Magyarország  Horgászkirálya

Magyarország Horgászkirálya

Egyszer volt, hol nem volt egy horgászverseny…, amelyen minden induló horgászkirálynak érezhette magát, és reménykedhetett, hogy elnyeri a cím mellé járó koronát, a kétmillió forint értékű Suzuki Wagon R+-t és az egymillió forint értékű horgászfelszerelést. Így történt, hogy 2005. június 4-én királyt választottak Maconkán! A versenyt hangsúlyozottan amatőr jellegű megmérettetésnek szánta a Sporthorgász szerkesztősége, ahová közjegyző előtt hitelesített sorsolás révén lehetett bejutni. A mezőny az ország valamennyi részéből képviselte a horgászokat. A versenysorozaton való részvétel ingyenes volt, a tárgyi költségeket, beleértve a horgászat díját is, a szervezők és a támogatók fedezték.

Június 4-én igazán remek horgászidő várta Maconkán a döntőbe jutott 26 versenyzőt. Az elődöntő a nagytavon, a gátoldalon került lebonyolításra. A négyórás utolsó előtti forduló igen izgalmasan alakult, óriási harc folyt a továbbjutó helyekért. A forduló végén, azt mondhatom, papírforma lett az eredmény, hiszen a továbbjutó versenyzők a korábbi fordulókban is kiválóan horgásztak. A legegyenletesebb teljesítményt a dégi Zsigmond Mihály produkálta, aki eddig minden fordulót megnyert, s most is - messze kiemelkedve a mezőnyből - 22.700 grammos teljesítménnyel a legjobb eredményt érte el. A püspökladányi Kovács József sem adta alább, szektorát fölényesen megnyerve, 16.040 grammos fogással jutott tovább. Ifj. Hajdú József az ipolymenti horgászok képviseletében szedte a halat - a szobi fiú látványos versenyzéssel biztos továbbjutó lett. Varga Zoltán Dunakesziről érkezett, s nem hozott szégyent a dunai horgászokra: 7.420 grammos fogása döntős helyet jelentett. Fülöp Csaba Boldogról jött, népes szurkolósereggel, akik boldogan konstatálták a délelőtti forduló végén, hogy barátjuk bent van a délutáni végső döntőben. Boldogságukhoz nagyban hozzájárult az eperfahordóban érlelt boldogi pálinkájuk is, amely semmi perc alatt lemarta a gyatra pálinkához szokott ember fogzománcát. A székesfehérvári Horváth András nagy versenyt vívott a táti Papp Jenővel - ennek köszönhetően mindketten továbbjutottak. Fonyó László Rábapatyról érkezett, ő a várpalotai Szabó Lászlóval állt nagy harcban; Fonyó László 6.660 gramm halat, Szabó László 6.620 grammot fogott, s mind a ketten döntősök lettek. Az utolsó percekig nyílt volt a verseny a debreceni dr. Borbély János, az etyeki Kokics Donát, a győri Medei Károly, a nyiradonyi Nyika György, a budapesti Pataki Gábor és Eck Márk között. Végül Eck Márk búcsúzott. Húsz deka volt a különbség a két versenyző között, ami nem sok, csak épp eldöntötte a továbbjutás kérdését.

Magyarország Horgászkirálya 2005. elődöntő végeredménye
Maconka - Nagytó

Név
Rajthely
Súly
Kovács József
A 4
16040
Horváth András
A 2
5440
Papp Jenő
A 5
4180
Medei Károly
A 1
3800
Hovanecz József
A 6
3620
Balogh Attila
A 9
3120
Eck Márk
A 7
3080
Csendes Zoltán
A 3
2360
Odler Tamás
A 8
940
Zsigmond Mihály
B 9
22720
Ifj. Hajdú József
B 2
8120
Varga Zoltán
B 1
7420
Fülöp Csaba
B 8
4520
Dr. Borbély János
B 3
3920
Szilágyi Vince
B 5
1800
Apostol István József
B 7
1060
György Tamás
B 4
0
Kammerer József
B 6
0
Fonyó László
C 7
6660
Szabó László
C 5
6620
Kokics Donát
C 4
5620
Nyika György
C 6
4640
Pataki Gábor
C 1
3280
Tímár Szilárd
C 2
2360
Pintér Sándor
C 3
1660
Domoszlai Mihály
C 8
480

A döntőbe jutott 13 versenyző

A döntő napján a Balzer Hungária Kft. a szigeten egész napos bemutatót tartott. Most nem a teljes kínálatát vonultatta fel a cég, csak a bojlizással kapcsolatosakat. A Balzer bojlis team tagjai és más neves bojlis szakemberek segítették az eligazodást a rengeteg holmi között. Volt természetesen teszthorgászat is, és bemutatták a teljes Top Secret-családot! A bemutatóra meghívást kaptak a Balzer Klub tagjai, de természetesen minden érdeklődőt szívesen láttak.

Az élet a legjobb rendező - hogy ilyen lapos közhellyel éljek. Alig telt el egy óra a délutáni, mindent eldöntő fordulóból, amikor Szabó László feederbotján akkorát bólintott a spicc, hogy a vizet verte! Izgalmas, félórás fárasztás következett, s máris a szákban pihegett a verseny legnagyobb hala, egy 11.040 grammos ponty. Szó se róla, Szabó László - aki a várpalotai képesség- és tehetségfejlesztő iskola tanára, három gyermek büszke édesapja - alaposan feladta a leckét a többieknek. A tekintélyes fogás láttán többen taktikát változtattak: abbahagyva a matchbotozást erősebb feederbotra vagy hagyományos fenekező szerelékre váltottak. Hiába ültek a versenyzők a rekordhalakat rejtő tó partján, a verseny elején fogott igazán tekintélyes potyka után inkább csak apróbb keszegek, egy márna és egy sima tok borzolta a kedélyeket. A vizet jól ismerők ugyan mondták, hogy mindez a nagy meleg miatt van, a verseny utolsó órája lesz az, amikor elindulnak a halak.

