Rendezés

A horgászbotok titkai II.

Benyhe János 2021-05-25
Az előző részben a horgászbotok alapanyagait, és azok gyártásának néhány fontos mozzanatát igyekeztem bemutatni. Az ismertetést egy kis műszaki áttekintéssel folytatom, ami remélhetőleg hozzásegíti az érdeklődő olvasókat kedvenc eszközeink működésének jobb megértéséhez.

A horgászbotok titkai I.

Benyhe János 2021-05-13
Egy horgászbot látszólag jóval egyszerűbb eszköz, mint egy sok alkatrészből felépülő orsó. Ám amíg egy orsó első pillantásra bonyolultnak tűnő gépezetét könnyen alkatrészekre szedhetjük, és megérthetjük annak működését, a botokkal merőben más a helyzet. Egy bot megítélésében elsősorban annak külső jellemzőire - gyűrűzés, orsótartó, toldás, markolat, kivitelezés, stb. - tudunk támaszkodni. A bot testébe azonban nem látunk bele, így annak legfontosabb jellemzői rejtve maradnak előlünk. Mostani írásom célja éppen ezeknek a rejtett, nem látható tulajdonságoknak a bemutatása és értelmezése.

Nevis tartós teszt

Tóth Gábor 2017-04-17
Számtalan cikket olvastam már a Haldorádó portálon. Az új termékeket bemutató írásokból nagyon sok hasznos információ szűrhető le, a webshop termékbemutató oldalán is fellelhető száraz adatok mellett megismerhetjük a használó személyes benyomásait az adott botról orsóról stb. Azonban nem nagyon találkoztam olyan írással, ami e termékeket egy hosszabb időtávlatban vizsgálja. A Nevis termékek a kifejezetten jó ár/érték arányukról híresek. De vajon a csábító ár mekkora tartóssággal párosul ezeknél az eszközöknél? Aki velem tart, annak hamarosan ez is kiderül. Sőt, írásom második felében tartogatok egy meglepetést, egy ötletet, amivel kényelmesebbé lehet tenni a feederbotos horgászatot.

Daiwa termékek a feederbotos horgászatban 5. rész - Daiwa Powermesh Feeder 3,30

Sipos József 2016-11-23
„Kicsi a bors, de erős!” Ezzel a kissé elcsépelt közmondással lehet legjobban jellemezni a Daiwa Powermesh 330 feederbotot, mely a kis méret és a vékony blank ellenére meglehetősen „izmos” és gerinces. A Powermesh feedereket alapvetően method módszerhez tervezték, én mégis kíváncsi voltam arra, hogy a széria legkisebb, legérzékenyebb tagja hogyan viselkedik egy pörgős fehérhalas horgászat során, egyáltalán alkalmas-e arra, vagy valóban csak egy erősebb ponty tudja igazán megdolgoztatni az erős bottestet. Hogy mi lett a kísérlet eredménye? Az írásból kiderül…

Nagy távolságokra könnyedén? Mit sem számít ez, ha egy Nevis Trinity LC távdobó bottal horgászunk…

Sári Kristóf 2016-02-21
Egy 36 órás teszthorgászaton vettem részt, aminek keretében lehetőségem nyílt egy igazi nagyágyú távdobó botot kipróbálni. Kíváncsian vártam, hogyan szuperál az új botom…

Daiwa termékek a feederbotos horgászatban 3. rész - Daiwa Aqualite Pellet Feeder

Sipos József 2016-02-18
A method technika napjaink legnépszerűbb módszerévé vált a feederhorgászok körében. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a 2016. évtől már e módszer elkötelezett híveinek is - a hagyományos Feeder OB-hoz hasonlóan - kétfordulós országos bajnokságot szervez a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Nem meglepő, hogy a method módszer térhódítása arra sarkallta a gyártókat, hogy kínálatukat egyre több, kifejezetten e módszerhez fejlesztett horgászeszközzel színesítsék.

Daiwa termékek a feederbotos horgászatban 2. rész - Daiwa Aqualite Heavy Feeder 13HQ

Sipos József 2015-11-20
A Daiwa kínálatában 2010. évben jelent meg az Aqualite Feeder sorozat, mely a rendhagyó orsótartójával, magas minőségű karbon blankjával, valamint nagyon kedvező árával hívta fel magára a figyelmet, majd vált sokak kedvencévé…
Videóval

Feederbottal, akár 150 méter felett?!

Döme Gábor 2015-08-31
Folyamatosan feszegetem a saját, és ha hagyják, mások határait is… Számos termék fejlesztésében veszek részt aktívan nap mint nap, időnként talán túl sokban is! Megszállottan keresem az új, gyakorta meghökkentő megoldásokat. Nézzük meg, hol tart a feederbotgyártás távdobó, nagyhalas horgászatokhoz fejlesztett eszköztára 2015-ben!

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 7. rész - Halak a lábunk alól

Dajnics Ferenc 2014-10-26
Manapság szinte minden horgász a parttól távoli horgászatot részesíti előnyben. Mindenki száz méter fölötti vagy hasonló távolságba akarja bevetni a végszerelékét, mert mindenki hisz benne, hogy csak onnan lehet jó zsákmányra szert tenni. Én is így horgászom számtalan alkalommal, mert a fogások azt bizonyítják, hogy ez a célszerű, hiszen több nagytestű hal kerül így a horogra. De...!
Videóval

Spiccbot kiegészülve egy pickerrel, avagy Nevis Patriot Pole 6 m munka közben

Gál Ervin 2014-09-21
Októberre fordult a naptár. Szokatlanul hideg az időjárás. Legalábbis reggelente. Persze az ország egyik leghűvösebb táján ez annyira nem szokatlan, de a kemény mínuszok még errefelé sem megszokottak ez idő tájt. Ilyen időben tesztelem a Nevis Patriot Pole 6 méteres spiccbotot az elmúlt évben.

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 6. rész - A Mányi Horgásztó rejtélye

Dajnics Ferenc 2014-08-16
Van egy kis tó a lakóhelyemhez egész közel, amelyről nagyon ellentmondásos információkat halottam mostanában. Ez a tó nem más, mint a Mányi Horgásztó. Néhány horgászcimborám szerint nem lehet itt halat fogni, az egyikük betlit betlire halmozott ebben az évben is és a tavalyi szezonban is. Viszont sok más ismerősöm legendás fogásokról beszél, nagy pontyokról, nagy amurról, compóról! A betli és a nagy ponty között nagyon nagy a szakadék. A beszámolók meghallgatása után elhatároztam, hogy megnézem a tavat a saját szememmel is, kipróbálom magam ezen a vízterületen! Compót még soha sem láttam a horgomon, már ezért is megérte beélesíteni a két Nevis Envy feederbotomat, hátha horogra akad majd egy!

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 5. rész - Nevis Envy 390H vs. Nevis Envy 360H

Dajnics Ferenc 2014-07-06
Nagyon élvezem a feederbotos módszerben azt, hogy megfelelő helyen és időben, alkalomhoz illő felszerelés használata mellett viszonylag rövid idő alatt sok halat lehet fogni. Az utóbbi jó pár horgászatomon már csak a feederbotommal horgásztam, de ez olykor kevésnek bizonyul. Elérkezettnek láttam az időt egy újabb feederbot beszerzésére. A Nevis Envy 390-es botot már sok alkalommal, különböző helyzetekben próbáltam ki és nagyon elégedett voltam vele. Úgy hozta a sors, hogy belebotlottam ebből a bottípusból a 360-as méretűbe, és ha már rátaláltam, meg is vásároltam. E jeles alkalmon ezzel a két bottal horgásztam úgy, hogy két különböző helyzetet teszteltem egy adott időpontban, sajátságos módon, abszolút nem megszokott, egyedi megoldásokkal.

Csak ha jól esik… avagy Nevis Ryder Carp botteszt

Sipeki Gábor 2014-07-01
Vízhiány… közismert fogalom volt ez 2013. nyarának végén, az akkori sikeres vízpótlás előtt a Maconkai-víztározón. Ilyen körülmények között a halfogáshoz jó adag szerencse is szükséges, és sokszor kevés a tudás. Sajnos a bottesztre egyetlen alkalmas napot találtam, így nem indultam nyugodt szívvel a partra. Féltem a nullázástól…

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 4. rész - Egy képzeletbeli verseny történései

Dajnics Ferenc 2014-06-15
Figyelemmel kísérem a feeder versenyeket már elejétől kezdve, amióta hazánkban is rendeznek ilyeneket. Érdekelnek az ottani kulisszatitkok. A beszámolókat is mindig elolvasom. Azt gondolom, hogy nagyszerű lehet részt venni egy országos bajnokságon, esetleg egy világversenyen hazánkat képviselni vagy megmérkőzni hazánk legjobbjaival egy nívós hazai derbin! Eddig én soha nem indultam komoly horgászversenyen, egyszer vagy kétszer voltam talán „kocapecaversenyen” a durungokkal, de semmi eredményt nem értem el. Az egyik versenybeszámoló olvasása után felszökött bennem az adrenalin és elővettem a feederbotomat, gondoltam kipróbálom magam egy képzeletbeli horgászversenyen. Egy egyfordulós, ötórás horgászatot terveztem, apait-anyait beleadva azért, hogy minél több halat fogjak, a körülményekhez képest minél jobb eredményt érjek el!

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 3. rész - Nagy pontyok feederrel

Dajnics Ferenc 2014-05-31
2013 második felében a Haldorádó jóvoltából hosszú idő után ismét belekóstolhattam a feederezés rejtelmeibe. Szép emlékeim vannak azokról a horgászatokról! Egészen másfajta élményben volt részem, mint a klasszikus fenekező horgászat űzése közben. Bevallom, kacérkodom a gondolattal, hogy egy időre félreteszem a régimódi felszereléseimet és csak feederbottal fogok a továbbiakban horgászni. Sok lehetőséget látok ebben a stílusban, új kapukat nyit meg előttem ez a módszer. Nem beszélve arról, hogy amennyi időt a vízparton tudok tölteni, ahhoz pont ez a módszer az ideális. Ez az én elhatározásom, de úgy tűnik, mintha a sors is ezt akarná…
Videóval

Kiválasztott lettem és ezáltal Nevis Patriot-a

Császár Béla 2014-05-14
A Haldorádó cikkpályázat lehetővé tette számomra, hogy teszthorgászként is kipróbáljam magam a vízparton. Ennek okán szolgálatomra bocsátották a Nevis botcsalád Patriotnak keresztelt, 3,5 librás, 360-as és 3 részes bojlis botját. A műszaki leírásokat mindenki megtalálja a webshopban, én ezek kiegészítéseként osztok meg pár saját tapasztalatot veletek, amiknek remélem, hasznát veszitek egy esetleges botvásárlás előtt. Szóval ez a cikk inkább a felszerelésről szól, nem pedig egy izgalmasan alakult horgásztúráról. A Biató Carp Lake-en és az egyesületi tavamon, a szálkai Kistón teszteltem a pálcát.

Balatoni botteszt - Nevis Cayman Feeder 390H

Soós Csaba 2014-05-11
Nagyon nagy örömet okozott a Nevis botpályázaton elért eredményem, izgatottan vártam, hogy kézbe vehessem a botot és szolgálatba állíthassam. Már tavasz óta be volt írva a naptárba szeptember első hétvégéjére egy túra a magyar tengerhez, lássuk hát, hogyan is sikerült!

Ha Boss Feeder, akkor „boss” halak

Szabó Gergő Krisztián 2014-05-04
Egy hétköznap délelőtt a szokásos e-mailjeim között böngésztem, amikor szemet szúrt egy várva várt üzenet. A feladó nem más volt, mint a Haldorádó. Reménykedve nyitottam meg az üzenetet, majd nagy felkiáltás törte meg a csendet otthonunkban: Sikerült! Én lettem azon szerencsések egyike, aki egy új horgászbotot tesztelhet, nevezetesen az új 390 Nevis Boss feedert. Hosszú, várakozással teli napok következtek, akár egy gyermek a karácsonyt, úgy vártam én is a futárt, mígnem egy hétköznap délután megérkezett.

Egy jó bot, halak, mi kell még?!

