Tesztelés alatt az új családtag 1. rész

Tesztelés alatt az új családtag 1. rész

A By Döme TEAM FEEDER Master Carp LCS orsóknak rengeteg horgász szavazott bizalmat. Ez nem is lehet véletlen, hiszen egy kiváló ár/érték arányú, strapabíró és igazán megbízható szériáról van szó. A jót azonban néha még jobbá lehet tenni! A Master Carp LCS Pro a jól ismert Master Carp LCS modell továbbfejlesztett változata. Annyira megtetszett az új orsó, hogy amint lehetett, beszereztem egyet, méghozzá az 5000-es méretből. Azonnal észrevehető, hogy külsőre komolyabb lett az új modell, de ez vajon a műszaki tartalmára is igaz?

Az utóbbi időben több by Döme orsó belső szerkezetét is bemutattam nektek. Az elmúlt évek során pedig kitapasztaltam, hogy milyen botokra és orsókra van szükségem ahhoz, hogy kedvenc vizeimen eredményesen tudjak horgászni. A következő időszakban nagy valószínűséggel nem fogok új orsót beszerezni, ezért most egy még részletesebb bemutatóval készültem nektek! Egy Master Carp LSC Pro modellel már régóta szemeztem, így boldogan vettem kézbe a horgászboltban. Gyakran horgászom 360-as feederbotokkal, ez a remek orsó pont az ilyen pálcákra való.
Jó ideje használom már a by Döme orsóimat, eddig még nem okoztak csalódást! Elsősorban a jó ár/érték arányuk miatt szavaztam nekik bizalmat, de ennél sokkal többet számít, hogy miként szerepel egy horgászeszköz a gyakorlatban! Egyetlen orsóm sem lötyög, egynek sem ment el a fékhangja, gyakorlatilag olyanok, mint az újak. Persze nagyon vigyázok rájuk, rendeltetésszerűen használom őket, és a szükséges kenőanyagokat is megkapják időnként. Újabb orsókra csak akkor tartok majd igényt, ha a mostani darabok már feladják a harcot, azt viszont nem hiszem, hogy ez a közeljövőben bekövetkezik!

Nem bántam meg, hogy bizalmat szavaztam a by Döme orsóknak, most sem tettem kivételt!

A By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro LCS 5000 tipikusan egy olyan orsó, amit szívesen vesz egy horgász a kezébe. Nemcsak azért, mert szép, hanem azért is, mert érezni, hogy van benne anyag! A külső persze csak egy dolog, én akkor hiszem el, hogy egy orsó megfelel a rá írt adatoknak, ha láttam is azt, ami benne van! Annyit elárulhatok, hogy nem véletlenül lett ez a cikk kétrészes!

TEAM FEEDER felirat díszíti az orsó talpát, ez még esztétikusabbá teszi az egyébként is igényes műszert

A bordó és a fekete szín szerintem nagyon jól passzol egymáshoz és úgy gondolom, hogy az új modell formája sem hagy kívánnivalót maga után! Az orsó legfontosabb paraméterei a következők:

  • Méret: 50
  • Csapágy: 5 + 1
  • Áttétel: 4,6:1
  • Tömeg: kb. 440 g
  • Orsóház anyag: grafit-hybrid
  • Fékrendszer: első fék + hátsó nyeletőfék
  • Dob anyaga: alumínium
  • Zsinórfektető rendszer: S-Curve
  • Zsinórtároló kapacitás: 0,20 mm/280 m
  • Ár: 19.990 Ft
 

A 4,6:1 áttétel a legmegfelelőbb egy nyeletőfékes feeder orsóhoz. Ez az áttétel nem túl gyors és nem is túl lassú, pont ideális
A felirat szerint 5 + 1 golyóscsapágy rejtőzik az orsóban. Hogy benne van-e mindegyik? Hamarosan kiderül!
Egyre többször használnak az újabb orsók gyártásánál belső kulcsnyílású (imbuszkulccsal be-és kihajtható) csavarokat

És itt most álljunk meg egy kicsit! Senkit sem szeretnék arra buzdítani, hogy szétszedje az új orsóját! Ha valaki ezt megteszi, a garancia elveszik, és az sem biztos, hogy a szétszedést sikeres összerakás követi! A „Tesztelés alatt” című sorozat azért készült, hogy az orsók minden apró részletét bemutassam a kedves olvasóknak. Természetesen azok számára is érdekes lehet egy ilyen cikk, akik saját maguk végzik el a karbantartást. Akik viszont nem rendelkeznek az alapvető ismeretekkel, azoknak azt tudom tanácsolni, hogy ne próbálkozzanak meg a karbantartással, hanem bízzák szakszervizre az orsókat! A modern orsók nem csak néhány darabból álló eszközök, finom műszerekről van szó!

A fémből készült recsegő és az alaposan bezsírozott fék látványa több mint meggyőző! A Long Cast, a Pro Method és a Fine Carp orsók fékcsillagjának hangját is egy ilyen alkarész adja. Rendeltetésszerű használat mellett kizárt, hogy tönkremenjen!
Minden a helyén, és a lamellák is megkapták a megfelelő kenést. A fékcsillag szélén található gumi porvédőként funkcionál, ez megakadályozza, hogy szennyeződés kerüljön a rendszerbe

Néha előfordulhat, hogy egyes orsókban a lamellák gyárilag nem kapnak elég kenést. Ebben az esetben azonban más a helyzet. A kenőanyaggal jól ellátott fékrendszer letapadás nélkül működik, a fárasztás során ez nélkülözhetetlen! E nyeletőfékes modell nem gyorsfékes, fékútjának hossza a „hosszú utas” és a gyorsfékes megoldás között van. Nagyjából két fordulat kell ahhoz, hogy a beszorított állapot után teljesen engedjen a fék. Úgy gondolom, hogy ez így pont jó, egy finoman állítható fékrendszer egy valamirevaló orsó alapvető része. A fékcsillag kialakítása tökéletes, kézbe simuló, olyan, amilyennek lennie kell!

A fékcsillagba épített rugó bivalyerős, ujjal szinte összenyomhatatlan. Minél erősebb ez a rugó, annál inkább gyorsfékes jellegű az orsó
Egy kis érdekesség. Egy Pro Method 5000-es orsó fékcsillagjában ilyen alkatrész van, rugónak semmi nyoma. A gyorsfékes rendszer elsősorban ebben különbözik, illetve a hagyományos filckorongokat felváltják a kevlár lamellák

Fontos tudnivaló, hogy pusztán a kevlár féklamelláktól nem lesz gyorsfékes egy hagyományos fékrendszerű orsó. A jóval keményebb anyagból készült lamellák beépítésével csak a fékutat lehet lerövidíteni valamennyire, de ez a gyorsfékes megoldástól még messze van!

Azt hiszem, jár a csillagos ötös! Fém alkatrészek vannak a dob aljába építve, kizárt, hogy megszűnjön a kellemes muzsika a fárasztások közben!
Alaposan beolajozták a dobtengelyt is

A Master Carp LCS Pro orsó gyakorlatilag a Master Carp LCS és a Fine Carp/Pro Method orsók kombinációjából jött létre. A régi modellhez képest új a fék, a dob kialakítása és az egész rotor is, valamint beépítették a különösen hasznos, zsinóraláfutást gátló rendszert is.

A fekete alkatrész azoknak lehet ismerős, akik használnak Fine Carp, Pro Method vagy Long Cast orsókat
A keret ezen a kis perselyen forog. Jól látszik, hogy a persely oldalán végighúzódó vájatban milyen szépen megmarad a kenőanyag. Hasznos megoldás!
Ez igen! Ilyen sok gyári zsírt se gyakran látni a felkapókar mechanizmusánál!

Néztem is egy nagyot, amikor levettem a fedelet! Minden egyes dobás előtt átváltjuk ezt a szerkezetet, a zsírozás itt kifejezetten fontos! Jár a csillagos ötös is, mert a felkapókar mechanizmusának minden alkatrészre fémből van. A nyomórugó erős, feszes, funkcióját tökéletesen ellátja, egy ilyen masszív és jól megtervezett orsónál ez nélkülözhetetlen.

A korábbi modellekből már jól ismert perselyek is a helyükön vannak
Csillagos ötös ismét! Csapágyazott zsinórvezető görgő egy jó adag kenőanyaggal

Úgy gondolom, hogy a képek magukért beszélnek! Eddig minden rendben, az alkatrészek minősége, illesztése és kenése sem hagy kívánnivalót maga után. Most, hogy lekerült a rotor, hozzáférhetővé vált a ház. Hogy mi lapul a belsejében? A következő részből kiderül!

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.