Hol a határ?

Hol a határ?

Legutoljára 2000 áprilisában jelent meg a Sporthorgász Magazin oldalain az a távdobó tesztem, amely során arra voltunk kíváncsiak, hogy mire képesek a feederbotok. Már akkor is megdöbbentő, és már-már hihetetlennek tűnő adatokat rögzíthettünk. Három feederbottal is sikerült az általunk kitűzött 100 méteres álomhatárt elérni, sőt túl is szárnyalni. Az akkori „győztes” egy Spro Inotec 420 MH feederbot volt, amellyel (50 grammos ólomsúllyal) 107,2 méterre sikerült dobni. Azóta eltelt 7 év, amely nem kis idő! Ideje volt utána nézni, hogy mire képesek 2007-ben a feederbotok!

Segítőtársam, a dobóteszt aktív részese Jankovich Krisztián volt. A Haldorádó Team jeles tagja a Feeder Kupákon szerzett kiemelkedő eredményeivel és nem hétköznapi fogásaival hívta fel magára a figyelmet. Több írásban szerepelt már, ezért olvasónk számára nem ismeretlen.

Jankovich Krisztián kiváló fizikumú, tökéletes dobótechnikával rendelkező, gyakorlott horgász
A 4 különböző hosszúságú és típusú feederbot, amelyek a dobóteszt során megmutatták, mire képesek. Mindegyik bot végébe a legerősebb rezgőspicc került

Mivel sokat horgászom feederbottal, az átlagosnál jobb és hatékonyabb a dobótechnikám. Én tudom, hogy hol van a 100 méter, amelyet - megfelelő felszereléssel - gyakran meg is dobok, de Krisztiánnal még én sem tudom felvenni a versenyt. A sportos testalkatú, rendkívül dinamikus és jó dobótechnikával rendelkező fiatalember, valóban képes minden horgászfelszerelésből kihozni a maximumot. Amikor megbeszéltük, hogy Kiskunhalason, a Tóth-tó partján egy dobótesztet csinálunk, mindketten nagyon bizakodóak voltunk. Biztosak voltunk benne, hogy a 2000-ben elvégzett dobásokat - az új feederbotokkal - garantáltan felülmúljuk, de hogy mennyivel, azt előre senki sem sejthette. Optimisták voltunk, s a Tóth-tó partján 120 métert jelöltünk ki. Úgy gondoltuk, hogy ez lesz a megdobható maximális távolság, amelyre a 4 különböző típusú és hosszúságú feederbot közül talán csupán 1-2 lesz képes. Ezek között volt Krisztián „nagyhal nyüvő” 4,8 méter hosszú Shimano Beast Master Multi XXH feederbotja is. Mivel ezzel már második éve eredményesen horgászik, és jól ismeri, egyértelműen ehhez nyúlt a legnagyobb bizalommal. Néhány zsinóráztató bemelegítő dobás után, az első irtózatos erejű dobás máris 131 méteren landolt. Te jó ég! Mi lesz itt??? És bizony ez még csak a kezdet volt!

A dobások etetőanyaggal megtöltött, gubancgátlós kosárral történtek
Minden botra ugyanaz a Spro Hardliner LCS Pro 1060 orsó került. Dobjára 0,20 mm-es Spro Carp Maxx zsinórt csévéltünk

Fontos megemlíteni, hogy a dobások során minden esetben ugyanazt az orsót használtuk. Ez egy Spro Hardliner LCS Pro 1060 (10 csapágyas, 60-as méretű) nyeletőfékes orsó volt. Ennek dobját színültig feltöltöttük 0,20 mm átmérőjű Spro Carp Maxx damillal. Hogy a lendületes dobások során se szakadjon el, fonott dobóelőkét kötöttünk fel. Kezdetben 0,18 mm átmérőjű és 9 kiló szakítószilárdságú fonott dobóelőkével próbálkoztunk, de ez bizony (bármilyen hihetetlenül is hangzik) néhány brutális erejű dobás után elszakadt… Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, még vastagabb és erősebb zsinórra volt szükségünk. Ehhez a 0,23 mm vastag, 15 kg szakítószilárdságú Power Pro fonott zsinór bizonyult a legjobbnak. Ezt már nem tudta eltépni Krisztián… (Sietve szeretném megjegyezni, hogy normál esetben szükségtelen ilyen vastag dobóelőke zsinór, de nyilvánvaló, hogy itt nem hétköznapi igénybevételről volt szó…)

