V. Verba tanya egyéni horgászkupa versenybeszámoló

V. Verba tanya egyéni horgászkupa versenybeszámoló

Ha megnézzük, hogy 2008. június 21-én milyen idő volt, akkor láthatjuk, mennyire extrém körülmények vártak azokra, akik részt vettek az V. Verba tanya egyéni horgászkupán. A 32 Celsius-fokos árnyékban mért hőmérséklet, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat által jósolt extrém 9-es UV-B sugárzás igencsak megnehezítette a horgászok dolgát ezen a napon, amikor is 50 horgász tette próbára tudását, hogy kiderüljön, ki a Verba tanya 2008-as egyéni bajnoka.

Mind az 50 versenyző szinte győztesnek érezhette magát, hiszen a verseny meghirdetését követően a fenekező kategória két nap, míg az úszós kategória öt nap alatt megtelt. Az úszósra 20, míg a fenekező kategóriába 30 jelentkezés érkezett be, ennek figyelembevételével alakítottuk ki a tó szektorbeosztását is. A szektorokra osztásnak a lényege az volt, hogy ne csak a tó egy-egy részéről kerüljenek ki a díjazott horgászok, hanem szerényebb fogási lehetőségeket nyújtó területekről is az utolsó percig legyen érdemes küzdeni, ne dőljön el minden a sorsolás pillanatában.

A szektorbeosztás biztosította, hogy ne csak egy területről kerüljenek ki a győztesek
Az edzésnapon számos szép ponty partra került

Az edzésnapon valamennyi horgász szebbnél szebb fogásokat könyvelhetett el. Az általános igazság az volt, hogy a halakat zömében a nádfalak közelében kell keresni, és ha sikerül odadobni, szinte bármilyen csalit felvesz a hal. Hogy ebből a másnapi versenyre mit sikerült hasznosítani, hát lássuk…

Povázsony Gábor, a 2007-es bajnok készíti az etetőanyagát
Döme Gábor igen nagy távolságú precíz etetése…
… és a majdnem 80 méterre lévő becsapódás a jelzőbója mellé

A fenekező kategória három darab, egyenként tízfős szektorra lett felosztva. Az etetést jelző duda után szinte valamennyi horgász elkezdte az etetőgombócok bejuttatását. Bár a verseny 8 órakor kezdődött, a szabályok értelmében már 7:30-tól megindulhatott az etetés. Nem tudjuk, hogy a korábban megkezdett etetésnek volt-e köszönhető, de szinte már a verseny kezdetétől folyamatosan elindult a nagyobb halak és az amurok mérlegelése.

A verseny első mérlegelése 8 óra 16 perckor meg is történt: a hal egy 3,5 kg-os amur volt, amit Kiss Ferenc fogott közvetlenül a nádfal mellől a fenekező A szektor 31-es horgászhelyén.

Az első mérlegelt amur 3550 grammos volt

A nap végén derült ki, hogy a verseny során ez a szektor adta a legtöbb halat.

Kiélezett volt a verseny a szektor elsőségért is, hiszen az első és a második helyezett között mindössze 490 gramm volt a különbség. A szerencse Tóth Zsolt mellé pártolt, aki 29.420 grammos fogással nyerte az A szektort Povázsony Gábor (2007 bajnoka) előtt, aki 28.930 grammal végzett a második helyen.

Tóth Zsolt ekkor még nem tudta, hogy a verseny legnagyobb halát fárasztotta
A 2008-as egyéni verseny legnagyobb hala 9.250 grammos volt
Povázsony Gábor mesteri végszereléke…
… amit a halak igencsak értékeltek

Hasonló küzdelem zajlott a harmadik és negyedik helyért is, hiszen itt is mindössze 410 gramm döntött Kállai Sándor javára, aki 16.520 grammal lett a harmadik a 16.110 grammot fogó Fehér István előtt.

A fenekező A szektor eredményei letölthetőek innen.

Nagy meglepetést okozott a horgászoknak, de a szervezőknek is, hogy tíz mérlegelt halból nyolc amur volt. Talán a 24-25 fokos hőmérsékletű víz okozta, hogy ennyire intenzív táplálkozásba kezdtek a növényevő torpedók.

Legtöbb amurt Bohák Gábornak (2007-ben második) sikerült zsákmányolnia, aki a fenekező B szektor 45-ös helyen horgászott. A folyamatos mérlegelésnél rendszeresen útba kellett őt ejteni, hiszen 1-2 darab amur minden alkalommal a szákjában pihent.

Bohák Gábor sok amurt fogott a verseny során
Folyamatosan mérlegeltünk nála

Horgászatát az tette különlegessé, hogy csúzlival egyáltalán nem juttatott be etetőanyagot a tőle 75 métere lévő nádfal elé, kizárólag a szereléke etetőkosarában lévő etetőanyaggal, valamint a horgon 1 szem fűzött kukoricával horgászott. Ez a módszer meg is hozta az eredményt számára, hiszen 44.630 grammos fogással nem csak hogy megnyerte szektorát, de az egész versenyen is új rekordot állított be.

