Szerző írásai - 1.oldal

A horgászbotok titkai II.

Benyhe János 2021-05-25 06:00:00
Az előző részben a horgászbotok alapanyagait, és azok gyártásának néhány fontos mozzanatát igyekeztem bemutatni. Az ismertetést egy kis műszaki áttekintéssel folytatom, ami remélhetőleg hozzásegíti az érdeklődő olvasókat kedvenc eszközeink működésének jobb megértéséhez.

A horgászbotok titkai I.

Benyhe János 2021-05-13 06:00:00
Egy horgászbot látszólag jóval egyszerűbb eszköz, mint egy sok alkatrészből felépülő orsó. Ám amíg egy orsó első pillantásra bonyolultnak tűnő gépezetét könnyen alkatrészekre szedhetjük, és megérthetjük annak működését, a botokkal merőben más a helyzet. Egy bot megítélésében elsősorban annak külső jellemzőire - gyűrűzés, orsótartó, toldás, markolat, kivitelezés, stb. - tudunk támaszkodni. A bot testébe azonban nem látunk bele, így annak legfontosabb jellemzői rejtve maradnak előlünk. Mostani írásom célja éppen ezeknek a rejtett, nem látható tulajdonságoknak a bemutatása és értelmezése.

Nevis Whisper 3000 gyorsteszt

Benyhe János 2013-06-22 07:00:00
A pergető horgászaton belül a könnyű pergetésnek évről évre szélesedik a tábora és növekszik a népszerűsége. A horgászcikk-ipar nem csupán könnyebb, érzékenyebb botokkal, ezerféle mütyür műcsalival és egyre szuperebb zsinórokkal próbálja kiszolgálni ezt a trendet, hanem az orsók terén is igyekszik lépést tartani a folyamattal. A Nevis Whisper is ebben a szakágban szeretne pozíciókat szerezni, lássuk milyen esélyekkel!

Nevis Patriot 3000 gyorsteszt

Benyhe János 2013-03-07 07:00:00
Ha valaki csak a Haldorádó utóbbi néhány orsótesztje alapján próbálna meg képet alkotni a horgászati szokásainkról, könnyen támadhatna az a téves képzete, hogy Magyarországon mindenki csak kapitális pontyokra és harcsákra horgászik. Természetesen mi is tisztában vagyunk vele, hogy ez nincs így, képletesen szólva a vizeinkben is „több a veréb, mint a túzok”. Ezért most az egyensúly helyrebillentése érdekében egy finomabb módszerekhez való orsót állítunk a reflektorfénybe. Annál is inkább, mert a végtelennek tűnő téli hónapok után már bizonyára mindenki sóvárog egy jó kis vérpezsdítő kora tavaszi keszegezés után, melyhez a Nevis Patriot széria legkisebb tagja kitűnő partnernek ígérkezik!

Magnum a „nehéz fiúknak” - Nevis Magnum 7000 gyorsteszt

Benyhe János 2013-01-23 07:00:00
Fogadni mernék, hogy ezt a Magnumot megpillantva senkinek sem a csokival bevont, XL-es méretű jégkrém fog elsőre eszébe jutni, hanem az akciófilmek 44-es Magnumja, a nagy kaliberű „kézi ágyú”, amit az aktuális nehézfiúk vagy rettenthetetlen zsaruk rántanak elő a hónuk alól a leszámolás pillanatában. Mi, horgászok persze békés természetű emberek vagyunk, nem szoktunk lövöldözni, de a hideg fémtárgyak dédelgetése tőlünk sem idegen dolog, csak mi nem a stukkerekkel, hanem az orsóinkkal ápolunk ilyen bensőséges kapcsolatot.