A lendületes dobások során Krisztián ujját bevágta zsinór. Ezt elkerülhette volna, ha kezdettől fogva dobókesztyűt használ…

A következő, előre be nem tervezett esemény a sokadik erőteljes dobás után következett be. A zsinór bevágta Krisztián ujját. Ahhoz, hogy folytatni tudja a dobásokat, dobókesztyűre volt szüksége. A teljes erővel elvégzett dobások előtt minden esetben néhány próbadobást is elvégzett különböző súlyú kosarakkal, keresve az optimális dobósúlyt. Kizárólag etetőkosárral dobált, amelyhez a jól ismert bordás, gubancgátló csővel kombinált kosarakat használta, nedves etetőanyaggal megtöltve. Ez alatt egy felkötött horog is volt, de csali nélkül.

Az irtózatos erejű dobások során a főzsinór szakadását fonott dobelőke használatával lehetett kivédeni. Többféle méretű kosárral dobott Krisztián, hogy megtalálja a botok számára optimális dobósúlyt

Az első lendületes dobás után meg kellett hosszabbítanunk a kimért szakaszt. A dobópályánk így már 150 méter volt. Krisztián a parttal párhuzamosan dobott, én pedig a kimért szakaszon figyeltem, hogy hol fog becsapódni a megtöltött kosár. Az időjárás is nekünk dolgozott, hiszen majdnem teljes szélcsend volt, amely nem befolyásolta (pozitív vagy negatív irányba) a dobásokat, így nagyon könnyen nyomon követhető és lemérhető volt a vízbe csapódó kosár pontos távolsága.

A Tóth-tó hosszú, egyenes partszakasza ideális (könnyen lemérhető) dobópályának bizonyult

Szóval végre összeállt minden és elkezdődött az, amire senki nem számított… Krisztián kezdett belejönni, és szinte minden dobással saját teljesítményét múlta felül. A 4,8 méter hosszú Shimano feederbotjával többször is 140 méter felett dobott, amelyek közül a leghosszabb 146 méter volt! Biztosak voltunk benne, hogy ezt az eredményt lehetetlen túlszárnyalni. Pedig a java és a meglepetések sora ezzel még nem ért véget!

A következő „áldozat” a Spro 2007. évi nagy reménysége, az előkelő Passion családból származó Multi Heavy Feeder volt. A bot hossza 4,5 méter, de a nyéltagba illeszthető (gyűrű nélküli) 50 cm hosszú toldónak köszönhetően, akár rövidebb, 4 méteres kivitelben is használhatjuk. Természetesen a teszt során a teljes (4,5 m) hosszban elérhető maximális dobótávolságra voltunk kíváncsiak. Emberünk ezt a botot sem kímélte, és ugyanazzal a 45 grammos, etetőanyaggal megtöltött kosárral, amely a Shimano botnál is optimális dobósúlynak bizonyult, elsőre 140 métert dobott!!! Mielőtt azon kezdtünk volna tanakodni, hogy bizonyárra ez egy jól sikerült, „véletlen” dobás volt, a következő máris 142 méteren landolt…! Krisztián vérszemet kapott, és apait-anyait beleadva, irtózatos erővel suhintotta meg a botot. Mind a mai napig nem értem, hogy miként volt képes a gigászi erejű lendítéseket ez (és a többi feederbot is) elviselni. Dobómesterünket egyetlen cél motiválta: minden bottal a lehető legnagyobb távolságra kell dobni. A következő dobások során 144, 146, 148, majd 149 és ismét 149 métert regisztrálhattunk. Akik a cikket elolvasták idáig, azok - szinte biztos vagyok benne - ennél a pontnál felkiáltanak: „na hagyjatok már…, sok mindent elhiszek, de 149 métert dobni egy feederbottal, az lehetetlen!”. Nos, ha saját szememmel nem látom, magam sem hittem volna el!

Ez a bot - Spro Passion Multi 400-450H Feeder - lett a dobóteszt 2007 évi győztese!
A feederbot egyik különlegessége, hogy a nyéltagba illeszthető 50 cm hosszú toldónak köszönhetően 4 vagy 4,5 méteres hosszban is használhatjuk!

A másik megdöbbentő dolog az, hogy ezzel nagyobbat tudott dobni, mint a saját (30 centivel hosszabb) feederbotjával. Krisztián mindezt azzal magyarázta, hogy Spro Passion Multi Heavy Feeder rugalmasabb, mint a Shimano Beast Master XXH, amely döntő módon befolyásolta az elérhető maximális dobótávolságot.

Ezek után a másik két bottal elért maximális dobótávolság megmosolyogni valóan kicsi, de ne feledkezzünk el arról, hogy 4,2 és 3,9 méter hosszú botokról volt szó. A Dyno Force 420H bottal még így is tisztességes dobótávolságot, 134 métert sikerült elérni. Számomra az Aggressive Carp 390H bottal elért 121 méteres távolság legalább annyira megdöbbentő volt, mint a Passion 149 métere.

GyártóSPROSPROSPROSHIMANO
TípusAggressive Carp Feeder Dyno Force FeederPassion Multi Feeder Beast Master Multi Range Feeder
Hossza390 cm420 cm400-450 cm 450-480 cm
AkcióHeavyHeavyHeavyExtra Extra Heavy
Dobósúly50-130 g50-140 g 50-200 g70-200 g
AnyagaIM-8 Carbon keresztszál erősítésselTFX-6 Premium Carbon 12x-es karbonhálós erősítésselTFX-8 Premium CarbonFine Crystal Carbon
Gyűrűk11 db SIC15 db SIC16 db LTS-SIC16 db SIC
Nyéltag átmérő16 mm18 mm18 mm19 mm
Tagok száma3+33+34+35+3
Tömeg406 g421 g490 g492 g
Ár 20 000 Ft20 600 Ft39 800 Ft48 300 Ft
Optimális méretű kosár35 g35 g45 g45 g
Ideális dobósúly (g)50-60 g 50-60 g 60-70 g60-80 g
Legnagyobb dobótávolág 121 m134 m149 m146 m

Ezek az adatok (is) egyértelműen jelzik, hogy a nagynevű botgyártók jó úton járnak. Egyre jobb paraméterű botokat készítenek, de még megfizethető, elérhető áron. Mindezt azért fontos kihangsúlyozni, mert az ismert cégek jelentős része (az utóbbi 3-4 évben) kénytelen volt teljesen új alapokra helyezni botgyártását. Ennek oka, hogy botok alapanyagául szolgáló szénszál ára 3-4-szeresére emelkedett. A sokkolóan nagy alapanyag drágulás igencsak felgyorsította a fejlesztéseket. A drasztikus áremelések elkerülése érdekében a meghatározó gyártók (Shimano, Spro) új gyártástechnológiákat alkalmaztak és olyan karbon alapanyagfajtákat, valamint különleges „ötvözeteket” hoztak létre, amelyek sokszorosan felülmúlják elődeiket, de mégsem kerülnek egy vagyonba. A most elvégzett dobóteszt is kiváló munkájukat és tökéletes végtermékeiket igazolja! Csak így tovább Spro és Shimano!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.