Okuma Longbow LB 60 gyorsteszt

Okuma Longbow LB 60 gyorsteszt

A nyeletőfékes orsók a bojlis horgászat elterjedésével váltak közismertté, de sokoldalú használhatóságuk révén az utóbbi években szinte minden "letett botos" horgászmódszer esetében nagy népszerűségre tettek szert. Az Okuma Longbow szériából most egy átlagos pontyozónak számító méretet küldünk a csavarhúzó alá, de a széles mérettartomány a feederezéstől a bojlizáson keresztül az extrém nagy élőcsalival való horgászatig bármilyen módszerhez kínál megfelelő méretet.

Méret:

60

Méret sor:

30, 40, 50, 60, 80

Súly:

490 g (mért)

Áttétel:

4,5:1

Visszaforgásgátló:

fokozatmentes

Fékrendszer:

elsőfék + nyeletőfék

Csapágyak:

6

Zsinórkapacitás:

210 m / 0,40 mm

1 hajtókar fordulat során
feltekert zsinórmennyiség:

75 cm

Ház anyaga:

műanyag

Dob anyaga:

alumínium

Tartozék:

műanyag pótdob, fedéltömítések

Ár:

14.000 Ft

A gyártó honlapja:

Robbantott ábra:

Az Okuma Longbow külleme megnyerően egyszerű, öncélú cifraságoktól mentes. Műanyag váza az orsó méretéhez illő erősségű. A viszonylag lassú áttétel jóvoltából a hajtómű jól terhelhető. Futása jó, meghajtva kb. tizet pörög. A visszaforgásgátló és a felkapókar működése zavartalan, a nyeletőfék kioldása szinte észrevétlenül könnyű. A csésze és a hajtókar illesztése kiváló, kotyogásmentes. A hajtókar gyorskioldós kialakítású, a lebillenthető rész holtjátéka minimális, nem zavaró.

A nyeletőfék kezelése kényelmes, kézre álló
A zsinórprofil a maga kategóriájában jó minősítést érdemel

Az excenteres dobmozgató mechanikával felszerelt orsók általában nem az esztétikailag kifogástalan zsinórkontúrral tűnnek ki. Ennek tudatában kell értékelnünk a Longbow zsinórfektetési képét, ami a "géposztályon belül" egészen kedvezőnek bizonyult.

A műanyag pótdob furatát bronz persely erősíti
Nyomórugó, krómozott görgő, golyóscsapágy - a felkapókar környékén minden pontot kipipálhatunk a listán
A filcbetétes fék erős, megbízható és vízhatlan kivitelű.

A fék a teszt során remekül szerepelt. A három fordulat beállítási úthossz, és 6,4 kg maximális fékerő minden igényt kielégít. A zsinór szépen indul a húzásra, nincs rángatás, hullámzás, letapadás. A dob belsejébe pillantva csak azon csodálkozik el az ember: ha ilyen egyszerű tud lenni egy jó fék, akkor hogyan lehetséges az, hogy egyáltalán léteznek még rossz fékű orsók is…?

A hajtómű ház fedelének tökéletes zárását gumitömítés szavatolja.

A legnagyobb meglepetés éppen ezzel a tömítéssel kapcsolatban ért a teszt folyamán. Az orsóhoz ugyanis két tartalék tömítést is mellékelnek. Ez csak annyiban meghökkentő, hogy egy kis odafigyeléssel akár százszor is levehetjük, és visszatehetjük a fedelet anélkül, hogy a tömítés megsérülne. De azért nem árt, ha van tartalék.

A nyeletőfék kioldását a tányérkerék hátoldalán negyedfordulatonként elhelyezkedő körmök végzik

A nyeletőfék 2 fordulatnyi szabályozási úthossza, és a szabad futástól a 0,8 kg-os maximumig terjedő beállítási tartománya bármilyen módszerhez alkalmazkodik. A gumírozott beállító gomb és a váltókallantyú könnyen kezelhető.

Két kép erejéig szeretnék azoknak a segítségére lenni, akik maguk próbálják orsójuk karbantartását elvégezni, de bizonytalanok a szétszedés mikéntjét illetően. Sok eltérő gyártmányú, de hasonló felépítésű orsónál találkozunk ugyanezzel a megoldással, érdemes megismerni.

A mozgató csúszkát a dobtengelyhez rögzítő acél kengyelt egy csavarhúzóval alányúlva lepattintjuk
A kengyel kiemelése után kihúzzuk a dobtengelyt, és kivehetjük a tányérkereket
A nyeletőfék mechanikája megbízható kialakítású. A fékezett és szabadon futó üzemmódok közötti váltást szolgáló reteszelő alkatrész erős kivitelű, acélból készült
Előttünk az orsó lelke, porhüvelyétől megfosztva
Masszív, zárt csapágyakon futnak a hajtómű elemei

A csapágyakat összeszámolva, a fenti három mellé a zsinórvezető görgő alatt lévő negyediket lehet még említeni. A görgős visszaforgásgátlót is beszámítva még mindig csak ötnél tartunk, vagyis egy darab hibádzik a csésze oldalán látható "6 Ball Bearing" felirathoz képest. De szerencsére mindenhová jutott csapágy, ahol az fontos.

A görgős visszaforgásgátló egyszerű és nagyszerű találmány. Szinte érthetetlen, hogy miért csak az utóbbi tíz évben kezdték beépíteni az orsókba, amikor a hasonló elven működő kontrás biciklik már száz év óta, milliószámra szaladgálnak körülöttünk

Összegzés

Az Okumánál úgy látszik, rájöttek arra a régi igazságra, hogy "nem a csapágy teszi az orsót". Saját előnyükre fordították azt az egyszerű felismerést, hogy a méretpontos alkatrészek előállítása egy huncut garassal sem kerül többe, mint a lötyögő-lógó szerkezeteké.

Ez az orsó a legkevésbé sincs rászorulva arra, hogy a tényleges 4+1 helyett 6 golyóscsapágyat írjanak a dobozára. Korrekt darab, így ahogy van. A precíz kivitelt tíz golyóscsapágy sem pótolhatná..

A Longbow a fenekező módszerek univerzális orsója. Jó választás annak, aki egy megbízható mindenessel szeretné kiegészíteni a kelléktárát.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.