A szakértő válaszol! – 150. rész

A szakértő válaszol! – 150. rész

A „Szakértő válaszol” sorozat immár 7. esztendeje színesíti a Haldorádó Horgászportál felületét. Ismét rajtam a sor, hogy folytassam, a 150. rész fő témája pedig a tavaszi pontyhorgászat lesz. Csapjunk is bele!

Rádai Gyula
„Szia, Gábor! Az új MONSTER Pellet Boxot mennyire ajánlod hideg vízi horgászathoz? Szerinted érdemes lehet tavasszal kipróbálni?”
Döme Gábor:
Kedves Gyula!
Manapság a céltudatos pontyhorgászat elsőszámú csalogatóanyaga a pellet. Különböző összetételű, gazdag beltartalommal rendelkező összeállítások érhetők el a kínálatban. Megtalálható natúr és aromásított változat is, azonban olyan, mint a MONSTER Pellet Box, más gyártó repertoárjában még biztos, hogy nincs! Hogy mi a különlegessége?
A bojlikészítésben régóta jól ismertek az olyan, emberi orr számára kevésbé kellemes adalékok, mint a vérliszt, májliszt, különböző hallisztek vagy akár a csípős fűszerek. Nos, a MONSTER Pellet Boxok pont olyan dolgokat tartalmaznak, amelyek kellemetlen „illatuk” ellenére nagyon komoly távcsali hatással bírnak, főként a termetes pontyokra. Ezek a büdös, de borzasztóan magas tápanyagtartalmú eledelek négy különböző formában kerülnek forgalomba. A dobozokban a pelletkeveréken kívül található 100 ml aromásított folyadék, amely pont elegendő a pelletszemek felpuhításához, használatba vételéhez.
A boxok használatba vétele nagyon egyszerű, mindössze a dobozban található 100 ml folyadékot kell a pellet mixre ráönteni, jól elkeverni, majd 10 perc pihentetés után etetőkosárba tömni. A többi a halakon múlik!
Tapasztalataim szerint minden időszakra, minden vízhőmérsékletre található jelenleg a kínálatban olyan ízesítés, mellyel hideg vízben is eredményesen horgászhatsz, akár kapitális pontyokra!

Íme, a MONSTER Pellet Box termékcsalád!
Ez a májas összeállítás csodálatos élményekhez és fogásokhoz segített hozzá
Könnyen elkészíthető, hatékony csalogatóanyag kifejezetten method technikához…
… és nagy pontyok horgászatához!

Greksa Attila
„Szia Gábor! A LEGEND Chili Lime csalikról szeretnélek kérdezni. Mennyire ajánlod ezeket felmelegedő vízi horgászathoz? Olvastam és láttam a filmben, hogy nagyon csípős ízű termékekről van szó, ezért gondoltam, hogy inkább nyári cucc. Köszi!”
Döme Gábor:
Kedves Attila!
A Chili Lime egy nagyon kellemes, friss citrus illatú, de pokolian erős, csípős ízű csalogatóanyag kollekció a LEGEND termékcsaládban. Rendkívül intenzív piros (vagy a csalik esetében fluo piros és fluo sárga) színével és felhőző képességükkel garantáltan tovább fokozzák a csalogatóhatást.
Miért jó ez az erős, csípős íz? Hideg vízi horgászatok során is nagyon intenzíven terjed, nagyon jó attraktáns és szelektív csalogatóanyag. Meleg vízben pedig segít nekünk az apró halakkal vagy törpeharcsával fertőzött területeken, hogy távol tartsuk ezeket horgunktól. Az etetőanyag használható önállóan, method kosarak sapkázásához vagy pelletek panírozásához.

A LEGEND termékcsalád ezúttal a Chili Lime ízzel egészül ki. Ezek 4 évszakos csalogatóanyagok, amelyekkel januártól decemberig eredményes lehetsz!
Az új LEGEND Groundbait - Chili Lime gyorsan bontó, csípős, aromás etetőanyag
Kifejezetten ajánlom a tavaszi pontyhorgászatokhoz!
Ha tokhalak is élnek a meghorgászott vízben, extra élményekkel is megajándékozhatnak!

