Kölyök akvarisztika Spongya Bob Kockanadrággal és Tapsi Hapsival

Kölyök akvarisztika Spongya Bob Kockanadrággal és Tapsi Hapsival

Lassan ismét beköszöntenek a téli fagyok, megint egyre többször fordul elő, hogy a négy fal közé szorulunk. Jó lenne egy kis természetet becsalogatni az otthonunkba. Akik ismernek már, tudják, hogy nem arra gondolok, hogy hozzuk be a muskátlit az ablakból… Amire én gondolok, az a horgászok igen kedvelt téli hobbija, az akvarisztika. A tavaly megjelent írások főként a tinédzser és felnőtt korosztály számára kínáltak lehetőségeket. Az elkövetkezendő sorokban bemutatásra kerülő akvárium szettet viszont kifejezetten a gyermekek számára kínálja a Haldorádó csapata. A világhírű amerikai Penn-Plax vállalat felmérte azokat az igényeket, melyet egy gyermek egy akváriummal szemben támaszt, és mindezt igényes, használható és megbízható formába öntötte.

Az akváriumok elkészítésénél figyelembe vették a biztonságot, a könnyű összeszerelést és mindezt ötvözték a gyermekek által oly közkedvelt mesefigurákkal, mint Spongya Bob és az örökké répát rágcsáló Tapsi Hapsi.

Természetesen az akvarisztikát éppoly komolyan kell venni, mint a horgászatot. Gyakorló apaként tudom, hogy ha szeretném a fiammal megszerettetni a pecázást, az első időszakban a lehető legtöbb sikerélménnyel kell megörvendeztetnem.

Ezt kell hát tenni az új mese akvárium esetében is. Persze ez nem sikerülhet máshogy, csak ha kellő tudással vagyunk felvértezve. A keresztkérdésekre itt is ugyanúgy számíthatunk, mint a tóparton. Viszont aki úgy dönt, hogy meglepi gyermekét ezzel az akváriummal, annak javaslom, hogy az akvárium összeszerelését (legalábbis a nagy részét) is bízza gyermekére. Hatalmas élmény lesz számára.

Lássuk tehát, hogy boldogult az én négyéves fiam az első saját akváriumával!

Apa, kezdhetjük, én készen állok

A dobozból való kiszabadítás után javaslom, hogy az alkatrészeket vegyük magunkhoz, és sorrendben adjuk oda a kis berendező mesternek. Így nem lehet gond. Az első feladat a háttér felerősítése. Ezt az akvárium (egyenes) hátfalára kell kívülről celluxozni.

A cellux szeret mindenhová odaragadni
Helló, Spongya Bob!

Ezután igen komoly feladat következik. Az akvárium aljzatának kimosása. Ekkora mennyiséget legegyszerűbb egy tésztaszűrőn keresztül átmosni.

Keverem, kavarom

Szerencsére nem kell sokat bíbelődni vele, mert elég tiszta a kavics. Ha megvagyunk a mosással, már önthetjük is be az akváriumba.

Zutty!

Némi egyengetés után, következhet a növénykék és Bob elhelyezése.

Újabb izgalmas feladat következik. Szükség lesz hozzá egy csavarhúzóra. Az akvárium műanyag tetején két apró luk található, melyet át kell törni. Ezt a műveletet a fiam nagy élvezettel végezte el.

Kár, hogy csak két lyukat kell csinálni…

A következő lépést én nem hagytam a gyerekre, de egy nagyobb lurkó már ezt is megoldja. A dobozban található levegőztető csöveket kell felszabdalnunk öt részre.

Hogy pontosan milyen arányban, a következő képből kiderül. A lényeg, hogy egy levegőztető pumpa fogja ellátni a szűrőt és a mesefigurát is levegővel. Ezért kell kettéosztani. Igen ám, de mindkét ágra csatlakoztathatunk egy szorítószelepet, amivel a levegő elosztást állíthatjuk.

Így néz majd ki hátulról, ha elkészült

A két csövet a már előzőleg készített lyukon kell benyomni. Az egyiket majd Bobra, a másikat a szűrőcsőre kell majd ráhúzni.

Még hátravan a szűrő elkészítése. Ez a szerkezet igen elmésen működik. Az egyik csövön a levegőt a víz alá vezetjük, a másikon visszamegy, de eközben vizet tol felfelé maga előtt. Ez a víz egy szűrőközegre folyik, aminek az alja lukas. Így miután a szűrőn keresztülfolyt, visszacsepeg az akváriumba.

Amint ezzel megvagyunk, fel kell pattintani a műanyag tetőre. A vékonyabbik csövet ki kell dugni a csavarhúzó ütötte lyukon. Az is fontos, hogy mindezt a jobb oldalin tegyük.

A tető résein kell átpattintani a tartópöcköket

Azért lehet, hogy itt kicsit mindenki leizzad, de nem lesz gond, nem lehet elrontani. A szűrő összerakásának befejező mozzanatához bontsuk ki a csomagolásból a szűrőközeget, és mossuk el.

Jó móka megint vizezni

Kettőt adtak, egyet tartsunk meg tartaléknak, bár sokáig nem kell majd cserélni, mert a szűrőt hetente csak el kell mosni. (Erről bővebben itt.) Ha mindent jól csináltunk, akkor mielőtt ezt is betennénk, így néz ki az akvárium:

A műanyag tartójába helyezett szűrőközeget csak egy sínen be kell tolni a helyére.

Kész

Jöhet a díszítés. Ez szintén az egyik legkedvesebb feladat volt. Szerintem nincsen gyerek, aki ne imádna matricát ragasztani. Spongya Bob, Tunyacsáp és a többiek előkelő helyekre kerültek.

Legyen, mondjuk… itt!

Amíg az akvárium elkészül, addig gondolkozzunk, hogy hol lenne a megfelelő helye. Alapszabály, hogy ne érje tűző nap, és ne okozzon balesetet. A rutinos szülők, biztos vagyok benne, hogy megtalálják a helyét.

A benépesítéssel várjunk pár hetet, mert a szűrőben hasznos lebontó baktériumoknak kell elszaporodniuk. Ha elsietjük a halak betelepítését, akkor az könnyen a pusztulásukhoz vezethet. Javaslom továbbá, hogy mivel az akvárium mérete elég kicsi, ne rakjuk tele hallal. 4-5 db apróbb termetű halacskánál több már veszélyes lehet az akvárium vízének egyensúlya szempontjából. Az én fiam kedvencei nem is a halak, hanem az édes vízi garnélák. A kis garnélák, csigák kevésbé terhelik a vizet, így többet is tarthatunk belőlük.

Amano garnéla

Kicsit furcsának találtam eleinte, hogy a gyerek játék akváriumot kapjon. Azonban azt vettem észre, hogy ő teljesen máshogy kezeli ezt a dolgot. Az ő számára egy varázslatos mesevilág tárul fel, mely addig csak a képzeletében élt.

Az a nézet, hogy esetleg felnőtt korában nem fogja a természet érdekelni, esetleg az ízlése sem a megfelelő irányban alakul, saját tapasztalatomból kiindulva nyugodtan állíthatom, hogy téves. Gyermekkorom elsüllyedt roncshajós, halálfejes akváriumai ellenére manapság szerény személyem ilyesmi akváriumokat alkot.

200 liter tömény növény

Akit esetleg ez is érdekel, látogasson el a blogomra:

(x)
Néder Attila (Nigro)