Nevis Motive Carp Feeder 390XXH és Motive Feeder 40 teszt

Nevis Motive Carp Feeder 390XXH és Motive Feeder 40 teszt

Írásomban a Nevis tesztpályázaton nyert nagyhalas felszerelésemet szeretném röviden bemutatni. Az elmúlt hetekben a bottal és orsóval több, mint 5 alkalommal horgásztam, így a kellő tapasztalat megszerzése után írom ezt a cikket.

Nagy volt az öröm, amikor értesítést kaptam a Haldorádó Teamtől, hogy pályázatommal megnyertem az általam elsőnek megjelölt felszerelést, különösen úgy, hogy életem első cikkét írtam a pályázati lehetőségen felbuzdulva. Izgatottan vártam tehát a Motive Carp Feeder 390XXH bot és a hozzá tartozó Motive Feeder 40 orsó érkezését.

Május közepétől július elejéig a felszereléssel több, mint 5 alkalommal horgásztam eredményesen. Ez idő alatt különböző technikákat próbáltam ki a klasszikus távdobó szereléktől a finomabb method szerelékig. Horgászataim alkalmával kipróbálhattam távdobó tudományom is, hiszen a 390-es XXH bot a 50-180 g-os dobósúly-tartománnyal igazi távdobó botnak számít.

Karbon bottest és szépen kidolgozott parafa nyél
Erős és megbízható orsórögzítő foglalat
A bothoz 2 db spicc jár, melyeknek spiccgyűrűje is nagyobb átmérőjű a megszokottnál

Az extra nagy gyűrűátmérőknek köszönhetően könnyen dobhatunk nagy távolságokba a bottal, és a damil által összeszedett pihék, levéldarabok sem jelentenek akadályt.

Immár a Motive Feeder 40-es orsóval felszerelve

Az orsót az elegáns fekete-fehér design és precíz kidolgozás jellemzi. Az orsót a feeder és match horgászat kedvelőinek fejlesztették ki, hiszen sekély dobjára nem kell több száz méter zsinórt felcsévélni, emellett az orsó precíz fékrendszere jól alkalmazkodik a vékony zsinórral történő horgászathoz. Az elegáns csomagolásban az orsó mellett egy pótdobot is találunk.

Motive Feeder 40
A Nevis merev falú bottáskája remekül megvédi a botot a szállítás közbeni esetleges sérülésektől
Íme, a felszerelés, még összecsukott állapotban…
… és összeállítás közben

A horgászatok során a legtöbbet a hagyományos távdobó Pellet Feeder kosaras szerelékkel horgásztam, ezzel a végszereléket 22-es főzsinór mellett is könnyedén juttattam be 70-85 m-re.

Az említett végszerelék elemei
A kosár összsúlya meghaladta a 100-120 grammot, azonban a bot spicce szinte alig görbült meg a súly alatt
A pontos horgászat érdekében minden esetben kiakasztott zsinórklipszet használtam
A bot nem túl rugalmas, ez jól látszódik a dobás pillanatában is
A nyári horgászatok során eredményesek lehetünk a Haldorádó FermentX etetőanyagokkal és a Kukorica Tuning csalikkal
A FermentX etetőanyagokat a kosárba töltés előtt érdemes többször is áttörni
Horgon egy átlagos ponty, amely kb. 70 méteres távolságból jött
Jól látszik, hogy a bot szinte alig görbül fárasztás közben

A teszthorgászat ideje alatt a felszereléssel 11 halat fogtam, a legkisebb egy tenyeres dévérkeszeg, a legnagyobb egy 16 kg feletti, kapitális tükörponty volt. A dolog érdekessége, hogy mindkét említett hal a fokhagymás SpéciCorn csalit vette fel, valamint a rendkívül merev bot remekül jelezte a tenyeres keszeg kapását is.

A halak fárasztása ezzel a felszereléssel felemás érzéseket váltott ki belőlem. A bot karakterisztikája miatt egy 1,5 kg-os pontyot gyakorlatilag észrevétlenül tekerhetünk ki a partig. A kemény karakterisztika viszont elengedhetetlen, ha a halat egy akadó mellől vagy éppen már a túlpartról kell visszafordítani. Ha a felszereléssel igazán nagyot, akár 100-120 métert szeretnénk dobni, mindenképpen ajánlott vékonyabb főzsinór és dobóelőke használata.

Az orsó viszonylag alacsony ára ellenére rendkívül pozitív hatással volt rám. A fárasztások során a precíz fékrendszernek köszönhetően egy pillanatra sem éreztem úgy, hogy elveszíthetem a halat. A lekerekített fém zsinórklipsznek köszönhetően pontosan horgászhatunk vele nagyobb távolságokba is, valamint ha a hal zsinórt kér, könnyedén, egy mozdulattal kiakaszthatjuk azt a klipszből. A zsinórt felcsévélve pontos, szép zsinórképet kapunk, a 6 db csapágynak köszönhetően pedig remek az orsó futása.

A felszereléssel fogott legkisebb és legnagyobb hal

Tapasztalataim alapján a felszerelést bátran ajánlom minden olyan horgásznak, aki jó minőségű, mégsem méregdrága, igazi nagyhalas távdobó felszerelést szeretne vásárolni magának.

Juhász Péter (juhipeti)
Fotók: Pintér Ádám
Helyszín: Ács, Öntöző Horgásztó

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.