A szakértő válaszol! – 48. rész

A szakértő válaszol! – 48. rész

Ismét rajtam a sor, hogy a „Szakértő válaszol!” sorozatot folytassam, ezért a közelmúlt levelei közül újfent kiválasztottam néhány érdekes témát. Biztos vagyok benne, hogy ezúttal is találtok majd hasznos, aktuális infókat, nézzük is meg, hogy melyek ezek!

Lukács Dávid
„Kedves Gábor! A hétvégén megyek horgászni Maconkára, kérlek, ajánlj nekem olyan lebegő csalit, amit nem tudnak szétcsipkedni a kisebb halak és szelektálhatok is vele!”
Döme Gábor:
Kedves Dávid!
Ha biztosra akarsz menni, a legjobb, ha valamilyen gumi csalit használsz (SpéciCorn, SpéciCorn Mega, SpéciTiger, SpéciPellet, BlendeXCorn). Ezek kellően rugalmasak és strapabíróak ahhoz, hogy akár a törpeharcsák támadásainak is ellenálljanak. Szerencsére Maconkán nem kell rájuk számítanod, viszont sok szép kárász, dévér, illetve egyéb apróhal él a tóban, melyek között szintén előnyös, ha a csalid nem esik szét egykönnyen. Íme, egy konkrét típus, valamint felkínálási alternatíva, ami számomra bevált:

A BlendeXCorn csalik rengeteg lehetőséget kínálnak mind az ízeket, mind a színválasztékot tekintve. Maconkán, illetve azokon a helyeken, ahol a halak ismerik a büdös, markáns aromájú csalogatóanyagokat, nekem a Tintahal + Polip változat bizonyult a legjobbnak
Ezekhez – és általában az aromában ázó csalikhoz – rendkívül praktikus eszköz a Carp Academy Dipes fogó
Fűzz fel három szem BlendeXCorn csalit keresztben hajszálelőkére…
… majd onnan hajszálelőkére!
Így a lehető legtökéletesebb a csali felkínálása! Ehhez egy 6-os méretű Gardner Covert Mugga horgot használok
Egy nagyobb method kosárral is eredményesen használható, de bátran kombinálhatod Pellet Feeder kosárral, illetve darabos, nagyobb szemcsés etetőanyaggal is
Garantáltan ez a falat hívja fel magára elsőként a figyelmet az etetés mellett
Sok szép pontyot kívánok hozzá!

Német Dani
„Szia, Gábor! Szeretnék egy kis segítséget kérni, az új EVA keverőedényekkel és törőszitákkal kapcsolatban! Elsősorban az érdekelne, hogy alkalmasak-e az edények arra, hogy etetőanyagot rostáljak rajtuk, vagy ezt a súlyt már nem tudják tartani? Tehát arra gondolok, hogy miközben a rostán nyomnám át a kaját, összecsuklana-e az oldala, vagy meg tudja tartani? Azt olvastam, hogy mindegyik törőszita azonos átmérőben készül, ha az edényekkel lehet rostálni, melyik EVA keverő méretet válasszam közülük?”
Döme Gábor: 
Kedves Dani!
Ezek a keverőedények nyilván lényegesen lágyabbak, mint a merev, műanyag vödrök, éppen ezért is praktikusak, hiszen össze lehet őket nyomni, így pedig sokkal kisebb helyen szállíthatóak. Azonban ezt ne úgy képzeld el, mint egy lagymatag gumi anyagot, az EVA anyag kifejezetten erős, jó tartást biztosít, miközben mégis pillekönnyű. Tehát gyakorlatilag a válaszom igen, alkalmasak arra, hogy etetőanyagot rostálj velük. Ezt értelemszerűen kicsit finomabb nyomó mozdulatokkal kell kivitelezni és nem szabad derékból ránehezedni! Jól tájékozódtál, a rosták valóban azonos méretűek, egész pontosan 33 cm az átmérőjük, ami a fülek nélkül értendő. Ebből adódóan a közepes méretű EVA edény (37 cm) a tökéletes méret hozzájuk, csakis azzal kompatibilisek.

Íme, a TEAM FEEDER EVA Keverőedény, mely három különböző méretben kerül forgalomba
Mindegyik rosta egységesen, 33 cm átmérőjű, ami a fülek nélkül értetendő, tehát ezek a rosták a 17-18 literes etetőanyagos vödrökhöz illeszkednek, azokkal kompatibilisek. Az EVA keverőedények között a közepes, aminek 37cm az átmérője, ideális méret hozzájuk
Tökéletesen passzol

