A Sporthorgász 2002. áprilisi tartalmából

A Sporthorgász 2002. áprilisi tartalmából

A horgászköztudatban úgy él - jogosan -, hogy az édesvízi halak királya a harcsa. Ezt a rendkívül magas életkort elérni képes, hatalmas méretűre megnövő, elképesztően nagy erejű ragadozó halat a horgászok körében valami izgalmas, furcsa félelemérzéssel keveredő, misztikus, babonás tisztelet övezi.

Bojlikészítés egyszerűbben

„Nyolcéves korom óta horgászom, s a mai napig szinte kivétel nélkül a pontyokat veszem célba. Az évek folyamán több kiváló horgásszal hozott össze a sors, akik számtalan új ismerettel gazdagítottak. (Köszönet érte!) De miért lettem a pontyhorgászat elkötelezett híve? Nos ezt nehéz szavakba önteni. Csak az értheti meg igazán, akit már összehozott a sors egy szép ponttyal, s megtapasztalhatta annak erejét, küzdeni tudását. Több olyan horgászmódszer létezik, melynek segítségével eredményesen horgászhatunk a pontyokra. Az utóbbi években az egyik legeredményesebb, de egyben a legnehezebben elsajátított módszert a bojlis horgászat jelentette. Az eredményesség függvénye lehet a megfelelő helykiválasztás, a pontos mederviszonyok feltérképezése, a megfelelő etetési taktika elsajátítása, a felszerelés kiválasztása, összeállítása.”

A Sporthorgász legjobb halfogója
Első harcsában, balinban

„Másnap délután egy órakor újra kimentem ugyanoda, bedobtam, de most már 110-es fonott zsinór és 6/0-s Owner horog volt a szereléken. Egyszer csak valami ellopta a csalit, s a bevágás után elindult. Ismét a derékig érő vízbe ugrottam, s keményen tartottam; ennek a zsinórnak, horognak bírnia kellett. Én még ilyen ideges, durva harcsával nem találkoztam. Vadul harcolt, nyolc-tízméteres távolságban körözött, majd visszaúszott a fészkéhez. Végül is sikerült felkantározni és kikötni a csónakhoz, amit aztán még többször megforgatott. Érdekessége még ennek a harcsának, hogy a feje mögött mindkét oldalon jó húszcentis, harapásból származó friss sérülés volt, amely egy legalább kétszer ekkora harcsától származhatott.”

Horgásziskola kezdőknek
Amit a harcsáról tudni érdemes

„A horgászköztudatban úgy él - jogosan -, hogy az édesvízi halak királya a harcsa. Ezt a rendkívül magas életkort elérni képes, hatalmas méretűre megnövő, elképesztően nagy erejű ragadozó halat a horgászok körében valami izgalmas, furcsa félelemérzéssel keveredő, misztikus, babonás tisztelet övezi. Ennek is van némi alapja, pontosabban indoka, mely inkább pszichés, mint racionális. Ugyanis viszonylag kevesen horgásznak direktben, elkötelezetten harcsára, ezért a horgászok többségének nincsenek gyakorlati tapasztalatból szerzett, valós, hiteles ismeretei erről a halról. Úgynevezett „tájékozottságukat” - melyek legtöbbször csak hiedelmek - általában hallomásból (népmeseszerű „szájhagyomány” útján), olykor meg leírt, izgatóra föltupírozott, jól kiszínezett horgásztörténetekből merítik.”

Junior tes(z)tőrcsapat
Küzdelem a márnákkal

„Junior tes(z)tőrcsapatunk rendhagyó módon nem a helyi horgászegyesület fiataljaiból verbuválódott, ugyanis az eredetileg kiszemelt Kis-Dunát Esztergomban a megérkezésünk előtt néhány nappal kifosztották a kormoránok. A reménytelennek tűnő helyzetet úgy tudtuk orvosolni, hogy új helyet kerestünk. A kényszer szülte helyválasztás végül sikeresnek bizonyult, mert a bolognai botokhoz méltó, igen kemény terepen sikerült letesztelni azokat. A vadul rohanó patak vizét a Százhalombattai Hőerőmű felmelegíti, s az a Dunába ömlik. A torkolati részen a tél folyamán rendkívül sok márna gyűlik össze. Az izmos, szilaj halak kérés nélkül is megmutatatták, mire képesek. Keményen küzdöttek a horgon, és a szerelék vagy a horgász legapróbb hibáit kihasználva azonnal kereket oldottak. Gyorsan választ kaptunk, melyek a kipróbálásra szánt bolognai botok és orsók előnyei és hátrányai.”