Szabó László sokáig azt hihette, hogy 11 kilós pontya a végső győzelemhez is elegendő lesz

Nekik lett igazuk, mert az utolsó percek tényleg drámaiak voltak. Kovács József a maga csendes módján pálinkás kukoricájával elkezdte fogni a halakat, köztük pontyokat és kilón felüli dévéreket is. Fülöp Csaba is belelendült, Zsigmond Mihály pedig egyszerűen elképesztett mindenkit. Azt tudtuk, hogy hatalmas pontyok, süllők, csukák, amurok vannak a Rekord-tóban, de arról senki sem tudott, hogy a dévérállomány is ilyen tekintélyes. Misi taktikát váltott, nem nagy pontyban, hanem sok nagy dévérben utazott, és az utolsó percekben egyiket fogta a másik után. Róla eközben megtudtam, hogy a festői szépségű, dégi Park-tó horgásza, aki Hörcsökpusztán született. Ez fontos információ, mert kiderült, hogy egész gyerekkorát a Rétimajor környéki tavak mellett töltötte, volt ideje megtanulni horgászni.

A végső győzelmet megszerző Zsigmond Mihály ügyes taktikát választott. A nagytestű dévérkeszegek biztos fogása mellett döntött

Szabó László joggal hihette az utolsó percig győztesnek magát, hiszen közben még fogott halat, többek között egy másfeles márnát, dévéreket és compót.

A győri Medei Károly mindent egy lapra tett fel, 0,35-ös főzsinórral várta a rekordlistás pontyokat. Borbély doktornak most nagyon nem ment, a verseny vége előtt nem sokkal még nem volt hala. Igaz, ő végig nagyhalra utazott, áztatott kukoricából, pelletből állt az etetőanyaga. Azzal is horgászott, a kukoricaszemeket bojlis módra felfűzve kötötte a horog öblére. Kokics Donát megszállott ragadozóhal-horgász hírében áll - most is hű volt önmagához, csontival fogott egy másfél kilós süllőt, majd próbált jobb dévéreket fogni. Hajdú Jóska is úgy döntött, hogy rámegy a nagy pontyokra, erős feederbottal, 0,25-ös zsinórral, hungarocellgolyóval megemelt kukorica csalival horgászott. Papp Jenő spiccbottal kezdett, majd később matchbotra váltott. A nagy melegben elpusztultak a tűzőszúnyogjai - tanulság: az egész napos megmérettetésre, muszáj hozni a csaliknak egy kisebb hűtődobozt.

A verseny vége előtt a nézők két táborra szakadtak, Szabó Lászlónak vagy Zsigmond Mihálynak szurkoltak, akik közül Zsigmond Mihály valami egészen különlegeset produkált. Minden kapását megfogta, úgy szedte a dévéreket, mint maci a málnát. Két kislánya van, s a nagyobbik már elkíséri a papát horgászni, aki dicséretes önbizalommal mondta, hogy nyerni jött ide! Szó se róla, messze ő fogta a legtöbb halat, az első fordulóban 9.800 grammot, a másodikban 22.070 grammot, az utolsó, 16.440 grammos fogása pedig már egy Suzukit ért! Győzelméhez az is hozzájárult, hogy végig mögötte ült barátja, Szanyi Nagy Zsolt, aki a korábbi fordulókat is végigasszisztálta. Neki lett igaza, amikor a nagy halra való horgászat helyett a dévérezés mellett döntöttek. A verseny végén sem pihenhetett, mert Misivel felváltva tuszkolták autójukba a rengeteg nyereményt.

Magyarország Horgászkirálya 2005. döntő végeredménye
Maconka - Rekord-tó
Hely
Név
Rajthely
Súly
1
Zsigmond Mihály
A 6
16440
2
Szabó László
A 13
14520
3
Kovács József
A 3
8380
4
Fülöp Csaba
A 4
4160
5
Fonyó László
A 12
3240
6
Kokics Donát
A 9
2780
7
Varga Zoltán
A 8
2660
8
Horváth András
A 5
2020
9
Nyika György
A 11
1520
10
Ifj. Hajdú József
A 7
980
11
Papp Jenő
A 1
660
12
Medei Károly
A 10
300
13
Dr. Borbély János
A 2
0

A győztes örömmámorban fürdik

A boldog győztes csak állt az ajándékdömpingben, és ezt mondogatta: „Nem hiszem el! Ezt nem hiszem el!” Késő este lett, mire véget ért a maconkai horgászkirály-koronázás, jó szívvel mondhatom, I. Zsigmond Mihály büszkén ülhet a trónon, nem volt nála különb horgász ezen a napon Magyarországon!

Zsigmond Mihály Magyarország első Horgászkirálya! Nyereménye a Suzuki Wagon R+ személygépkocsi és az 1 millió forint értékű horgászfelszerelés!!!

Köszönet a verseny támogatóinak: Pék Lászlónak, a tapolcai Suzuki Pék autókereskedés tulajdonosának; Kovács Lajosnak, a Balzer Hungária Kft. ügyvezetőjének; Pankotay Gellértnek, a Trabucco magyarországi forgalmazójának; valamint Dérer Istvánnak, a BSHE elnökének és csapatának a verseny kiváló lebonyolításáért!

A rangos eseményről, további részletes információ a Sporthorgász újság augusztusi számában olvasható majd.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: