Síkvölgyi tavak

I.tó 6 ha, II.tó 9 ha

Térkép betöltése…
Síkvölgyi tavak

Általános információ a vízről

A tavak a bányatömedékeléshez használt homok bányászata során keletkeztek, tehát bányató jellegűek. A tavakat ölelő völgyet délről a Vértes hegység vonulata szegélyezi.
 Az I. tó medre változatos, marásokkal, dombokkal tördelt iszapos, köves és homokkal borított fenekű, a víz mélysége 1 és 3,5m között váltakozik, vize kissé zavaros, a tó déli oldala füzesekkel, nádassal borított csak 2-3 helyen horgászható. A tó többi része helyenként nádassal és füzessel szegélyezett a gátról és a kiépített esőbeállókkal ellátott helyekről horgászható, de a parkolási lehetőség egyes helyeken korlátozott.
A II.tó vize tiszta, jól átlátszó, medre három medencére osztható. Az első északi medence 3-9m mély vizű, nyugati oldalán egy füzes, nádasos sarokkal és füves réttel induló, majd fákkal benőtt magas parttal szegélyezett, északi oldalán sziklás gátoldallal, keleti oldalán füves, homokos lejtős gátoldallal szegélyezett. A fenék jobbára agyagos, középen a mély árokban kissé iszapos. A gátoldalakon és a füves réten kiépített esőbeállók, a magas parton 3 kiépített horgászhely áll rendelkezésre. A tó középső medencéje kissé elszűkülő majd újra kiszélesedő közben egy bozótos homokzátonnyal tagolt, medre változatos a mély medencéből a zátonyig folyamatosan emelkedő enyhén iszaposból homokosra, majd a zátony után iszaposra váltó fenékkel. A vízmélység 7-ről 2m-re a zátonykörül 1-0,5m-re csökken, majd a szélesebb részen 1-2m között változik, az öblök medre is dombokkal tarkított. A középső medence K-i partja füzessel, nádassal szegélyezett 3 horgászhellyel. A nyugati oldal elején egy füves hely is található kiépített esőbeállóval, széles horgászhellyel, ezután füzessel szegélyezett öbölben végződik egy horgászhellyel és nagy kiterjedésű füzes-nádas partszakasszal.
A tó déli medencéje elszűkülő változó mélységű 1,5-2,3m mély vízzel a dél-keleti sarokban tuskókkal, füzessel, a K-i parton összefüggő füzes-nádas partszegéllyel, a Ny-i oldalon hosszú, homokos, kissé köves partszakasszal, itt 3 esőbeálló található. A mederfenék itt váltakozva homokos és iszapos. A Ny-i partszakasz elején kiépített állásról a középső medence öble is részben horgászható. A 2. tó partja gépjárművek elöl lezárt terület, parkolási lehetőség a tó ÉNyi sarkánál kialakított horgászparkolóban van az egyesületi iroda is itt található.