Borgulya Roland Pál 2014-04-09
Most egy olyan történetet szeretnék veletek megosztani, amely az elmúlt év őszén történt a gyomai Spicces Horgásztavon. Mivel már nem túl sokáig jósoltak jó időt, a választásom szeptember egyik hétvégi napjára esett. E napon lehetőségem volt tesztelni a Nevis egyik újdonságát, a Nevis Ryder Feeder 360H feederbot, ami nem okozott csalódást.

Nevis Whisper feeder?! Lássuk csak!

Szabó Bence 2014-03-04
Augusztus 23-án, pont a nevem napján kaptam egy e-mailt a Haldorádótól. Amikor elolvastam az üzenet tárgyát, már sejtettem, hogy mi az apropó. Igen, sikerült nyernem tesztelésre egy Nevis Whisper 360 Heavy elnevezésű horgászbotot! Ennél szebb névnapi ajándékot nem is kívánhattam volna! Attól a naptól kezdve izgatottan vártam a bot megérkezését és már el is terveztem, hogy hol fogom kipróbálni először.

Nevis Ryder Spin - a dobás és fárasztás bajnoka

Gyöngy László 2014-02-04
A Nevis Ryder Spin 270 bottal átélt közös történet indulhat akár onnan is, ahol egy másik sztori befejeződik. Arra a hétvégére folyóvízi horgászatot terveztem. A bottal érkező posta épp az előkészületek utolsó pillanatában érkezett. A gyors kicsomagolást követően egy rövidke szemrevételezés után jöhetett az indulás, hiszen a felszerelés többi eleme már adott volt. Úgy éreztem, az előttem álló horgászatban nem kell csalódnom, a többi pedig továbbra is - mint mindig - főként rajtam múlik.

Megdöbbentő eredmények a NEVIS Whisper Carp 390 3,5 Lbs 3 részes bojlis bot tesztelése során

Zimmermann Tamás 2014-01-18
Már sok éve elragadott a bojlis horgászat varázsa, azonban amióta ráakadtam a Harsányi Horgásztó csodálatos környezetére - ahol ötvözni kell a pontosságot és a nagy dobótávolságot -, azóta foglalkoztat a kérdés: hogyan lehetne megalkotni egy olyan botot, amellyel elérhetőek a nagy távolságok és a pontos dobások, de ne kelljen rá vagyonokat költenem? Jelentem horgásztársaimnak, megvan a megoldás!
Videóval

Nevis Whisper Spin botteszt, avagy light bot vs. kőkemény ragadozók

Csatári László 2013-12-13
Egyik délután a szobámba belépve egy várva várt vendég fogadott, a nagy kartondoboz tele Haldorádó feliratokkal: megérkezett a Nevis Whisper Spin! Persze abban a minutumban cafatokra téptem a kartont és elkezdtem az ismerkedést a bottal. Sokáig suhogtattam vele a bútorok között, közben vízpartról, rablóhalakról, vagyis egy remek teszthorgászatról álmodoztam. Az álmom hamarosan valóra is vált…

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 2. rész - Teszthorgászat folyóvízen

Dajnics Ferenc 2013-11-17
Az előző részben állóvízi körülmények között szerzett tapasztalataimról számoltam be. Elégedett voltam a tavi teszttel, de egy ilyen kaliberű botot vétek lett volna nem kipróbálni folyóvízen is! Helyszínnek a Dunát választottam. Oly sok szép élményben volt részem ezen a folyón az utóbbi néhány évben, hogy nem hagyhattam ki a tesztből a jó kis márnás pecákat sem! Szándékosan nehéz pályát választottam. Úgy voltam vele, ha ez tényleg olyan jó bot, mint ahogyan azt a tavi pecákon tapasztaltam, akkor ezt is bírnia kell. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy egy hozzám hasonló megrögzött fenekező horgászban, aki a klasszikus nehéz fenekezés művelője, milyen benyomást tud kelteni vadvízen, horgászat közben egy ilyen feederbot. Lássuk hát, akkor a folyóvízen szerzett tapasztalataimat is!

Nevis Envy Feeder 390H bot teszt 1. rész - Teszthorgászat állóvízen

Dajnics Ferenc 2013-11-16
Az utóbbi években kizárólag a klasszikus fenekező módszert részesítem előnyben horgászataim során, azon belül is a kemény vonalat képviselem folyóvízen és tavi körülmények között is egyaránt. Ez a stílus áll a szívemhez a legközelebb. Egy ideje már viszont tudom, hogy ez a fajta horgászat nem minden esetben és helyzetben eredményes. Régóta tervezgettem már egy feederbot beszerzését, mert meggyőződésem lett, hogy ez a módszer nagyon sok helyzetben verhetetlen. Ezért óriási öröm volt számomra, hogy engem választott ki a Haldorádó Team e feederbot tesztelésére! Nagy-nagy várakozással vettem kézbe a botot. Úgy gondoltam, hogy egy-két peca nem elég egy horgászbot letesztelésére, megismerésére, ezért kipróbáltam a botot tavon és folyóvízen több alkalommal is. Ebben az írásomban a tavi tapasztalataimat osztom meg veletek.

Nevis teszthorgászokat keresünk! Kipróbálnád a Nevis új botjait?

Haldorádó Team 2013-07-03
A Nevis orsóteszt kezdeményezésünk után következzen a horgászat másik fontos eleme, a horgászbot! A lehetőség ismét adott, hogy megszerezzétek a Nevis 2013-as bot újdonságait egy teszt erejéig, majd ha már úgyis horgásztatok vele, a tietek is maradjon végleg! A Nevis magyarországi forgalmazója, a Top-Fish 2001 Kft. jóvoltából 12 db új, 2013-as Nevis bot vár a pályázókra!

Top Mix Vector EX rakós bot teszt

Kenyeres László Károly 2010-11-19
Emlékszem, egy késő esti telefonhívással kezdődött az egész történet. Papp József hívott, hogy lenne-e kedvem a Top Mix legújabb rakós botját letesztelni és annak tapasztalatait leírni. Megmondom őszintén, megtiszteltetésnek és kihívásnak éreztem az egészet. Nem sokáig haboztam a válasszal, egyből igent mondtam. Gyorsan leegyeztettük, hogy hol vehetem át a botot, melyet három nap múlva már a vízparton vettem nagyító alá…
Videóval

Úszózás angolosan, avagy Shimano Force Master Commercial 12’ Float bemutató

Polyák Csaba 2010-08-10
A finomszerelékes horgászat legavatottabb mesterei kétségtelenül az angolok. Nem kimondottan a versenyeken elért eredményeik, ismert, többszörös világ- és Európa-bajnok horgászaik miatt - bár tény, hogy már csupán ezek az érvek is mellettük szólnak -, hanem azért, mert egészen egyszerűen nagyon sokan hódolnak szenvedéllyel a horgászatnak. Több módszer, technika és a hozzájuk alkalmazott felszerelés is tőlük eredeztethető. Ott, ahol szintem minden hétvégén horgászok ezrei mérik össze tudásukat a különféle versenyeken, bőven van alkalom finomítani a technikát és a felszerelést. A horgászat népszerűsége azt is magával hozta, hogy nincs az a gyártó, aki ne képviseltetné magát a szigetországban. Mindenben igyekeznek keresni a horgászok kegyeit, és olyan felszereléseket is piacra dobnak, ami kimondottan az angol horgászok stílusát, igényeit hivatott kielégíteni. A most követező horgászbot is ennek a törekvésnek az eredménye, és bizony ebből nem csak az angol horgászok profitálhatnak.
Videóval

Tavaszi virágok

Polyák Csaba 2010-04-22
Rohan az idő. Ezt nem csupán a kisfiam cseperedésén veszem észre. Egyre többet nosztalgiázom, gondolok vissza a saját gyerekkoromra. A tavasz közeledése is újabb emlékeket ébreszt bennem. Hajdanában az első rügyfakadás mindig a vízparton talált. Egyszerű kis spiccbottal, aprócska úszóval és horoggal szedegettem a tavaszi vizek első nyíló virágait, a bodorkákat. Ők ébredtek először a hosszú dermedtségből, bár mint kiderült, ez a dermedtség korántsem rájuk, inkább ránk, horgászokra volt jellemző.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.