Eurohold feeder és picker páros teszt

Eurohold feeder és picker páros teszt

Bizonyára veletek is volt már úgy, hogy nem jött össze semmi. Bármennyire is megterveztetek egy horgászatot, mindig közbejött valami… Ez a horgászat is így indult, amikor is szerettem volna két botot és orsót kipróbálni, hogy tapasztalataimat megoszthassam veletek. Már az időpontválasztás sem indult egyszerűen, hiszen 3 ember „munkáját” kellett összhangba hozni, hogy vajon melyik az a nap, amikor mindhárman ki tudunk menni a vízpartra egy horgászat erejéig. Szerencsére a nap végére igazi, halban dús horgászatban lehetett részem, amely mindenért kárpótolt. Tartsatok velem, megéri!

Október közepéhez képest igen kellemes időjárás volt egész héten, így végül, hosszas egyeztetések után hétfőn megállapodtunk a pénteki horgászatban. Lélekben már fel voltam készülve arra, hogy az egész héten tartó nappali 20 fokos csúcshőmérsékletben fogok ülni a vízparton, és hogy élvezni fogom az év talán utolsó szép napjait. E tervünket sajnos nem osztottuk meg az időjárás-előrejelzőkkel, akik csütörtök estétől hidegfront betörését jósolták széllel, esővel. Szép kilátások… a kamera szereti a vizet…

A horgászat reggelén, a nyári megszokás miatt nyitásra volt megbeszélve a találkozó a nyíregyházi Verba tanya bejáratánál. Ez egészen pontosan hat órát jelentett, de nehogy elkéssek, már fél hatkor ott álltam a kapunál. Ekkor tűnt fel igazából, hogy az orromig sem látok, fejlámpa pedig a környéken nem volt... Hiába, nyáron még nem volt ilyen gond reggel hatkor. Vaktában bebotorkáltunk a horgászhelyre és váruk a fényt :). Hiába is lett volna fejlámpánk, hiszen a videó anyag elkészítését csak normális fényviszonyoknál érdemes elkezdeni, hogy lássatok is valamit, és ne kelljen feliratozni, hogy hátul az a sötét folt, az én vagyok…

Sötét volt még reggel...

Hogy a mi örömünk és az időjósoké is teljes legyen, amint beértünk a horgászhelyre, elkezdett esni az eső. Nem nagy zuhé, hanem olyan szépen, lassan mindent eláztató, szűnni nem akaró eső. Csörgött is a telefonom pár perc múlva: Tomi barátom, az operatőr érdeklődött afelől, hogy látjuk-e, hogy esik az eső, ugyanis ő a város túlsó végén lakik, és ott igencsak csepereg. Mondtam is neki, hogy ne aggódjon egy percig sem, ugyanis itt már süt a nap, és az Interneten is az volt, hogy kilenckor eláll az eső, pont mire el tudjuk kezdeni majd az érdemi „munkát”. Na, ez nem fedte teljes mértékben a valóságot, de nem nagyon volt más választás. Szerencsére Verba Sándor Úr engedélyezte, hogy a kocsival beállhassunk a horgászhely mellé, hogy az operatőr tudjon dolgozni a felnyitott csomagtartóban ülve, és ne ázzon el a technika.

A tesztalanyok

Az eddigi felszereléstesztektől eltérően a horgászatra most nem egy, hanem két botot és orsót hoztam magammal. Ha már finomszerelékes és rezgőspicces módszerrel horgászom, akkor legyen egy erősebb és hosszabb, valamint egy rövidebb és érzékenyebb felszerelés!

Ennek megfelelően választottam ki az erősebb kategóriából egy 3,6 m-es Eurohold Blue Crystal Tele Feeder botot, valamint egy 3 m-es Eurohold Grapho Devil Pickert. Mindkét szetthez Shimano Seido harcifékes orsó jár. A feederbothoz 4000RA, míg a pickerhez jóval kisebb méretű 2500 RA.

Seido harcifékes orsó páros

Elég régen nem horgászom harcifékes orsókkal, ezért tényleg kíváncsi voltam, milyenek a 2008-as Seido orsók.


Seido 2500 RASeido 4000 RA
Méret:25-ös40-es
Csapágy:5 BB+ 1 tűgörgős5 BB+ 1 tűgörgős
Orsóház anyaga:XT7 grafit orsóházXT7 grafit orsóház
Fékrendszer:harcifék+hátsófékharcifék+hátsófék
Áttétel:5,1:15,1:1
Tömeg:283 gramm (zsinórral)394 gramm (zsinórral)
Dob anyaga:FémFém
Pótdob anyaga:FémFém
Zsinórkapacitás:160m/25-ös260m/25-ös

Mindkét orsóra Shimano Technium zsinór került: a 3,6 méteres heavy feederre kerülő 4000-es Seido orsóra 0,20 mm-es, míg a 3 m-es medium pickerre szánt 2500-as orsóra 0,16 mm-es méretben.

Az általam használt zsinórok
Kezemben a picker spiccei, mindkét bothoz 3-3 spiccet adnak

Amilyen nehéz körülmények között indult a napunk, olyan jól sikerült a horgászat. Általában azt szoktuk mondani, hogy a frontos idő nem kedvez a halak étvágyának. Ez igaz is, kivéve, ha folyamatosan alacsony légnyomás után hirtelen esővel érkezik a légnyomás-emelkedés, mert ilyenkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy jóval aktívabban táplálkoznak az uszonyosok. Így volt ez a mai napon is.

Mit esznek ma a halak…
Tartalmas falat
Feeder végszerelék
Picker végszerelék

Alig dobtam be a feeder végszereléket a kiszemelt területre, még a pickerbotot szereltem épp fel, amikor „ejtős” kapással jelentkezett az első hal, amiről utána kiderült, hogy a nap legnagyobb pontya, valamint egyben új egyéni rekordom is a maga 11.290 grammos tömegével. E halnak az epres puha pellet - kukorica kombináció tetszett meg.

A puha pelleteket kedvelték ezen a napon a halak
Munkában a Blue Crystal feeder
No, mekkora vagy?
11.290 g! Új egyéni pontyrekordom az Eurohold feederbotnak köszönhettem!!!
Hatalmas

Valahogyan szerencsém van ezekkel a bot, illetve felszerelés tesztekkel. Amikor a Shimano BeasMaster XTB rakósbotot teszteltem, akkor is megdőlt az addigi 10.450 grammos rekordom egy 11 kg-os ponty segítségével, és ezen a napon is a BlueCrystal Tele Feeder bottal fogtam meg az újabb rekordom: 11.290 gramm. Ami nagyon meglepett, hogy a 16-os előkezsinórral sikerült viszonylag hamar kifárasztani a nem hétköznapi méretű halacskát.

Dolgozik a medium picker bot

Ezzel a hallal megindult a két bot közötti verseny. Vajon melyik végszerelék ad több halat ezen a napon? A feederbotra etetőkosár került, míg a pickeren egész nap Fox csontikosár volt. Az etetőkosárba - az ilyenkor már kevesek által használt, erősen halas ízesítésű - Dynamite Baits Marine Halibut Stick Mix került magokkal, illetve csontival kiegészítve. Horogra a legváltozatosabb, viszont zömében édes jellegű csalikat tettem élő anyaggal kombinálva: epres puha pellet, ananászos puha pellet, eper aromába áztatott csemegekukorica, valamint csontkukac, illetve vékony giliszta.

A pickerbot és áldozata

A második hal is a feederen felkínált giliszta - kukorica szendvicsre kapott, de a pickerboton sem váratott sokáig magára a kapás. Egy 2 kg körüli pikkelyes majd lerántotta a botot az ágastól, olyan erővel kapott a csonti - epres pellet szendvicsre, amit a közeli szigetsarokhoz dobtam. Ez egy jó támpont is volt, amit könnyű volt csúzlival pontosan megetetni.

Nem sokat volt benn egyszerre mind a két bot

Érdekes volt, hogy bár voltak erőteljes kapások, mégsem nyelték mélyre a horgot a megfogott halak. Valamennyi halnak épphogy a szája szélébe akadt a viszonylag kicsi horog. Mindkét összeállítás egyik legnagyobb előnye, hogy a halak kirohanásaival szemben is igen toleráns. Jól beállított fékkel egyszer sem téptem bele halba még az ezen a vízen vékonynak számító 14-es RTM Flourocarbon előkét sem. Ugyanakkor a feederbot volt annyira erős, hogy a 35 gramm alaptömegű, megtöltve összesen 70 gramm körüli végszereléket igen távolra és pontosan tudjam eldobni.

A sziget melletti területet nagyon pontosan meg lehetett csúzlizni ezzel a gombóclövő csúzlival…
Irány a sziget sarka

A nap végére a haltartóba 5 nagyobb testű hal került, bár jóval többet sikerült fogni, de a 3 méteres haltartóba nem akartam több halat belezsúfolni, ezért a többit megfogásuk után azonnal visszaengedtem. Szerencsénkre délutánra megjavult az idő is: se szél… se eső… legalább lassacskán meg fog száradni a felszerelés, ami csurig ázott…

Spiccem, spiccem mondd meg nékem… :)

A feeder kontra picker meccs végeredménye 6:4 lett a feeder javára.

Még a horgászat végének utolsó percében, a pakolás idejére visszadobott feederbotra is beköszönt egy nagyon szép színezetű, aranysárga farkú tükörponty. (Pont meg is telt a kazetta, amint megmutattam a nap utolsó halát…)

Gyönyörű tükörponty volt a nap zárása
Érdemes volt még visszadobni!

Soha rosszabb horgászatot!

Mindenkinek hasonlóan szép halakat kívánok!

Tekintsétek meg a teszthorgászat legizgalmasabb pillanatait bemutató kisfilmet, melyben mindkét bot, orsó és végszerelék részletesen bemutatásra kerül:

Takács Péter (t_peti)
Fotó, Videó - Koperveisz Sándor, Sütő Tamás, Takács Péter

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: