A Sporthorgász 2002. májusi tartalmából

A Sporthorgász 2002. májusi tartalmából

„Április végére, május elejére a partszélek és a sekély mederszakaszok benépesülnek. A halak tavaszi helyválasztása nem pusztán a véletlen műve. Az ívás és a táplálékszerzés feltételei is sokkal jobbak a gyorsan melegedő, maximum 2 méter mély vízben, mint egy 8 méteres jéghideg veremben. Ebben az időszakban (is!) sokkal eredményesebbek lehetünk egy kiválóan összehangolt matcbotos készséggel, amivel a parti 15-40 méteres sávot tökéletesen átfésülhetjük.”

A nagy durranás

„Sokáig törtem a fejemet, milyen körülmények között, hogyan lehetne mindezt kivitelezni? Mely cégeket kellene bevonni a tesztelésbe, és milyen botok legyenek az áldozatok? Végül úgy döntöttem, hogy csupán egyetlen cég termékeiben teszek kárt. Ennek oka rendkívül egyszerű! Minden összehasonlítóteszt alkalmával (amelyben több cég terméke vesz részt) - legyen az bot, orsó, zsinór, horog, etetőanyag stb. - az olvasók joggal (?) kérdezik a cikk írójától, mennyit fizetett mindezért a győztes termék forgalmazója? Ennek a leghalványabb árnyékát is el akartam kerülni, ezért döntöttem csupán egyetlen cég termékei mellett. Természetesen ez sem tökéletes megoldás, de garantáltan HITELES! Nem volt miért szépíteni vagy tupírozni a dolgokat, hiszen a győztes és a vesztesek is ugyanazon márkájú rakós botok közül kerültek ki. A tesztalanyok kiválasztása során elsődleges szempont volt, hogy átlagos árú és minőségű termékek legyenek. Az „átlaghorgász” eszközei közül egyre népszerűbbek a pontyos rakós botok, így a választásom is ezekre esett.”

Horgásztúrák a nagy halak birodalmában
Csónakkal a Deritőn

„Előzetes várakozásainkat darabszámban messze felülmúlta a túra. Sok 2-5 kiló közötti példány akadt horogra, ezáltal is mozgalmassá téve a horgászatot. Csak az igazi nagyok hiányoztak! Hiába tettünk fel akár két bojlit, még a kettes pontyok is begyűrték! Nem jelentett akadályt nekik a méret! A horgásztúra második napján betelepített 40 mázsa, 2-3 kiló közötti ponty se igazán közelített nagyhalas vágyainkhoz. A vízbe helyezés után szinte azonnal táplálkozni kezdtek, tömegével lepték el etetésünket. Halasítás szempontjából kiváló a tatai Derítő-tó, hiszen nem jelenthet problémát a napi 10-20 ponty megfogása sem. Az igazán nagy pontyra áhítozókra viszont lényegesen nehezebb munka vár. Biztos, hogy élnek benne szép példányok (nem is kevés), de az etetésre szoktatásuk és kifogásuk már horgászt próbáló, kitartást, türelmet és rengeteg időt igénylő feladat.”

Egyél, de azonnal!

„Március közepén nem az évszaknak megfelelő, hanem annál néhány fokkal melegebb volt a hőmérséklet. Ez több szempontból is kedvező: egyrészt napsütésben sokkal kellemesebb pecázni, mint nyirkos, esős időben, másrészt normálisnak mondható körülmények között lehetett kipróbálni, tesztelni az Ultrabite étvágycsináló-csalogató anyagot. Bevallom, bajban vagyok az elnevezéssel - már ami az étvágycsinálást illeti -, mert nehéz ép ésszel elfogadni, hogy egy ampulla Ultrabite-tal meg egy kiló etetőanyaggal úgy induljon meg az étvágy a halaknál, mint nálunk, amikor disznóölésre érkezve megcsapja az orrunkat a frissen sütött hurka, kolbász, tepertő illata.”

Világbajnoki praktikák
Gyuszi és pontyok

„Ifjú Katus Gyula az „elméleti horgászatok” után örömmel fogadta meghívásomat kedvenc nagyhalas tesztpályánkra, a Kiskunhalas határában elterülő Tóth-tóra. Az intenzíven telepített magántó hihetetlen (több mint 100 mázsa 3,5 hektáron) mennyiségű, különböző egyedsúlyú pontyot és egyéb értékes halat rejteget. Az akadóktól mentes 2-3 méter átlag vízmélységű tó ideális terep a finomszerelékes horgászok számára. Kiváló tesztpálya, ahol gyorsan választ kapunk a különböző etetőanyagok és felszerelések próbája során. A tógazda kedvenceit a vizet látogató horgászok sok-sok finomsággal elkényeztetik, így „bármivel” itt sem lehet becsapni őket. Mire a hagyományos fenekezőkészség horgát végre felveszi egy ponty, addig a feederbottal, matchbottal vagy rakós bottal horgászók akár tízszer több kapást (és fogást) könyvelhetnek el. A kifogott, majd visszaengedett halak nem felejtik el a kellemetlen élményt, talán ezért olyan érzékenyek minden gyanús tárgyra, a nagy halsűrűség ellenére. Nem véletlenül eredményes (itt is!) az érzékeny finomkészség.”

Horgászsport Szakkiállítás és Vásár
Ilyen még nem volt!

„Március 15-16-án rendezték meg az első HORGÁSZSPORT Szakkiállítás és Vásárt. A szervezők nem titkolt szándéka az volt, hogy a horgászat rangjához méltó, színvonalas és nagy (önálló!) kiállítással lepje meg az idelátogatókat. A rendezvény rangját számtalan híres vendég és résztvevő növelte.”

Ívás után

„Schäffer Károlyt a paksi Atomerőmű Horgászegyesület tavaira kísértem el. A több vízterületből álló tórendszer legnagyobb tava a Füzes. Az atomerőmű építése során született tó igazi vadvízi rengeteg. A sokezer teherautónyi föld elszállítása közben még arra is maradt idejük a kivitelezőknek, hogy ne egy kopaszra gyalult medret hagyjanak hátra. A meder közepén most is jól látható az a fasor, melynek ágai a víz fölé meredeznek. Ez a „dzsungel” kiváló búvóhelyet nyújt minden halnak. Nem véletlen, hogy napközben ritkán merészkednek a part közelébe. Kivételt képez ez alól az ívás időszaka. Ekkor a sekély, egy-két méter mély, gyorsan melegedő parti sáv megtelik élettel. Amíg a keszegek násza tart, Karcsi nem horgászik rájuk, nehogy megzavarja életük legszebb pillanatait.”

Lássuk a multit!
Katicabogárka

„Van egy harcsapergetésre specializálódott, tehetős magyar vállalkozókból álló kis kompánia, akik már a világon fellelhető összes wobblert felkutatták, beszerezték és kipróbálták, hogy így jussanak el ahhoz a típushoz, amelyikkel majd a legkevesebbet dobálnak potyára. Így bukkantak rá az amerikai Heddon cég Tadpollyjára, amely egy ebihalat mintáz. Ennek a műcsalinak létezik egy piros alapon fekete pöttyös változata, innen a név: katica. Régóta készülök, hogy írjak erről a rendkívül figyelemreméltó wobblerről, ám mivel a legutóbbi időkig kizárólag az interneten keresztül lehetett beszerezni, persze arany-áron, a róla szóló híradással nem akartam fájdítani szerényebb anyagiakkal rendelkező horgásztársaim szívét. Most viszont, hogy megannyi, eddig csak a nagyon gazdag emberek számára hozzáférhető amerikai műcsalival együtt a „tedpoli” is kapható itthon - ráadásul csupán egy jobb Rapala áráért -, szíves-örömest vállalkozom a katica bemutatására.”

Halak és horgászatuk
Lássuk a medvét!

„A múlt havi amuros cikk alapján (A magyar amur) tájékozódhattunk valamelyest legnagyobb horgászható békés halunkról. A busát nyilvánvalóan nem ideszámolva. Láttuk a kérdő- és felkiáltójeleket. Mindazonáltal nincs mit tenni, amur lesz egy darabig.
Lesz amur! Habár ez Európának igen ellenére van. Megjegyzem, magam is inkább ellene, mint mellette… Az áprilisi számban - az előző rész feldolgozásakor - használt, különben nagyon értékes, szakvélemény mögöttes tartalmában is ki nem mondott ellenérzésfélét véltem felfedezni. Mellesleg - szerintem - csak nálunk és a környező országokban okozhat bármiféle galibát a természet rendjének felbontásával az eleven torpedó. Az Alpokon túl, valamint tőlünk északabbra hideg az éghajlat neki. Tegyük hozzá, mostani tudásunk szerint! Az amur szereti a nádat! Meglehet, ellene szegül e számára távoli földnek, a rajta lévőkkel egyetemben -, s itt marad?”

A pontyozók paradicsoma
A Merenyei-tó

„Az egyre kedveltebb horgászvíz a sporthorgászok gyülekezőhelye lett. Az „első fecske” Regős György, a Mester módszere eredményes és sportszerű. Egyre több követőre talál. A Merenyei-tó főként családi kirándulások színhelye. Itt meg lehet kedveltetni a sátorozást, a romantikus nomádságot, szenvedélyünk szépségét. A többnapos üdülés fénypontja a hajnali horgászás lehet. Éjszakai próbálkozás után ez a napszak kecsegtet a legeredményesebb fogással. Akit a felkelő nap bársonyos sugarai lágyan végigsimogatnak, olyan élményben részesül, hogy soha többé nem tud elszakadni a Merenyei-tó varázsától.”

Tippek-ötletek
Nem a hal a lényeg

„Lehetséges-e a leglényegére figyelve (közelébe férkőzve) nézni egy horgászversenyt? Mit művelnek azzal a dióverővel, hogy olyan rengeteg sok halat fognak? Szóval: mi a verseny - ehhez adunk tippeket. Az eset apropója egy minap lezajlott, haveri alapon álló - de menőkkel tűzdelt - horgászverseny.”


Ököritófülöpösön gombostűvel kezdte

„- Akkoriban annyi volt a hal, hogy ezzel a készséggel is nap mint nap aprítottuk őket, így a horgászatot hamar megkedveltem - kezdi a beszélgetést a Gyöngyösi Horgászcentrum előtti kis park tavaszi napsütésben fürdő padján Kovács István pedagógus, jelenleg kistérségi megbízott, a Sporthorgász egy évig tartó Játszva nyerhetnek egymilliót! című fejtörőjáték kétszázezer forintos fődíjának nyertese. Kisvárdáról érkezett a díjkiosztóra feleségével, másodikos Eszter lányával és a kétéves Emesével. Míg a család a szomszédos kisvendéglőben pizzát csemegézik, jut időnk az ismerkedésre, egy kis beszélgetésre. Arról például, hogy a játékban elérhető maximális 60 pont megszerzése nem akármilyen horgászfelkészültséget sejtet.”

Kis vizek varázsa
A Somolyi-tó

„Egy évtizede, a tsz. feloszlása után, a horgászegyesület lett a tó egyedüli gazdája. A Lenti Ferenc elnök és Kelemen Gyula titkár által vezetett horgászközösség hozzáértéssel, gondos kézzel és főleg ésszel gazdálkodik. Szüntelenül rendezik, csinosítják a természeti környezetet. Legutóbb, 2001-ben, társadalmi munkában fölépítették a tóparton az egyesület házát, és kialakítottak a ház előtt egy sokoldalú, mindentudó, főző-sütőalkalmatosságot, ami egyaránt alkalmas bográcsos főzésre, grillezésre, nyárson és parázsban való sütésre. És ezt a szabadtéri, hangulatos és praktikus tűzhelyet minden horgász, a napijegyes vendéghorgászok is, használhatják. Persze, ami a vízben van, az sem kutya, hanem… hal. Sok, sokféle, szép, egészséges hal.”

Melyiket válasszam?
Tavaszi matchbotos horgászat

„Április végére, május elejére a partszélek és a sekély mederszakaszok benépesülnek. A halak tavaszi helyválasztása nem pusztán a véletlen műve. Az ívás és a táplálékszerzés feltételei is sokkal jobbak a gyorsan melegedő, maximum 2 méter mély vízben, mint egy 8 méteres jéghideg veremben. Ebben az időszakban (is!) sokkal eredményesebbek lehetünk egy kiválóan összehangolt matcbotos készséggel, amivel a parti 15-40 méteres sávot tökéletesen átfésülhetjük.”

Toplista
Pontyok, süllő, óriás busa

„Beköszöntött a március, méghozzá egy hatalmas, 40 kiló feletti busával. A kápolnásnyéki ifj. Hajdú Ferenc (Gárdony-Velencei-tavi HE) fogta március 10-én, 10 órakor a Velencei-tó sukorói oldalán, az evezős versenypályán. A 40,30 kilós, 120 centi hosszú, 96 centi kerületű planktonevő vaníliás Cukk-csonti szendviccsel felcsalizott, 340-es Silstar botból, 340-es Eurostar orsóból, 0.30-as damilból, 6-os, Kamasan, piros horogból álló szereléken akadt fenn. Nem is akárhogyan! Az első dobáskor a horog a farkába akadt. Félórás fárasztás után két horgásztárs segített kiemelni. Meglepetésre hét kiló ikra volt a busában!”

-

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: