A szakértő válaszol! – 8. rész

A szakértő válaszol! – 8. rész

Az elhúzódó télies időjárás miatt sok horgász még vár a szezonkezdésre, és amíg a felmelegedéssel megérkezik a lehetőség, igyekszik minél jobban felkészülni arra. Sokan rendezgetik, tökéletesítik a felszereléseiket, illetve eltervezik az első horgászatukat, s ennek kapcsán fontos kérdések merülnek fel bennük. Ezek közül igyekszem ma választ adni néhányra, melyekkel hozzám fordultatok!

Takács Krisztián
„Szia, Gábor! Időszerűvé vált a zsinórcsere az orsóimon, szeretném a szezont egy új garnitúrával indítani. A TEAM FEEDER zsinórok között nézelődtem, Te melyiket és milyen méretben javasolnád?”
Döme Gábor:
Kedves Krisztián!
Nemrég én is frissítettem a főzsinórokat, azért a legjobb tanács, amit adhatok, az, amit én magam is választottam! :-) Ez nem más, mint a Super Sensitive zsinór, 20-as méretben. Ezt a típust kedvelem leginkább, ha hideg, letisztult vizeken horgászom, hiszen a halak ekkor még különösen óvatosak. Ez a lágy monofil zsinór áttetsző színű, ezért a vízben szinte teljesen láthatatlan, illetve nagyon jól süllyed. Természetesen az év további részében – amikor a halak sokkal jobb erőben vannak – is tökéletesen megállja a helyét, kiváló a szakítószilárdsága, amiből csomózott állapotban sem veszít sokat.

Hideg, letisztult vizeken a Super Sensitive főzsinórt részesítem előnyben, én ezzel töltöttem fel az orsóimat a szezon elején

Kovács Ádám
„Bottartó választásban szeretném a segítségedet kérni. Eddig két tripodot használtam szivacsos fejekkel, de szeretnék valami újat kipróbálni. Sok helyen láttam, hogy Te leszúrós bottartókat használsz. Meg tudnád mondani, pontosan milyen elemekből rakjam össze a bottartókat? Stégen nem szoktam horgászni, ahová járok, ott földes a talaj, viszont sokszor „beton kemény”, ezért fontos lenne, hogy ott is le tudjam szúrni.”
Döme Gábor:
Szia, Ádám!
Természetesen igen! Maga a leszúró ebben az esetben egy erős, menetes típus kell, hogy legyen, ami lehajtható a kemény földbe is. A komplett első és hátsó bottartó összeállításaim szinte teljesen azonosak, csak a bottartó fejekben van különbség. Íme, én ezeket szoktam használni:
Első bottartó:

 • Haldorádó Quick feeder black
 • Haldorádó Buzz Bar 2X - 250
 • Prologic Teleszkópos szár menetes fejjel 60-90 cm
 •  

  Hátsó bottartó:

 • Haldorádó RHS feeder black
 • Haldorádó Buzz Bar 2X - 250
 • Prologic Teleszkópos szár menetes fejjel 60-90 cm
 •  

  Egyszerű, gyorsan felállítható, stabil első-hátsó bottartó rendszer, bátran ajánlom, hogy ezekre válts!

  Gál Endre
  „Kedves Gábor! Az év első horgászatát egy egyesületi tóra tervezem, ahol gyakran horgászom édesapámmal. Ebből adódóan nagyjából ismerjük a helyet, tudjuk, hol érdemes ebben az időszakban próbálkozni, viszont az etetőanyagokkal és a csalikkal bajban vagyunk… Szívesen kipróbálnánk néhányat az idei új termékek közül, de nem igazán tudom, melyek azok, amik nekünk kellenének. Mutatnál, kérlek párat, ami jól működik kisebb halsűrűségű vizeken? :-)”
  Döme Gábor:
  Kedves Endre!
  Sok horgász jár hasonló cipőben, ezért nagyon jó és aktuális a kérdésed! Édesapám és jómagam szintén sokat horgászunk együtt a városunk határában elterülő kiskunhalasi Sós-tavon, ahol a helyismeret mellett legalább olyan fontos, hogy mivel próbálkozunk, mit kínálunk a halaknak. A hideg és felmelegedő vizeken aranyszabály, hogy nincs szükség nagy mennyiségű csalogatóanyagra, viszont az a kevés, amit bejuttatunk, valóban jó minőségű legyen és igazodjon az adott időszakhoz! Nekünk a Ready Method Winter, illetve a Fluo Energy Ördögűző kombinációja vált be legjobban. Az előbbi egy kész, komplett, előre bekevert etetőanyag, hideg vízre specializálva, ez csupán át kell törni egy 2-3 mm lyukbőségű rostán a használathoz. Az utóbbit külön, vízzel célszerű bekeverni kb. „földnedves” állagra, majd ebben az állapotában kell a Winter kajához adni. A csalikat illetően kettőre szűkült azok száma, amik magabiztosan a legtöbb halat adták ezen a vízterületen. Ezek az Eper + Méz, valamint az Ananász + Banán ízesítésű BlendeX Pop Up, Method változatban. Sok sikert kívánok Nektek! :-)

  Ennyi pont elég egy egész napos, eredményes horgászathoz!
  Sok szép halat köszönhetünk a fenti összeállításnak

  További hasznos infók ebben a kisfilmemben:

  Tóth Zsolt
  „Szia, Gábor! Azt szeretném megtudni, hogyan érdemes leginkább használni a BlendeX Pop Up csalikhoz járó kis aromát? Konkrétan arra gondolok, hogy ezt a csalira kell cseppenteni, mielőtt a töltőszerszáma helyezem, vagy esetleg a megtöltött kosárra, az etetőanyagra adagoljak belőle egy kicsit? Előre is köszönöm!”
  Döme Gábor:
  Kedves Zsolt!
  Mindkét megoldás jó! Gyakorlatilag csak a fantázia szab határt annak, miként használjuk ezeket az aromákat! Ha az előbbi megoldást választod, kissé elhúzódik az aroma kiáramlása, mivel előbb le kell oldódnia a method kosárba töltött etetőanyag felső rétegének. Ha közvetlenül az etetőanyag tetejére cseppentesz az aromából, sokkal közvetlenebb, gyorsabb lesz a hatása, ha van a közelben hal, annak garantáltan magára irányítja a figyelmét! Van egy köztes megoldás is, mégpedig ha a töltés során először a csalit helyezed a szerszámba, majd az etetőanyagot. Ebben az esetben a csali látszódni fog a kis etetőanyag teknő közepén, így könnyedén cseppenthetsz rá az aromából, illetve a körülötte lévő etetőanyagra is.

  Egy pár csepp extra aroma jelentősen növelheti a csalogatóhatást!
  Ennek a pontynak az Ananász + Banán BlendeX Pop Up tetszett
  A hideg március után végre jöhet a tavasz! Jó kísérletezést kívánok!

  Szénás Márk
  „Kedves Gábor! A télen ajándékba kaptam egy By Döme TEAM FEEDER Rotary Boxot. Már sikerült is felavatnom a vízparton és nagyon hamar megkedveltem a komfortos kialakítása, praktikussága miatt! Szeretnék venni ehhez valamilyen kiegészítő tálcát vagy asztalkát, amire az etetőanyagot, csalikat és más apróságokat tehetném, hogy mindig kéznél legyenek. Melyik típust vagy típusokat javasolnád?”
  Döme Gábor:
  Kedves Márk!
  Örülök, hogy bevált számodra a Rotary Box! :-) Az említett kiegészítők közül bármelyik jó szolgálatot tehet a fotel mellett! Nos, a kisasztalok közül az én kedvencem a Carp Academy szerelékes asztala. Ennek behajtható, teleszkópos lábai vannak, ezért nagyon egyszerű és gyors a felállítása, illetve az elpakolása. Többfachos kialakítása segít, hogy még ezen a kis asztalkán is rendet tudjunk tartani, hogy áttekinthető legyen, mit hova tettünk, így a lehető leggyorsabban újra tudunk csalizni és be tudjuk vetni végszerelékünket. A tálca mérete: 60 x 30 cm, magassága pedig 21-33 cm között állítható. Az oldaltálcák közül a Matrix 3D peremes oldaltálcáját ajánlom, ami szintén masszív, igényes darab. A tálca felületének teljes része perforált, illetve minden éle vastagon szivacsozott. Ennek köszönhetően nem kell aggódnunk, hogy a tálca éle esetleg megsérti a többi felszerelésünket, illetve ez a tulajdonsága hasznos lehet csalizás során is, mert nekitámaszthatjuk a botunkat, a tálca széle garantáltan nem fogja azt megkarcolni! Ennek mérete: 40 x 40 cm.

  Néhány egyszerű kiegészítővel könnyedén megteremthető a rendezettség a vízparton, ami nemcsak praktikus, de kényelmesebbé is teszi a horgászatot!

  5 + 1 kérdés
  Nagyon sokan érdeklődtetek, hogy mikorra várható a következő filmem. Örömmel jelentem be, hogy hamarosan érkezik a Hideg vízi pontyhorgászat feederrel sorozat 21. része, Viharos tavasz címmel!

  Legújabb filmem a láthatáron, szép pontyokból ezúttal sem lesz hiány!
  * Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

  10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.