Alias : jdavid92
Név : Járfás Dávid
E-mail : [e-mail]
Születési dátum : 1992-05-19
Lakhely : Zalaegerszeg
Kedvenc horgászmódszerei : feederbotos horgászat, pickerbotos horgászat, spiccbotos horgászat
Kedvenc vízterületei : Sárberki horgásztó, Zala-folyó
Legnagyobb halai : ponty 17,5 kg, dévérkeszeg 1,7 kg
Mióta horgászik : 2012 óta

Szerző írásai - 1.oldal

Az orsókarbantartás alapjai 2. rész

Járfás Dávid 2024-01-21 06:00:00
Sorozatom második részében az orsók belső szerkezetének felépítéséről, tisztításáról és karbantartásáról lesz szó. Egyes típusok igen komoly műszaki tartalommal rendelkeznek, rengeteg alkatrészből állnak, ezért bizonyos esetekben érdemes szakszervizhez fordulni!

Egy praktika, amivel a hagyományos első fékes orsó gyorsfékessé alakítható

Járfás Dávid 2024-01-11 06:00:00
A gyorsfékes orsók évről évre népszerűbbek. Amíg a hagyományos, első fékes változatoknál háromszor-négyszer is körbe kell tekerni a fékcsillagot a nyitástól a zárásig, addig a legtöbb gyorsfékes modellnél ez mindössze egyetlen fordulat. Sok horgász kíváncsi arra, hogy miként lehet egy orsó fékútját annyira lerövidíteni, hogy gyorsfékessé váljon. Létezik erre egy praktika, ezt fogom most nektek bemutatni!

Etetőkosár módosítási praktikák 3. rész

Járfás Dávid 2024-01-09 06:00:00
Az etetőkosár módosítási praktikák című sorozatom első és második részében a drótos, a bordás és a method feederkosarak átalakításával ismerkedhettek meg a kedves olvasók. Ahogy telik az idő, úgy találkozunk újabb és újabb termékekkel, majd ezek közül néhány hamar a kedvencünkké válik. Ha időm engedi, mindig barkácsolok valamit, hiszen szeretem saját igényeimnek megfelelően átalakítani az etetőkosarakat. A mostani írásomban új ötleteket és praktikákat szeretnék megosztani a kísérletező kedvű horgászokkal.

Az orsókarbantartás alapjai 1. rész

Járfás Dávid 2023-12-27 06:00:00
A mai, modern orsók komoly szerkezetek, jóval több alkatrészből állnak, mint régebbi társaik. Legyen szó olcsóbb vagy drágább tekerőről, mindegyik csak akkor szolgálja hűen és sokáig tulajdonosát, ha időnként karbantartásban részesül. A szakszervizekben precízen elvégzik a munkálatokat, mégis egyre többen próbálkoznak meg az orsójuk karbantartásával otthonuk kényelmében. Akik rendelkeznek elég tapasztalattal, azoknak aligha okoz gondot ez a feladat, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy nem mindegyik megoldás tesz jót ezeknek a precíz szerkezeteknek!

Nyári kalandok a Zalán 3. rész – Búcsú a legmelegebb évszaktól

Járfás Dávid 2023-08-31 06:00:00
Mi, horgászok, nagyon szeretjük a nyarat! Legyen szó rezdülő spiccekről, csipogó kapásjelzőkről vagy mozduló úszókról, minden nyári pecának megvan a maga varázsa. A legmelegebb évszakkal igazából csak az a baj, hogy nem tart örökké. Ha van rá lehetőségem, mindig szakítok időt egy nyár végi horgászatra. Kedvenc vadvizem, a Zala, igen szép dévérekkel ajándékozott meg a meleg napokon, ezért nem lehetett kérdés, hogy teszek még egy próbát ezen a csodálatos folyón, mielőtt beköszönt az ősz. Vajon ezúttal mit tartogatott számomra ez a vadregényes, de kiszámíthatatlan víz?