A zsákmányában az amurok voltak a túlsúlyban
Csalija és etetőanyaga különösen ízlett az amuroknak…
… de a termetes pontyok sem vetették meg a finom eledelt, sőt!

A verseny második felére kiemelkedő hajrába kezdett a B szektor szélső helyén horgászó Berényi Zoltán is, aki - ahogy megérkezett szurkoló családja - sorban fogta a szebbnél szebb halakat. Talán hamarabb kellett volna kihívni őket, hogy utolérhesse Bohák Gabit, mert így 27.560 grammal lett a második.

Berényi Zoltánnak (Segalnak) a család megérkezése hozott szerencsét, rövid időn belül szákba terelt több termetes halat
Segal is fogott is amurt!

Nagy vesztese volt ennek a szektornak Oberle Judit, aki több mint 45 percig fárasztotta „élete halát”, egy 10 kg feletti pontyot, amiből sajnos a merítés előtt akadt ki a horog.

A fenekező B szektor eredményei letölthetőek innen.

A verseny talán legnehezebb fenekező szektora a C volt. Bármennyire is próbálták többen meghorgászni a szigetfalat, a közelebbi részeken nem adott halat. Valamiért itt nem működött a „rádobni a szigetfalra és már húzza is a hal” technika. A verseny első felében itt is horogra akadt egy-egy amur, de messze nem ettek olyan intenzíven, mint a másik két szektorban. Sokáig csak két horgásznak volt értékelhető hala. Az egyik Kedves Csaba volt, aki nagy kockázatot vállalva a kis sziget melletti akadók környékét horgászta meg eredményesen és már 9 órára 2 amurt tudhatott a szákjában.

Kedves Csaba és az amur-duó

A másik horgász Döme Gábor volt, aki a 75-80 méterre lévő etetésén túlra kellett, hogy horgásszon, hiszen már az edzésnapokon is bebizonyosodott, hogy a nyílt vízen, ahova ő is húzott, igen nehezen indult a halfogás. Emiatt ezen az etetésen is túl kellett dobnia, hogy a nádfalat elérhesse. A 85-90 méterre található nádfal mellé 1 méteren belül becsapódó végszerelék horgára tűzött csalinak azonban nem tudtak a halak ellenállni. A mesteri horgászat végül meghozta eredményét!

Döme Gábor egy szép amurral

Több „nézelődő” is megállapodott Gábor mögött, mert élmény volt nézni azt a magas szintű, precíz feederhorgászatot, amit bemutatott. Folyamatosan figyelte a spiccet, minden rezdülésére reagált, hogy a lehető legtöbb halat terelhesse a szákba. A 37.210 grammos fogásában szinte minden - a tóban élő - békés halfaj előfordult: compó, kárász, amur és ponty.

Figyelni kellett, hogy minden kapást megfogjon a horgász

A verseny kétharmadánál a C szektor mérlegelt eredményébe egy új horgász is bekapcsolódott, aki 1 óra leforgása alatt 22 kg-nyi halat termelt ki a vízből. A mérlegelők is igen meglepődtek, amikor a „Van-e mérlegelendő hal?” kérdésre az „Igen, 3 ponty és 2 amur” válasz jött Tóth Józseftől, aki ugyanazzal az etetőanyaggal horgászott, mint a versenyt megnyerő Bohák Gábor a „B” szektorban.

Tóth József 1 óra leforgása alatt 5 igen termetes halat fogott

Tóth József (2007-ben harmadik) végül a szektor második helyezett lett 27.700 grammos fogásával.

A fenekező C szektor eredményei letölthetőek innen.

A rendkívül forró időjárás talán az úszós szektorok dolgát nehezítette meg a legjobban. A halak igen keveset mozdultak el a mélyebb területekről, vagy a számukra biztonságot, táplálékot nyújtó nádfalak mellől, amit az úszós szektorok versenyzői nem igazán érhettek el. Mind a 20 versenyzőt dicséret illeti, akik végigrakózták, -spiccbotozták, -matchezték az öt és fél órát úgy, hogy igen ritkán volt kapásuk.

Az úszós szektorok nehéz feladat elé állították a horgászokat

Ha valaki mérlegelhető eredményt szeretett volna elérni, annak végig koncentrálnia, figyelnie kellett, mert ha elrontotta a kapást, akkor könnyen benullázhatott.

Az úszós D szektor első helyéért igen szoros küzdelem zajlott, és csak az utolsó percben, a mérlegeléskor derült ki, hogy kinek a javára dől a mérleg. Borsos Gábor az akadó mellől matchbottal fárasztott ki már a verseny kezdete után 1 órával egy 5.140 grammos amurt, míg Gellért Győző folyamatos eredményes horgászattal fogogatta a kárászokat, compókat.

Amur Borsos Gábor horgán
5.140 gramm… hmmm … szép

A végső mérlegelésnél Győzőnél 7.340 grammon állt meg a mérleg, ezután következett Gábor mérlegelése, akinek a szákjában egy nyurgaponty pihent. Ha a mérleg 2.200 grammnál többet mutat, Gábor nyert, ha kevesebbet, akkor Győző. A ponty nyurga teste miatt mindössze 1.890 grammot nyomott, így 7.030 grammal második lett Borsos Gábor, és a D szektort Gellért Győző (2007-ben első) nyerte.

Az úszós D szektor eredményei letölthetőek innen.

Az E szektorból meglepetésként jött a hír, hogy a verseny kezdete után fél órával Hajdú László rakós bottal 7.490 grammos pontyot fárasztott ki eredményesen. Azért volt ez igen különleges, mert László a szektor haltalanabb oldalán horgászott, és a környékén nem igazán volt hal a verseny egész időszaka alatt.

Mindjárt megvagy…
Hajdú László 7.490 grammos pontya az úszós kategória legnagyobb hala is volt egyben
Újabb halra várva

Ezt a fogását még egy, csaknem 4 kg-os ponttyal sikerült tovább növelnie, így a 2 fogott hallal összesen 11.470 grammal toronymagasan nyerte a szektorát. Holitól annyi „titkos” információt tudtunk meg, hogy egy új típusú csalizó pellettel fogta gyönyörű pontyát.

Az úszós E szektor eredményei letölthetőek innen.

Az F szektor maradt a versenybeszámoló végére. Szerencsére ez a szektor nem volt annyira halszegény, mint a másik kettő, emiatt itt három horgász is 10 kg felett mérlegelt.

A szektor legpechesebb horgásza Kondrát Balázs volt, akinek 2 jó hala is lefordult a matchbotról, majd rakós boton is fárasztott egy igen termetes pikkelyes pontyot, amiből szákolás előtt sajnos kiakadt a horog.

Balázs rakós botos küzdelme
Több szép hal is szákba került az F szektorban

A verseny leghosszabb fárasztását Horváth Tibor mutatta be, aki több mint másfél órán át küzdött egy 6.650 grammos, csodálatos pikkelyzetű spanyol ponttyal.

A hosszúra nyúlt fárasztás

A szektorban a legeredményesebb taktikát a romániai Újvári Krisztián választotta, aki első ízben horgászott ezen a vízen.

Újvári Krisztián rakós botra alapozott be

A rakós botos alapozó etetés után snecizéssel töltötte el azt az időt, ameddig a rakós botos etetésre beállnak a halak. A snecizést a lehető legjobb időpontban felváltva a rakós bottal a partra kényszerített egy bő 7 kg-os pontyot, míg sneciből 5.200 grammot fogott, így 12.660 grammal nyerte a szektorát és egyben az úszós kategóriát.

Az úszós F szektor eredményei letölthetőek innen.

Ha megnézzük a 2007-es és a 2008-as eredményeket, akkor láthatjuk, hogy több új rekord is született. Míg 2007-ben a fenekező kategóriában összesen 259,9 kilogramm halat fogott a 29 versenyző, 2008-ban csaknem 100 kg-mal (!!) többet, 356,84 kg-nyi hal került a szákba szintén 29 versenyzőtől.

Oberle Judit, a verseny díjazott női versenyzője

A verseny tavalyi győztese Povázsony Gábor volt 34,7 kg fogott hallal, idén ezt 2 horgász is megdöntötte, Döme Gábor 37,2 kg-mal és Bohák Gábor 44,6 kg-mal.

Sajnos az úszós fogás elmaradt az előző évi eredménytől, mert 2007-ben 131,4 kg halat tereltek szákba az úszós horgászat szerelmesei, míg 2008-ban mindössze 86,6 kg-ot sikerült zsákmányolni. 2007-ben 26 úszós horgász volt, ami 5,03 kg-os átlagfogást, míg 2008-ban csak 20, ami 4,33 kg-os átlagfogást jelentett.

A gazdáikra váró kupák

Az összfogás tekintetében is új rekord született, mert a 2007-es 391,3 kg-os fogáshoz képest 52,14 kg-mal több hal, összesen 443,44 kg hal került a versenyzők szákjába.

A szervezők nevében gratulálok VALAMENNYI horgásznak, aki részt vett a 2008-as egyéni horgászversenyünkön. Igazán nehéz és horgászt próbáló feladat volt ez a verseny, amin a rekord meleg még tovább nehezítette a résztvevők dolgát.

Verba Sándor, a tógazda és Csorba Csaba, a Halcatraz Kft. ügyvezetője adta át az értékes díjakat, kupákat
Szegedi Levente, az ifjúsági versenyző is díjazásban részesült

Bízunk benne, hogy jól érezték magukat, és ha a versenyen nem is, de az edzésnapokon mindenki megtapasztalhatta, mire képes ez a tó.

Köszönjük a dicséreteket, amit a versenykiíráshoz kapcsolódó fórumban kaptunk a versenyzőktől. Bízunk benne, hogy a következő rendezvényeinket is megtisztelik részvételükkel.

A 2008-as egyéni verseny díjazottjai
Úszós kategória győztesei
A fenekező kategória győztesei

Akiknek megtetszett ez a verseny, a helyszín, azoknak nem kell újabb 1 évet várniuk arra, hogy ezen a tavon versenyezhessenek. 2008. augusztus 3-án kerül megrendezésre az I. Verba Tanya páros horgászkupa. Bővebb információ a jövő heti versenykiírásból tudható meg.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: