A szakértő válaszol! – 158. rész

A szakértő válaszol! – 158. rész

Újra körbeért a sorozat, ismét rajtam a sor, hogy válaszokat és néhány hasznos tippet adjak az érdeklődő horgászoknak. Igyekeztem ezúttal is érdekes témákat kigyűjteni a postaládából, amelyek egyben aktuálisak is az előttünk álló időszakra, illetve remélhetőleg minél többetek számára kapóra jönnek majd! Nézzük, melyek ezek!

Vass Szabolcs
„Kedves Tamás! Érdekelne, hogy te víztípustól függetlenül milyen aromákat használsz a mostani időszakban? Melyiket ajánlanád univerzálisan pontyozni?”
Putz Tamás:
Kedves Szabolcs!
Számos jó megoldás és alternatíva található a kínálatunkban, ezért az aktuális kedvenceimet mutatom meg ezek közül. :-) 2024-től került forgalomba a SpéciAdditive Csípős Barack és a Melasz Tüzes Szilva, amelyek bár elsősorban nyári adalékok, számomra áprilistól és 16-18 Celsius fok körüli vízhőmérséklettől már épp olyan eredményesnek bizonyultak. Közös tulajdonságuk, rettentően csípnek, a chili paprika kivonatának köszönhetően. Alap ízük kellemesen édes, nagyon vonzó a pontyok és amurok számára.
Mindkettőt széleskörűen használhatod, akár kosaras etetőanyagok, micro pelletek, valamint stick mixek ízesítésére, pl. a bekeverés során vagy felületi aromásításhoz, akár spod mixek tuningolására (magvakra, pelletekre, bojlikra öntve), vagy csalik fogósabbá tételéhez. Természetesen mindegyik PVA barát. Sok sikert hozzájuk!

2024-től került forgalomba a SpéciAdditive Csípős Barack és a Melasz Tüzes Szilva, melyek rendkívül fogós adalékok meleg vízben

Fátyol András
„Kedves Tamás! A Hidegvölgyi Horgásztóra tervezek menni nagy amur reményében, ajánlj nekem, kérlek, egy fogós csalit hozzá, illetve érdekelne az is, hogy milyen előkével használjam? Köszi!”
Putz Tamás:
Kedves András!
Ha egyetlen csalit kell javasolnom, akkor az mindenképp egy fokhagymás pop-up legyen, egész pontosan az N-Butyric Pop Up Big Carp - Vajsav + Fokhagyma! Ez minden szempontból egy tökéletesen eltalált, tökéletes amur csali. Az alábbiakban megmutatom hozzá a javasolt előkét és a csalizás menetét lépésről lépésre.

Az N-Butyric Carp termékcsalád 2024-es újdonsága a Vajsav + Fokhagyma ízesítés, mely egy igazi amurmágnes!
Az N-Butyric Pop Up csalik Method és Big Carp változatokban kerülnek forgalomba. A method horgászoknak szánt csalik vegyesen 9 és 11 mm-es, míg a pontyhorgászok számára készült változatok vegyesen 13 és 17 mm-es szemeket tartalmaznak
Nekem a nagyobb méretű Big Carp változat a kedvencem, amelyet előszeretettel használok önálló csaliként, illetve más, süllyedő csalival (pl. tigrismogyoróval) kombinálva is
Az egyik leghatékonyabb felkínálási technika ehhez a csalihoz a Ronnie-Rig
A csalizás első lépéseként vágj le kb. 10 cm hosszú Bait Floss zsinórt!
Ezt duplán véve fűzd át a horgon lévő kis fém forgón!
Egy 17 mm-es csalit szúrj át egy vékony fűzőtűvel, majd húzd át róla a golyót a duplán vett Bait Floss zsinórra!
A csalit húzd fel egészen a forgóig, olyannyira, hogy a forgó fele „eltűnjön” benne, ezáltal felülről máris rögzül a pop-up
A Bait Floss kb. felét vágd le, nagyjából 1 cm hossznak kell maradnia a csali alatt
Ezt a részt olvaszd meg egy öngyújtó segítségével! A hő hatására a zsinór össze fog zsugorodni
Amikor a végén már csak 1-2 mm hosszú kis pörkölt rész marad…
… ezt lapítsd el a gyújtó másik felével…
… így létrejön egy stopper a zsinór végén, ami garantáltan biztosan tartani fogja a csalit
Egy 4-es méretű horoggal és a Ronnie Rig technikával alkalmazva tökéletes fegyver a nagy amurok vadászatához

Varga Endre
„Kedves Tamás! Tigrismogyorós etetéshez, vagyis pontosabban mogyis etetés mogyorós csalizásához szeretnék olyan pop-up csalihoz tanácsot kérni tőled, amely véleményed szerint a legfogósabb. Neked melyik vált be a legjobban?”
Putz Tamás:
Kedves Endre!
Erre egészen könnyű mindenféle töprengés nélkül választ adnom, mert ha ilyen jellegű etetéssel, illetve csalizással horgásztam, a TORNADO Pop Up XL Mangó, valamint N-Butyric & Ananász csalikkal több amurt fogtam az utóbbi években, mint bármi mással összesen! Bátran ajánlom őket, sok sikert hozzájuk!

A TORNADO Pop Up XL Mangó, valamint N-Butyric & Ananász csalik tökéletesek a nyári amurhorgászatokhoz
Kifejezetten ajánlottak a szelektív nagyponty- és amurhorgászathoz!
Tigrismogyoróval kombinálva fantasztikusan fogós kreációk készíthetők

Bencze Zoli
„Szia, Tomi! Az amuros alapozó etetéshez használt magvakat te szoktad még ízesíteni valamivel, vagy natúrban dobod be a halaknak? Köszi a választ!”
Putz Tamás:
Kedves Zoli!
Nagyon jó a kérdés, és érdemes is foglalkozni a témával! Alapvetően már egy natúr spod mixnek is nagy jelentősége és hatékonysága lehet, de a jó is mindig jobbá tehető. Én ezt nem szoktam túlbonyolítani és konkrét aromát nem is adok a keverékhez, hanem mindössze 1 csomag FermentX - Tejsavas Nagy Amur etetőanyagot szoktam a magvakhoz „morzsolni”, majd az egész mixben jó alaposan elkeverni. Számomra ez a tökéletes amurcsemege! A kukorica, illetve tigrismogyoró felületén megtapadó FermentX etetőanyag a vízbe érve leválik a szemekről és zöldesfehér ködöt képez az egész vízoszlopban. Ezzel nemcsak gyorsabbá, de nagyobb távúvá is tehető a csalogatóhatás!
Amuros alapozó spod keverék:
    • 1 csg Főtt Tigrismogyoró Mix - N-Butyric Acid
    • 1 csg Tejsavas 4X Mag Mix
    • 1 kg Natúr főtt kendermag
    • 1 csg FermentX - Tejsavas Nagy Amur

A fogós amuros alapozó etetés nem bonyolult, sem az összeállítása, sem az elkészítése
Tökéletes amurcsemege! A magvakon megtapadó FermentX etetőanyag a vízbe érve leválik a felületükről és zöldesfehér ködöt képez az egész vízoszlopban. Ezzel nemcsak gyorsabbá, de nagyobb távúvá is tehető a csalogatóhatás!

Írta: Putz Tamás
Fotók: Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.