Amit a pelletről tudni kell - 5. rész: Csalizó pelletek

Amit a pelletről tudni kell - 5. rész: Csalizó pelletek

Az eddig sem volt kérdéses, hogy a pellettel nem csak etetni, hanem csalizni is lehet, hiszen a legtöbb, etetésre szánt granulátum némi furfanggal horogra is tűzhető. A gyártók azonban hamar felismerték, hogy a speciális igényekhez igazodva szükség van csalizó pelletekre is. Ezek kicsit mások, mint amivel etetünk, talán pont ennek (is) köszönhető, hogy az etetésre tévedő halak igen gyorsan rátalálnak. A célom, hogy most ezeket részletesen, néhány praktikus csalizási trükkel fűszerezve bemutassam.

1./ Nutrabaits csalizó pelletek

Az angol Nutrabaits csalizó pelletjeit (az évek folyamán) már több ezer magyar horgász is kipróbálta, letesztelhette. A fogósságuk megdöbbentő! Az év bármely időszakában eredményesen alkalmazhatók. Fogósságuk egyik titka, hogy a 15 mm hosszú és kb. 8 mm átmérőjű hengeres szemek nagyon sokáig aktívak maradnak. Intenzív aromájukat a vízben több órán keresztül megőrzik. Igen érdekes a szemek állaga, hiszen kézzel (ha nem is túl könnyen, de) szétmorzsolhatók, ennek ellenére a vízben több óráig egyben maradnak, nagyon lassan puhulnak fel. Így az apróhalak támadásainak is szívósan ellenállnak. A felhasznált alapanyagok során apait-anyait beleadtak, hiszen a Nutrabaits pelletek és a kiváló minőségű bojlik legjava került az apró szemekbe. Hazánkban 4 különböző változata kapható.

a./ Nutrabaits csalizó pellet CSL

A három betű bővebben: Corn Steep Liquor, amely hidegen sajtolt, erjesztett kukorica csíra kivonatot jelent. Miután a csírából kipréselték az olajat, a végtermék egy kemény granulátum, a CSL pellet lesz. Rendkívül intenzív, erős, természetes erjesztett kukorica illatot áraszt, amelyet imádnak a nagytestű halak, főként a pontyok és amurok. Egyetlen szépséghibája, hogy ebben a formában (a víz hőfokától függően) 1-10 perc alatt teljesen szétoldódik, tehát csalizásra alkalmatlan. A Nutrabaits mesterei azonban megoldották a problémát. Ezt a remek alapanyagot felhasználva természetes növényi rostokkal és ragasztóval felturbózva tudták kellően szívóssá tenni, hogy alkalmas legyen csalizásra is. Az év bármely időszakában - kora tavasztól késő őszig - eredményesen alkalmazható csali.

b./ Nutrabaits csalizó pellet Total Hemp

Ennek a pelletnek igazi csáberejét nagy mennyiségű kendermag adja. Különösen a hideg, 15 Celsius-fok alatti vízhőmérséklet során érdemes vele próbálkozni! Ez a kender alapú pellet a pontyokon kívül a nagytestű keszegfélékre, főként a bodorkára és a dévérkeszegre van nagy hatással.

A CSL és Total Hemp növényi eredetű alapanyagokból készült csalizó pellet

c./ Nutrabaits csalizó pellet Trigga

A Trigga termékek alapja a titkos összetételű Trigga liszt, s ehhez adagolnak különböző, 100%-os tisztaságú tengeri halliszteket, alacsony zsírtartalmú tengeri eredetű proteineket, tej- és tejsavó proteineket, vitaminokat és különböző ásványi anyagokat. Ez a pellet a bojlis horgászatok során igazán hatásos, amikor a „golyófóbiában” szenvedő, kényesen kapó halak eszén kell túljárni. A meleg, 20 Celsius-fok feletti vizekben hatásos.

d./ Nutrabaits csalizó pellet Trigga Ice

Ha a Trigga a meleg, akkor a Trigga Ice (mint a neve is elárulja) a hideg vizek leghatékonyabb csalija. Különösen fogós kora tavaszi és téli csali! A két csalizó pellet oldódási idejében (is) jelentős eltérés mutatkozik. Míg a puhább Trigga Ice talán 1-2 órát bír a vízben, addig a melegvízi Trigga 10 órán át is megőrzi eredeti formáját.

