A szakértő válaszol! – 38. rész

A szakértő válaszol! – 38. rész

Közösségi oldalunk üzenetei között sikerült találnom több érdekes kérdést, melyek megválaszolása szerintem nemcsak a kérdezőnek, de sok olvasónak is segíthet egy-egy helyzetben. A nyár előrehaladtával külön öröm, hogy érkeztek kérdések az amur horgászatával kapcsolatban is.

Kismók Mihály
„Szia, Tamás!
Olyan kérdéssel keresnélek, hogy előszeretettel használom alapozó etetéshez a C21-es bojli családot, de szeretném még vonzóbbá tenni, mit ajánlanál ehhez?”

Haskó Tamás:
Kedves Mihály!
A C21-es család önmagában is jól használható nagyobb alapozó etetésekhez, viszont könnyedén tehetjük még vonzóbbá egy aprócska trükk segítségével. Horgászat előtt egy nappal öntsük a bojlit egy vödörbe és locsoljuk meg egy általunk szimpatikus SpéciAdditive természetes kivonattal. Lényeges, hogy nem szükséges „belefojtani” a bojlit, csak annyit szoktam hozzáadni, amennyit könnyedén fel tud szívni, így a golyók felületén kialakul egy kocsonyás réteg, amelyet a pontyok is nagyon kedvelnek.
Íme, egy-két fogós kombináció:
Big Feed – C21 Fűszeres kolbász → SpéciAdditive Fűszeres Vörös Máj
Big Feed – C21 Tintahal → SpéciAdditive Darált Rák vagy Fűszeres Tintahal
De ezek csak iránymutatóak, a kísérletezésnek csupán a horgász fantáziája szab határokat.

A SpéciAdditive család mára elég széles, hogy a kísérletezni vágyó horgászoknak kellő mozgásteret biztosítson
Egy ütős kombináció
Így pihentessük a bojlit legalább fél napig napfénytől védett helyen

 

Tóth Ábel
„Akadós terepen horgászom, és elég sok a halvesztésem, pedig fonott főzsinórt használok telibe, mi lehet a probléma, hogyan tudnék javítani a kapás-megfogás arányon szerinted?”
Haskó Tamás:
Szia, Ábel!
Hasznos ilyen helyeken a fonott főzsinór alkalmazása, én magam is szívesen használom, mivel nincs nyúlása, könnyebben irányítható vele az akadó mentén megakasztott hal, viszont van egy óriási hátránya, hogy a fába előszeretettel belevág, míg a monofil könnyedén elcsúszik még terhelés alatt is a felületén, ezáltal marad remény az akadóba rohant hal megfogására is. Tehát összefoglalva: a helyes megoldás az, hogy használd továbbra is a fonott főzsinórt, csak egészítsd ki egy vastagabb monofil leader zsinórral, ebből én maximum 15-20 métert szoktam az orsó dobjára csévélni.

Ilyen helyeken bizony elkél a fonott főzsinór
Kedvenc előtétzsinórom, ami jól viseli a fák okozta felületi sérüléseket

Takács Ede
„Tamás, én nagyon kedvelem a BlendeX csali családot, eddig is sok szép fogást köszönhetek nekik, de te hogyan döntöd el, hogy melyikkel kezdesz egy horgászaton?”
Haskó Tamás:
Kedves Ede!
Tapasztalataim alapján a horgászat elején jobban működik a BlendeX Pop Up változat, ilyenkor még van, hogy bátran elengedem az aljzattól akár 3-4 centiméterre is a csalimat, és amikor ritkulnak a kapások, akkor váltok a balanszírozott, kicsit „lustább” Hydro típusra. Többször tapasztaltam, hogy nem is szükséges a csali ízesítésén változtatni, elegendő csupán a felhajtóerővel játszani kicsit, és a kapások ismét gyakoribbá válnak.

A BlendeX család Pop Up és Wafters típusai
Előszeretettel alkalmazom az aljzat felett 1-2 centiméteres lebegtetéssel…
… de vannak helyzetek, amikor a kikönnyített változat hoz már csak kapást

Schweininger Ottó
„Szia, Tomi!
Botvásárlás előtt állok, ehhez kérnék egy kis segítséget. Olyan távdobó botot szeretnék, amivel elérhető a 120-130 méteres dobótáv, de azt sem szeretném, ha túl merev lenne, élvezetes legyen vele a tíz kilogramm alatti halak fárasztása is. Mit javasolnál?

Haskó Tamás:
Szia, Ottó!
Én hasonló szempontok alapján állítottam össze saját felszerelésemet, ami már többször is bizonyította, hogy nem volt rossz választás. Én a Nevis Theory mellett tettem le a voksomat, ezzel a bottal jól lehet dobni a végszereléket akár 150 méterre is, ezt elősegíti a boton található megnövelt méretű gyűrűsor is. Mindemellett nagyon szép az akciója, élményt nyújt egy kisebb ponty fárasztása is. Az ideális dobósúly 120-125 gramm.

A megnövelt méretű gyűrűsor segítségével könnyedén dobhatunk nagy távolságra is a Nevis Theory pontyozó botokkal
Nagyon szép ívet rajzol a bottest fárasztás közben, élmény vele egy-egy küzdelem

Kristóf Tamás
„Szeretném kipróbálni a nyár folyamán a FermentX bojlit, kimondottan amurra horgásznék és szeretném a horogcsalit még vonzóbbá, érdekesebbé tenni a halak számára. Tudnál erre valami tippet adni?”
Haskó Tamás:
Kedves Tamás!
A nyári horgászatokra nem is tudnék elképzelni a FermentX termékcsaládnál hatékonyabb fegyvert a torpedótestűek horogra csábításához, de én nem folyékony aromában gondolkodnék. Emlékszem, mikor a Duna-völgyi öntöző főcsatornán forgattunk, Péter barátom mutatott egy remek trükköt, amit azóta én is szívesen használok. E szerint bevetés előtt FermentX Nagy Amur etetőanyagba gyúrta bele a FermentX bojlikat, amik így remekül magukba szívták annak minden fontos alkotóelemét. Az így előkészített csalizó bojlik rendre hamarabb találtak gazdára, mint natúr testvérei. Ebben a filmben be is mutattuk ezt a hatékony bevonatos megoldást:

A FermentX etetőanyagba gyúrt bojliszemeket érdemes a horgászat előtti estén előkészíteni és így pihentetni
Ilyen hatalmas méretű amurokkal is találkozhatunk, ha a FermentX csalikkal próbáljuk horogvégre csalni őket
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.