A szakértő válaszol! – 35. rész

A szakértő válaszol! – 35. rész

Ahogy a horgászok érdeklődése és folyamatos, lelkes kísérletező szelleme, úgy a sorozatunk sem áll meg, 2019-ben is folytatódik „A szakértő válaszol!”. A mai részben kiemelt kérdések kiválasztásánál ezúttal is az aktualitást, illetve a téma gyakoriságát vettem alapul. Nézzük, melyek ezek!

Juhász Barnabás
„Kedves Gábor! Az újdonságok közül a Master Fish etetőanyagotok eléggé felkeltette az érdeklődésemet, szeretném kipróbálni tavasszal. Az lenne a kérdésem, hogy ajánlod-e ezt a hallisztes kaját egyesületi vízre? Esetleg keverjem valamivel? Köszi a választ!”
Döme Gábor:
Kedves Barnabás!
Ez az etetőanyag egy olyan komplex keverék, ami elsősorban a finom pontyhorgászathoz készült, de imádják a termetes kárászok és dévérek is. Alapvetően hallisztes kajáról van szó, de nagyon összetett, rendkívül tartalmas a receptúrája, amelyből a hallisztek mellett érdemes megemlíteni a frissen pörkölt, őrölt olajos magvakat, válogatott piskótaliszteket és fluo morzsát, amit számos egyéb értékes alkotóelem egészít ki. Fontos, hogy kizárólag természetes, nagyon magas minőségű alapanyagokat válogattunk össze a fejlesztése során, semmiféle mesterséges aroma, színezék vagy ízfokozó nem került a keverékbe. Könnyen emészthető, nem laktató, nagyon különleges illatú és ízű anyag. Ha valaki megkóstolja, akkor elsőként édes, majd a sós ízt érzi kiegészülve a halliszt fanyar ízével. Ez a végeredmény abszolút alkalmassá teszi a kisebb halsűrűségű vizeken való horgászathoz és az óvatosan táplálkozó halakhoz is. Amivel ezt a vonalat még tovább tudod erősíteni, az a naturális, kukoricás ízvilág. Ehhez mindössze egy fél zacskó TTX-re, azaz kukoricapogácsára van szükség. Ehhez a fél tasakhoz 0,5 liter vizet (vagy esetleg Kukoricatejjel kevert vizet) adagolj, majd 20-30 percig hagyd pihenni! Ez idő alatt kellően felpuhul és beérik. Ezt az anyagot keverd össze a még száraz állapotú Master Fish-sel, s végül némi vízzel állítsd be a végső állagot. Utolsó lépésként rostáld le egy közepes, 3-4 mm lyukbőségű rostán és kézhez is kaptál egy brutál fogós, naturális etetőanyagot! Hajrá!

A Gold Feeder Master Fish egy nagyon tartalmas kaja, mely elsősorban a finom pontyhorgászathoz készült, de imádják a termetes kárászok és dévérek is
Némi kukoricapogácsával növelhető a keverék hatékonysága

Vértes Kálmán
„Szia, Gábor! Dobókesztyűt szeretnék venni távdobó feederes horgászathoz. Tapasztalataid alapján melyiket ajánlanád nekem?”
Döme Gábor:
Kedves Kálmán!
Hosszú-hosszú évek óta megelégedéssel használom a Gamakatsu dobókesztyűjét. E típus sajátossága, hogy a tapintó felülete kimagasló minőségű kengurubőrből készült, és a többi része is speciális, rugalmas, légáteresztő anyag. Baromi kényelmes, könnyű, szinte alig érezni, hogy a kezünkön van. A komfortérzeten kívül ennek nagy előnye az is, hogy közvetlen kontaktust biztosít, jól lehet érezni az ujjbegyen a zsinórt. Jobbkezes kivitelben és 3 méretben kapható. Viszonyításképpen, én az L-es méretűt használom.

Sok éve használom megelégedéssel a Gamakatsu dobókesztyűt

Tóth Krisztián
„Szia, Gábor! Szeretnék beújítani egy merítőt a szezonra. Szoktam horgászni márnára és pontyra a Dunán, de telepített tavaknál is megfordulok nyáron, szóval egy olyan fej + nyél összeállítást szeretnék, amit bárhol tudok használni. Mit tanácsolsz?”
Döme Gábor:
Kedves Krisztián!

Én általában az alábbi merítőt szoktam magammal vinni a horgászataimra. Ez egy merevkeretes feeder fej + egy erős nyél kombináció. A nyél minden eseten a By Döme TEAM FEEDER Power Carp merítő nyél. Ez a maga 2,4 méteres méretével szinte minden parthoz megfelelő, illetve kellően erős ahhoz, hogy akár egy kapitális halat is gond nélkül elbírjon.
A fej pedig a By Döme Blue Method Carp XL merítő fej. Ez nemcsak dizájnos, hanem igazán strapabíró is, ezért tökéletes választás a mindennapok hobbihorgászataihoz és versenyzéshez egyaránt. További nagy előnye, hogy rendkívül sűrű szövésű, micro hálós halvédő merítő fej, ami garantáltan nem szakítja szét a halak úszóját, nem sérti meg egyetlen pikkelyüket sem és a nyálkaréteget is kíméli.

Kedvenc merítő összeállításom, ami minden horgászatomra elkísér

Bajdik András
„Szia, Gábor! Abban szeretném a tanácsodat kérni, hogy így, tavasszal milyen módszerrel és csalogatóanyagokkal érdemes készülni? Az év első horgászatára készülök, szeretném, ha jól kezdődne 2019, ezért fordulok hozzád. :)”
Döme Gábor:
Kedves András!
Szavak és sorok helyett engedd meg kérlek, hogy egy kisfilmmel válaszoljak a kérdéseidre! Ebben a videóban pont egy olyan évindító horgászatra kísérhetsz el, mint amilyenről Te is írtál, sok hasznos praktikát találhatsz benne! Sok sikert kívánok! :)
Íme, „Az év első pontyai” c. filmem:

A hideg vízi horgászatokhoz nem kell sok csalogatóanyag, de amit választasz, fontos, hogy ekkor is dolgozzon!
Két nyerő Fluo Method Wafter csali, amelyek az év első horgászatain is pontyokhoz segíthetnek
A sárga és lila színű csalik különösen vonzók és látványosak
A legegyszerűbb és leghatékonyabb hozzájuk a method technika
Ponty a horgon!
Hasonlóan szép pontyokat kívánok Neked is!

Mező Tibor
„Kedves Gábor! Lenne egy kérdésem, bocs, ha kissé fura… Ha egyetlen doboz csalit kellene választanod, és csak azt vihetnéd magaddal a horgászataidra, melyik lenne az?”
Döme Gábor:
Kedves Tibor!
Ha tényleg csak egy doboz csalit vihetnék magammal, akkor az a BlendeXCorn Mix-6 lenne, ezért Neked is bátran ajánlom! Ez a lapos kis dobozka gyakorlatilag elfér egy nadrágzsebben, mégis annyi lehetőség rejlik benne, ami meggyőződésem, hogy minden helyzethez, időszakhoz, vízterülethez kínál fogós alternatívát. Ebben a dobozban mind da 6 BlendeXCorn változat megtalálható, melyek a következők: Vajsav + Mangó, Ananász + Banán, Kék Fúzió, Fokhagyma + Mandula, Eper + Méz, Tintahal + Polip.
A Mix-6 ideális a kísérletező kedvű horgászok számára, hiszen ebben összesen 6 aromakombináció, valamint 9 különböző színű (citromsárga, narancssárga, fehér, piros, zöld, lila, kék, fekete) csali közül válogathatnak. Jó kísérletezést és eredményes horgászatot kívánok!

A MIX-6, amelyben minden egyben van!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.