Amit a pelletről tudni kell - 8. rész: Az első tavaszi próba

Amit a pelletről tudni kell - 8. rész: Az első tavaszi próba

Sokan kérték, hogy a Sikeres Sporthorgász magazinban megjelent, pelleteket bemutató 8 részes cikksorozatom azok számára is bármikor elérhető legyen, akik nem tudták megvenni az újság minden számát. Örömmel teljesítjük látogatóink kérését és a Sikeres Sporthorgász magazin engedélyével, a cikksorozat mostantól a Haldorádó látogatói számára, a „Pellet ABC” rovatban bármikor megtekinthető!

A pelletekről szóló cikksorozatom mit sem érne, ha sok-sok „száraz”, elméleti anyag mellett, mindezt nem próbál(hat)nánk ki az első adandó alkalommal a vízparton is. No de melyek azok a pelletek, amelyek már az első tavaszi horgászatok során is kellően fogósak? Mivel etessünk és csalizzunk? Természetesen nem lenne teljes a sorozat, ha ezekre a kérdésekre sem adnék egyértelmű választ. Tartsanak velem egy kora tavaszi (téli) pelletes horgászatra, és beavatom az érdeklődőket ezekbe a titkokba is!

Ebben az évben olyan dolog történt, amelyre bizony eddigi horgász pályafutásom alatt nemigen volt példa. A szokatlanul enyhe - szinte tavaszias - január hónapban kedvenc tavaim mindegyike jégmentes volt, horgászatra csábított. Télen is rendszeresen horgászom, de ezt eddig csak folyókon vagy melegvizes tavakon lehetett megejteni. Most azonban természetes körülmények közepette próbálkozhattam. A fáradozásaimat a halak igen nagyra értékelték, sok szép pontyot és kárászt fogtam már januárban (!), kihasználva a természet ritka ajándékát. Így a most bemutatásra váró (de egyáltalán nem ismeretlen) pelletekről igazán friss és naprakész információval rendelkezem.

Idei első pontyom!
Három szép ponty és sok kárász lett a kb. 5-6 órás horgászat végeredménye (januárban!)

Elsőként felmerülő kérdés, hogy „Mikortól érdemes pellettel etetni és csalizni?” Egyértelműen állíthatom, hogy abban a pillanatban, ahogy elolvadt a jég, már érdemes próbálkozni! A halak legalább annyira várják ezt a pillanatot, mint mi! Ha kedvükre való táplálékot találnak, gondolkodás nélkül elfogyasztják azt, és időnként a hideg (3-5 Celsius-fokos) víz ellenére meglepően mohón. „Mivel etessünk?” A cikksorozat előző részeiben résztelesen bemutatott gyors oldódású pelletek jöhetnek főként szóba. Melyek ezek? Íme néhány konkrét példa: Nutrabaits CSL pellet (erjesztett, hidegen sajtolt kukorica csíra granulátum), Nutrabaits Total Hemp pellet (100%-os kendermag granulátum), Van Den Eynde Kukorica pellet (csemegekukorica granulátum). Ezek a növényi eredetű pelletek, annak ellenére, hogy gyors oldódásúnak vannak kikiáltva, bizony így is minimum 20-30 perc elteltével puhulnak fel teljesen. Ez az idő 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletű vízben 2-5 perc! A legtovább a Kukorica pellet bírja, amely akár 1,5 óráig is egyben marad, tehát ezzel már nem csak etetni, hanem csalizni is érdemes.

Az általam összeállított pelletmix tartalmaz még kevéske hallisztes pelletet is. Ilyenkor olyan alacsony halliszt és halolaj tartalmú pelletet részesítek előnyben, amely szintén gyorsan oldódik. Különösen beváltak a Van Den Eynde Carp pelletjei epres ízesítésben. Ez két méretben 3,5 és 8 mm átmérővel kerül forgalomba. A rendkívül erős, tiszta eper aroma a hideg vízben nagyon jól terjed. Ezt kevéske 3,5 mm-es normál halas Carp pellettel szoktam megspékelni. A hideg vízben (mérettől függően) 30-90 perc alatt puhulnak fel, de ezek a szemek akár egy teljes napig megőrzik eredeti formájukat, nem esnek szét, ellentétben a növényi eredetű pelletekkel.