Banax Si7000P Koós orsó a legnagyobb harcsákhoz

Benyhe János 2012-12-12 07:00:00
Ilyenkor az év vége felé a horgászcikk-piac már a jövő évi új modellek beharangozásától visszhangzik. A cégek „forradalmian új” horgászcuccok özönével igyekeznek kiváltani a horgászok pénztárca-nyitogató reflexét - így, karácsony előtt rendszerint nem is eredménytelenül. De mit szóljunk akkor, ha egy cég a divathullámoknak fittyet hányva ragaszkodik a 10 évesnél is régebbi modelljéhez? A Banax Si-nél ugyanis ez a helyzet, hiszen a Haldorádó gyorsteszt rovatát éppen az Si szériával nyitottuk, idestova 10 éve. A nagy, 7000-es Si azóta lényegében csak annyit változott, hogy rákerült Koós Ferenc neve. Márpedig ha az idő is igazolta, és „fekete öves” harcsázó mesterünk is nevét adta hozzá, akkor valamit tudnia kell ennek a szerkezetnek, nem igaz? Próbáljunk meg együtt a végére járni, mi lehet a titok!

Nevis Boss 60 - a nagyfőnök, fekete zakóban

Benyhe János 2012-12-01 07:00:00
A finomszerelékes szakág felső vége - a heavy feederes módszer - felszereléseit már nem a versenyhorgászatból, hanem inkább a nehezebb műfajoktól kölcsönzi. Ebben a súlycsoportban előszeretettel használják a „surf casting” orsókat, amelyek a hosszú botokkal, nagy távolságra való tengeri fenekezés specializált eszközei, és amik természetesen édesvízi körülmények között is megállják a helyüket. A Nevis Boss is egy ilyen, tiszteletet parancsoló méretű orsó, és tekintélyét nem csak a nagysága, hanem fekete „öltönye” is megalapozza. De ne ítéljünk elhamarkodottan a külső jegyek alapján, hanem nézzük meg, mi van a zakó alatt!
Videóval

Daiwa Opus Bull gyorsteszt

Benyhe János 2011-07-23 07:00:00
A Daiwa nem gyakori szereplő a Haldorádó tesztrovatában, eddig csak néhány csúcskategóriás pergető orsó képviselte a márkát. Itt az ideje, hogy más súlycsoportban, és alacsonyabb árfekvésben is körülnézzünk a neves cég háza táján orsó ügyben! A cég honlapján a „heavy action spinning” kategóriában található az Opus Bull, de valószínű, hogy itthon nem elsősorban a pergetők, hanem a harcsázók és más nehéz műfajban utazók fognak felfigyelni a Daiwa új orsójára.
Videóval

A multis dobás alapjai

Benyhe János 2011-07-04 07:00:00
A sok külföldi horgászműsor hatására egyre többen érdeklődnek a multiorsós horgászat iránt, csak nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. A peremfutón nevelkedett horgászok többségének fogalma sincs, hogy a multin található sokféle tekerő bigyó közül melyik mire való. A kezdeti lépések megtételéhez szeretnénk segítséget nyújtani ezzel a kis írással és videóval azoknak, akik szívesen kipróbálnák ezt a számukra újszerű technikát.
Videóval

Banax Elan LH gyorsteszt

Benyhe János 2011-06-29 07:00:00
A Banax ismét emelte a tétet. A néhány évvel ezelőtt futó, belépő kategóriás Tova és Zest modellek után most egy haladóknak szánt pergető multival jelent meg a piacon, ami a szemrevaló külsején túl a különleges, kettős dobófékjével és magas áttételével hívja fel magára az ínyenc pergető horgászok figyelmét.
Videóval

Banax GT 5000 Xtreme gyorsteszt

Benyhe János 2011-05-21 07:00:00
A Banax orsókat aligha kell bemutatni az eltökélt harcsahorgászoknak, hiszen a Banax Si orsók régi szériája és az újabb, Koós Ferenc nevével fémjelzett remeke egyaránt nagy népszerűségre tett szert a harcsázók körében az elmúlt évtized során. A dél-koreai cég most ismét egy csupa fém erőgéppel rukkolt elő, amelynek nevében az „extrém” szó nem csak üres frázispufogtatás, hanem valóban megalapozott jelző, amint ez hamarosan ki fog derülni.
Videóval

