Mecsekpölöskei 24 órás

Mecsekpölöskei 24 órás

A Favorit kupáért rendezett maratoni, 24 órás verseny szombat 10 órakor kezdődött. Akkor még feltehetően mind a 18 csapat lelki szeme előtt egy halban gazdag viadal lebegett, már csak a tavalyi példa miatt is. Ezúttal azonban - a korábbi évekkel ellentétben - egy igazi izzadtságszagú, kevés zsákmányt adó, de roppan izgalmas megmérettetésre került sor.

A skandináv mesterek tornája miatt nagyágyúk nélkül indult a 24 órányi szenvedés, mert sokak szerint és szerintem is az volt, nem vitás. Már az elején látszott, hogy valami nem stimmel. A sásos partokon és a tó felső, nádas-sásos sekély befolyójánál csobogott a halak legjava, főként kárászok. A víz a szokottnál 5-7 Celsius fokkal hidegebb volt, még nem tudta jobban átmelegíteni az a pár meleg nap, ami a majd’ kéthetes borultságot váltotta. A nappali órák viszonylag csendesen teltek, nem véletlen, hogy a versenyzők is az estében bíztak inkább.

Pirkadati csend

Igaz, a sekély szélre húzott fischinfo csapat már koradélután megkezdte a „halgyártást”. A korábbi évek tapasztalata szerint a sekély, melegedő víz fél siker, pláne egy szélső helyen. A vándorló halak és a hideg víz miatt azonban - mint azt később az eredmény is mutatta - ezúttal kiegyenlített eséllyel indult mindenki. A víz alacsony hőmérséklete okán, a tóban nagyszámban előforduló amurokra sem lehetett még építeni.

Az, hogy a kárászok távolmaradtak az etetésektől, érthető, de az előtt mindenki értetlenül állt, hogy a keszegek is eltűntek.

Arzenál csendélet

Éjjel továbbra is a Duics János - Tóth Gábor alkotta fischinfo csapat állt az élen, mivel hajnali kettőig szinte folyamatosan tudtak kapásokat kicsikarni, jóllehet, nem mindből lett hal. Hat ponty akadt le a horogról, egy a szák előtt lépett meg.

Persze mások is hadilábon álltak a szerencsével: a verseny finisében a pécsi Benkő - Györkő csapatból Benkő Tamásnak kemény, de így is hosszú fárasztást követően a merítő felé terelt és ott megbokrosodott, hármasra saccolt amur mondott búcsút idő előtt.

Benkő Tomi amurt fáraszt
Erős halhoz kemény bánásmód dukál…
… dolgozik is a matchbot!
A hal azonban csak lassan fárad…
… sőt, a kemény bánásmód ellenére sokáig és igen jó erőben küzd…
… de egyre többször jelenik már meg a felszínen
… ám végül a párviadalból mégis a hal került ki győztesen - pedig ez akár a második helyet jelenthette volna a Benkő - Györkő csapatnak

A délkeleti part másik szélén több ponty fogott a part előtt akadót a Tóth László - Tóth Róbert alkotta, ugyancsak pécsi fishMASTER csapatnak.

Az északnyugati part a reggel fényeitől hangos

A szemközti parton az éjszaka folyamán és szinte az egész verseny alatt kiegyenlített teljesítményt nyújtottak Bedéék (Bede Sándor és ifj. Bede Sándor). A hajnali, reggeli hajrával pedig a 2003-as győztes Hovorka-Gyurkó páros is csatlakozott a mezőnyből kiemelkedő csapatokhoz: kitartó, higgadt fárasztás végén szákolt termetes amurjuk igen sokat jelentett a végelszámolásnál.

Nyúlik a gumi - amur van Hovorka Béla horgán
Türelmes fárasztás láthatóan hatásos, de…
… a hideg vízben is csak nehezen adta meg magát
A szákolás pillanatai
No, ez megvan… Gyurkó Gábor már a horgot szabadítja

Bár úgy tűnik, kiegyenlített volt a pálya - hiszen szélről, középről, sekélyről és mélyről, matchbottal és rakózva is sikerült több halat fogni - a rapszodikus haljárás és kapókedv olyan esélyeseket kényszerített térdre, mint a már említett (egyébként tavalyi, 2004-es első) Tóth László és akkori győztes társa Kovács „Tejföl” Zoltán. Ők most külön felállásban, más-más párokban indulva négyen összesen nem fogtak annyit, mint a negyedik helyezett duó.

Kovács „Tejföl” Zoli már sejti, hogy elszálltak a dobogós esélyek; ő is a keszegeket hiányolta

A huszonegyedik óra is idegborzoló volt a dobogó-aspiránsok számára, bár kevés eseménnyel telt. Még egy-egy kisebb hal megfogása is érezhetően nagy jelentőséggel bírt. Ekkor vesztette el Benkő Tamás a már említett amurt, a fischinfo csapat horgáról egy perccel a vége előtt vélhetőleg egy kárász akadt le félúton, a másik térfél szélén pedig „Tóthék” (fishMASTER csapat) akasztottak az utolsó percben egy pontyot, ami végül lemaradt.

Tóth Laci fáradtan és kedveszegetten. Nem tudtak mit kezdeni a szélső mély résszel, pontyaik zöme pedig akadóban végzete…

A mérlegelésre kellően elfáradtak a csapatok, amiben jelentős szerepet játszott, hogy az éjjeli-hajnali nyirkos hidegtől szinte lehetetlen volt pihenni.

A 12-es helyen horgászó fischinfo csapatnál a mérleg a 13,29 és a 13,47 kiló között ugrált, nem akart pontosan jelezni, de mivel 13,36-nál időzött legtöbbet, ezért a mérlegelő 13.360 pontot állapított meg.

Ki gondolta volna ekkor, hogy mi lesz a vége?

A fischinfo csapatnál ennyit is mutatott a mérleg, de nem volt egyértelmű, így a mérők által bemondott, és a csapat által elfogadott 13,36 kg miatt - ami 1 dekával maradt el az ezüstérmes eredményétől - utólag már nem reklamált senki

A 10-es álláson a Benkő-Györkő duett 13.190 pontot szerzett, így szorosan bár, de ezen az oldalon csak másodikak lehettek, megelőzve a Tóth-Tóth teamet.

Az északnyugati parton egyértelmű volt a Bede-Bede páros (3-as hely) fölénye, akik mérés nélkül is láthatóan a mezőny legtöbb halát zsákmányolták közel húsz kiló hallal, de amikor a mérleg 19,78 kg-ot mutatott, hivatalosan is egyértelművé vált a győztesek személye.

A „Bede” trükk: míg a kép bal felén az idősebb Bede szemessel eteti az akadós, pihentetett részt, addig fia a torzsás előtt próbálkozik. Úgy fest, a rakós akadó-horgászat hozta meg a sikert

Ugyancsak sokat, de a győzelemhez nem eleget fogott a mellettük (4-es hely) horgászó, szintén komlói Hovorka-Gyurkó kettős, akik 13.370 pontot szereztek. Még egy csapat lépte át a tízkilós határt, az ugyanezen a partrészen 1-es állásán horgászó László-Hovorka duó, kerek 11.000 grammos eredménnyel.

A szektor nélküli, abszolút elszámolású versenyben a két parton horgászó 9-9 csapatból az első hatba 3-3 került be, némi elbillenés ugyan érezhető a bal parti első állások eredményét nézve, de a velük szemben küzdő „Tóthék” (fishMASTER csapat) is majd’ nyolc kiló hallal (és legalább ennyit az akadóban „hagyva”) lettek hatodikak.

A Mecsekpölöskén megszokottakhoz képest gyér zsákmányú, azonban roppant izgalmas, szoros végeredmény született, ahol - szinte hihetetlen, de - valóban csak dekák döntöttek a 24 órányi küzdelem végelszámolásánál.

Mondhatnánk, hogy az amurok döntöttek a második helyről, hiszen ha az amur nélkül maradt fischinfo csapat csak egyet is fog, akkor biztos második (kettővel akár első is lehetett volna), Hovorkáék pedig a reggel akasztott és biztonsági fárasztással szákba terelt fűevővel ugrottak a második helyre, míg ha Benkőék abszolválják a nekik szánt hármas körüli torpedót, akkor tisztán ők az ezüstösek.

Nos igen, „ha” nincs, és persze ilyen a horgászat, pláne a versengés. Jövőre mindenki visszavághat mindenkinek, megvédheti vagy visszaszerezheti a kupát. De május elsejéhez képest csak egy héttel később, így várhatóan már a nagy nevekkel és jobb haljárással is számolhatunk a 2006-os Favorit Kupán.

Végeredmény
1.
Bede Sándor - ifj. Bede Sándor (Komlói B. HE)
19.780 gramm
2.
Gyurkó Gábor - Hovorka Béla (Komlói B. HE)
13.370 gramm
3.
Duics János - Tóth Gábor (fischinfo csapat)
13.360 gramm
4.
Benkő Tamás - Györkő Attila (Pécsi HE)
13.190 gramm
5.
László István - Hovorka Zoltán (Komlói B. HE)
11.000 gramm
6.
Tóth László - Tóth Róbert (fishMASTER, Pécsi HE)
7.870 gramm

A verseny történetében először indult és bronzérmet megszerző fischinfo csapata: Duics János és Tóth Gábor, valamint a zsákmány
Bede Sándorok veszik át a vándor trófeát és az első helyezettek serlegeit (a kép jobb oldalán a szervező komlói egyesület versenyfelelőse: Horváth Csaba)
Balról jobbra: 3. Tóth Gábor, Duics János; 1. Bede Sándor, ifj. Bede Sándor; 2. Hovorka Béla, Gyurkó Gábor