Bemutatom az új By Döme TEAM FEEDER Master Carp LCS Pro orsókat

Bemutatom az új By Döme TEAM FEEDER Master Carp LCS Pro orsókat

A By Döme TEAM FEEDER orsók családja 2019 tavaszán egy újabb értékes taggal bővült. Ez a régi-új fejlesztés nem más, mint a méltán népszerű Master Carp LCS orsócsalád továbbfejlesztett, korszerűbb változata. Az alábbi írásban részletesen megmutatom, melyek azok a technikai paraméterek, érdemi előrelépések, melyek egy új, még magasabb szintre emelik ezt. Ismerjétek meg a Master Carp LCS Pro modellt!

Gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy milyen feeder felszerelést, pontosabban milyen botot, orsót és kiegészítőket javaslok megvásárlásra olyan kritériumoknak megfelelve, mint a megfizethető ár, megbízható minőség és a hosszú élettartam! Anno a kritikus pont legtöbbször a megfelelő orsó ajánlása volt, hiszen egy típust vagy drágállották, vagy nem tartották elég jónak a kérdezők. Így adott volt az első számú feladat: olyan orsót, pontosabban orsókat kell tervezni, melyek kifejezetten a feederhorgászat különféle szegmenseihez és azok kritériumaihoz igazodva készülnek. Ezeknek az igényeknek maximálisan megfelelve kerültek forgalomba 2016 februárjában a By Döme TEAM FEEDER orsók első fékes, illetve nyeletőfékes változatai.

A By Döme TEAM FEEDER paletta legújabb fejlesztése a Master Carp LCS Pro orsó-széria

Ezek egyike volt a Master Carp LCS orsó széria, melynek tagjai a pontyos feederhorgászathoz kifejlesztett, nyeletőfékes típusok. Ezek elsősorban a magasabb minőséget kedvelő horgászoknak készültek a mindennapos horgászatokhoz, de nem hétköznapi igénybevételre! Ez az orsócsalád hasonló felépítésű, mint a Carp Fighter LCS és Pearl Carp LCS orsóké, de ezek lényegesen magasabb műszaki tartalmat képviselő nyeletőfékes feederorsók. A család kifejlesztésénél fő szempont volt, hogy a vékony zsinórok használata mellett nagy dobás kivitelezésére alkalmas, mégis relatíve kisméretű, könnyen kezelhető, precíz orsók készüljenek.

Íme, az előd és az utód! A Master Carp Pro LCS orsó alapvetően megőrizte az előd főbb külső jellegzetességeit, azonban történt néhány fontos finomítás!

Alap igazság, hogy a jót is mindig jobbá lehet tenni, ezért elérkezettnek láttuk az idejét, hogy az újabb ötleteket, illetve a folyamatosan fejlődő gyártástechnológia kínálta lehetőségeket kihasználjuk, s ezáltal tovább fejlesszük a Master orsócsaládot. Nos, a munkafolyamatok végén, büszkén mutatom be a végeredményt, ami stílszerűen a Master Carp LCS Pro nevet kapta!

Nézzük, miben testesül meg a technikai, minőségi fejlődés?!
Az új orsó alapvetően megőrizte az előd főbb külső jellegzetességeit, azonban történt néhány fontos finomítás! Elsősorban vadonatúj gyorsféket, újabb, stabilabb rotort, valamint szélesebb, nagyobb dobot és rotort kapott. Az orsóház, illetve az elnyűhetetlen, nagyon masszív és strapabíró szerkezet megmaradt. Ez az elmúlt 3 évben már kiállta a horgászok próbáit, nem véletlenül az egyik legkedveltebb orsónk a Master Carp! A ház anyaga grafit-hybrid, amibe összesen 5 + 1 csapágy került, melynek köszönhetően a hajtókar egyszeri erős megforgatásával akár 16-szor (!) is körbefordul. A hibátlan zsinórprofilról – még vékony zsinór esetén is – az S-Curve zsinórfektető rendszer gondoskodik. Az orsó felkapókarja egy erősített acélcső, az új, csapágyazott zsinórvezető görgő egyedi, erősített kialakítása révén pedig mindig a megfelelő helyre kényszeríti a zsinórt, illetve a zsinórcsavarodást is meggátolja.

Az új Master Carp LCS Pro orsók számos kiváló technikai tulajdonsággal rendelkeznek, ahogyan azt egy modern és minőségi feederorsótól joggal várhatják el a felhasználók:
K.C.D. – Kevlar Cloth Dragwasher – Hosszú élettartamú kevlár féklamellák
A.C.R. – Airlite Carbo Rotor – Könnyített, kiegyensúlyozott rotor
L.P.S. – Line Protection System – Zsinór-aláfutást gátló rendszer
A.L.S. – Aluminium Long Cast Spool – Alumínium távdobó dob
D.S.L – Double Steel Line Clip – Dupla fém zsinórklipsz
L.B.A. – Long Life Bail Arm – 3X erősségű acél felkapókar
G.H.B. – Graphite-Hybrid Body – Grafit-Hybrid orsótest
P.R.B. – Protected Roll Bearing – Zárt házas tűgörgős csapágy
B.B.R. – Ball Bearing Line Roller – Csapágyazott zsinórvezető görgő
CNC Handle – Forgácsolt fém hajtókar

Szembetűnő, hogy ez az orsó laposabb, szélesebb dobot kapott, mint a korábbi Master Carp. Az alumínium dob átmérője a legnagyobb méretnél 63 mm, a dobperem speciális kiképzése pedig biztosítja a zsinór könnyed lepergését, ami a végszerelék távolba jutásának feltétele. Mindez tehát könnyebb, nagyobb dobást eredményez, valamint a döntött perem és a nagyobb dobátmérő jelentősen kíméli is a főzsinórt, 0-ra csökkentve a gubancveszélyt.

Sok minőségi újítás történt, de az orsóház, illetve az elnyűhetetlen, nagyon masszív és strapabíró szerkezet megmaradt
Jól látható a különbség, az új orsó laposabb, szélesebb dobot kapott, mint a korábbi Master Carp
Míg a régi 5500-as méret dobátmérője csupán 60 mm, az új, 6000-es változat már 63 mm-es dobbal büszkélkedik
A hibátlan zsinórprofilról – még vékony zsinór esetén is – az S-Curve zsinórfektető rendszer gondoskodik

Mire való ez az orsó?
A mindennapos feederhorgászatokhoz, amatőr, haladó és akár profi horgászoknak egyaránt! Kifejezetten ajánlott nehéz terepen való horgászatokhoz, pl. folyóvízen, akadós területen vagy fonott főzsinórral való horgászathoz. Mérettartományából adódóan a legtöbbek által használt 3,3; 3,6; 3,9 és 4,2 méteres botokhoz ideális választás. Az új orsócsalád a legkedveltebb 2 különböző méretben kerül forgalomba:
Master Carp Pro LCS 6000: dobátmérője: 63 mm, 89 cm-t húz be egy hajtókar-fordulatra, tömege: 460 g, zsinórkapacitása: 0,20 mm / 300 m
Master Carp Pro LCS 5000: dobátmérője: 58 mm, 80 cm-t húz be egy hajtókar-fordulatra, tömege: 440 g, zsinórkapacitása: 0,20 mm / 280 m
E paraméterek alapján mindenki el tudja dönteni, hogy melyik botjához melyiket tudná elképzelni, hozzá illeszteni.

A csapágyazott zsinórvezető görgő egyedi, erősített kialakítása révén mindig a megfelelő helyre kényszeríti a zsinórt és a csavarodást is meggátolja
Nemcsak hatékony, hanem rendkívül strapabíró is! Ez az orsó gond nélkül használható fonott főzsinórral, mert bírni fogja a fokozott igénybevételt!
Megújult a hajtókar fogantyúja is
Formailag és méretében megegyezik az előddel, de az új felületi kialakítás jelentősen stabilabb, csúszásmentes fogást biztosít akkor is, ha a horgász vizes kézzel tekeri az orsót

Az orsó első főfékje rendkívül finoman hangolható és garantáltan letapadásmentes! A nyeletőféket az orsó hátsó részén lehet bekapcsolni, ekkor válik szabadonfutóvá. A nyeletőfék erejét a végén található tekerőgombbal lehetőségünk van szabályozni is, melynek hullámzó, áramló vízen van jelentősége, hiszen a sodrás még nem, de a mohón kapó hal már meg tudja húzni a zsinórt. Fontos, hogy bevágás előtt ezt vissza kell kapcsolni a billenő kar felcsapásával vagy a hajtókar megtekerésével.

Az orsó első főfékje rendkívül finoman hangolható és garantáltan letapadásmentes
Esztétikusabb és technikailag is sokkal előnyösebb az új főfék
A 6 kevlár lamellából álló új fék minden körülmény között tökéletesen adagolja a zsinórt
Fontos és hasznos segítség a nyeletőfék-rendszer
5 + 1 db rozsdamentes csapágy gondoskodik az orsó sima, könnyed futásáról
Áttétele 4,6:1, a zsinórbehúzás 1 hajtókar-fordulattal: 80 cm-t (5000-es méret), illetve 89 cm (6000-es méret)
Ahogyan azt a By Döme orsóknál megszokhatták a horgászok, ennél a típusnál sem maradhatott el a lekerekített, rugós acél klipsz, amiből ráadásul 2 is található a dobon

Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk, valóban jelentős a megújulás és komoly, magas műszaki tartalommal rendelkeznek az újdonságok, de mostanra valószínűleg már sok figyelmes horgászban felmerült, mintha ezek a sajátosságok ismerősek lennének valahonnan…! Nos, ez nem véletlen, mivel az új Master Carp LCS Pro orsók fejlesztése során a meglévő alapot ötvöztük a 2018 őszén forgalomba került Fine Carp és Pro Method orsók legjobb tulajdonságaival! Miért pont erre esett a választás? A válasz egyszerű, mert Ti, horgászok is ennek szavaztatok bizalmat! A vásárlói visszajelzések, statisztikák egyértelműen megmutatják, hogy az orsók megjelenése óta ezek magasan az egyik legnépszerűbb típusok! Az egyesülés eredményeképpen egy olyan modern, igényes végtermék született, ami minden apró részletében arra hivatott, hogy a minőségi, korszerű felszerelésre vágyó feederhorgászok elvárásainak 100%-osan eleget tegyen!

A Master Carp LCS Pro orsó fejlesztése során a meglévő alapot ötvöztük a 2018 őszén forgalomba került Fine Carp és Pro Method orsók legjobb tulajdonságaival, így ez is egy hasonlóan magas műszaki tartalommal bíró, modern, igényes eszköz lett
A két orsó 5000-es és 6000-es méretváltozatainak dobjai teljes mértékben azonos méretűek
Ha akarjuk, akár fel is cserélhetjük őket, illetve a két orsó dobjai használhatók egymás pótdobjaiként is, illetve maga a Master Carp LCS Pro akár tekinthető a Fine Carp és Pro Method orsók nyeletőfékes testvérének is!
A név kötelez…!

Úgy gondolom, hogy mindezek után nem kérdés, ha egy univerzális, mindennapos horgászathoz keres valaki, megbízható, kiemelkedően strapabíró, modern és igényes feederorsót, akkor a Master Carp LCS Pro orsók egyike lesz az ideális társ! Jó szívvel ajánlom!!!

Fotók: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.