Czinkos Róbert
„Kedves Gábor! A filmjeidben láttam, hogy szoktál Spomb rakétával etetni, és ehhez külön etető felszerelést is használsz. Erről megtudhatnék többet esetleg, neked mi vált be?”
Döme Gábor:
Kedves Róbert!
A SPOMB – nem lehet vitás – forradalmasította a partról történő etetést! A működési elve roppant egyszerű és hatásos, kis gyakorlással biztos megoldást jelent a pontos etetés kialakítására. Ehhez viszont elengedhetetlen egy megfelelő felszerelés is. Én az alábbiakat használom és ajánlom:

SHIMANO TX-A Spod 390 5 Lbs
+

SHIMANO Ultegra XTE Spod

A SPOMB roppant egyszerű és hatásos, kis gyakorlással biztos megoldást jelent a pontos parti etetés kialakítására. Ehhez viszont elengedhetetlen egy megfelelő felszerelés is
Bármilyen csalogatóanyag bejuttatáshoz jó választás

Balogh Áron
„Szia, Gábor! Egy ideje szemezek az új Master botokkal és azok közül is a legnagyobb, 430-as távdobó változattal. Kicsit tartok tőle, hogy túl durva, ezért butítaná a fárasztási élményt. Mi a véleményed erről?”
Döme Gábor:
Kedves Áron!
Mindenképpen jó és hasznos a kérdésed. Az első és legfontosabb, hogy tisztában kell lenned azzal, hogy mihez szeretnél botot vásárolni, milyen botra van szükséged. Ha olyan vízterületen horgászol, ahol kifejezetten nagyokat kell dobni, (120-140 méter felett) a célhalaid pedig nagy pontyok, amurok, tokhalak, akkor ahhoz egy kellően erős, gerinces bot kell. Egy lágyabb MH bottal is kifáraszthatók ezek a halak, de jóval nehezebb dolgod lenne, illetve az esélyeid is jelentősen csökkennének, nem is beszélve arról, hogy valószínűleg a kapásig sem tudnál eljutni, mert nem lehet megközelíteni az említett dobástávot egy ilyen erősségű bottal. A Master 430LC botot ehhez fejlesztettük és készítettük el, viszont hozzá kell tennem azt is, hogy a maga nemében egyáltalán nem mondható durung botnak, sokszor akár az első tagjától görbül a fárasztások során. Sőt, jól mutatja a rugalmas karakterét, hogy a 2021-ben megrendezett Method Feeder VB-n Sipos Gábor ezeket a botokat használva lett csapatával VILÁGBAJNOK, méghozzá a szabályok értelmében monofil előkét, illetve kisebb méretű, szakáll nélküli horgokat használva! Erre egy merev, durung bot teljességgel alkalmatlan.

A Master 430LC jelenlegi kínálatunk legjobb nagyhalas feederbotja!
Tökéletes társ hozzá a Master Long Cast 6600-as orsó, illetve a TEAM FEEDER Camou Brown zsinór, 0,20-0,22 mm-es méretben
Kellően erős és gerinces, mindemellett remek karakterű bot, amellyel élmény a fárasztás
Egy jó tanács: távdobó horgászat esetén sose feledkezz meg a dobókesztyű használatáról!

Nagy Ádám
„Szia, Gábor! A MONSTER Pop Up csalikat elsőként rendeltem meg az újdonságok közül, nagy reményeket fűzök hozzájuk. Az lenne a kérdésem, hogy felmelegedő vízre melyiket ajánlod, te hogy használod a mostani időszakban? Köszönöm!”
Döme Gábor: 
Kedves Ádám!
Köszönjük a megtisztelő bizalmat, remélem, sok szép fogáshoz és élményhez fognak hozzásegíteni ezek a csalik! Számomra a Fűszeres Máj változat vált be leginkább a felmelegedő vízi horgászatokhoz, amely piros + fekete színű.

Íme, a MONSTER Pop Up Method termékcsalád!
Rendkívül attraktív fűszeres-májas íz és illat jellemzi
Nemcsak az aromája, hanem a színe is kevert, a pirosat és a feketét kombináltuk benne

Írta: Döme Gábor
Fotók: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.