Álmaink vize - törpeharcsák nélkül!

Álmaink vize - törpeharcsák nélkül!

Mindannyiunk álmában feldereng néhány olyan víz, aminek képe mindig megdobogtatja szívünket. Csodálatos halakat fogunk ott, gyönyörködünk a látványban és amikor utunk során megpillantunk egy hasonlító vízterületet, azt gondoljuk olyan lesz, mint az álmunkban. Az én álmaimban felderengő víz, olyan mint a Holt-Marcal. Látványa az első pillanatban rabul ejtett, de milyen halakat is rejt?

Megállunk, gyönyörködünk és elhatározzuk, ide hamarosan visszatérünk. Megszervezünk mindent, család, barátok, felszerelés. Megérkezünk, tesszük a szokásos dolgunkat, etetőanyag keverés a felszerelés előkészítése, természetesen egyik szemünk a csodálatos vízen van mindig.

Gyönyörű vörösszárnyúkeszegeket, bodorkákat, de leginkább compókat szeretnénk fárasztani és szákolni
Aprók, szúrósak és nem kívánatosak a vizeinkbe

Az első percekben még lehet, hogy találkozunk keszegekkel is, de aztán minden illúziónk elszáll, megjelennek a sokat átkozott apró ördögök, a törpeharcsák. Gondolom nem egyedülálló dolog, sokunk életét keserítik meg ezek a kéretlen jövevények. Falánkak, megtámadnak szinte minden csalit, és ha megjelennek az etetésen, nehéz más halat fogni a közelükben.

Sajnos a Győr közeli Holt-Marcal sem mentes a törpeharcsáktól, ezért az MVG HE vezetése megpróbál szervezetten tenni valamit a törpék számának radikális csökkentésére. Egy francia gyártmányú eszközt, egy speciális, de semmiképpen nem különleges varsát használnak, a sokbajszú ördögök elfogására.

Önfeszítő spirális keret, kemény perlon anyag jellemzi a kétoldalú varsát

Nem gondoltam volna, de a varsákat kezelő horgászok elmondása szerint, a törpe nagyon szereti a száraz kenyeret. Ezért magába a varsába, de a varsa belsejében levő csali tartó zsákba is kerül belőle.

A francia leírás szerint, nagyon hatásos a kutyatáp is, ezért előszeretettel használják a horgászok e kettő kombinációját. Joggal kérdezhetjük meg, vajon más halak nem kerülnek-e a varsába, hiszen a kenyeret nem csak a törpe díjazza.

Olcsó és hatásos törpecsali:száraz kenyér

Kenyér és kutyatáp kombináció

Meglepetten hallottam, hogy egy hónap alatt, talán két-három keszeg esett csapdába.

A horgászok pontos jegyzőkönyvet vezetnek a fogásokról. Általában naponta, kétnaponta ellenőrzik a csapdákat, ürítik és töltik fel újabb adag csalogatóanyaggal.

Vajon mennyi törpét fogott a varsa?

Láttam néhány ilyen jegyzetet. A fogások egy és két kilogramm között alakultak egy-egy alkalommal. Azt mutatta a tapasztalat, hogy akkor eredményesebb, ha nem naponta ürítik, hanem legalább két napot van a varsa a vízben.

Nincsenek az MVG HE tagjainak illúziói, tudják, hogy teljesen nem fogják tudni ezzel a módszerrel (sem) eltüntetni szeretett vizükből a nemkívánatos törpeharcsákat, de szervezetten, összefogva jelentős számban akarják, és tudják is csökkenteni a számukat.

Szinte hihetetlen, de csak törpékkel találkoztunk a varsákban

Azt is tudják, hogy nem ez az egy célravezető eszköz létezik, nem várnak csodákat tőle. Ez egy meglehetősen hatékony módszer, de nem szabad elfelejteni a tavaszi vizekben „gombóccá” összeálló apró ivadékok kifogását sem. A két módszer hatására valóban igazi horgászélményeket nyújtó vízzé válhat újra a Holt-Marcal, mint akkor, amikor még ismeretlen volt hazánkban a törpeharcsa. Akkor, amikor bátran lehetett giliszta csalival várni a szebbnél szebb compók kapását. Ma ilyet, senki nem rakni itt a horgára.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: