A kapitális amurfogás titkai

A kapitális amurfogás titkai

Ebben az írásban rendhagyó módon egy bojlis horgász barátomat szeretném előtérbe helyezni, akivel az SBS termékeken keresztül ismerkedtem meg. Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy több 20 kg feletti amurfogást is magáénak tudhat. Engem is nagyon izgatott, hogy mi lehet a titka, minek köszönhetőek ezek a rendkívüli fogások, hiszen véletlenül nem lehet több kapitális amurt fogni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a cikkhez tartozó kisfilm, melyben éppen látogatásunk alkalmával sikerül kifognia egy több mint 15 kg súlyú amurt. Ha ti is szeretnétek megtudni, mi lehet Kutás Ákos titka, vagy szeretnétek látni a rendkívüli amurfogást, akkor újra tartsatok velem! Ígérem, izgalmakban és információkban ismét nem lesz hiány!

Ákos kedvenc horgászvize a nyékládházi bányatavak. Gyerekkora óta horgászik itt, hiszen ez közel van lakhelyéhez, Miskolchoz. Itt látogattuk meg, éppen horgászás közben, egy hétköznap alkalmával. Legnagyobb meglepetésemre a hely, ahol csónakkal felvett, a Miskolc felé vezető M30-as autópálya lehajtójától mindössze 100 méterre volt. Leparkoltuk az autót, és beszálltunk Ákoshoz a csónakba, aki bevitt minket horgászhelyükre, az egyik szigetre! Ez a parkolóhelyünktől légvonalban 500 méterre lehetett.

Igen szeles és borongós időben látogattuk meg Ákost

A következő meglepetést a tó vizének tisztasága okozta. Olyan kristálytiszta volt a víz, hogy több méterre le lehetett látni! Mire sikerült kigyönyörködnöm magam a víz tisztaságában, már partot is értünk ott, ahol Ákos édesapjával találkoztunk. Általában, együtt szoktak horgászni. Mindketten nagyon segítőkészek. Én ezt ki is használtam és rögtön faggatni is kezdtem Ákost. Először arra kértem, hogy mondjon néhány szót a tóról. Elmondása alapján két tóból - a Debreceni- és a Gólem-tóból - áll a vízterület, melyek együttes területe majd 400 hektár. Számukra a Debreceni a kedvesebb, ahol mi is meglátogattuk őket. Átlagos vízmélység 3 és 10 méter között van. Hat bóját helyeztek el, melyeket kivétel nélkül sekély platókra (kiemelkedésekre) tettek.

Ákosék felszerelése, beélesítve

E platók tetejét, etetik bojlival és különböző magvakat tartalmazó method mixszel A platókat a halradar segítségével találják meg. A radar nélkül nagyon nehéz feladat az ilyen szélsőségesen változó vízmélység mellett megtalálni az optimális helyet! De mi is az optimális hely? Ákos szerint a plató legmagasabb pontjától elindulva a plató oldalán kell elhelyezni a végszereléket. Ez 4 és 7 méter között lehet valahol, de kedvence a 4 méteren elhelyezett végszerelék.

Ezután arra kértem, hogy mutassa meg nekünk az általa használt végszereléket, mely a következőképpen nézett ki:

FOX Leadcore, FOX 121 g-os in-line ólom…
… fonott horogelőke és FOX SSBP 2-es számú horog

Amit itt kiemelnék, az a 2 számú FOX SSBP horog mérete! Ez azért lényeges, mert az amur kemény száját csak a nagyobb méretű horoggal lehet átütni! A másik fontos dolog, hogy a szintén FOX ólom két oldala lapos! Ez azért szükséges, hogy a platók oldalára elhelyezett végszerelék ne guruljon le! Ez nagyon fontos az ilyen jellegű bányatavakon!

A következő kényes kérdés a csalira és a csalizási módszerre vonatkozott. Szerencsére Ákos is azon segítőkész horgászok közzé tartozik, akik nem titkolóznak! Bármilyen horgászattal kapcsolatos kérdésre nyíltan és őszintén válaszol, így hamar kiderült, hogy kedvenc amuros csalijuk az SBS M1-es lebegő bojli, melyhez egyik végszereléken saját készítésű, madáreleség alapú, süllyedő bojlit tesznek.

A vörös színű golyók a gyári, M1-es lebegő bojlik!

Másik végszereléken ugyanehhez a lebegő bojlihoz saját készítésű M1-es süllyedő bojlit fűznek, melynek furcsa színét látva elárulta, hogy az M1-es alapmixhez 30% lucernalisztet tesznek, ami bármely tápboltban beszerezhető. Még a receptet is megadta:

Amuros M1 bojli recept:

 • 70 dkg M1 Quest base mix

 • 30 dkg Lucernaliszt

 • 6 ml Frankfurti Sausage Premium Flavour

 • 25 ml attract Natural

 • 20 ml Corn Steep likőr

 • 30 ml Omega Red salmon olaj

 • 1 evőkanál Robin Red

 • 1 evőkanál The Edge

 • 1 evőkanál Betain

 • 3 teáskanál só

A vörös színű gyári M1-essel meglebegtetve a saját készítésű M1-es recept alapján elkészített, 30% lucernalisztet tartalmazó süllyedő bojli! A lucernaliszt hatására elveszíti vöröses színét a bojli

A lucerna kedvező hatását az amurra már régóta ismerik a tapasztalt horgászok, de e kombináció még engem is meglepett! A harmadik alkalmazott csali a szintén saját készítésű SBS Squid & Octopus bojli. De - Ákos elmondása szerint - ezzel inkább pontyra horgásznak, ám ha meglebegtetik, akkor nem ritka, hogy amur kerül a horogra!

A barna színű golyók a Catcher Squid & Octopus bojlimixből készült bojlik!

Miután megkértem, hogy csalizzon fel egy végszereléket és mutassa be nekünk, melyet megtekinthettek a kisfilmben is, két dologra lettem figyelmes. Az egyik, hogy minden esetben, csalitól függetlenül, SBS M1-es dipbe mártják a bojlit.

A bojlik az SBS M1-es dipbe mártva!
Jól látható, milyen sűrű és rendkívül gazdag dipről van szó, mely még a víz alatt is hosszasan borítja a bojlikat

A másik, hogy method mixből és lucernaliszt keverékéből készült, magvakat tartalmazó etetőanyag gombócot gyúrnak az ólom köré, melybe néhány bojlit helyeznek! Ákos szerint rendkívül fontos a felhősítés, és ezt a célt szolgálja a gombóc! A csalit is ebbe a gombócba nyomják bele.

Jól láthatók a method mixből készült gombócban a magvak és a néhány szem bojli. Különösen érdekes, ahogyan belenyomják a horgot az ólom köré gyúrt gombócba!

A következőképpen lehet amurra felhősítő gombócot készíteni:

 • 70 dkg Nitro Method mix Spicy Red

 • 20 dkg lucernaliszt

 • 10 dkg apró magvak

 • 300 ml Corn Steep likőr

 • + víz, hogy a megfelelő állagúra gyúrhassuk a gombócot.

Ez azért fontos, hogy addig fent maradjon a gombóc az ólmon, míg leengedjük a végszereléket a fenékre!

Az ottlétünk alatt, szinte hihetetlen, de Ákosnak több kapása is volt. Az elsőnél sajnos elszakadt a végszerelék, mert rendkívül kagylós az aljzat, és néha, még a fonott zsinór sem tud ellenállni a kagylóhéjak élének. Újraszerelés és ismételt behúzás következett. Kis idő elteltével ismét kapása volt, és ezután jött a nem mindennapi élmény! Ákosnak egy 15,36 kg-os amur akadt az M1-es lebegő és a saját készítésű, M1 és lucernaliszt keverékéből készített bojlival csalizott horgára, és ezt sikerült felvételen is megörökítenünk!

Ez a gyönyörű szép, sárga amur a bizonyítéka Ákosék horgásztudásának!

Nyugodtan állíthatom, hogy nem mindennapi élményben volt részünk, melyet most ti is átélhettek, ha kisfilm letöltésére kattintotok!

Egy biztos, engem maximálisan meggyőzött Ákos nem mindennapi horgásztudásáról! Itt szeretnék neki köszönetet mondani mindenki nevében, hogy megosztotta velünk ezeket az értékes információkat. Bízunk benne, hogy minden egyes, az amur horgászata iránt érdeklődő horgász, eredményesen tudja majd alkalmazni! Köszönjük!

Írta: Kovács Zoltán
www.sbsbojli.hu
Fotók, videó: Takács Péter

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.