A halliszt tartalmú pelleteknél oldódás azonban meggyorsítható. Nem kell mást tenni, mint pelletpumpával felpuhítani. Ezeknél a pelleteknél ez nem lesz annyira látványos, mint a Mosella Expander pelletnél, de vízbe kerülve mégis előbb felpuhulnak, ami jelentősen csökkenti az oldódási időt, tovább növeli az értékes horgászidőt. Az pelletpumpába öntött aroma mennyisége (a hideg víz miatt) több legyen, mint a nyári hónapokban. Ezzel is jelentősen fokozhatjuk a pelletek csalogató hatását.

Íme, a kora tavaszi pelletmix etetéshez. Ennek összetevői:
CSL pellet,
Total Hemp pellet,
Van Den Eynde Kukorica pellet és…
…Van Den Eynde Carp pelletek

„Miből mennyit és milyen arányban keverjünk?” Szerintem tavasszal 1, maximum 2 kiló pellet kell az etetéshez, egy teljes napra!

Íme, a nekem bevált keverési arány:

  • 0,5 kg Nutrabaits CSL pellet
  • 0,3 kg Nutrabaits Total Hemp pellet
  • 0,2 kg Van Den Eynde Kukorica pellet
  • 0,2 kg Van Den Eynde Carp Pellet Strawberry 3,5 mm
  • 0,1 kg Van Den Eynde Carp Pellet Strawberry 8 mm
  • 0,1 kg Van Den Eynde Carp Pellet Fish 3,5 mm

„Mi kerüljön a horogra?” Ha pellettel etetünk, célszerű pellettel is csalizni, de azért az élő anyagot (csontkukacot, gilisztát) se hagyjuk otthon! A csalizásra alkalmas pelletek közül a pelletpumpában felpuhítható MOSELLA Manic Impact Halibait Expander Pellet az, amelyet minden körülmények között megeszik a hal. Ezt édes, gyümölcsös (pl. VDE Bio eper, vegyesgyümölcs, mandula) folyékony aromával ízesítsük. A felpuhult 6-8 mm átmérőjű szemek vékonyhúsú (pl.: Gamakatsu 1310N vagy 2270N típusú) horogra könnyedén feltűzhetők. Így csalizva rakósbotos technikával nagyon eredményesen horgászhatunk.

A legpontosabb horgászatot a rakós botos technika nyújtja. Etetőcsészével betolt finomságokra 1-2 órán belül szinte biztos, hogy lesz jelentkező!
Néhány marék pellet - a hideg vízben - egész napra elegendő. Meglepően sokáig helyben tartja az etetésre csalt halakat

Egy baja van, hogy a lendületes dobásokat (pl. match vagy feeder technikánál) nem bírja. Ezért a távolabbi horgászatokhoz más pelletet kell használni. A legalkalmasabb - az etetésre is kiváló - VDE Carp pellet 8 mm-es méretben, és a VDE Kukorica pellet. Mindkettőt szilikon gyűrű segítségével akasszuk a horog öblébe.

Kora tavaszi csalizó pelletek
Manic Impact Halibait pellets…
… horogra tűzve
Van Den Eynde Carp pellet Strawberry 8 mm
Van Den Eynde Kukorica pellet

Természetesen ezek a partközeli horgászatok során is alkalmazhatók. Főleg akkor szoktam ezzel csalizni, amikor sok kárász lepi el az etetést. Már a hideg (3-5 Celsius-fokos) vízben is ki lehet velük válogatni a zsákmány koronáját képező szebb pontyokat. „Milyen halakra számíthatunk az első próbák során?” Az előző mondatokból már talán ez a válasz is összerakható. Az elsőszámú célhal a kárász, őt követi a dévérkeszeg és a ponty. De ha esetleg más váratlan vendég, mint például compó vagy amur akad a horgunkra, akkor se lepődjünk meg!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.