Nagy dévérek a nagy melegben

Járfás Dávid 2023-06-22 06:00:00
A Zala folyó sok meglepetést tartogat a nyári időszakban. Könnyen előfordulhat, hogy egy sikeres horgászat után egy hét sem telik el, és alig lehet fogni valamit. Az év legmelegebb időszakában azonban termetesebb dévérek is úszkálnak a folyóban. Egy forró nyári napon újra ellátogattam kedvenc vadvizemre. Vajon sikerült szép halakat fognom, vagy száraz maradt a merítő? A következőkből kiderül!

Egy nap, amikor néhány keszeg is értékes

Járfás Dávid 2023-05-06 06:00:00
Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. Számtalanszor eszembe jut e mondás, amikor kifogok egy halakban szegény napot a Zala folyón. A vadvízi peca azonban mindig jó, még akkor is, ha szerényebb a fogás. Egy megszállott vadvízi horgász tudja, hogy a kisebb halak is értékesek, hiszen nem feltétlenül a nagyobb fogásoktól lesz élvezetes a horgászat. A sikerélményt sokszor az okozza, amikor egy kapástalan időszakban is rezdül a spicc, megszólal a kapásjelző vagy a víz alá bukik az úszó.

Horgászat egy kerékpárnyi felszereléssel

Járfás Dávid 2023-05-03 06:00:00
Egy horgászathoz nem feltétlenül szükséges sok felszerelés. Ha a Zala folyóra látogatok és csak egy botot viszek magammal, minden cuccot el tudok vinni egy kerékpáron. Egy tavaszi reggelen is felpakoltam a biciklimre és útnak indultam, hogy megfogjak néhány vadvízi keszeget. Nem a kapitális méretű halakra pályáztam, az volt a célom, hogy jól érezzem magam és a téli pihenő után végre eltölthessek egy kellemes napot a kedvenc vizemen. Irány a Zala folyó!

Hideg vízi feederezés a Zala folyón

Járfás Dávid 2023-04-28 06:00:00
Itt a tavasz, éled a természet, virágba borulnak a fák, és a halak is egyre aktívabbak. Végre véget ért a téli kényszerpihenő a horgászok legnagyobb örömére! Alig vártam, hogy beköszöntsön kedvenc évszakom, és újra ellátogathassak a számomra oly kedves Zala folyóra. Április elején a szép, napsütéses idő horgászatra csábított. Vajon ezúttal mit tartogatott számomra kedvenc vadvizem? Ha kíváncsiak vagytok a részletekre, tartsatok velem!

Tesztelés alatt az új TEAM FEEDER orsók – By Döme TEAM FEEDER Master Carp Pro 6000

Járfás Dávid 2023-02-19 06:00:00
A TEAM FEEDER orsócsalád egyik legkedveltebb, legnépszerűbb tagja a gyorsfékes Master Carp Pro. A modell hamar felkeltette a horgászok érdeklődését és nem véletlenül! Vajon mitől olyan népszerű ez a műszer? Tartsatok velem, ismerjük meg közelebbről ezt a kiváló ár/érték arányú orsót!

A csodákra képes kendermag

Járfás Dávid 2022-10-31 06:00:00
A kendermag régóta a legfogósabb aprómagok közé tartozik. Aminosavakat, vitaminokat, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat is tartalmaz. A halaknak nagyon fontosak e tápanyagok, így ösztönösen keresik ezeket. A nagyponty-horgászok és a versenyhorgászok gyakran használják ezeket a kisméretű, kemény héjú magvakat. A kendermag több változatban is eredményes és otthon is elkészíthető. A mostani írásomban, ezzel kapcsolatban szeretnék bemutatni nektek néhány ötletet, praktikát.

Jól bevált csalogatóanyagokkal a Zala folyón

Járfás Dávid 2022-07-26 06:00:00
A hűvös, esős tavaszi napok után alig vártam, hogy végre beköszöntsön a nyár. Főleg májusban, de még június elején is meglehetősen sok volt a csapadék, ezért várnom kellett egy keveset, hogy újra üldözőbe vehessem a Zala folyó vad halait. Kedvenc vizemen korántsem egyszerű a horgászat a nyári időszakban, de ilyenkor némi szerencsével és egy nagy adag türelemmel igazán szép, öreg dévéreket lehet fogni. Amint javult az idő, nem is tétováztam tovább! Elkészítettem egy jól bevált etetőanyagot, összepakoltam néhány apróságot, majd a botzsákba helyeztem kedvenc feederbotjaimat és korán reggel indultam a Zala folyóra.

Májusi eső halakat ér

Járfás Dávid 2022-05-26 06:00:00
A május kétségkívül a legszebb hónap. Nyílnak a szebbnél szebb és illatos virágok, madarak énekétől hangos a táj, és még a hőmérséklet is kellemes. Ha időm engedi, ilyenkor is szívesen látogatok el kedvenc vadvizemre, a Zalára. A gyönyörű természetet és a folyót látván egyből felpezsdül a vérem, és mindig azon jár az eszem, hogy mikor lehetne összehozni egy jó kis vadvízi pecát! Le sem tudnám tagadni, hogy mindig türelmetlenül várom az itteni horgászatokat, fogjak bármekkora vagy bármennyi halat. Az időjárás persze közbeszólhat, de sebaj! Ha Zala folyó, akkor horgászat!

Régi idők orsói 4. rész – Neptun MPO-X 201

Járfás Dávid 2022-03-26 06:00:00
Neptunusz és háromágú szigonya bizonyára sokak számra ismerős. Ez a háromágú szigony azonban nem csak a vizek istenének kezében figyelhető meg. Sok-sok évvel ezelőtt készült el az első olyan orsó kis hazánkban, amelynek fékcsillagán ott díszelgett ez a bizonyos szigony. Ahogy telt az idő, a Neptun orsócsalád egyre népszerűbb lett, és annyira megkedvelték a horgászok, hogy mostanra már legendássá vált. Sok gyűjtő vitrinjében pihen egy-egy hibátlan állapotú modell, de néha még a vízparton is lehet találkozni a magyar orsógyártás ikonikus darabjaival. Pörgessük hát vissza az idő kerekét, és ismerkedjünk meg a Neptun MPO-X 201 típusú orsóval!

Régi idők orsói 3. rész – Ryobi 222

Járfás Dávid 2021-08-10 06:00:00
A japán Ryobi cég elnyűhetetlen orsóiról vált ismertté. Vajon fél évszázaddal ezelőtt is olyan időtálló műszereket gyártott a Ryobi, mint manapság? Ha érdekel benneteket a válasz, ne habozzatok tovább! Tartsatok velem egy újabb időutazásra, nosztalgiázzunk együtt!

Régi idők orsói 2. rész – Tokoz Roen II

Járfás Dávid 2021-07-27 06:00:00
Sorozatom második részében egy igazán különleges orsót szeretnék nektek bemutatni. A Tokoz Roen II sokáig szolgált, hiszen két tulajdonosa is volt és rengeteg hallal vette fel a harcot. Amikor hozzám került, korántsem úgy festett, mint új korában. Én mégis megcsodáltam és alig vártam, hogy közelebbről is megismerjem ezt a veterán modellt!

Régi idők orsói 1. rész – Delfin

Járfás Dávid 2021-07-20 06:00:00
Rohanó világunkban a horgászat is folyamatosan fejlődik. Minden évben jelennek meg új termékek, legyen szó etetőanyagokról, aromákról, csalikról, aprócikkekről, botokról vagy orsókról. Manapság már minden technikához lehet orsót kapni, olyan hatalmas a kínálat, hogy néha választani sem könnyű. Régebben viszont még nem rohant ennyire a világ, és a dolgok nagyszerűsége az egyszerűségben rejlett. Gondolkoztatok már azon, hogy milyen lehetett régen egy tekerő? Ha igen, olvassatok tovább bátran, ugyanis a mostani cikksorozatomban igazi veterán orsókat mutatok be nektek!

Kora tavaszi összefoglaló 4. rész – Csali-felkínálási praktikák és végszerelékek

Járfás Dávid 2021-04-12 06:00:00
A legjobb csali is csak akkor működik igazán, ha a megfelelő módon kínáljuk fel. A megfelelő azonban nem minden esetben jelenti ugyanazt! A halak sokszor kiszámíthatatlanok, ezért mindent meg kell tenni a siker érdekében. Ebben az írásban különböző csali-felkínálási praktikákról lesz szó, és bemutatom a kedvenc pontyozó végszerelékeimet is. Ha téged, kedves olvasó, érdekelnek az apró részletek, görgess csak tovább bátran! Bízom benne, hogy e cikksorozat mostani részében hasznos információkat találsz!

Orsókarbantartás a legapróbb részletekig 2. rész

Járfás Dávid 2021-02-02 06:00:00
Az előző cikkben az első fék és a rotor részeinek karbantartását, valamint az orsó belső szerkezetének kiszerelését mutattam be. Ebben az írásban a belső alkatrészek tisztításáról és kenéséről, valamint az összeszerelésről lesz szó. Lássuk csak, hogyan készül el az Okuma Longbow orsó!

Orsókarbantartás a legapróbb részletekig 1. rész

Járfás Dávid 2021-02-01 06:00:00
Egy korábbi sorozatomban már írtam az orsókarbantartás alapjairól. Most egy gyakorlatiasabb, szintén kétrészes cikksorozattal készültem nektek. Egy használt orsó szervizelését fogom bemutatni a legapróbb részletekig.

Dobóteszt egy hétköznapi horgásztól

Járfás Dávid 2020-12-17 06:00:00
Manapság már nem nehéz olyan feederbotokat találni, amelyek könnyedén felveszik a versenyt a bojlis botokkal és a távdobó orsókból is hatalmas a kínálat. Igen ám, de legyen egy felszerelés akármilyen jó, minden bizonnyal másképp fog működni egy profi és egy hétköznapi horgász kezében. A mostani írásomban egy olyan dobótesztet szeretnék nektek bemutatni, ami nem rekordokról szól, de remélhetőleg választ ad majd néhány kérdésre. Long Cast bot, Long Cast orsó, egy method szerelék és egy hétköznapi horgász. Hogy mi lesz ebből? Olvassatok tovább bátran és minden kiderül!

Nyári kalandok a Zalán 2. rész – Amikor igazán szeszélyes a folyó

Járfás Dávid 2020-09-22 06:00:00
Jó ideje horgászom már kedvenc vadvizemen, de szinte mindig tartogat számomra meglepetéseket! Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, az év bármely napján szívesen látogatok el a Zala folyóra. Gyönyörű, természetes környezet, csend, nyugalom és a sikeresebb napokon szép fogások. Kívánhat ezeknél többet egy horgász, ha vadvízi pecára készül? Egy meleg nyári napon ismét bevetettem feederbotjaimat a számomra oly kedves folyón. Egy kiszámíthatatlan vadvíz azonban közel sem olyan, mint a halakban gazdag, telepített tavak. Itt semmi sincs kőbe vésve, és bizony előfordul, hogy egy árva kapást is nehéz kicsikarni. Kétségkívül igazi kihívás minden horgászat a Zalán! Talán ezért is szeretem annyira.

Nyári kalandok a Zalán 1. rész – Ki korán kel, halakat lel

Járfás Dávid 2020-09-19 06:00:00
Nyár, Zala folyó és horgászat. Lehet valami ennél jobb? Egy biztos, ha szép fogásokkal ér véget a peca, elégedetten és persze boldogan köszönök el kedvenc vizemtől. A Zala azonban rendkívül szeszélyes, főleg nyáron. Nem ritka, hogy nem fogok semmit, és előfordul, hogy fantasztikus horgászatban van részem. Mostani írásomban két, egymást követő horgászatomról lesz szó. Nem is szaporítom tovább a szót, ha szeretitek a vadvízi horgászatot és a nagy lapát dévéreket, olvassatok tovább bátran!

Tesztelés alatt – By Döme TEAM FEEDER Pearl Carp 5000

Járfás Dávid 2020-07-05 06:00:00
Sorozatom második részében egy újabb nyeletőfékes orsóé lesz a főszerep. A Pearl Carp orsócsalád a népszerű Carp Fighter széria továbbfejlesztett változata. Külsőre szembetűnő a különbség, de vajon mit rejt e különleges modell belseje?

Tesztelés alatt az új családtag 2. rész

Járfás Dávid 2020-05-19 06:00:00
Ahogy az előző részből is kiderült, a By Döme TEAM FEEDER Master Carp LCS Pro orsó fékrendszere, dobja és rotorja is komoly változtatásokon esett át. Az újításokkal még hatékonyabbá tették a korábban is nagy népszerűségnek örvendő modellt. Most azonban lehull a lepel: kiderül, hogy mit is rejt pontosan az orsó belső szerkezete!

Tesztelés alatt az új családtag 1. rész

Járfás Dávid 2020-05-05 06:00:00
A By Döme TEAM FEEDER Master Carp LCS orsóknak rengeteg horgász szavazott bizalmat. Ez nem is lehet véletlen, hiszen egy kiváló ár/érték arányú, strapabíró és igazán megbízható szériáról van szó. A jót azonban néha még jobbá lehet tenni! A Master Carp LCS Pro a jól ismert Master Carp LCS modell továbbfejlesztett változata. Annyira megtetszett az új orsó, hogy amint lehetett, beszereztem egyet, méghozzá az 5000-es méretből. Azonnal észrevehető, hogy külsőre komolyabb lett az új modell, de ez vajon a műszaki tartalmára is igaz?

Kísérletezzünk! Néhány ötlet az etetőanyagok tuningolásához

Járfás Dávid 2020-05-03 06:00:00
Mostani írásomban a kísérletező kedvű horgászoknak szeretnék bemutatni néhány praktikát. Az utóbbi időben sokat foglalkoztam olyan adalékanyagokkal, melyek segítségével a különböző etetőanyagok csalogató hatását fokozhatjuk. Nem is szaporítom tovább a szót, lássuk, melyek ezek, és hogyan lehet tuningolni velük a horgászatra szánt keverékeket!

Kora tavaszi összefoglaló 3. rész – Horgok keszegezéshez és pontyozáshoz

Járfás Dávid 2020-03-31 06:00:00
Egy horgászat sikeressége sokszor az apró részletekben rejlik. A megfelelő etetőkosár, a horogelőke típusa, hossza és vastagsága vagy éppen a horog mérete is meghatározó lehet. Az utóbbi időben kaptam néhány kérdést az általam használt horgokkal kapcsolatban. Mindig is szívesen segítettem horgásztársaimnak, úgy gondolom, hogy érdemes megosztani másokkal a jól bevált ötleteket, praktikákat és a tapasztalatokat, ezért a mostani írásomban elsősorban olyan horgokat fogok nektek bemutatni, amiket szívesen használok a finomszerelékes horgászatokhoz.

Kora tavaszi összefoglaló 2. rész – Horgászfelszereléseim

Járfás Dávid 2020-03-21 06:00:00
Az előző részben a számomra legkedvesebb etetőanyagokat, aromákat és csalikat mutattam be a kedves olvasóknak. Egy fogós keverék és egy kiváló csali azonban mit sem ér, ha nem az ideális helyen kínáljuk fel. A megfelelő bot és a hozzá illő orsó is a sikeres horgászat feltétele. Számomra a feederbotos horgászat az igazi, de néha spiccbotot is viszek magammal. Részletesen azonban még nem mutattam be a felszereléseimet, ezért a mostani írásomban az általam használt eszközökről lesz szó. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy milyen botokkal és orsókkal szoktam üldözőbe venni a halakat, olvassatok tovább bátran!
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.