A Sikeres Sporthorgász 2019. májusi tartalmából

A Sikeres Sporthorgász 2019. májusi tartalmából

- Nagy pontyok nagy távolságról
- Tokaji pontyparádé
- Tomboló ragadozók
- Spanyol földön
- Indul a harcsahorgászok szezonja
- A felelős halfogás
- Pontyok „karnyújtásnyira”

Nagy pontyok nagy távolságról
Ebben az írásban a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. Ohati III. számú tavára invitálom az érdeklődőket, és itt kívánom bemutatni Vladika Sándor horgászbarátommal közösen a nagytávolságú feederhorgászat fortélyait. Sándor a Haldorádó és By Döme termékek Ukrajnában élő teszthorgásza. Nem először horgászunk együtt, sőt, volt már közös filmünk is, amit Sándor hazájában, Prylbychiben forgattunk. (Döme Gábor)

Tokaji pontyparádé
Évek óta tervezek egy horgászatot a nagy pontyairól híres Kovács-tóra. A tokaji hegy lábánál elterülő 9 hektár vízterületű tó mindössze hat horgászhellyel rendelkezik és rendkívüli halállományának köszönhetően méltán népszerű a pontyhorgászok körében. A kevés hely előnye, hogy viszonylag nagy, 1,5 hektárnyi vízfelület terül el minden egyes stég előtt. A hátránya viszont az, hogy a kiszemelt horgászhelyet jóval a peca előtt le kell foglalni. (Jankovich Krisztián)

Tomboló ragadozók
A nagyobb testű keszegek ívását felváltja a küszök násza, melyek nagy csapatokban keresik fel a vízbe logó, bojtos gyökérhalmokat, ahova az ikrájukat szeretnék lerakni. Természetesen ez mágnesként idevonzza a ragadozókat is, melyek már nekünk, pergető horgászoknak is megcsiklandozzák az ingerküszöbünket. Aztán észre sem vesszük, hogy mi is hiénákká, őrjöngő farkasokká válunk, és egymás után ejtjük zsákmányul a szebbnél szebb ragadozókat. Ki ne áhítaná, hogy minden dobását elüsse egy-egy pompás fenevad, és perecben hajbókoló bottal tizedelgesse a nagy tömegben, hangos fröcsögéssel őrjöngő, tomboló ragadozókat. Ami a legszebb a küszívás idején, hogy ez mindig megtörténik, minden évben részévé válunk ennek az izgalmas forgatagnak és unásig fárasztgatjuk a pompás halakat. (Oláh Csaba)

Spanyol földön
Kis túlzással azt is írhatnám, Fortalenybe hazajár a Colmic Team, hiszen már hagyományosan az aktuális versenyév első felkészülési állomásának tekintik az Iberian Masters nemzetközi horgászversenyt. Az idén 15 országból érkeztek a versenyzők. A házigazda spanyolok mellett nagy számban voltak jelen az olasz Colmic Team kiválóságai, de ugyanezt elmondhatjuk a világ élvonalába tartozó többi versenyzőről is. Aki még nem vett részt ezen a versenyen, annak szokatlan lehet a nagy érdeklődés, de ismerve a szervezők szívélyességét, nagyvonalúságát, az izgalmas helyszínt és a kiszámíthatatlan időjárást, érthető a felfokozott érdeklődés. (Zákonyi Botond)

Indul a harcsahorgászok szezonja
Időnként visszahűlnek még a vizek, ezért a harcsák vissza-visszatérnek a vermelőkbe és környékükre, de amikor eljön az intenzívebb felmelegedés, már csak néhány egyed marad ezek környékén. Idén már március közepén lehetett hallani szép fogásokról, mert adott területeken a víz hőmérséklete elérte a 8-9 Celsius-fokot is. Az a harcsahorgász, aki veszi a fáradságot és a fagyok beállta előtt megkeresi és feltérképezi ezeket a helyeket, kiváló fogási eredményeket érhet el a tavaszi hónapokban. Az adott területeket érdemes mindig szemmel tartani ebben az időszakban, mert a vermelés elhagyása akár egy-két nap alatt is lezajlódhat. (Czimmermann Gábor)

A felelős halfogás
A közösségi média elterjedésével egyre több horgászt ismerhetünk meg. Ennek oka az is, hogy manapság már egyszerűen megoszthatjuk a fogásainkat barátainkkal, ismerőseinkkel vagy akár az egész világgal. Szűk körben persze érkezhetnek a képek, amit nem teszünk nyilvánossá, azonban abban a pillanatban, amikor nyilvánosak lesznek ezek a fotók vagy akár videók, óriási felelősség hárul ránk, fotót, írást vagy videót közzétevő horgászokra. (Lukácsi Béla)

Pontyok „karnyújtásnyira”
A helyválasztás jó döntésnek bizonyult, a nagy hullámok ellenére sikerült észrevenni néhány buborékot, ami arról árulkodott, hogy a mélyben „valakik” táplálékot keresnek. Ennek köszönhetően a túlfolyó környéki rész és a jobb oldali nádfal előtti egy-két méter adta a legszebb és legnagyobb halakat. Az alapozó etetést sem volt nehéz elvégezni a rövid távolság miatt, és a szerelék bedobása sem volt ördöngös dolog.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.