Megközelítés

autóbusszal: a Tatabánya-autóbuszállomásról induló 6-os, 16-os helyi autóbuszpárral az I.tó partján található buszfordulónál leszállva,
autóval: Budapest felől az 1.sz főútról a felsőgallai felüljáróra felhajtva, Tatabánya Óváros irányába haladva a temető sarkánál balra fordulva, majd a Rehling Konrád úton és annak folytatásán egyenesen, a Síkvölgyi Üdülőterület útirányt jelző tábla után balra fordulva egyenesen az I.tó parjáig, tovább egyenesen a Haffner vendéglő sarkánál balra fordulva a II. tó parkolóig, az iroda itt található. Napijegy a tógazdánál, (az iroda melletti ház) telefonos egyeztetés után válható.
 Budapest felől az M1 autópályáról a Tatabánya Óváros lehajtónál lekanyarodva a körforgalomnál egyenesen, majd a Táncsics M. útra jobbra fordulva, a centrum felé haladva, az első balra eső útkereszteződésnél befordulva, a Csaba utcán a végéig egyenesen, majd jobbra fordulva, a jelzőlámpánál balra, majd az Összekötő úton egyenesen a következő lámpáig (OMV benzinkút). Itt jobbra kell fordulni a Károlyi Mihály útra, az út végén balra a Mészáros útra fordulva (ASG Kft), az út végén jobbra kell fordulni, majd egyenesen kell haladni a Síkvölgyi Üdülőterület útirányt jelző táblát követő kereszteződésig. Itt balra majd tovább egyenesen az I.tó-ig, majd tovább egyenesen a fentiek szerint.
Győr felől (M1, 1. főút) Tatabánya Újváros felé fordulva a Kisbér-Oroszlány útirányt követve, jobbra a Rákóczi útra kell fordulni, majd a körforgalomban is ezt az útirányt követve tovább egyenesen kell haladni az utolsó autószalonig. Itt balra és ezután az utca végén balra fordulva, a Dankó Pista utcán tovább haladva, a templomnál egyenesen, a főútról letérve a Kossuth L. úton a körforgalomig kell haladni. A körforgalomban jobbra a Síkvölgyi utcára kell fordulni, és tovább egyenesen haladni a stoptáblás kereszteződésig. Innen végig egyenesen az I.tó-ig, majd tovább egyenesen a fentiek szerint.

Napijegy árak

- Napijegy árak: felnőtt, kedvezményezett és turista 4000,-Ft, ifjúsági és gyermek 2000,-Ft, érvényes a megjelölt napon a horgászrend szerinti horgászati időben.
- Hetijegy árak: felnőtt, kedvezményezett és turista 8000,-Ft, ifjúsági és gyermek 4000,-Ft, érvényes a jegyen megjelölt 7 napon a horgászrend szerinti horgászati időben.

Helyi kiemelt horgászati szabályok

Méretkorlátozások: ponty min. 32cm, süllő, balin min. 40cm (a kifogott méretes süllőt visszadobni tilos, kivéve az engedélyezett darabszám elérése után, vagy a fogási tilalom ideje alatt), amur, csuka min. 50cm, harcsa min. 60cm, fekete sügér min. 30cm, a többi méretkorlátozás az országos rendelkezések szerint.
Kifogható halmennyiség hetente, tagoknak és hetijegyes horgászoknak: 
a felnőtt horgász hetente összesen 4db, fajonként 2db nemes halat, de csukából és amurból csak heti 1-1db-t egyéb halakból heti 5kg-t tarthat meg,
az ifjúsági kedvezményezett és turista horgász összesen 2db, fajonként 1db nemes halat egyéb halakból heti 3kg-t tarthat meg,
a gyermekhorgász nemes halat nem vihet el, egyéb halakból heti 5kg-t foghat ki.
Kifogható halmennyiség naponta napijegyes horgászoknak:
a felnőtt horgász naponta összesen 2db nemes halat, de csukából és amurból csak napi 1-1db-t, egyéb halakból napi 5kg-t tarthat meg,
az ifjúsági kedvezményezett és turista horgász összesen 1db nemes halat, egyéb halakból napi 3kg-t tarthat meg,
a gyermekhorgász nemes halat nem vihet el, egyéb halakból napi 5kg-t foghat ki.
Kifogható éves halmennyiség tagoknak:
a felnőtt horgász évente 20db pontyot, az ifjúsági és kedvezményezett horgász évente 10db pontyot tarthat meg. A többi halfajra éves korlátozás nincs.
Horgászati időszak: 
Május 1-től szeptember 15.-ig hétfőtől-csütörtökig 03-23 óráig, pénteken 03-24 óráig, szombaton 0-24 óráig, vasárnap 0-23 óráig engedélyezett a horgászat. Ebben az időszakban az egyéb munkaszüneti napot megelőző napon 03 órától az utolsó munkaszüneti nap 23 óráig lehet horgászni.
Szeptember 16.-tól április 30-ig (kivéve az őszi pontytelepítéstől év végéig és a jéggel borított időszakot) naponta 05-22 óráig lehet horgászni.
Az őszi pontytelepítéstől az év végéig naponta 06-18 óráig, a lékhorgászatra alkalmas napokon napkeltétől napnyugtáig engedélyezett a horgászat.
Az őszi pontytelepítéstől a horgászév végéig, a heti 2db méretes ponty megtartása után, vagy az éves mennyiség megfogása után, csak ragadozó halra vagy keszegfélékre lehet tovább horgászni. Keszegfélékre csak féder-, picker-, matchbottal vagy egyéb finom úszós készséggel (max 0,18-as zsinórral, kishoroggal), a pontyozó horgászokat nem zavaró helyen és módon lehet horgászni.
A vissza nem engedett halat később fogott más hallal kicserélni tilos. A kifogott méretes nemes halat a másik horgásznak átadni tilos! Békés nemes halra horgászva a haltartó szákot, ragadozóra horgászva legalább a szájbilincset minden horgásznak magánál kell tartania. A haltartó szákot, vagy szájbilincset, az ellenőrzést végző kérésére be kell mutatni, ezek hiánya esetén a horgászat nem folytatható.
A fogási naplóban a „vízterület neve” rovatba a Síkvölgy, a „víztérkód” rovatba a 11-002-1-1 a „horgászhely” rovatba az 1.-es tó vagy 2.-es tó szöveget kell beírni!

Az 5kg-nál nagyobb egyedsúlyú pontyot a kifogást és mérlegelést követően azonnal vissza kell engedni, elvinni tilos. A változás 2017.05.01-ével hatályba lépett, ellenőrzéskor az 5kg-t szemre megközelítő halakat a halőr mérlegeléssel ellenőrzi, ha a megtartott hal meghaladja az 5kg-t a halat visszahelyezi és a horgásszal szemben fegyelmi eljárást indít, vagy a napi- vagy hetijegyet bevonja.

Kezelő

Síkvölgyi Sporthorgász Egyesület

székhely: 2800 Tatabánya Gál I. ltp 529. 3/7.
telephely: 2800 Tatabánya Ponty köz 5. (Síkvölgyi üdülőterület)
postacím: 2803 Tatabánya Pf.:391
telefon tógazda: +36-30-4107134
telefon elnök: +36-20-3421428
telefon titkár: +36-30-2176396
e-mail: sikvolgyhe@gmail.com
honlap: www.sikvolgyhe.atw.hu

Nagysága

I.tó 6 ha, II.tó 9 ha

Általános információ a vízről

A tavak a bányatömedékeléshez használt homok bányászata során keletkeztek, tehát bányató jellegűek. A tavakat ölelő völgyet délről a Vértes hegység vonulata szegélyezi.
 Az I. tó medre változatos, marásokkal, dombokkal tördelt iszapos, köves és homokkal borított fenekű, a víz mélysége 1 és 3,5m között váltakozik, vize kissé zavaros, a tó déli oldala füzesekkel, nádassal borított csak 2-3 helyen horgászható. A tó többi része helyenként nádassal és füzessel szegélyezett a gátról és a kiépített esőbeállókkal ellátott helyekről horgászható, de a parkolási lehetőség egyes helyeken korlátozott.
A II.tó vize tiszta, jól átlátszó, medre három medencére osztható. Az első északi medence 3-9m mély vizű, nyugati oldalán egy füzes, nádasos sarokkal és füves réttel induló, majd fákkal benőtt magas parttal szegélyezett, északi oldalán sziklás gátoldallal, keleti oldalán füves, homokos lejtős gátoldallal szegélyezett. A fenék jobbára agyagos, középen a mély árokban kissé iszapos. A gátoldalakon és a füves réten kiépített esőbeállók, a magas parton 3 kiépített horgászhely áll rendelkezésre. A tó középső medencéje kissé elszűkülő majd újra kiszélesedő közben egy bozótos homokzátonnyal tagolt, medre változatos a mély medencéből a zátonyig folyamatosan emelkedő enyhén iszaposból homokosra, majd a zátony után iszaposra váltó fenékkel. A vízmélység 7-ről 2m-re a zátonykörül 1-0,5m-re csökken, majd a szélesebb részen 1-2m között változik, az öblök medre is dombokkal tarkított. A középső medence K-i partja füzessel, nádassal szegélyezett 3 horgászhellyel. A nyugati oldal elején egy füves hely is található kiépített esőbeállóval, széles horgászhellyel, ezután füzessel szegélyezett öbölben végződik egy horgászhellyel és nagy kiterjedésű füzes-nádas partszakasszal.
A tó déli medencéje elszűkülő változó mélységű 1,5-2,3m mély vízzel a dél-keleti sarokban tuskókkal, füzessel, a K-i parton összefüggő füzes-nádas partszegéllyel, a Ny-i oldalon hosszú, homokos, kissé köves partszakasszal, itt 3 esőbeálló található. A mederfenék itt váltakozva homokos és iszapos. A Ny-i partszakasz elején kiépített állásról a középső medence öble is részben horgászható. A 2. tó partja gépjárművek elöl lezárt terület, parkolási lehetőség a tó ÉNyi sarkánál kialakított horgászparkolóban van az egyesületi iroda is itt található.

Megközelítés

autóbusszal: a Tatabánya-autóbuszállomásról induló 6-os, 16-os helyi autóbuszpárral az I.tó partján található buszfordulónál leszállva,
autóval: Budapest felől az 1.sz főútról a felsőgallai felüljáróra felhajtva, Tatabánya Óváros irányába haladva a temető sarkánál balra fordulva, majd a Rehling Konrád úton és annak folytatásán egyenesen, a Síkvölgyi Üdülőterület útirányt jelző tábla után balra fordulva egyenesen az I.tó parjáig, tovább egyenesen a Haffner vendéglő sarkánál balra fordulva a II. tó parkolóig, az iroda itt található. Napijegy a tógazdánál, (az iroda melletti ház) telefonos egyeztetés után válható.
 Budapest felől az M1 autópályáról a Tatabánya Óváros lehajtónál lekanyarodva a körforgalomnál egyenesen, majd a Táncsics M. útra jobbra fordulva, a centrum felé haladva, az első balra eső útkereszteződésnél befordulva, a Csaba utcán a végéig egyenesen, majd jobbra fordulva, a jelzőlámpánál balra, majd az Összekötő úton egyenesen a következő lámpáig (OMV benzinkút). Itt jobbra kell fordulni a Károlyi Mihály útra, az út végén balra a Mészáros útra fordulva (ASG Kft), az út végén jobbra kell fordulni, majd egyenesen kell haladni a Síkvölgyi Üdülőterület útirányt jelző táblát követő kereszteződésig. Itt balra majd tovább egyenesen az I.tó-ig, majd tovább egyenesen a fentiek szerint.
Győr felől (M1, 1. főút) Tatabánya Újváros felé fordulva a Kisbér-Oroszlány útirányt követve, jobbra a Rákóczi útra kell fordulni, majd a körforgalomban is ezt az útirányt követve tovább egyenesen kell haladni az utolsó autószalonig. Itt balra és ezután az utca végén balra fordulva, a Dankó Pista utcán tovább haladva, a templomnál egyenesen, a főútról letérve a Kossuth L. úton a körforgalomig kell haladni. A körforgalomban jobbra a Síkvölgyi utcára kell fordulni, és tovább egyenesen haladni a stoptáblás kereszteződésig. Innen végig egyenesen az I.tó-ig, majd tovább egyenesen a fentiek szerint.