Fejes Péter
„Szia, Gábor! Láttam azokat a gyönyörű amurokat, amiket a Tiszán fogtál, le a kalappal! Érdekelne, hogy milyen etetőanyaggal és csalival horgásztál, amikkel ezeket a vad torpedókat horogra tudtad csalni! Ha nem titok, megosztanád velem?”
Döme Gábor: 
Kedves Péter!
Természetesen nem, szívesen leírom és köszönöm szépen! :)
Az etetőanyagom 1 csomag FermentX Tejsavas Betainos és 1 csomag BIG RIVER Öreg Ponty etetőanyag keveréke volt némi főtt, natúr takarmánykukoricával, valamint szintén főtt, natúr tigrismogyoróval kiegészítve. Ezekből 2-3 bő marék került a keverékbe. A sikeres csali egy rendkívül egyszerű kombináció volt, amit az alapozó etetésre, illetve a kosaras etetőanyag dúsítására is használt kukorica-tigrismogyoró mixből vettem ki. A csalit hajszálelőkén kínáltam fel oly módon, hogy egy kukoricaszem alul, a stoppernél volt, felette pedig a tigrismogyoró. Az időjárás még úgy néz ki, hogy kedvez az őszi amurozásnak, ha teheted, próbáld ki, meg fogsz lepődni, mennyire fogós ez az egyszerű összeállítás!

A siker kulcsa nem bonyolult, jelen esetben 1 csomag FermentX Tejsavas Betainos és 1 csomag BIG RIVER Öreg Ponty etetőanyag keveréke volt némi főtt, natúr takarmánykukoricával, valamint szintén főtt, natúr tigrismogyoróval kiegészítve
A csali az etetőanyagból kivett 1-1 szem kukorica és tigrismogyoró volt
Az eddigi legnagyobb amurt köszönhetem ezeknek, amit valaha a kezemben tarthattam

Balla Csongor
„Kedves Gábor! Egy osztálytársammal szeretnénk márnára horgászni, egész pontosan a pilismaróti Duna-szakaszra fogunk menni. Tudnál nekünk ajánlani ehhez etetőanyagot és csalit?”
Döme Gábor:
Kedves Csongor!
Az „Őszi fogós receptek hűlő vizekre 2019” c. írásban van egy komplett recept, ami szerintem ideális lenne számotokra. Meglehetősen egyszerű az elkészítése, illetve költséghatékony is, ezért nyugodt szívvel ajánlom, hogy próbáljátok ki! Ha van márna a közelben, ez biztosan tetszeni fog neki! Íme:

Márnás keverék az őszi folyón
A kosárból kioldódó nagy szemcsék és csontik összekapkodása közben a márnák gondolkodás nélkül vetik rá magukat a horgot rejtő csonticsokorra is
Legalább ilyen szép márnákat kívánok Nektek is!

A recept elkészítése lépésről lépésre:

Farkas Bence
„Szia, Gábor! Gondolkodom egy EVA Száktartó táska beszerzésén, ehhez szeretnék egy kis segítséget és néhány infót kérni. Tényleg nem folyik ki belőlük a víz? Szerinted a szögletes vagy a kerek a jobb?”
Döme Gábor:
Kedves Bence!
„Tényleg nem folyik ki belőlük a víz?” – Nos, ezt teljes mértékben garantálom Neked! E kívül-belül 100%-ig vízhatlan anyagú táskák feladata pontosan az, hogy a még meg nem száradt, nedves versenyszákokat beletéve azok víztartalmát és kellemetlen szagát magukban tartsák. Ha nincs idő kimosni a halnyálkás szákot, vagy arra, hogy megvárjuk, amíg megszárad, nagyon-nagyon praktikusnak bizonyul egy ilyen táska. Mindössze bele kell tenni a vizes hálót, összezárni a cipzárral, és sem a nedvesség, sem a kellemetlen szag nem fog kijönni belőle a csomagtartóba! Hogy melyik a jobb, azt nem lehet ilyen módon meghatározni, az alapján érdemes választanod, hogy kerek vagy szögletes versenyszákot használsz. Bármelyik verzió legyen, amiatt sem kell aggódnod, hogy bele fog-e férni, mivel ezeket a táskákat úgy terveztük, hogy a legnagyobb méretű haltartók, valamint merítő fejek is beléjük férjenek.

A kiváló minőségű TEAM FEEDER EVA Száktartó táskák a By Döme táskakollekció egyik leghasznosabb szériája! Ahogy a versenyszákok, ezek is két különféle kialakítással, szögletes és kerek formában készülnek
A száktartó táskák méretét úgy terveztük, hogy a legnagyobb méretű versenyszákokat is képesek legyenek befogadni
Természetesen a vizes, koszos merítő fejek tárolásához, szállításához is jó megoldás
Erős, robosztus, de könnyen futó cipzárak kerültek a táskákra, amik elzárják a nedvességet és a kellemetlen szagokat
Mindkét típus dupla fogófülekkel rendelkezik…
… melyeknél fogva könnyedén, egyszerűen szállíthatók

Írta: Döme Gábor
Fotók: Haldorádó archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.