A szakértő válaszol! – 30. rész

A szakértő válaszol! – 30. rész

Tartalmas nyarunk volt, de a legjobb időszak a horgászatra az ősz! Igaz, most már ezen az időszakon is túl vagyunk, de érdemes a fontos kérdéseket áttekintve előre felkészülni a következő szezonra. Számtalan kérdést kapok és válaszolok meg a csalikkal kapcsolatban, így most inkább más jellegű kérdéseket emelek ki ebben az írásban. Lássuk őket!

Sipaki Imre
„Szia, Péter! Az lenne a kérdésem, hogy, milyen mérlegelőt használtok?”
Rokolya Péter:
Szia!
Jómagam és csapattársaim a Trakker Sanctuary mérlegelőt használjuk. Véleményem szerint a legjobb mérlegelő, ami kapható, ahogy a nevében benne van, maximális védelmet biztosít a halaknak. A speciális igényeknek minden tekintetben megfelelő „zsák” a fotózásig vagy éppen a hal visszaengedéséig a lehető legnagyobb biztonságban tartja még a legnagyobb méretű halat is. A jelenlegi piacon kapható legpuhább, „leghalbarátabb”, legsűrűbb szövésű anyagból készült. A vizet és ezzel együtt az oxigént minden körülmény között maximálisan átengedi, így a ponty a hálóban a fotózásig mindvégig biztonságban tudható. Ultra erős terhelésnek kitett merevítő pálcákkal látták el, amelyek soha nem fognak eltörni vagy deformálódni. A merevítő rudak széleire került 4 db lebegő habszivacs is, így a praktikus haltartó mindvégig a víz felszínén marad. Erős, robusztus és strapabíró hevederekkel, ergonomikus kialakítású kényelmes fogantyúkkal, körbecipzárazható felső résszel kerül forgalomba. Anyagánál fogva hihetetlenül gyorsan, akár fél órán belül teljesen megszárad. Alaptartozéka egy karabinerrel szerelt, 5 méteres tartó zsinór is, amelyet még egy speciális, menetes elemmel is elláttak, így ennek segítségével a leszúrón található menetben tökéletesen és stabilan rögzíthető. Kiváló minőségű, igényes kialakítású, húzózsinórral ellátott nylon hordtáskában kapható. Ezt ajánlom Neked!

A szivacsokkal ellátott mérlegelőben nyugodtan várhatja a hal a fotózást
A legnagyobb pontyok számára is kíméletes

Almási Norbert:
„Szia, Peti! Javarészt partról horgászom, így nehézkes sokszor az etetés. Tervezek venni egy jobb minőségű dobócsövet. Véleményed szerint melyikkel járnék a legjobban?”
Rokolya Péter:
Szia!
Egy könnyű és könnyen is kezelhető dobócsővel a bojlik nagy távolságokra eljuttathatók. A Nevis Carbon dobócső ultrakönnyű, mely – ahogy a nevében is benne van – szénszálas szövetből készült az utolérhetetlen könnyűségért, rugalmasságért és erősségért. Anyagának köszönhetően a hagyományos dobócsövekhez képest 20-30%-kal nagyobbat lehet dobni, ráadásul kisebb erőfeszítést is igényel. A markolat csúszásmentes bevonatot kapott. Az egyik legjobb dobócső a piacon, szuper versenyképes áron a hasonló termékekhez képest. Ezt használom és ajánlom Neked!

Jómagam is erre voksolok
Tökéletesen megetethető vele a 80-90-100 méteres táv, ahova rendszerint partról horgászom

Csikós Péter:
„Szia, Peti! Érdekelne, hogy a híres-neves Spombnak van-e esetleg valami olcsóbb alternatívája, ami használható?”
Rokolya Péter:
Szia!
A válaszom rövid és őszinte: Nincs! Egyetlen etetőrakéta van, ami még hasonló kategóriájú és én is használom, az pedig a Fox. A Fox etetőrakéta segítségével pontosan és nagyobb távolságra etethetünk koncentráltan. A zárt testbe bármilyen csalit (túlnedvesített mixet, magvakat, bojlit vagy pelletet) tölthetünk. Áramvonalas formája lehetővé teszi a 150-160 méteres dobásokat is. A rakéta elején található egy gomb, mely a vízbe érkezés pillanatában azonnal kinyitja a rakétát, így az pillanatok alatt kiüríti annak tartalmát. A rakéta önsúlya 60 gramm. Ez jó alternatívája a Spombnak, bár azonos árkategória a kettő.

Magok, pelletek és bojlik is hibátlanul etethetőek vele
Nagyon pontos etetést tesz lehetővé a FOX etetőrakéta

Pap Krisztián:
„Szia, Peti! Sok jót hallottam, olvastam a Big Fish bojlitokról, így vettem is kipróbálni. Azon a tavon, ahol horgászom, leginkább kukoricával horgásznak a helyi erők, és elég iszapos is a tó. Érdekelne, hogy mit tanácsolsz hozzá lebegtetőnek?”
Rokolya Péter:
Szia!
A kérdésed jó és egy gyakori „problémát” taglal. Azokon a vizeken, ahol gyakran kukoricafüggőek a halak, meglepően könnyen és hamar rákapnak a bojlira, hiszen sokkal nagyobb energiaforrás, mint a Pista bácsik által beszórt száraz kukorica. Viszont a hal nem felejt. A legtöbb jól ismeri a kukoricát. Jó megoldás lehet a Mega gumikukorica lebegtetőnek, melynek remek a felhajtóereje! A SpéciCorn Mega nem más, mint nagyméretű ízes, színes, lebegő gumikukorica. Ezek a rugalmas, nagyméretű csalik minden helyzetben megállják a helyüket! Ellenállnak a legmohóbb apróhalaknak is, még a törpeharcsa sem képes „leoperálni” a hajszálelőkéről. Ellenállóságukkal időt nyerünk, és biztosak lehetünk abban, hogy csábító aromáját előbb vagy utóbb a közelben úszkáló nagytestű halak is megérzik! A SpéciCorn Mega nevében is jelzi méretét, amely a hagyományos gumikukoricánk háromszorosa. Minden tégelybe minimum két különböző színváltozat került. A sárga színű „alap csali” nem hiányozhat egyik ízesítésnél sem, amit kiegészítettünk különleges, az adott aromával harmonizáló fluo színű gumikukoricákkal. A tégelyben sárga, piros és fehér színű gumikukorica található, mely tökéletesen passzol a Big Fish bojlihoz is.

A Big Fish bojli egy közkedvelt csalink, melyhez remekül passzol az Epres Kókuszos Mega gumikukorica
A Balatonon például imádják a pontyok!

Kis Gábor:
„Szia, Peti! Hű követődként láttam, hogy jártál a Bledi-tavon, mi több, sikeresen! Tervezek a jövőben ellátogatni erre a festői tóra. Remélem, és ha nem titok megosztanál néhány hasznos tapasztalatot?”
Rokolya Péter:
Szia!
Hamarosan érkezik részletes beszámoló és videó a Bledi horgászatomról, abban minden érdemi információ benne lesz! Köszönöm türelmed!

A hely, ahova csak visszavágyik az ember
Különleges kincseket rejtő különleges víz a Bledi-tó

Fotók: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.