Shimano Exage 4000RCDH gyorsteszt

Benyhe János 2011-03-26 07:00:00
Az Exage modellel elérkeztünk a P4-es széria legtetejére, ez a Shimano beszálló orsóinak legjobban felszerelt változata. Valójában csak „rendszertanilag” tartozik a P4-es osztályba, hiszen szolgáltatásai és teljesítménye alapján már távolról sem kezdő orsó, inkább a Stradic-kal áll egy szinten.
Videóval

Shimano Nexave 4000FC gyorsteszt

Benyhe János 2011-01-11 07:00:00
A P4 szériás Shimano orsócsalád már nem ismeretlen a horgászok előtt. A legfrissebb gyártmányok is a - néhány éve már forgalomban lévő - P3-as széria jó szerkezeti tulajdonságait örökölték, változásokat főleg a külsőségek terén tapasztalhatunk. Ilyen előzmények mellett a Nexave FC tesztje nem sok újdonságot ígér, azonban igyekeztem néhány - korábban nem boncolgatott - részlet bemutatásával elérni, hogy ennek ellenére se aludjon el senki a cikk és a hozzá kapcsolódó film alatt.
Videóval

Shimano Catana 3000SRB gyorsteszt

Benyhe János 2010-12-08 07:00:00
A Shimano 2011-re megint előáll néhány új gyártmánnyal, csak hogy ne legyen olyan egyhangú a kirakat. Ennek keretében a belépő szintű orsóit új szlogennel hozza forgalomba, a korábbi „P3” helyett „P4” lett a jelszó. A teljesítmény-centrikus jellemzőket - power, precision, performance (erő, precizitás, teljesítmény) - negyedikként a pleasure (élvezet) szóval toldották meg, hiszen végső soron az élményekért horgászunk. Ezt kell szolgálnia a technikának is, lehetőleg úgy, hogy tudomást se szerezzünk róla.
Videóval

Nevis Black Spin 4000 gyorsteszt

Benyhe János 2010-10-15 07:00:00
Konzumvilágunkban az ember az árak alapján próbál tájékozódni az árucikkek tengerében. Lehetőleg nem nyúl hozzá a legolcsóbb virslihez, és gyanakodva nézegeti az alsó polcon lévő borokat. Horgászcuccban is megvannak ezek a lélektani határok. Egy átlagos pénztárcával rendelkező horgász kb. 10.000 és 20.000 Ft közötti összeget hajlandó egy orsóért kifizetni. Ami drágább, az lehúzás, ami olcsóbb, az gagyi. Persze a valóság ennél bonyolultabb. Drága cuccal is mellé lehet nyúlni, és az olcsóbbak között is akad olyan, amivel évekig vígan elpecázhat, akinek szűkös költségvetésből kell kiszorítania a rávalót.
Videóval

Nevis Axum 40 gyorsteszt

Benyhe János 2010-09-20 07:00:00
Az emberek többségének nincs arra kapacitása, hogy egy új holmi beszerzése előtt begyűjtsön róla minden információt és összehasonlítsa a hasonló termékekkel. Inkább úszik az árral és az ismerősen hangzó, szimpatikus márkanevek által vezérelve válogat. Pedig ha egy kicsit körülnézünk, akkor súlyos ezreket spórolhatunk egy kevésbé sztárolt, de hasonló paraméterekkel rendelkező árucikk vásárlása esetén. Hadd segítsünk egy kicsit mi is a takarékos vásárlásban a Nevis Axum nyeletőfékes orsó bemutatásával!
Videóval

