A szakértő válaszol! – 92. rész

A szakértő válaszol! – 92. rész

Az év végén mindenki összesíti magában az óév eseményeit, fogásait, és persze újra felmerülnek azok a kérdések, amelyekkel ilyenkor már van idő foglalkozni. Persze, olyan is akad, aki ebben az időszakban is a horgászati lehetőségeket keresi, de olyan is, aki nosztalgiázás helyett már az új szezonra fókuszál és készül. Így aztán az elmúlt időszakban felmerülő kérdések is sokrétűek, de megpróbálok mindenkinek alapos választ adni. Ezek közül hoztam most magammal néhányat.

Kovács Áron
„Szia, Sipi! Milyen etetőanyagot és csalit javasolsz téli horgászatokhoz?
Sipos Gábor:
Kedves Áron!
Meglepődnél, ha tudnád, milyen sokszor hallom vagy olvasom ezt a kérdést, de nemcsak most, hanem egész évben! Kezdem azt hinni, hogy kisebb tévhit alakult ki a csalogatóanyagok megítélésében az elmúlt években, mert olyan, hogy mindig fogós etetőanyag, egész egyszerűen nincs, és nem is lesz! Sőt, olyan sincs, amely egy bizonyos időszakban minden víztípuson eredményes. Összeszámolni is nehéz, hogy milyen sok tényező befolyásolja azt, hogy egyes vízterületeken a halak hogyan reagálnak az etetőanyagokra. És az összetétel csak egy dolog, hiszen a kaja állagának, működésének is az adott vízhez kell igazodnia csakúgy, mint a csalinak. Ahelyett, hogy belemennék pár soros, felületes magyarázkodásba, inkább megpróbálok minden évszakban olyan recepteket összeállítani, amelyek víztípusokra vagy halakra optimalizáltak. Nyilván így is mellé lehet lőni, vagy olyat választani, amely éppen nem működik, de a visszajelzések alapján igen kevés ilyennel találkoztam.

Minden évszakra készül egy-egy „fogós receptek” összeállítás
Igyekszem többféle víztípusra is tippet adni

Egy szó, mint száz, keress rá a haldorado.hu-n arra, hogy „fogós receptek”, és a kereső megtalálja neked az e témában aktuális írást, amelyben videós használati utasítások segítenek, hogy a kaja megfelelően legyen bekeverve. Természetesen hamarosan érkezik a téli összeállítás is! Jó „csemegézést” kívánok!

Hamarosan érkezik a téli összeállítás
Igazán fogós összeállítások kerülnek bele a receptajánlókba, természetesen használatot segítő videóval

Jakab Péter
„Kedves Gábor! Nagyon tetszett a Busahorgászat ősszel, télen című filmed. Magam is előszeretettel horgászom busára, és el is fogyasztom azt. Tervezem, hogy még idén ellátogatok a Pilismaróti-öbölbe, hátha megfogom a karácsonyi halat. Szerinted érdemes a letisztult víz miatt besötétíteni az etetőanyagot?”
Sipos Gábor:
Kedves Péter!
Semmi esetre sem szabad befesteni a busáknak szánt etetőanyagot, főleg nem sötétíteni! Ez a hal ugyanis nem fél, legalábbis nem úgy reagál dolgokra, mint azt megszoktuk más békés halaknál. Jelen pillanatban a nagyobb példányoknak, amelyekre horgászunk is, nincs természetes ellensége, amely elől el kellene bújnia a sötét kaja miatti zavaros vízben. Szabad szemmel láttam, amikor az öbölben lévő egyik állóhajót beindították, és a hangos robajjal zúgó hajócsavarok közt ugráltak a busák, mintha vonzotta volna őket a hang. Egyáltalán nem menekültek, hanem rohantak oda a felkavarodott vizet szűrni. Szóval, véleményem szerint az élénk, színek, tehát a fehér, sárga vagy éppen a világos piros nagyon jó figyelemfelkeltő színek, amelyekre a jó szemmel megáldott busa hamar rátalál, ha ott tartózkodik a horgászhelyünk közelében. És azt sem vélem rossznak, ha a kaját jó hangosan juttatjuk be!

A Big River - Busa élénksárga színe minden évszakban hatékony busacsalogató
A kaja állaga és kezelhetősége is fontos szempont
Jó felhőző tulajdonsága miatt (is) gyorsan felkelti a vízközt mozgó halak figyelmét
Ilyen szép busákat kívánok a téli „portyákon” is

Herbák Ottó
„Kedves Gábor! Te mennyi előkét szoktál előre megkötni télen? Én most nekiállok a teljes szezonra kötözgetni, csak nem tudom, milyen előketartóba fog ennyi előke beleférni? Van tipped?”
Sipos Gábor:
Kedves Ottó!
Ezen a téren jobb, ha nem én vagyok az etalon, mert elég trehány vagyok horogelőkék terén. Mindig kizárólag a következő napi mennyiséget vagyok hajlandó megkötni, ha már tudom, hogy milyen kell. Sajnos emiatt értek már meglepetések, így kivételesen én is tervezek egy kisebb mennyiséget előre megkötni azon általam használt horgok közül, amelyek mindig előkerülnek versenyeken.

Ezt tervezem telekötni a télen
Rövid, methodos előkéimet ilyen műanyag előkésdobozokban tárolom

Több jó lehetőség is van az előkék tárolására. A methodos, tüskés előkéimet rövid, műanyag előketartó dobozban szoktam tárolni, míg a keszeges, hosszú előkéket vagy hosszabb fadobozban, vagy pedig spulnis tárolón. Ez utóbbit javaslom akkor, ha több előkét is szeretnél megkötni, mert a kis EVA dobokra feltekert zsinór nem sérül, nem törik meg. Ebből van dobozos vagy táskás tárolóval ellátott modell is, én az utóbbinak fogok nekiesni a hosszú téli estéken.

Ha sokáig tároljuk a megkötött előkénket, akkor érdemes ilyen spulnis tárolót használni
Erre feltekerve nem törnek, nem sérülnek a horogelőkék
Egyszerű a használata!

Pozsgay Dávid
„Szia, Gábor! Adott két method kosár, a TF Long Cast Pro és a Haldorádó Dart Pro/Metal. Miért jobb az egyik vagy a másik? Vagy mikor melyiket érdemes választani?”
Sipos Gábor:
Kedves Dávid!
Látszólag valóban nem sokban tér el egymástól ez a két modell, mégis sokban különböznek. Ha részletesen ki kéne fejteni e különbségeket, az bizony ki is merítené a cikk terjedelmét, így ebbe nem kezdek bele. Azonban, hogy ne térjek ki a válasz elől, elmondom, hogy én mi alapján választok a Long Cast és a Dart típusok között.

A Long Cast Pro kosár áramvonalas, távolra jól dobható töltete

Amennyiben a távdobás a cél, és nem számít semmi más, akkor a TF Long Cast Pro method feeder kosarat szerelem fel. Hogy az XL vagy az L méretet, az függ a halmennyiségtől, megdobandó távolságtól, bottól, széltől, vízmélységtől. Ez a kosár szépen repül, jól dobható távolra, egyedül a pontosság terén hagy némi kívánnivalót a működése.

Ebbe a kosárba a nagyobb csalikombinációk is elférnek
Az L és az XL méretnek is megvan a maga helye és idejük

A Dart típusú kosarak akkor kerülnek képbe, ha a távolsági horgászat mellé a pontosság is fontos. Ugyanis e modell merev, terelőkkel ellátott vezető szára plusz stabilitást szolgáltat a kosárnak repülés közben, így nagyban javítja az egy pontba történő horgászást. Az L és XL változat közt hasonló befolyásoló tényezők döntenek, mint az előzőnél.

A Dart Pro és a Dart Metal akkor jöhet szóba, ha a távoli horgászatot kombinálni kell a pontos horgászattal

Fontos még kitérni a Dart Metal változatra is, ha már szóba került az elején. Ezt vezetőszár nélkül is szoktam alkalmazni, ha a távolság és a pontosság sem követeli meg annak használatát, de az alján lévő stabilizáló karmok is jól jönnek, ha áramló vízben kell methodozni. Remélem, megkönnyítettem a választást.

A Dart Metal kosárnak levehető a szára
A kosár alján lévő kapaszkodók hivatottak stabilizálni a végszereléket még áramlás esetén is

Gérnyi Zsolt
„Kedves Gábor! Láttam a Method Világbajnokságról forgatott filmet, először is engedd meg, hogy gratuláljak az egész csapatnak! Ami feltűnt, hogy a gáti, nagyhalas horgászatnál mutattál két csalit, ha jól emlékszem, a fantázianevük ez volt: Sipi 1, és Sipi 2. Mit lehet ezekről tudni?”
Sipos Gábor:
Kedves Zsolt!
Igen, jól láttad, lesz két új változat a Tornado Method szériában, amelyek Sipi 1 és Sipi 2 névre fognak hallgatni. Ez a két újdonság a versenyzés során nekünk legjobban bevált íz- és színváltozatok lesznek. Nem titok az sem, hogy ezek kétszínű csalik lesznek, méghozzá olyan kombinációkban, amelyek a hazai, kissé zavaros vizekben a legjobban működnek. Az ízük egyelőre maradjon titok, úgyis nemsokára, a 2022. évi Haldorádó újdonságokat bemutató írásból és filmből kiderül majd róluk minden. E csalik elsősorban azok számára biztosítanak majd jó választást, akik olyat keresnek, ami versenykörülmények közt, éles helyzetben is megállja a helyét. Méretét tekintve nem fog kilógni a sorból, mégis eredményesnek bizonyult a method technikával folytatott, céltudatos nagyponty-horgászatok során! Érdemes lesz kipróbálni!

Éles körülmények között is jól teljesítettek a Tornado Method csalik új változatai
Kis méretük ellenére a nagy halak is előszeretettel behörpölték
A csapat minden tagja szép pontyokat fogott vele ebben az évben
A 2021. évi Method Klubcsapatok Országos Bajnokságán a Haldorádó Feeder Team a 4. helyezést szerezte meg, és e szép eredmény egyik megalapozója a versenykörülmények között is fogós csali volt

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.