedvenceimet egészen március végéig. Kezdetét veszi a csukák, süllők és balinok pergetése, melyet szintén nagyon szeretek, de a mai napot még a bajszosok zaklatásával fogom tölteni. (Oláh Csaba)

Őszi pergető tanácsok
Ha egy naptári évben a pergetés eredményességét kell megvizsgálnunk, kétségtelenül az ősz lenne a vezető helyen. Ennek több oka is van, melyekbe sok apró, de fontos dolog tartozik – azonban a lényegen mit sem változtat, az őszi szezonban mindenképpen érdemes megpróbálni, és eredményes is a pergető horgászat. (Lukácsi Béla)

Horgászat a legszínesebb városban
Kazincbarcika az a települése országunknak, ahova mindenkinek érdemes odapillantani. S talán egy kis példát is venni róluk. Az egykori szürke iparváros – ahogy ez mindenhol beleégett a köztudatba – mára igencsak kicsinosodott. Színkavalkád jellemzi a tereket, kerítéseket, de még a házfalakat is. A néhai egykedvű városlakók mára vidám, mosolygós polgárokká váltak, akik pezsgő életteret hoztak létre maguk körül. Néhány év alatt elértek egy olyan metamorfózist, ami ámulatba ejti a borsodiakat. (Jakó László)

Szolnoki márnák
Szolnokon hagyománya van a halászatnak, horgászatnak, halfőzésnek. Mindezt igazolja az immár hatodik alkalommal megrendezett Tiszai Hal Nap, aminek célja a halfogyasztás népszerűsítése, a tiszai halászat és horgászat, valamint a gasztronómiai tradíciók megőrzése. A Colmic Team is részese volt az ünnepnek, a cég népszerű színész-horgász válogatottja szintén eljött. (Zákonyi Botond)

Desedai számvetés
A klubcsapatbajnokság – legyen akár úszós vagy a csak harmadik éve megrendezésre kerülő feederes – leginkább arról szól, hogy melyik csapat végez az élen. Hiszen a győztes mindent visz, de ami a legfontosabb, ő képviselheti hazánkat a következő évi világbajnokságon és mérheti össze a tudását a világ legjobb klubcsapataival. Szokták is mondani, hogy itt vagy nyersz, vagy holnap már olyan, mintha ott sem lettél volna, s mégis előfordul, hogy nem csak a győztes értékeli sikerként az elért eredményt. Pontosan ez történt az Energofish Feeder Teammel is, pedig a Desedán megrendezett bajnokságon nekik egy kis lépés még ahhoz is hiányzott, hogy felállhassanak a dobogóra. (Szarka László)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.