Nevis Feeder Master 5000 gyorsteszt

Benyhe János 2010-06-04 07:00:00
Nincs megállás! Az új, feltörekvő cégek egyre magasabb szintű, a speciális igényeket maximálisan kiszolgáló és nem utolsósorban megfizethető horgászeszközök gyártásával hívják fel magukra a figyelmet. A közeljövőben néhány új Nevis modell bemutatására fog sor kerülni, amelyeknek a földközeli ár a legfontosabb közös jellemzője. Ami pedig a minőségüket illeti - nos, aki kíváncsi rá, az tartson velünk az elkövetkező részekben is!
Videóval

Shimano Twin Power 5000SW-A gyorsteszt

Benyhe János 2010-04-19 07:00:00
Nocsak, megint itt egy Twin Power! Nem lesz ez már sok egy kicsit?! Ha csupán arról lenne szó, hogy egy számmal nagyobb az előzőnél, akkor tényleg nem volna akkora durranás, de itt nem az 5000-es méret a lényeg, hanem az SW, vagyis a saltwater (tengeri) kivitel. Ezen lesz mit nézni, még a 4000-es után is!
Videóval

Shimano USA Baitrunner 8000D gyorsteszt

Benyhe János 2010-03-25 07:00:00
Újdonság, de mégsem az. Na de miért is kellene folyton az újat hajszolni, amikor jó a régi is?! Lényegében az „USA Baitrunner” néven közkedvelt, tradicionális nyeletőfékes orsó került elénk most újra, némi ráncfelvarrás után. Idestova két évtizede jelen van már a piacon, miközben néhány évenként jönnek-mennek mellette az újabb nevek. Vajon mi a titka annak, hogy egy gyártmány ilyen hosszan fennmaradjon?
Videóval

Shimano Twin Power 4000 CI4 SFA

Benyhe János 2010-03-07 07:00:00
A CI4 széria nem a szokásos Twin Power helyett, hanem mellette, mintegy oldalágként jelent meg a Shimano palettáján. A hátsófékes, pontosabban három fékes SRA modellre korábban már rácsodálkoztunk, most az SFA változat - a műcsalis horgászok fantáziáját megpezsdítő kis műszer - kerül terítékre és kameráink lencséje elé.
Videóval

Shimano Stradic 3000SGTM RC gyorsteszt

Benyhe János 2010-02-26 07:00:00
A hátsó fékes Stradic modellek nagy áttételüknél és más adottságaiknál fogva elsősorban a matchbotos horgászok körében szereztek népszerűséget. Az új SGTM-RC bevezetésével sem tér el a cég ettől a vonaltól. A bevált szerkezethez lényegében nem nyúltak hozzá, helyette inkább a „felhasználói felület” finomításával, polírozásával igyekeznek újabb vásárlókat toborozni a tekintélyes hagyományokkal rendelkező márkának.
Videóval

Spro Freeliner LCS 5000 gyorsteszt

Benyhe János 2010-02-08 07:00:00
A SPRO cég a világért sem akar erőszakkal átszoktatni senkit a dobba épített nyeletőfékre. Továbbra is szerepelnek a hagyományos, hátul kapcsolható nyeletős orsók is a 2010-es katalógusban, meghagyva ezzel a választási lehetőséget a vásárlók számára. Aki még nem döntötte el, hogy elölről vagy hátulról szereti, esetleg csak ismerkedni kíván a szerkezettel, az lapozzon tovább a részletekért!

A nagy pergetőbot-teszt - 2. rész

Benyhe János 2010-01-31 07:00:00
A cikk első részében megismerkedtünk a módszer elméleti hátterével és a mérések kivitelezési módjával. A második részben lássuk magukat a botokat!Igyekeztem minél több kereskedelmi forgalomban lévő és közkézen forgó pergető pálcát bemutatni, az UL-től a harcsázóig, 1,80-tól 3 méterig. A botoknak kb. a fele barátoktól, ismerősöktől, és persze a saját fegyvertárból származott, a másik felét a Haldorádó áruház bocsátotta rendelkezésemre a teszthez.

A nagy pergetőbot-teszt - 1. rész

Benyhe János 2010-01-30 07:00:00
A következő kétrészes cikkben egy viszonylag egyszerűen elvégezhető és objektív „házi” tesztmódszert szeretnék ismertetni, ami egyértelművé teszi horgászbotjaink jellemzését, objektív összehasonlítási alapként szolgálhat, elősegítheti egy bottal szemben támasztott elvárásaink megfogalmazását, és végső soron megkönnyíti egy-egy adott célnak megfelelő eszköz kiválasztását. A módszer elvileg mindenféle botra alkalmas, de az érdeklődési körömnek és viszonylagos tájékozottságomnak megfelelően ezúttal a pergető botokról lesz szó.
Videóval

Shimano Twin Power CI4 4000SRA - 3 fék egy orsóban?!

Benyhe János 2010-01-28 07:00:00
Az eddig megszokott kategóriák határait feszegető újdonsággal mutatkozik be 2010-ben a Shimano. Korábban úgy tudtuk, hogy egy orsó vagy első, vagy hátsó fékes, nem volt átfedés a két csoport között. Az új Twin Power modell egyesíti magában ezt a két szerkezeti jellemzőt, megtetézve mindezeket egy harcifékkel.Na de miért jó ez nekünk?Katt ide, és minden kiderül!
Videóval

Spro Aeronium Special Feeder 555 gyorsteszt

Benyhe János 2010-01-16 07:00:00
A Haldorádó rendszeres olvasói számára már nem ismeretlen ez az orsó, hiszen Döme Gábor több alkalommal is bemutatta horgászat közben. Írásaiban, filmjeiben természetesen a halaknak és a horgászatnak jut a főszerep, eközben nincs mód a technikai részletek beható tanulmányozására. A vízparti bemutatást szeretném most kiegészíteni innen a műhelyből, ahol megismerkedhetünk az orsó főbb műszaki jellemzőivel és belső szerkezetével is.
Videóval

Shimano Tribal 5500XTA - az új generációs feederorsó gyorstesztje

Benyhe János 2010-01-08 07:00:00
A téli szezon a horgászok többségét a négy fal közé kényszeríti. Ilyenkor több idő jut a felszereléseinkkel való bíbelődésre és egyéb, horgászattal kapcsolatos pótcselekvésre. Az elkövetkező hetekben ezért a Haldorádón is előtérbe kerül a műhelymunka, és gyakoribbak lesznek az orsótesztek is. A bemutató gyorstesztek sorát a Shimano 2010. évi újdonságával, a Tribal 5500XTA exkluzív kivitelű feederorsóval nyitjuk meg.

Legyezés az Alsó-Tiszán - ahogy én csinálom

Benyhe János 2009-12-27 07:00:00
Az Alsó-Tisza vidéke térben, jellegében és halfaunájában is távol esik attól, amit klasszikus legyes víznek tartanak, ámde itt sem kell lemondanunk a műlegyes horgászat szépségeiről. A bokrokkal benőtt parton ugyan alig találunk legyes dobásra alkalmas szakaszt, és a hagyományos gázlócsizmás megközelítésnek is kevés tere van, de ha a melles csizmát csónakra cseréljük, megnyílnak a mélység miatt nem gázolható és a partról elérhetetlen részek is, a nagy folyó testesebb halai pedig bőséges kárpótlást nyújtanak a vadregényes patakok hiányáért.

Pont az I-re

Benyhe János 2009-12-01 07:00:00
Ha egy alföldi horgász legyezésre adja a fejét, akkor vagy nem egészen százas a pasas, vagy nagyon is tudja, hogy miért csinálja. Nekem megvolt rá az okom: kényszerből fogtam először legyezőbotot a kezembe, valamikor hat-hét évvel ezelőtt. A kényszert természetesen nem úgy kell érteni, hogy pisztolyt nyomtak volna a bordáim közé, hanem a körülmények hozták úgy, hogy a legyezés tűnt az egyetlen kiútnak számomra.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.