A Trigga és Trigga Ice bojli alapanyagú csalizó pellet

Javasolt csalizási módok:

1.fűzzük szilikon karikába a pelletet, és akasszuk a horog öblébe

2.ha finoman eszik a hal, engedjük távolabb a csalit a horogtól, ekkor használjunk szilikon hajszálelőkét

A leginkább bevált csalizási tipp szilikon karika segítségével
Óvatos kapások idején, engedjük kicsit távolabb a csalit a horogtól (szilikon hajszálelőkével)

2./ Ultra Bait Soft Pellet

Amikor a halak óvatosan vagy nagyon gyengén táplálkoznak, minden trükköt be kell vetnünk, hogy kapást tudjuk kicsikarni. Gyakorta a fenéken fekvő legcsábítóbb pellet is érintetlen marad. A halak csak azt a csalit hajlandók felvenni, amely szinte „beleúszik” a szájukba. Többször bebizonyosodott, hogy lebegő pellettel a kritikus időszakokban is eredményesek lehetünk. Az Ultra Bait Soft Pellet olyan 12 mm átmérőjű puha csali, amely lebeg. A rendkívül erős halas ízesítésű csemege a dobozban található Ultra Bait Carp folyékony aromával még tovább ízesíthető. A pellet egyetlen hibája, hogy puhasága miatt nehezen tűzhető horogra. Szinte biztos, hogy leesik dobás közben. Ezen kétféle módon segíthetünk. Ha 1 napig szárítjuk, máris lényegesen masszívabb lesz. Másik módszer, ha (a képen látható módon) szilikon csaligyűrű segítségével fűzzük a horog mellé. Sajnos az sem mindegy, hogy mivel ütköztetjük meg. A hagyományos vékony bojlistopperek szétrepesztik a csalit. Használjunk a löncshúsok megütköztetéséhez javasolt FOX Luncheon Meat Props stoppert. Így a horgon 30-40 percig garantáltak megmarad.

Ez a puha pellet lebeg
Így felkínálva a legfogósabb
A hagyományos stopperek szétrepeszthetik a puha csalit, ezért javaslom a FOX löncshús stoppert

3./ Dynamite Baits Swimtim Soft Hook Pellets

Ezek a pellet szemek is nagyon puhák, de ellentétben az Ultra Bait horgos pelletjével, garantáltan süllyednek. A pontyok előnyben részesítették a már teljesen felpuhult, szinte ázott kenyér állagára emlékeztető pelleteket. A Dynamite Baits ezeket az eredményeket felhasználva készítette el a puha, rendkívül erős aromával ízesített csali pelletjeit. Kétféle színben és ízesítésben kaphatók. Az Amino Original (világosbarna színű) erős halas illatú pellet, amelynek fogósságát aminosavakkal fokozták. A Betaine Green (zöld színű) Betaine HCl-dal (táplálkozásra ingerlő adalékkal) kezelt csali. A puha, ízes (6 és 10 mm átmérőben kapható) falatok mágnesként húzzák a csali közelébe a pontyokat. Finom, puha állaguk miatt elsősorban a finomszerelékes, főleg rakós- és matchbotos horgászatok során érdemes ezekkel csalizni. Ekkor is a horog szára felől, az előkét leakasztva tudjuk biztonságosan felfűzni. Kezelhetőbbé tehetjük ezt is, ha 1 napig szárítjuk.

Ez a pellet is rendkívül puha, de süllyed
A horog szára felől, az előkét leakasztva tudjuk biztonságosan felfűzni

4./Sensas Crazy Bait Hookable Pellet

Kifejezetten a finomszerelékes, főleg a rakós- és matchbotos horgászoknak készült ez a finom, 8 mm átmérőjű puha pellet. Nagyon sokféle ízben kapható, hogy maximálisan illeszkedjen az etető pelletekhez. A szemek elég puhák, de mégis kellően rugalmasak, hogy kibírják a horogra tűzést. Ennek ellenére nem árt óvatosnak és körültekintőnek lenni a csalizás során. Nagyon érdekes, hogy a natúr halas változat lebegő, míg az összes többi ízesített pellet süllyedő csali.

Finomszerelékes horgászok kedvelt csalija
Jól állja a horgot

5./ SBS The Edge Extract Soft Hooker Pellets

A létező legpuhább pellet, amelyhez elképesztő mennyiségű aromát és speciális étvágyfokozót adagoltak. A szemek erőteljesen nedvesek és csillognak a sok aromától. A rendkívül erős illatot árasztó 8 mm átmérőjű pellet igazán eredményesen a rakósbotos horgászat során használható, hiszen a dobást úgysem bírná ki… Ha sikerült úgy feltűzni a horogra, hogy nem esik le, szinte biztos, hogy nem kell sokáig kapásra várni!

Rendkívül aromás és puha pellet
Nem könnyű horogra tűzni…

6./ Mosella Manic Impact Hook és Hair pellet

A Mosella kétféle horgos pellettel lepte meg a finomszerelékes horgászokat. A Hook és Hair pellet első ránézésre teljesen azonos. Ízesítésük, alapanyagaik és formájuk valóban nagyon hasonló, de ha kézbe vesszük, és közelebbről szemléljük a szemeket, akkor válnak nyilvánvalóvá a különbségek. A Hook pellet olyan kemény, szívós csali, amely kézzel ugyan szétmorzsolható, de mégis nagyon jól állja a horgot. Ezt hagyományos módon, egyszerűen a horogra tűzve kell felkínálni. A Hair pellet keményebb, mint a Hook pellets. Ezt is fel lehet erőltetni a horogra, de túlzott keménysége miatt gátolja az eredményes akasztást. Ezt hajszálelőkére fűzve, a horog öblébe akasztva célszerű felkínálni. A csalizást nagymértékben megkönnyíti, hogy ez a pellet középen átfúrt. Kétféle csábító ízben (eper és óriás laposhal), valamint 5 különböző méretben (6, 8, 12, 15, 20 mm) kapható.

Az új Mosella Manic Impact pellet kétféle változatban kapható
A Hook pellet közepesen kemény horgos csali
A Hair pellet kemény csali, amelyet hajszálelőkére fűzve célszerű felkínálni

7./ SBS CSL Pop Up Hookers Pellet

Ez egy igazán különleges csali! Egy olyan nagyméretű (16 mm hosszú, 12 mm átmérőjű), rendkívüli csalogató hatású, hibrid (bojli/pellet) csali, amely lebeg. E pelletek a hajszálelőkén kb. 24 órán át tartanak. A csali tartalmaz tömény kukoricacsíra kivonatot, jól oldódó, pontyokat táplálkozásra serkentő anyagokat, nagy mennyiségű betaint és 50/50 bojlikeveréket. Ezeknek az összetevőknek köszönhetően a végeredmény egy téli és nyári időszakban is egyaránt kiválóan alkalmazható gyorshatású pellet. A pontyok és amurok ellenállhatatlan csalinak találják. Az SBS Cornsteep Liquor horogpelletek jól kombinálhatóak az SBS kukoricacsíra etető pellettel vagy a különféle SBS Betain Carp pelletekkel. Minden dobozban (a lebegő pelleteken kívül) a pellet ízesítésére alkalmas, étvágyfokozó stimulátorokkal ellátott 20 ml-es aroma fiola is található. A horgászat előestéjén tanácsos ezzel a folyadékkal bőven meglocsolni a pelleteket, hogy a horgászat kezdetéig kellő mennyiségű aromát tudjanak magukba szívni. Így a csalogatóhatása még erőteljesebb.

Ez egy hibrid (bojli/pellet) csali…
… amely minimum 24 órán keresztül megőrzi lebegő képességét!
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.