Éjszakai harcsafogó  horgászverseny

Éjszakai harcsafogó horgászverseny

A nagy érdeklődéssel várt horgászverseny június 4-én, pénteken éjszaka került lebonyolításra Kiskunhalason, az intenzíven telepített Tóth-tavon. A versenyzők mellett sokan ellátogattak a tóra, és kíváncsian lesték, várták, hogy mikor akad horogra az első harcsa. A kíváncsiskodók személyesen akartak meggyőződni róla, hogy tényleg igaz-e a hír, vagy pusztán csak reklámfogás a nagy harcsákról szóló sok-sok "mese". Néhány "jó szándékú" horgász, már a verseny kezdete előtt a vészharangot kongatta, és a nagynevű harcsafogó versenyek példáját emlegetve, bukást jósolt... Igazuk lett? Hát nem! Ha szenzációs fogások nem is, de néhány igazán szép példány került horogra, öregbítve a kis alföldi tavacska jó hírnevét.

A verseny (péntek) este 8 órakor kezdődött és másnap (szombat) reggel 5 óráig tartott. Összesen 36 fő versenyző nevezett. A rajthelyek kisorsolása után, mindenki elfoglalta helyét a patkó alakú tó partján. A helyi horgászrend szerint - normál körülmények között - csak a belső íven szabad horgászni. A harcsafogó verseny ideje alatt azonban, a külső íven ültek le a harcsavadászok. Miért? A halak, partoldalba vájt üregekbe húzódnak be napközbe, amelyből csak szürkületkor távoznak. A cél az volt, hogy a legjobb helyeken tudják felkínálni csalijaikat a horgászok. Az elképzelés helyességét a fogások is igazolták.

A legelső harcsa, a vártnál gyorsabban akadt horogra. Még világosban 20:15-kor Szlávik Szabolcs úszós készsége villámgyorsan elmerült. A 6/0-s Owner horogra tűzött 5-5 szál nadály és vastag giliszta vízközt (kb. 1,5 m-es eresztéken) volt felkínálva. A fiatal horgászt is meglepte a váratlan, gyors kapás, de nem esett kétségbe. Rövid nyeletés után bevágott, és az erős: 100-200 gr dobósúlyú gerinces bot, karikába hajlott. 12-15 perc határozott, kemény fárasztás után sikerült szákba terelni a még mindig eleven harcsát. Partra emelve, a gyors mérlegelés után döbbent rá Szabolcs, hogy élete eddigi legnagyobb halát sikerült kifognia. A mérleg 19,25 kg-ot mutatott!

A verseny legnagyobb harcsája még világosban horogra akadt!

A gyors fogás felvillanyozta a többi horgászt is, és éberen leste, hogy mikor lesz végre neki is kapása. A teljes sötétség beálltáig kellet várni, amikor újra fárasztott valaki. Ezúttal Bakacsi Zoltán küzdött egy újabb termetesnek ígérkező hallal. Ennek súlya 16,5 kg volt.

21 és 23 óra között nagy volt a csend a tóparton. No mi van ennyi volt? - kérdezték a horgászok.

Éjfél közeledtével újra beindult a harcsák támadása, és ekkor rövid idő alatt 5 szép nagybajszút tereltek szákba. Ezek között újra Szlávik Szabolcs fogta a legnagyobbat, amely 18,9 kg volt. Bár a budapesti Szökröny Tamás sem sokkal maradt le mögötte, az ő harcsája 18,2 kg-ot nyomott a mérlegen.

A hajnali, pirkadat előtti időszak, újabb két szép harcsát adott még. Így összesen 9 darab termetes hal került a partra.

,"s","75%","k"]Végső sorrend

1. Szlávik Szabolcs

19,25 + 18,9 = 38,15 kg

2. Turcsik Zoltán

9,2 + 14,9 = 24,10 kg

3. Szökröny Tamás

18,2 kg

4. Bakacsi Zoltán

16,5 kg

5. Markó Sándor

16,1 kg

6. Tóth Krisztián

10,15 kg

7. Varga Róbert

7,9 kg

Össz kifogott mennyiség:

131,10 kg

Átlagsúly:

14,57 kg

[-doboz]

A verseny győztese Szlávik Szabolcs

Megkérdeztük a győztest Szlávik Szabolcsot, hogy minek köszönhette a győzelmet?

A verseny elején kinéztem magamnak egy helyet, amely a patkó alakú tó K-i (bal) oldalán volt. Itt határozott, jellegzetes harcsapezsgést lehetett felfedezni. A sorsolás azonban pont úgy hozta, hogy a tó Ny-i oldalára kerültem, a "semmi" közepébe. Nem vesztettem el hitemet, de túl sok jóra nem számítottam. Az egyik készségem már fel volt szerelve, így ezt a kezdéskor azonnal bedobtam, a parttól kb. 25 méterre (középtájra). A másik szerelék beélesítésével voltam elfoglalva, amikor döbbenten vettem észre, hogy eltűnt az úszóm. Ekkor jött a verseny első harcsája, és ekkor még teljesen világos volt. Gyönyörű, izmos, hatalmas példány életem eddigi legnagyobb hala. Nagyon boldog voltam!

Milyen csalit és milyen trükköt alkalmaztál?

Horogra tekintélyes nadály és giliszta csokrot tűztem. Ezt nem ízesítettem semmivel. A két kifogott harcsámon kívül, még négy kapásom volt. Az egyik tépett (a gereben foga elreszelte a zsinórt), míg a másik három meg sem akadt, talán túl korai volt a bevágás?! Ez a szomszédjaimhoz képest látványosan sok volt, hiszen ők egyetlen kapás nélkül megúszták. Mellesleg teszem hozzá, hogy ők mindannyian használták a jól ismert feromon tartalmú "illatosítót", míg én nem...

Milyen szerelékkel horgásztál?

100-200 gr dobósúlyú botot (Spro Selective Surf), 40-es elsőfékes orsót (Shimano Stradic 4000 FA), 0,40 főzsinórt (Tubertini Gorilla), 6/0-s horgot (Owner), 25 gr-os úszót (Exner) használtam. Az eresztéket folyamatosan variáltam: 40 centitől 1,5 m-es mélységig kínáltam fel a csalit. A teljes sötétség beálltakor, a felszín közelében mozgó csokor volt a nyerő, míg szürkület és pirkadat környékén a mélyebben felkínált hozott kapást.

Gyönyörű harcsák élnek a kis alföldi tavacskában

Szerinted mennyi harcsa él még a Tóth-tóban?

Ez az, amit még maga a tógazda sem tud megmondani, hiszen nem tudják pontosan, hogy 80 vagy 200 darab kisharcsa került az első telepítéskor a vízbe. Jól látható, hogy időközben több generáció is felnőtt, és növekszik egyre jobban. Táplálékuk van bőven! Ráadásul, a verseny folyamán nem csupán én voltam az egyetlen (sajnos), aki halat veszített el. Több szakításról és leakadt termetes halról lehetett hallani. Tehát ezek, még biztosan a vízben vannak!

Lesz folytatása ennek a versenynek?

Én nagyon szeretném! Már fűzzük Sanyi bát, hogy őszre rendezzünk még egyet. Reméljük, összejön!

Gratulálok a győzelemhez és további szép fogásokat kívánok!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.