Tesztelés alatt a Nevis Axum

Tesztelés alatt a Nevis Axum

Az oldal rendszeres látogatójaként egyik alkalommal figyelmes lettem egy felhívásra, amely a Nevis orsók tesztelésére keresett jelentkezőket. Gondoltam, itt az alkalom, hogy összekössem a kellemest a hasznossal, ezért pályáztam. Eltelt 1-2 hét, majd megérkezett a válasz: kiválasztottak! Lássuk, mit tud a Nevis Axum!

A tesztelésre váró orsó

Nagy izgalommal töltött el, amikor a futár megérkezett a csomaggal. Első dolgom az volt, hogy alaposan szemügyre vettem az orsót. Már első ránézésre feltűnt a stabil hajtókar, a könnyű, mégis masszív szerkezet. A tesztelést egyik törzshelyemen, az Erdélyi Major horgásztavon végeztem, ahol két alkalommal vetettem be az orsót.

A próbák helyszíne

Elérkezett a várva várt nap. Sajnos az időjárás nem kedvezett, hiszen egész nap esővel és viharos széllel kellett megküzdenem. De ez egyáltalán nem szegte kedvem! A tóparthoz érve alapozó etetést végeztem főtt kukorica és búza keverékével, amit előző nap megfőztem és fűszeres hal aromával ízesítettem. Ezután hozzáláttam a botok összeszereléséhez és a csalizásához. Az orsó egy 3,6m hosszú Balzer Diabolo III feederbotra került.

Bevetésre készen

Az orsóra 0,20 mm-es zsinór tekertem, a végszerelékem pedig egy 50 g-os ólomból, 0,16 mm-es előkéből és 4-es méretű horogból állt. A csali 12 mm-es, fűszeres hal ízesítésű Haldorádó Feeder Master pellet volt.

Zsinórprofil

Az első kapás nem váratott sokat magára, 20 perc múlva már görbült is a spicc. Pár perces fárasztás után a szákba is tereltem a nap első pontyát. Az első fárasztáskor nagy meglepetést okozott az orsó. Őszintén megmondom, rosszabbra számítottam, de az orsó fékje hibátlan, gyönyörűen adagolta a zsinórt és nagyon precízen be lehet állítani.

Gyönyörű a fék hangja
Közeledik…
A nap első hala

Bár az időjárás sok kellemetlenséget okozott, a nap folyamán kifogott 18 db, átlagosan 4 kg-os hal kárpótolt. A nap végén elmondhattam, hogy az orsó megfelelt az elvárásaimnak, precíz fékszerkezetével nagyban hozzájárult a nap eredményességéhez.

A precíz első fék
Zsinórvezető görgő
Neki is nagyon ízlett a fűszeres hal

Második alkalommal, horgászbarátommal érkeztem a tóra. Már a hajnali órákban is látszott, hogy az időjárás ezen a napon kegyesebb lesz hozzánk.

A horgászhelyem

A felszerelésen nem változtattam, de ezen a napon azzal a szándékkal érkeztem, hogy az orsót nemcsak feederboton, hanem bojlis boton is kipróbálom. Az első dobás után a botot magára hagytam és bekapcsoltam a nyeletőféket. Ezt a hatókar 1/4 fordulatnyi tekerésével lehet kikapcsolni.

A nyeletőfék

Az alapozó etetés most sem maradt el, ugyanúgy kukoricából és búzából állt, de ezúttal csalinak Trigga pellet került az előkére.

„Dippel”
Most sem kellet sokat várni az első kapásra, egy bő félóra után megérkezett az első ponty
Egyszerre kettő is jött…
Barátomnak is sikeres napja volt, hiszen a halszerencse Őt sem kerülte el

Az orsó gyári adatai:

Méret: 40
Csapágy (db): 4
Orsóház anyaga: karbon
Fékrendszer: első fék + hátsó nyeletőfék
Áttétel: 5,5 : 1
Tömeg (g): 370
Dob anyaga: fém
Pótdob (db): 1
Pótdob anyaga: karbon

Az orsóhoz egy fém és egy karbon dobot kapunk. A Nevis Axum 35, 40, 50-es méretekben kapható, mindegyik 4 csapágyas.(3 golyós és egy tűgörgős). A tesztelt orsó zsinórkapacitása: 0,25 mm - 280m; 0,30mm - 200; 0,35 mm - 160 m.

A két nap tapasztalatait összegezve nagyon meg vagyok elégedve az orsóval, bátran ajánlom mindenkinek. Kategóriájának egyik legjobb orsója. Az elérhető ár mögött magas minőség van. Végül szeretném megköszönni a Haldorádónak, hogy lehetőséget kaptam az orsó tesztelésére.

Precíz kis ketyere a Nevis Axum

Írta: Pethő Tibor (pethotibor)
Fotók: Pethő Tibor, Jurth Sándor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.