Kasselben a Balzer csapattal

„Az alapgondolat a Balzer cégtől származik, miszerint kell egy híd, amely a gyártótól a horgászig ível, mert korábban mindig gondot okozott, hogy a gyártók csak az ipari problémákra ügyeltek, és nem volt párbeszéd a gyártó és a horgász között. Tesztelések addig is voltak, de ezek többnyire zárt körben zajlottak, és onnan kevés információ került ki. Így jött a gondolat, hogy kell egy csapat, amely a közvetítő szerepet ellátja. Az édesvízi csapat hét főből áll, a tengeri csapatot öten alkotják. Mi, az édesvíziek harminc éve dolgozunk együtt.”

Kis vizek varázsa
A kisszékelyi Csádés-tó

„A pozitív változás éve 1985 volt. Ekkor alakult meg a Kisszékelyi Községi Horgászegyesület. Értelmes és a természet realitásaival számolva gondolkodó emberek jöttek. És azt mondták: ahol tó szokott lenni, ott legyen tó, de most már mindörökre. Szakszerű tereprendezést hajtottak végre. Gondosan, alaposan kitakarították a fertőt. Beállították az állandó vízállást. A folyamatos vízutánpótlást pedig gravitációs úton, a föntebb lévő Barátok-tavából biztosították. A vízfölösleg elvezetésére is megtalálták az optimális megoldást.

Ma itt, a természetadta, eredeti szépségű környezetben a halak számára eszményi adottságú élőhelyet nyújtó, egészséges víz várja a horgászokat.”

Halak és horgászatuk
A magyar amur

„Negyven kiló feletti a rekordja. Nehezebb a filigrán menyecskénél! Nem véve ide a busát, a nálunk fogható legnagyobb békés hal. Jelentős vizek vesztét okozta, ezt tudjuk. De hozott hasznot a földnek, mely ölére fogadta? Tudjuk, behurcoltak vele egy s mást. Megérte? S egyáltalán, ugyanaz a hal még, amit - az immár múlt század hatvanas éveiben - idehoztak? Vagy ez már egy magyar amur?”

Speciális módszerek
Találkoztam Mór Mihállyal

„Miska kedves ukrán férfi, különös ismertetőjele, hogy amikor Ungvár környékén befagynak a tavak, ott hagy „csapot-pópát”, és mormiskázni kezd. Ez egy igen különös foglalatosság, rendkívül népszerű Oroszországban, de nagy divatja van Finnországban, Norvégiában és Svédországban is. Oroszországban egy csendes téli hétvégén, amikor a jég már kellő vastagságúra hízott, ezrek indulnak a befagyott tavakra, folyókra, hogy léket fúrjanak, majd egy apró kis széken kucorogva recegtessék, pöcögtessék, emelgessék a lékben azt a felszerelést, amit náluk mormiskázónak hívnak. Jó sorsomnak köszönhetően Kárpátalján, Ungváron jártam, és az ottani ismerőseim meghívtak egy kis mormiskázásra.”

Gyakorlat teszi
Pontyra bogánccsal

„A bogáncs az a mezei növény, amelynek gömbölyű termései belegabalyodnak a nekidörgölőző állatok bundájába. Millió, parányi, kampós végű tüske borítja a kis >ragadós< golyócskák felszínét. Ezekkel kapaszkodnak meg persze nemcsak az állatokon, hanem a kirándulók ruházatán is. A magocskák azért akaszkodnak rá a mellettük elhaladókra, mert így szállíttatják magukat távoli helyekre, ahol majd gyökeret vernek. Gyerekkoromban jókat játszottunk a bogánccsal: szobrászkodtunk, várat építettünk belőle, vagy tréfából a lányok hajába dobáltuk. Hasznos is lehet ám ez a haszontalan növény! Kevesen tudják, de éppen ő szolgált mintául a tépőzár kifejlesztéséhez. Minket, horgászokat pedig egy rendkívül eredményes pontyfogómódszerrel ajándékozott meg általa a természet és a tudomány.”

Tippek-ötletek
Súlyozott horgok

„A horgok teherbírásáról gyárilag nincs mért adat. Nem rosszmájúságból kérdezzük, miért is nincs? Ha pedig van, miért nem közlik? Marad a „csináld magad mozgalom” - mármint: aki kíváncsi rá, mit bír a horog! Megy a dolog eská, bár az ügylet csak a frankó horgoknál kivitelezhető, ahol is a horgok minőségileg egyezőek. (Ahol egy tasakban eltér a minőség - az nem horog!)”
Gyakorlat teszi
Trükkös compók

„Az előzetes információk nem voltak túlságosan kecsegtetők. A pályát jól ismerők fejenként egy-két kilós zsákmányt jósoltak a versenyre, amely lehet sneci, kevés bodorka, dévérkeszeg és a legszerencsésebbeknek beugró egy-két apró ponty. A csatorna rejtelmeit feltárni szándékozó barátaim az első próbahorgászat előtt engem is megkerestek, hogy közösen találjuk ki, milyen módszerrel és milyen etetőanyag-keverékkel lehetne a legjobb eredményt elérni. Az általam javasolt etetőanyag mindössze három komponensből állt. Alapja: 2,5 kiló Mosella Canal Brassen, amely különösen hatékony lassan áramló vízben - például csatornán. Ehhez 1 kiló Mosella Select Allround sötét (szinte fekete) színű, finomra őrölt, pörkölt olajos magvat és egyéb, szinte meghatározhatatlan gyógynövények kivonatát tartalmazó, minden mesterséges aromától mentes etetőanyagot és 0,5 kiló pörkölt kenderlisztet kellett >kutyulni<. Logikusnak tűnt a sötét színű keverék bevetése a várható kevés hal és a tavaszi időszak miatt.”

Horgásztúrák a nagy halak birodalmában
Verseny amurok és pontyok között

„Bár legendák szólnak nagyobb, húsz kilón felüli pontyokról, fogni még nem igazán sikerült senkinek sem. De könnyen elképzelhető a jelenlétük, mivel már fogtak 40 kiló feletti harcsát is. Ha ők megúszták a hálókat, lehet, hogy néhány 20 körüli ponty is megmaradt. Viszont kimagaslóan jónak bizonyult tesztelni a Merenyei-tavat. Az öt nap során fogott 80 darab ponty és amur rengeteg tapasztalattal ellátott a bojlik, botok, orsók és egyéb felszerelések használata terén. A sok hal lehetőséget teremtett a különlegességek kipróbálására is.”

Aktuális
Viharos közgyűlés

„A helyi sportcsarnok zsúfolásig megtelt, és már a belépéskor érezhető volt, hogy ez nem a hagyományos verkli, elnöki és vezetőségi beszámolókkal, pozitív és konstruktív hozzászólókkal, kis kedélyes sajnálkozás az emelkedő halárak, az ugyancsak dráguló postai, nyomdai és egyéb költségek miatt, hanem itt zsebre, illetve fejre megy a játék, magyarán: betelt a pohár a tagságnál.”

Világbajnoki praktikák
A rakós bot begumizása Katus-módra

„A modern rakós botok már annyira kiegyensúlyozzak, gyorsak és gerincesek, hogy szinte alig görbülnek. Minél >feszesebb< egy bot, minél kisebb a belógása, 13 méterben vagy nagyobb hosszban, annál drágább. Mivel lassan a botok rugalmassága közelít a nullához, még nagyobb szerep jut a helyes gumizásnak. Tulajdonképpen a gumi fárasztja a halat, és meggátolja akár a legvékonyabb horogelőke leszakadását is. Már-már hihetetlennek tűnő méretű halak kifogásáról szólnak a különböző híradások. Egyre gyakrabban kérdezik tőlem is, hogy vajon mekkora lehet a legnagyobb méretű hal, amit egy rakós bottal még ki lehet fogni. Senki sem vállalkozhat a pontos meghatározásra. Hiszen olyan ez, mint a ponty, csuka vagy egyéb halrekord - mindig fognak egy nagyobbat.”

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: