Bemutatkozik a Fonyódi Horgászpark

Bemutatkozik a Fonyódi Horgászpark

Mit tehet a horgász, ha a Balaton déli partján viharos szél, kellemetlenül rossz idő akadályozza meg a nagy tóban való horgászatot? Vagy egyszerűen csak szép környezetben, változatos és bő halállománnyal rendelkező horgásztóban kíván pecázni, kulturált körülmények között? A válasz egyszerű: felkeresi a Fonyódi Horgászparkot!

A fonyódi halastórendszer a Balaton és az autópálya között, 145 ha-on helyezkedik el, a Balaton valamikori kiöntésterületén. A déli part halastavaira jellemzően altalaja tőzeges, tőzegkorpa-iszapos, állandóan zavaros vize kitűnő ízű halat nevel. A tavak helyén egykor intenzív tőzegkitermelés folyt. Felhagyva a munkálatokkal, az 1954-55-ös években alakítottak ki itt három, közepes méretű (40-50 ha) halastavat. A tulajdonos, a Balatoni Halászati ZRT. ez év január 1-jétől adta bérbe 10 éves időtartamra az ordacsehi székhelyű Balaton Agrár ZRT.-nek. Az új kezelő látványos fejlesztéseket végzett már kora tavasszal, valamint a telepítési szerkezetet és a népesítési sűrűséget is igyekezte a területi adottságok figyelembevételével a horgászok igényeihez igazítani.

Az első ütemben elvégzett fejlesztések a horgászok kényelmét szolgálják

A horgászpark a tórendszer keleti oldalán, mintegy 5 ha-on helyezkedik el. A III. számú tó erősen feltöltődött részén alakították ki: jelentős kotrási munkálatokat követően nyerte el mai formáját. A területre belépve először a központi épület fogadja a látogatót, ahol a napijegyen kívül etetőanyag és csali, valamint üdítőital is beszerezhető.

A fogadóépület

Az épülettel szemben található 1 ha-os extra tóban - mely eredeti funkciója szerint a halastavak külső halágyaként szolgált - nagytestű pontyok (4-12 kg) és termetes amurok várják a vendégeket. Vízmélysége a halágyakra jellemzően - leszámítva a kétoldali sekélyebb padkát -2,5-3 méter között változik. Itt emelt árú (2.500 Ft) napijeggyel lehet horgászni, és kötelező a nagyméretű kiemelő szák, valamint a pontymatrac használata (hiányukban a helyszínen bérelhetők!). Ezen a vízen van lehetőség baráti társaságok, cégek horgászversenyeinek megrendezésére is, melyek lebonyolítását akár teljes mértékben átvállaljuk. Az itt élő halakat 5 kg-os testtömeg felett elviteli tilalom védi.

Vállaljuk horgászversenyek rendezését is
Papp József halászmester az extra-tó egyik „alapító tagjával”

A horgászpark további része néhány kisebb tavacskából, valamint kettő, egyenként 1,2-1,5 ha-os tóból áll. Az őszi-téli időszakban teleltetőként szolgáló tavacskákban a nyári szezonban afrikai harcsára, lénai tokra és amurra lehet pecázni. A másik két nagyobb tóban pontyok, kárászok, amurok és tokok alkotják a halállomány jelentős részét, de a ragadozók közül csuka és harcsa fogására is van esély. A vendégek kényelmét közvetlenül a vízparton álló filagóriák teszik teljessé, melyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. A két nagyobb tó medre akadóktól mentes, egységesen sekély, halastavi jellegű.

A túlparti, megdobható nádtövek ígéretes haltanyák
Lénai tok is színesíti a halállományt

A központi, óriás filagória természetesen minden idelátogató horgász és családtagjai részére nyitva áll. E helyen lehet sütni-főzni, és a horgászversenyek eredményhirdetését, a versenyzők étkeztetését lebonyolítani. Gondolva a horgászatot hamar elunó gyerekekre, a bekerített részben kis játszótér is épült.

Horgászverseny után, eredményhirdetés előtt
A nagy filagória és a játszótér - a kerítés a vadludak bejárását akadályozza, kapui természetesen mindenki előtt nyitva állnak

Külön említést érdemel az a lehetőség, hogy horgászat közben bepillantást nyerhetünk a fonyódi Nagy-berek változatos élővilágába. A terület kiemelt természetvédelmi oltalom alatt áll. A horgásztavak környékén jelentős nyári lúd populáció neveli fel évről évre szaporulatát. Néhány, több éve itt költő lúdpár olyan szelíd, hogy szinte karnyújtásnyi távolságból lehet megfigyelni őket. A nyári lúd mellett több récefaj, köztük a fokozottan védett cigányréce is mindennapos vendég.

A védett nyári lúd (Anser anser L.) költőterülete a horgászpark és környezete

Megközelíthetőség: Fonyódligeten, a régi 7-es útról a Zrínyi utcába kell lekanyarodni (táblával jelölve!). A horgászpark a Zrínyi utca végétől még kb. 300 méterre van, végig kövezett úton közelíthető meg.

Nyitva tartás: 7:00 - 19:00

Napijegy árak:

1. extra tó
felnőtt - 2.500 Ft
ifjúsági - 1.300 Ft

2. kistavak, 1. és 2. horgásztó
felnőtt - 1.500 Ft
ifjúsági - 700 Ft

14 éves kor alatti gyermek számára a horgászat ingyenes!

Elvihető halmennyiség:

felnőtt

  • 3 kg kárász, vagy
  • 1 kg ponty és 1 kg kárász

ifjúsági

  • 1 kg kárász

Az e feletti, elvitelre szánt halmennyiség a központi épületnél elhelyezett árlista szerint vásárolható meg.

(X)
Írta: Szári Zsolt (Willy)
Balaton Agrár ZRT.