Parkolási lehetőség

a II.tó parkolójában, I. tó Ny-É-K-i gáton korlátozottan

Halállomány

ponty (2-8 kg), amur (2-10 kg), csuka (1-6 kg), süllő (1-5kg), balin (1,5-7kg), harcsa (1-70kg), fekete sügér (1-2,5kg), ezüstkárász (0,1-2kg), dévérkeszeg (0,1-1kg), karika keszeg (0,1-0,6kg), jász (0,1-0,6kg), bodorka, vörösszárnyú keszeg, küsz, sügér, naphal.

Telepítések

évi 2 részletben március-áprilisban és október-novemberben.
éves telepítési mennyiségek: ponty 3. nyaras 4000-6000kg 50% tavasszal, 50% ősszel, csuka 3. nyaras 150-250kg két évente ősszel, süllő előnevelt: 3000-7000db két évente a csukával váltásban, májusban, vegyes keszegféle: 1500-2500kg ősszel.

Fajlagos tilalom

pontyra és harcsára egyesületünk felmentést kért, a többi halfajra az országos rendelkezések érvényesek

Napijegy árak

- Napijegy árak: felnőtt, kedvezményezett és turista 4000,-Ft, ifjúsági és gyermek 2000,-Ft, érvényes a megjelölt napon a horgászrend szerinti horgászati időben.
- Hetijegy árak: felnőtt, kedvezményezett és turista 8000,-Ft, ifjúsági és gyermek 4000,-Ft, érvényes a jegyen megjelölt 7 napon a horgászrend szerinti horgászati időben.

Éjszakai horgászat

tagoknak: május 1-től szeptember 15-ig péntek és szombat éjszaka, valamint a munkaszüneti napra virradó éjszakákon.

hetijeggyel: május 1-től szeptember 15-ig péntek és szombat éjszaka, valamint a munkaszüneti napra virradó éjszakákon, ha azok a hetijegy érvényességi idején belül esnek.

napijeggyel: éjszakai napijegy nincs, május 1-től szeptember 15-ig a péntekre vagy a munkaszüneti napot megelőző napra váltott napijegyek aznap 03-24 óráig, szombatra, vagy többes ünnep közbenső napjaira váltott jegyek aznap 0-24 óráig, a vasárnapra vagy az utolsó munkaszüneti napra váltott napijegyek aznap 0-23 óráig érvényesek.

Ifjúsági és gyermekhorgászok éjszaka nem horgászhatnak.

Napijegy váltási helyek

Horgásziroda 2800 Tatabánya Ponty köz 5. (II.tó parkoló) egész évben a tógazdával történt telefonos egyeztetés után, tel: +36-30-4107134 Izidor Gyula tógazda.
Szák Horgászbolt 2800 Tatabánya Kossuth L. út 95. tel: 06-34-302-890 márciustól-novemberig.
ÁSZ Horgászbolt 2800 Tatabánya Károlyi Mihály út 10. tel: 06-34-312-376 márciustól-novemberig

Helyi kiemelt horgászati szabályok

Méretkorlátozások: ponty min. 32cm, süllő, balin min. 40cm (a kifogott méretes süllőt visszadobni tilos, kivéve az engedélyezett darabszám elérése után, vagy a fogási tilalom ideje alatt), amur, csuka min. 50cm, harcsa min. 60cm, fekete sügér min. 30cm, a többi méretkorlátozás az országos rendelkezések szerint.
Kifogható halmennyiség hetente, tagoknak és hetijegyes horgászoknak: 
a felnőtt horgász hetente összesen 4db, fajonként 2db nemes halat, de csukából és amurból csak heti 1-1db-t egyéb halakból heti 5kg-t tarthat meg,
az ifjúsági kedvezményezett és turista horgász összesen 2db, fajonként 1db nemes halat egyéb halakból heti 3kg-t tarthat meg,
a gyermekhorgász nemes halat nem vihet el, egyéb halakból heti 5kg-t foghat ki.
Kifogható halmennyiség naponta napijegyes horgászoknak:
a felnőtt horgász naponta összesen 2db nemes halat, de csukából és amurból csak napi 1-1db-t, egyéb halakból napi 5kg-t tarthat meg,
az ifjúsági kedvezményezett és turista horgász összesen 1db nemes halat, egyéb halakból napi 3kg-t tarthat meg,
a gyermekhorgász nemes halat nem vihet el, egyéb halakból napi 5kg-t foghat ki.
Kifogható éves halmennyiség tagoknak:
a felnőtt horgász évente 20db pontyot, az ifjúsági és kedvezményezett horgász évente 10db pontyot tarthat meg. A többi halfajra éves korlátozás nincs.
Horgászati időszak: 
Május 1-től szeptember 15.-ig hétfőtől-csütörtökig 03-23 óráig, pénteken 03-24 óráig, szombaton 0-24 óráig, vasárnap 0-23 óráig engedélyezett a horgászat. Ebben az időszakban az egyéb munkaszüneti napot megelőző napon 03 órától az utolsó munkaszüneti nap 23 óráig lehet horgászni.
Szeptember 16.-tól április 30-ig (kivéve az őszi pontytelepítéstől év végéig és a jéggel borított időszakot) naponta 05-22 óráig lehet horgászni.
Az őszi pontytelepítéstől az év végéig naponta 06-18 óráig, a lékhorgászatra alkalmas napokon napkeltétől napnyugtáig engedélyezett a horgászat.
Az őszi pontytelepítéstől a horgászév végéig, a heti 2db méretes ponty megtartása után, vagy az éves mennyiség megfogása után, csak ragadozó halra vagy keszegfélékre lehet tovább horgászni. Keszegfélékre csak féder-, picker-, matchbottal vagy egyéb finom úszós készséggel (max 0,18-as zsinórral, kishoroggal), a pontyozó horgászokat nem zavaró helyen és módon lehet horgászni.
A vissza nem engedett halat később fogott más hallal kicserélni tilos. A kifogott méretes nemes halat a másik horgásznak átadni tilos! Békés nemes halra horgászva a haltartó szákot, ragadozóra horgászva legalább a szájbilincset minden horgásznak magánál kell tartania. A haltartó szákot, vagy szájbilincset, az ellenőrzést végző kérésére be kell mutatni, ezek hiánya esetén a horgászat nem folytatható.
A fogási naplóban a „vízterület neve” rovatba a Síkvölgy, a „víztérkód” rovatba a 11-002-1-1 a „horgászhely” rovatba az 1.-es tó vagy 2.-es tó szöveget kell beírni!

Az 5kg-nál nagyobb egyedsúlyú pontyot a kifogást és mérlegelést követően azonnal vissza kell engedni, elvinni tilos. A változás 2017.05.01-ével hatályba lépett, ellenőrzéskor az 5kg-t szemre megközelítő halakat a halőr mérlegeléssel ellenőrzi, ha a megtartott hal meghaladja az 5kg-t a halat visszahelyezi és a horgásszal szemben fegyelmi eljárást indít, vagy a napi- vagy hetijegyet bevonja.

Bojlis horgászat

A bojlis horgászat a horgászrendben meghatározott horgászati időszakban engedélyezett, de a horgok bármilyen eszközzel történő behordása tilos. 

Etetési korlátozások

Etetni csak partról kézzel, etetőlapáttal, etetőrakétával, spombbal, csúzlival vagy etetőhajóval lehet. Az etetőhajó a horgok behordására nem használható!

Csónak használat

Csónak használata tilos.

Lékhorgászat

Lékhorgászat 10cm jégvastagságtól, napkeltétől napnyugtáig engedélyezett, ha a jég megfelelő állapotú és nem olvad.

Pergetés

A pergetés minden szabályos felszereléssel engedélyezett.

Sátorozási lehetőség

A tavak partján a sátorozás tilos.

Szállás

Tatabányán vagy a Síkvölgyi üdülőterületen kiadó hétvégi házakban 

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.